Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196909 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #150 on: June 15, 2009, 19:59 »
Мустафа, наистина е сложно за обяснение...
Фицинка, аз лично не се наемам да правя някакви сериозни анализи по темата, защото ще възникват още и още въпроси, на които трудно някой може да даде отговор. Затова се опитай сама да си отговаряш на тези въпроси.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #151 on: June 15, 2009, 20:09 »
Фичинка, това че си объркана за някой неща не е грях.
Радващо е че искаш да знаеш неща свързани с традицията ни.Вие в тетевенско сте ги позабравили и не вие сте виновни за това  че сте били откъснати от нас
живеещи в Пирина и Родопите.Без да се притесняваш че обиждаш който и да е , хубвао е да решиш какво точно искаш да знаеш.
На нас също би ни било интересно да научим някой неща.
Чувал съм че по ваша край има религиозен синкретизъм.
Тоест, освен илсямските празници празнувате и други - християнски.
На нас е интересно да знаем това защо е така и откога е почнала тази тенденция.
Било ли е преди примерно така или не.Освен това учудваш ли се, защо сред християните няма религиозен снкретизъм, примерно те не празнуват нашите празници, както някой от ваша край боядисват яйца на Великден.Между другото това съм го чувал от Хусеин.

Isyankar

• Guest
« Reply #152 on: June 15, 2009, 20:11 »
Мисля, обаче че ти си противоречиш. В предишни мнения казваш, че според теб помаците са българи-християни, приели исляма. Сега пък твърдиш, че ако един помак изостави исляма, той пак си е помак. Т.е. според първото си твърдение ти определяш помаците като етнос българи. А във втория вече говориш за отделен етнос ???

Дървения шоп, ако стане будист ще си бъде ли пак дървен шоп или обикновен шоп ?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #153 on: June 15, 2009, 20:17 »
Че стане железен шоп ;D

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #154 on: June 15, 2009, 20:23 »
Още преценявам дали въобще да разказвам нещо тук, нали съм от скоро и явно тук трудно приемате някой които не върви по законите на исляма .Съжалявам че на някой са му прозвочали думите ми като ирония, е не е така това си бяха чисто и просто въпроси ,но явно ще си останат без отговори.Ако съм изкала сама да си правя изводи тогава какъв е смисълът да влизам тук и да търся истина та за нас, какви сме и от къде идваме, какви са били традидийте ни преди ,и също така много се радвам че има места където са се запзили и до днес, да при нас всичко се забравя от година на година все повече,и няма как другаяч да е след като аз питам и искам да знам и науча нещо а в същото време си навличам само нападки.Ок ,няма значение .Бъдете живи и здрави всички.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #155 on: June 15, 2009, 20:36 »
Напротив, трябва да разказваш за вашия край, който е страшно интересен. На мен например ми е много интересно село Български извор, което в миналото се е казвало Турски извор. Познавам един богат човек от това село, казва се Михаил Масърлиев. Не знам дали е от вашите, защото не съм го разпитвал за произхода му. Запознахме се преди около 4 години, тогава бях специален кореспондент на в. "Земя" и обикалях навсякъде - у нас и в чужбина. Масърлиев е много интересен човек и голям патриот.

Вчера спрях за двайсетина минути в селото и хапнах в ханчето, където е месарският магазин на Добревски. Направи ми впечатление, че момичетата са от вашия сой, макар че всички носеха табелки с християнски имена. И те като родопчанки са красиви, но според мен са малко по-различни. Изглеждат по-смугли, имат и по-различни черти. Може би Хюсеин е прав за арменската павликянска жилка...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #156 on: June 15, 2009, 20:43 »

