Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 198063 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Тодора

• Member
  • **
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #540 on: July 08, 2009, 18:54 »
Еникьой, Ксантийско  8)

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #541 on: July 08, 2009, 19:01 »
Еникьой е известно родопско село и прочуто с добрите стопани и търговци  и заслужава дори да му се отдели специална тема.

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #542 on: July 08, 2009, 19:23 »
Благодаря за гостоприемството  :)!

Тогава за добре дошла ще разкажа за един празник (на Св.Константин и Елена), който се е празнувал от турци, българи и помаци (мисля, че има донякъде и езически произход, т.к. се вярвало, че св. Елена държи с ръката си градушката и ако не я почитали посипвала град и затова се е празнувало много строго). На този ден се открива и къпането в р.Места. Правило се сбор, който на турски се наричал "бал панаир" или "кетен ислаа" (не съм сигурна, какво означава, може shaban, ти да знаеш). На сбора са свирили тъпани и зурни и се устройвали борби. По-заможните са пекли агнета и са раздавали на съседите и по-бедните.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #543 on: July 08, 2009, 21:41 »
кетен
keten-нямам представа защо но на турски означава ЛЕН(влакнодайно рaстение )

ислаа
ıslahat (ъслахат) - работа коята довежда до пдобряване на нещо. Буквата 'Х' е преглътната което е валидно за турския в район като Тракийския .

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #544 on: July 08, 2009, 22:40 »
kor_nisa, като гледам превода ти на "ислаа",  дали не се отнася до измолване да "се подобри" нещо, в случая може да се касае за реколта или/и за защита на реколтата от градушка? (съвсем любителски разсъждавам, без някакви претенции)

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #545 on: July 09, 2009, 20:01 »
Тодора. /кетен/ от корена кетине или /сажди/
/ислаа/е от корена /се-ле-е/по4истване/сащо така /претоплено масло/.
ако се опитаме да го преведем 6те озна4ава може би по4истване от саждите.нещо от този род.

ако погледнем какво са правили на самия сабор, може би ще гласи и така; борба свободен стил с намазани тела от разтопено масло.защото и до днес по суннетите когато се правят борби ,борците се мажат с зехтин да е по трудна борбата,така захватките се правят по трудно и борбаба става по интересна.

може би парвият вариянт е по то4ен,защото става вапрос за по4истване на телата и душите.за да не се разгневи св.Елена и да не им изпрати градушката.но това е ези4ество.

превода е от арабски език...

.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #546 on: July 10, 2009, 16:10 »
междо другото сега 4увам за такьв празник.ина4е това, което са варшили има голяма стоиност.независимо,4е има  ези4ески характер.ние които живеем в на4алото на 21 век, имаме крещяща нужда от подобни дела.само така можем да превазмогнем етни4еският и полити4ески егоизьм.не казвам религиозен защото религиите  не проповядват егоизьм и интриганство.

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #547 on: July 10, 2009, 18:07 »
така е, RIBNOVO! Това му е ценното на т.наречените народни обичаи.
Аз съм сигурна, че всички по онова време (началото на ХХ в.) са били верни на религията си и ревностно са изпълнявали свързаните с това задължения, но по нашите ширини винаги е съществувал разумна доза суеверие и хората са смятали, че не е лошо да се застраховат  :)
В тази връзка да разкажа за още един обичай от това време: между Коледа и Водици (Богоявление) се вярвало, че след залязване на слънцето по селото ходят "каланцангуре" (вампири), които ако срещнат човек могат да го убият. Вярвало се, че тези духове живеят в реките, изворите и чешмите и когато човек пие вода, трябвало да остави дар или пара, за да ги омилостиви.

Offline sosipator

• Avarage member
« Reply #548 on: July 10, 2009, 18:57 »
така е, RIBNOVO! Това му е ценното на т.наречените народни обичаи.
Аз съм сигурна, че всички по онова време (началото на ХХ в.) са били верни на религията си и ревностно са изпълнявали свързаните с това задължения, но по нашите ширини винаги е съществувал разумна доза суеверие и хората са смятали, че не е лошо да се застраховат  :)
В тази връзка да разкажа за още един обичай от това време: между Коледа и Водици (Богоявление) се вярвало, че след залязване на слънцето по селото ходят "каланцангуре" (вампири), които ако срещнат човек могат да го убият. Вярвало се, че тези духове живеят в реките, изворите и чешмите и когато човек пие вода, трябвало да остави дар или пара, за да ги омилостиви.

