Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 197939 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Pomaci- Hristiani.
« Reply #30 on: June 11, 2009, 22:15 »
Абе какво толкова ви притеснява тоя юзер? Ако се придържа към правилата на форума, какъв е проблема? Приемате го май като личен проблем  ;D

Какви правила бе, dim56? Този вече е факир - може да променя никове. Току виж утре си осъмнал и ти с друг ник :D

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #31 on: June 11, 2009, 22:16 »
Мустафа, публична тайна е кой заливаше помак.еу с юзери -фантоми, така че не приемам крадецът да вика, дръжте крадеца. А сега точно в такава "комична" ситуация сме.

Евалла, bukovqnoglu_s  ;D ;D ;D

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #32 on: June 11, 2009, 22:24 »
Какви правила бе, dim56? Този вече е факир - може да променя никове. Току виж утре си осъмнал и ти с друг ник :D

mustafa_b, нали знаеш Третия закон на Нютон  ;)

Offline Ади

• Senior member
« Reply #33 on: June 11, 2009, 22:31 »
:)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #34 on: June 11, 2009, 22:34 »
mustafa_b, нали знаеш Третия закон на Нютон  ;)

Прав си. На твоя ник няма да посегне. Ти не си противодействал на своеволията му. Да му мисли mustaka_b  ;D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #35 on: June 11, 2009, 22:44 »
Значи пак се смесват веднага различни понятия.
Майкъл Джексън може да стане от християнин на мюсюлманин, нали?
А обратния процес невъзможен ли е?
Едното (помак) е произход, а другото (мюсюлманин) е религия. Религията може да се избира, но произходът - не!
Плюс това, всеки сам си избира пътя и сам си носи отговорност пред Всевишния. Както има един лаф  при нас: "Всеки ще запълни собствената си дупка (т.е. гроб)".

Това мнение е най-близо до решаване на казуса. Но dim56 много тактично е заменил думата "етнос" с по-безобидната "произход".

Според мен единствената възможност да имаме помак-християнин е ако разглеждаме помаците като етнос.

Isyankar

• Guest
« Reply #36 on: June 11, 2009, 22:46 »

Според мен единствената възможност да имаме помак-християнин е ако разглеждаме помаците като етнос.

Топло, топло...

Tralala

• Guest
« Reply #37 on: June 11, 2009, 23:34 »
...
Иначе, нямам нищо против такива помаци-комплексари, макар, че такива в БГ може, я има-няма, около 27 човека, но те по-скоро трябва да се наричат и определят като "бивши помаци" !  :D  ;)

От къде си правиш извода, че е въпрос на комплекс? Вярата е отношение на човекът към Бог и си е негов личен избор.

А за броят им няма какво да говорим...27 :)

Та като братя ли ги приемате... Хм, уловката си е още в заглавието на темата, защото не е ясно какво значи "помак" в случая? Етнос ли сте вече?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #38 on: June 12, 2009, 00:18 »
   Всеки индивид,личност след като се е самоопределил какъв е на база произход може да е уверен в себе си! Като сме се определили да речем помаци сме  имали впредвид факта,че произхода ни от нас НЕ зависи.Идваш на този свят независимо от какъв брак и между какви националности се е породил! Религията като начало се наследява условно от родителите ни,но религията по една или друга причина МОЖЕ да се промени! Там беше и замисъла на Темата която подигнах.Знайно е има стотици,хиляди смесени бракове по света какви ли не,децата наследници единствено само като произход са оставени сами да избират религията.Говоря за държави дето преобладава даден тип Религия-в Америка е едно в Турция е друго.В този смисъл това да намерим себе си до голяма степен се определя от начина на живот и средата около тебе! Една помакиня мюсюлманка по религия след като се е омъжила за българин-християнин и децата и са отраснали между християни естествено вероятно ще приемат християнската религия! Въпроса ми беше за друго- в много държави това е проблем не само в Бг а и по света.В една Америка е без значение или по малко се отдава на това,отношенията са по свободни и е нормално един помак човек да смени религията си.Как го възприемат околните тук никой не го интересува! Да ама в БГ и Турция НЕ е така.За мен всеки самоопределил се какъв се чувства-помак,българин,македонец е богатство на душата,промяната на религията НЕ е причина да променя мнението ми за него.Иначе какво излиза- мой приятел дето сме били винаги заедно и се ценим утре се ожени за християнка.Пресен пример-трябва ли аз да се променя към него,и как бих реагирал ако да речем сме на маса или мохабет и всеки го плюе или обижда,довчера са били заедно за всичко днес че е приел друга религия Не може да промени мнението ми.Между нас и по света всеки ден има такива хора,така че това да си помак по произход като константа непроменена и променена религия по ред причини нека и не може да промени сърцата и душите на истински вярващите!