Мислех, че говорим по принцип... :(

Selcha

• Guest
« Reply #157 on: June 15, 2009, 21:04 »
Очевидно е, че от помак до помак има разлика, основно в самия индивид и съобразно местоживеенето. Аз това се опитвах отдавна да обясня..Това са някои от нещата, които сериозно поставят под съмнение термина "етнос" за помаците. Като цяло аз разбирам етноса като общност с доста повече единомислие и културна прилика. Да не говорим, че освен горното, повечето тук отхвърлят християнина помак, като пълноценен помак.
 Исторчески погледнато ние сме съвременници на такова време в което трябва да дадем приемственост на Исляма и Християнството като равносилни религии, що се отнася до помаците. На тази толерантност трябва да се научим първо ние самите и да я предоставим като изградена даденост на нашите поколения. Сигурен съм, че любовта и разбирателството ще бъдат по-истински и по-силни в бъдеще...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #158 on: June 16, 2009, 06:27 »
Е, като начало е достатъчно да се задоволим и с половината религиозна асимилация - "да поставим християнството наравно с исляма по отношение идентичността на помаците". Едновременно с това ще твърдим, че "Исляма е неподходяща за нашите условия религия" и ще се стремим към крайната цел - помаците-християни, "които ще стават все повече".

Всъщност, ако разглеждаме помаците като културно-религиозна група и им отнемем традиционната религия, това означава загуба на половината от идентичността им. Остава само културната идентичност, която в условията на глобализация е най-бързо загиващият признак на определение.

Следователно явлението "помак-християнин" е край на религиозната и началото на края на културната идентичност на помака.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #159 on: June 16, 2009, 07:27 »
То излезе като в оная реклама "Без амониева селитра няма краставици" ;)

Offline oruch

• Senior member
« Reply #160 on: June 16, 2009, 09:16 »
Е, като начало е достатъчно да се задоволим и с половината религиозна асимилация - "да поставим християнството наравно с исляма по отношение идентичността на помаците". Едновременно с това ще твърдим, че "Исляма е неподходяща за нашите условия религия" и ще се стремим към крайната цел - помаците-християни, "които ще стават все повече".

Всъщност, ако разглеждаме помаците като културно-религиозна група и им отнемем традиционната религия, това означава загуба на половината от идентичността им. Остава само културната идентичност, която в условията на глобализация е най-бързо загиващият признак на определение.

Следователно явлението "помак-християнин" е край на религиозната и началото на края на културната идентичност на помака.
Съвършено прав, само че когато някой милее да се припознава и обвързва в клтурно традиционен смисъл на мене ми идват две неща наум, или милеене за старите корени, или пропаганда за асимилация.В противен случай ще стане като с "дървеното желязо".Апа старите корени ги е съхранило нещо друго, най отличителното, религията, иначе досега, нямаше и да спорим тук за някакви си помаци.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #161 on: June 16, 2009, 09:32 »
oruch, вече съм казвал, че произходът за мен няма значение. Но съвсем правилно си забелязал, че миналото се използва като много мощен мотив за асимилация (под предлог "осъзнаване и връщане към истинските корени"). В този смисъл словосъчетанието "родова памет" предизвиква у мен възмущение, подкрепено от изключително неприятни спомени от близкото минало.

Единственият произход, който не подлежи на съмнение според мен, е, че всички хора произхождат от един баща и една майка.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #162 on: June 16, 2009, 09:46 »

Единственият произход, който не подлежи на съмнение според мен, е, че всички хора произхождат от един баща и една майка.

Аз  всячески се опитвам да игнорирам тази провокативна тема, в която няколко провокатора непрекъснато се въплъщават в асимилиатори.

Но това твое изречение Мустафа според мене е култово.
Поради факта че ние, хем не сме подготвени достатъчно и поради факта че сме малцинсво,  наистна сме застрашени от унищожаване на уникалната  ни култура.
Но твойта интгерпретация за пройзхода според мене е знаково излизане от травматичната ни идентичност.
Тоест, сега се намираме в постравматичен период.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #164 on: June 16, 2009, 11:19 »
Че стане железен шоп ;D
Ъха, май, че въ разбрах сичките, или поне една част от тукашния посетителски народ !  ???
Значи, "помаци-християни" , може и е възможно до има "такова животно", дори и по-късно да се появят и можем да ги приемаме като нещо нормално и ново явление, но пък само "Помаци" да има,  :o това е абсурд да има "такова животно" и върхъ на нахалството и на сепаратизма и въобще изобщо, някой да не си помисля, че може да има такова нещо!  ;D  :D
Хай, Помаци и с помаците, нещо много почнахте да искате,  :o не стига че вида даваме въздух да дишате тук в БГ, ами искате и да се наричате "Помаци"!  :o  ;D