Не съм съгласен с това мнение.

Всичко езическо в така наречените народни обичаи не може да бъде ценно, а по-скоро е пагубно. Такива неща (аз бих ги нарекъл гадости) само отдалечават хората от истинската вяра.

Мисля че и ислямското становище по въпроса се препокрива с мнението ми. "Разумната доза" суеверие се равнява на ХИЧ.
Суеверията водят до безверие.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #549 on: July 10, 2009, 19:24 »
Много е тънка разликата от суеверие до религия. В религията суеверията са прошнуровани, картотекирати и канализирани.

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #550 on: July 10, 2009, 21:15 »
Виж, sosipator, не зная дали си вярващ? За ислямското становище по въпроса не съм наясно, но с православното съм (искам изрично да подчертая, че за мен има разлика между църковен канон и Библията). Църквата е против всякакви суверия, но вярва в тълкуването на сънища  ??? Четат се молитви "за прогонване на "уроки".  Много езически празници са приети от църквата точно като необходимото зло (разбира се се празнуват като христянски). Явно не е достигнала сила да се преборят със суеверието (или езичеството, както искаш го разбирай). Какво да кажем за курбаните, които се правят на големи празници (че то това си е живо жертвоприношение)? Много примери за горното мога да посоча, но ще влезем в полемика, която ще е забавна само за нас двамата. В този смисъл abc е обяснил нещата с едно изречение.

Offline hamser

• Candidate member
  • *
« Reply #551 on: July 10, 2009, 22:16 »
asem pomak hıristiyane az jiveyam turkiye hello

Offline sosipator

• Avarage member
« Reply #552 on: July 10, 2009, 22:25 »
Много е тънка разликата от суеверие до религия. В религията суеверията са прошнуровани, картотекирати и канализирани.

Както каза некой в темата за оджите, такива суеверия в религиозната практика на народа, до некъде и на свещенството съществува. Но това ни от далече не е православие или ислям. Тия неща трябва да се изкоренят въпреки вкоренените практики у народа. Доколкото разбрах, младите ходжи учили из арабските страни това и се опитват да направят.

Тодора, аз съм вярващ православен християнин, и ще ти кажа че всичките тия неща като курбани разни, свещи палене, уроки това онова, имат общо с християнството колкото и с ядрената физика.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #553 on: July 10, 2009, 22:48 »
Тодора.аз изказах мнение относно делото, че е добро в смисьл, като дело зближаващо езичните племена. иначе ако сьдим по това, дали е добре чисто религиозно, както от гледна точка на исляма, така и на християнството  не се приема.това дело не е заповядано да се изваршва, затова не се приема пред всевишния.мн от езичниците са се придаржали кьм суеверията използваики ги като средство за обединение.и ако не са знаели за единството и качестжата на всевишния дано им баде простено.докато ние като вярващи сме далжни да се пазим от суеверията и делата на ези4ниците.
в това отношение СОСИПАТОР е прав.

единственото за което маи барка е за курбана,защото в религиите е позволен ако се коли в името на Всевишния.

Offline sosipator

• Avarage member
« Reply #554 on: July 10, 2009, 23:02 »

единственото за което маи барка е за курбана,защото в религиите е позволен ако се коли в името на Всевишния.

В исляма има курбан, но си има ред как и кога да се дава, и какво се извършва при жертвоприношението. В християнството нема такава практика.

Както и да е, мисълта ми беше че 90% от "християните" правят нещо което нема връзка с верата, а просто мислят че така е останало от старите докато всъщност това са некакви суеверия и нововъведения.

Доколкото ми е известно и в исляма има ходжи дето правят магии, развалят такива, леят разни куршуми и какви ли не глупости които са нововъведения.  Спазването на молитва 5 пъти дневно, Рамазан, Закат, Курбан, Хадж, не смятат че са длъжни да правят, обаче суеверията ги почитат от страх.

И като се появи некой дето разбира нещата и се опитва да вкара в правилния път, скачат че старите били казвали нещо друго.
Така е в християнството, сигурен съм че е така и в исляма.