Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196664 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #210 on: June 16, 2009, 22:07 »
Защото винаги ще има засегнати, винаги ще има остри реакции, винаги ще има обвинения... Едва ли не да вляза в ролята на Яне Янев срещу Ахмед Башев. Не искам да се принизявам до нивото на Яне.

Да, понякога наистина е трудно за хората да преглъщат истината. Нека всеки сам се самоопределя...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #211 on: June 16, 2009, 22:40 »
...
Та дали сме един и същ народ?
Ами очевидно да. Мустафа ви го каза. Според него всички сме братя - българи, турци, гърци ,македонци,капанци помаци..Всички сме чеда на Адам и Ева.

Айде молим ;) Не нам!

mustafa_b Библейски и такива примери от Корана можем да си даваме до нова година. В тези книги нещата са написани универсално, да стават и така и онака. Ако религията се бори за власт над душите да не очакваш, че ще ти даде свобода? Дразни ме във всяка една религия привидната толерантност, но и погледа отвисоко на другите и това при положение, че са приписвани една от друга. Дразни ме и държанието тип политик, да говорим неща, които кристално сме наясно, че не са такива. Преоблякъл се Илия - а, пак в тия!

Не ми е приемливо да се налагат табута, това да не се обсъжда, онова да не се коментира, третото е деликатно а четвъртото невъзпитано. Какъв се е самоопределил човек е емоционален параметър, който е коректен само ако е равен или сходен с определението на специалистите, в случая историците.

Братята по убеждение са в силна връзка, но ще ме прощаваш, че са ми по-скъпи от братята по кръв. В християнството се казва - който се опитва да раздели брат от брата да бъде проклет, да бъде изведен на края на селото и убит с камъни.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #212 on: June 17, 2009, 06:50 »
Ето едно интересно мнение:

Най-добрият ми приятел е "помак" [re: Coциoлor]

...

А че помаците наричат християните "каури" (т.е. гяури) е вярно, но аз не виждам нищо притеснително в това. Това е обикновена заемка от турски език. Означава "друговерци".

Колкото мнението е "интересно", толкова и коментарите под него са "интересни".
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotze&Number=1940084460&page=0&view=collapsed&sb=5&part=1&vc=1

Мутиш, що ли не пусна линк от къде си го взел? ;)

Колкото до думата "каури" - верно че е заемка от турски ама не значи "друговерци" а значи неверници и следователно роби.
Илямска концепция.
Примерно
8:12....Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!”
9:123. О, вярващи, сражавайте се с неверниците, които са ви наблизо, и нека намерят твърдост у вас!
9:5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! "
4:89. Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник."

и т.н.

Лично на мен да ме наричат гяур или неверник не ми пречи, но ми пречи да има религия с текстове където се проповядва моето "убиване" или "обръщане в правоверен".

Всъщност не думата е важна а смисъла който се влага в нея.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #213 on: June 17, 2009, 07:05 »
Колкото мнението е "интересно", толкова и коментарите под него са "интересни".
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotze&Number=1940084460&page=0&view=collapsed&sb=5&part=1&vc=1

Мутиш, що ли не пусна линк от къде си го взел? ;)

Колкото до думата "каури" - верно че е заемка от турски ама не значи "друговерци" а значи неверници и следователно роби.
Илямска концепция.
Примерно
8:12....Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!”
9:123. О, вярващи, сражавайте се с неверниците, които са ви наблизо, и нека намерят твърдост у вас!
9:5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! "
4:89. Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник."

и т.н.

Лично на мен да ме наричат гяур или неверник не ми пречи, но ми пречи да има религия с текстове където се проповядва моето "убиване" или "обръщане в правоверен".

Всъщност не думата е важна а смисъла който се влага в нея.

