Ето едно интересно мнение:
Най-добрият ми приятел е "помак" [re: Coциoлor]
И какво?
Аз например съм българин, но не съм вярващ християнин. Семейството ми от поколения не е религиозно, аз също не съм.
Най-добрият ми приятел е от Западните Родопи, от мюсюлманско село. И той е българин, и той не е религиозен.
И двамата говорим български език.
Каква е разликата помежду ни?
Какво напрежение може да има помежду ни?
Въз основа на какво? Че аз празнувам на Великден, а той на Рамазан Байрям?
Ходил съм в помашки села. Хората са добри и отзивчиви, на драго сърце помагат. И не са толкова диви, за колкото ги смятат някои. Не виждам каква разлика прави дали в селото ще има църква или джамия.
Да, понякога, някъде има отчуждение, но това не е въпрос на религия, а на култура. Напрежение има сред простите хора, сред хората с елементарни разсъждения. Аз познавам много християни, които гледат на помаците с ненавист. Това е много голям проблем. Помаците живеят изолирано и повечето християни имат много далечни впечатления от тях, които впечатления са и много грешни.
И всичката изостаналост на помашките села е резултат от икономическото състояние на държавата ни. Дотам средства и култура не стигат. Мизерията опустошава хората, независимо от религията им. Децата не могат да ходят на училище, после нямат работа, нямат пари, не излизат от селото и така става затворен кръг.
А че помаците наричат християните "каури" (т.е. гяури) е вярно, но аз не виждам нищо притеснително в това. Това е обикновена заемка от турски език. Означава "друговерци". Мисля обаче, че е показателно, защото когато помак говори, той казва "ние - помаците, те - каурите"; значи той не прави етническа, а само религиозна разлика между българи мюсюлмани и християни. Докато ние казваме "ние - българите, те - помаците". Все едно помаците не са българи. Това е порочно. Ние сами отчуждаваме част от собствения ни народ.
Затова и много помаци се пишат турци с майчин език български, защото турците ги имат за свой народ, за събратя по вяра, а българите-християни ги ненавиждат и с това ги отблъскват.
Нещо друго искате ли да знаете? Темата си струва да се обсъжда, но не само по клубовете и форумите, а в национален мащаб.