Tralala

• Guest
« Reply #39 on: June 12, 2009, 00:30 »
   ...Иначе какво излиза- мой приятел дето сме били винаги заедно и се ценим утре се ожени за християнка.Пресен пример-трябва ли аз да се променя към него,и как бих реагирал ако да речем сме на маса или мохабет и всеки го плюе или обижда,довчера са били заедно за всичко днес че е приел друга религия Не може да промени мнението ми.Между нас и по света всеки ден има такива хора,така че това да си помак по произход като константа непроменена и променена религия по ред причини нека и не може да промени сърцата и душите на истински вярващите!

Назми, много добра насока за разсъждение, за което ти благодаря.
Ще очаквам с интерес мненията на "помаците" списващи във форума по отношение на примера ти в първите изречения.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #40 on: June 12, 2009, 01:37 »
Добре бе, хора. Заради възпитанието ми, средата ми и политическите ми възгледи не съм особено религиозен, ама да ви питам, че нещо не ми стана ясно:

Някой ваш съселянин приема християнството. До вчера вие сте го приемали като помак. От утре как ще го наричате - българин, каурин или нещо друго? Щото ако го наречете българин, нали знаете, че всичките ви теории за произхода ще се срутят като Вавилонската кула.

П.П.: И Назми е много прав - религиите не би трябвало да разделят хората. Особено в ХХІ век.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #41 on: June 12, 2009, 01:57 »
 Благoдаря на Tralala i Българин- хора различни от нас,но са усетили силата на посланието и това да спомогнем всекиму за нас независимо от религията.Отворени сме сайта ни пред света,напоследък и Медии и ТВ са тук сред нас,което говори,че сме тук отворени.Дай да си го кажем-има не стотици а хиляди сайтове в Интернет пространството за исляма,има за атака,за националистите...! Това което е тук сега като замисъл е да е погледне реално на живота днес,сега...,затова сме тук сега с лице към света отворени..

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #42 on: June 12, 2009, 02:10 »
За мен е така помака- приел християнството става българин християнин а българина християнин приел исляма по нищо вече няма да се различава от помака освен по пресният спомен че е бил християнин.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #43 on: June 12, 2009, 02:27 »
...а българина християнин приел исляма по нищо вече няма да се различава от помака освен по пресният спомен че е бил християнин.

Я, колко лесно се ставало помак  ;D ;D ;D
Значи и ти не приемаш възможността да има българин мюсюлманин? Щом е българин - задължително християнин, така ли? Ами, че ти разсъждаваш точно като голяма част от помаците тук  ::)

Offline oruch

• Senior member
« Reply #44 on: June 12, 2009, 06:21 »
Много ранима тема, има неща които безвъзвратно са се случили, което не значи, че последствията на които, не може да бъдат поправени.Когато започнем да си даваме наставления, кое е по правилното за отделната личност, това неминуемо довежда до грешка и накърняване на чувства и мисли в личното пространтство.Ако бих искал някой да разбере собствената ми позиция,ще го оставя сам да го направи, съдейки по личния ми пример и дела, всичко останало е вмешателство.В крайна сметка Бог,АЛЛАХ, е този,който ще отсъди, не ние.Личните ми виждания много по лесно се напасват с вярващ християнин, отколкото с невярващ помак.Човек не може да избяга от собственото "аз", зад която и религия да се опитва да се скрие, ако я  няма вярата в сърцето си.Всичко останало е насаждане на етническа нетърпимост и вражда.

Напълно споделям мнението на Дим56.

Магията на живота се крие в "мъдростта" на утрото ;)

Поздрави.