Цитатите са извадени извън контекст. За последен път ще си позволя да цитирам (поредният) ислямофобски постинг на ПЕТЕР, с което призовавам всички, които се засягат от поругаването на религиозните им ценности и убеждения в този сайт, да игнорират постингите на този участник. Към модераторите не виждам смисъл да се обръщам повече.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #214 on: June 17, 2009, 07:28 »
Цитатите са извадени извън контекст. За последен път ще си позволя да цитирам (поредният) ислямофобски постинг на ПЕТЕР, с което призовавам всички, които се засягат от поругаването на религиозните им ценности и убеждения в този сайт, да игнорират постингите на този участник. Към модераторите не виждам смисъл да се обръщам повече.
Напълно те подкрепям аго Мустафа.
И още ми е интересно коя е причината да се отмени бана на петър.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #215 on: June 17, 2009, 08:48 »
Щом някой смята че "цитати са извадени от контест", то нека ги "вкара в контест" и да ме убеди че там не се проповядва моето "убиване" или "обръщане в правоверен".

Мустафа, Мирвам от фактите не може да се избяга.

Разбира се не всички мюсюлмани реализират на дело подобни текстове.
Повечето ги тълкуват съвсем символично, духовно, или направо ги игнорират.
Но винаги е имало и ще има мюсюлмани, които възприемат буквално и изпълняват заповедите, дадени от Мохамед в Корана и Сунната, и това води до агресивни действия срещу немюсюлманите.

А в исляма няма някакъв единен авторитетен център, който да може да им забрани да го правят.
Срещу един мюфтия,молла или шейх, който осъжда ислямския тероризъм, винаги ще се намери не по-малко авторитетен мюфтия молла или шейх, който благославя "джихада срещу неверниците"

Това е проблема! Дали ще ме игнорирате или не - проблема остава.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #216 on: June 17, 2009, 08:48 »
Мустафа ,аз съм с теб също.Подкрепям те напълно

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #217 on: June 17, 2009, 09:11 »
Снейк, благодаря на Единствения Бог, че все още има хора, които не се поддават на антирелигиозната пропаганда!

http://e-vestnik.bg/2451

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #218 on: June 17, 2009, 09:18 »
Мустафа,всеки помак е мой брат и всеки който напада него напада и мен.Аз съм длъжен да те защитя -за това сме муслимански братя.Аз вярвам в това и се опитвам да внуша в сайта това.Ние братята да си имаме доверие един друг -от там ще получим и самочувствие ние помаците.

crusader

• Guest
« Reply #219 on: June 17, 2009, 09:25 »
Ислямът си остава най-регресивната и агресивна религия. Само човек като погледне как е създаден и за какво... Казвал съм преди и сега отново - няма абсолютна никаква гордост човек да кланя на Бог или Пророк, които в определен случай очакват от него да убива или насилствено конвертира себеподобни. Бог не е отмъстителен и едва ли одобрява подобни действия.
Самочуствието на помаците няма да дойде от затварянето им в Исляма...

crusader

• Guest
« Reply #220 on: June 17, 2009, 09:29 »
Когато не можете да опровергаете определени аргументи - веднага залитвате към банване на персоната, в случая Петър, защото не ви изнася.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #221 on: June 17, 2009, 09:29 »
Прав си самочувствието ще дойде от дрогата и алкохола разбира се , за някой които не иска да разбере ислама.За това се навъдиха толкова наркодилъри и акохолизма взема такива размери.Само в дрогата е прогреса крусадер,там е спасението,без дрога за къде.?

crusader

• Guest
« Reply #222 on: June 17, 2009, 09:31 »
Прав си самочувствието ще дойде от дрогата и алкохола разбира се , за някой които не иска да разбере ислама.
Изключително елементарно изказване Снейк - може би ще трябва да се приближиш малко повече до извора - например в Иран, и да питаш местните как разбират Исляма...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #223 on: June 17, 2009, 09:31 »
Кръстоносецо, благодарихме ли ти за рекламата във форума на Атака?

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #224 on: June 17, 2009, 09:35 »
Аз не питам никого за ислама имам  Коран и Керим ,Аллах ми е дал очи да чета  и да разбирам.