Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 198113 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Тодора

• Member
  • **
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #510 on: July 02, 2009, 13:02 »
Благодаря ви, Selcha и mustafa_b!
Отговорът на  Selcha се припокрива горе-долу с моите повърхностни впечатления. Иначе що се отнася до културните ценности: естествено, всички ние, които живеем далече от корените си, колкото и да харесваме традициите на дедите си, не можем да кажем, че ги "споделяме", ние живеем по коренно различен начин. Що се отнася до бита и обичайте на моите отци мога да споделя, че те са гледали тютюн, пеели са песни, който тук виждам, че се определят като помашки, говорили са този език/диалект, любима рецепта от моята баба ми е "плакенда", баница с ориз, чиято рецепта обаче не съм срещнала тук. Та в тази връзка явно имаме с вас една кръв, но различна религия. В мен се затвържадава мнението, че в Родопите има два лагера с една и съща кръв и сроден бит: христяни и мюсюлмани.

Selcha

• Guest
« Reply #511 on: July 02, 2009, 13:21 »
Прекарай повече време сред нас и ще се припознаеш някъде. Тук мненията са твърде различни.И има какво да научиш и за себе си и за дедите ти.Ежедневито ( и хода на живота изобщо) в голяма степен са ни отделили от оригиналните схващания и бит на нашите деди.Това е естествено

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #512 on: July 02, 2009, 14:45 »
Здравейте! .... попрехвърлих форума и видях, .., та да ви попитам, оределяща ли е религията за да се наречеш помак?
Здрасти, Тодорка!
Тука, всеки може да си има различно мнение, без да има големи бунтове, и това му е убавото на соя сайят!  ;D
И, ако аз, си разсъждавам, като некво просто Помаче, по твоите коментари, си мисля следното!  ::)
В над 99.9 % от случаите, всеки който се определя като Помак, би трябвало да се чувства и определя като мюсюлманин!  8)
В повечето от другите случаи, има и едни други елементи произлизащи от Помаците, това са, аз за сега ги наричам "Най-Новите Помаци" , или по-точно "Българо-християни", които би трябвало да се приравняват към истинските "Българо-християни" и  трябва да са вече едно тесто!  :(
Отделно от това е, че може се нарекат и като "Български Помаци", "Гръцки Помаци", "Турски Помаци", тъй като те населяват териториите на съответната страна, или пък да се нарекат най-обикновено, "Помаци", но е добре, ако не знаят, то поне да са знаели "Поматски език", или модерен и съвременен "Тракийско-Славяно-Прабългаро-Турско-Помашко-Европейски" език!  ;D
Значи, ако си роден от майка Помакиня, от баща Помак, или от прародители Помаци, и се  чувстваш като такава Помакиня и се чувстваш мюсюлманка, можеш спокойно да се наречеш Помакиня, но без никой да упражнява върху теб формиране на насилствено мнение за такова самоопредляне!  ;D
Ако, се чувстваш християнка, мисля, че правилното би било "Българо-християнин", Грък или "Гръко-християнин" !
Като, гледам родословието ти, се радвам, че твоите прародители са били Помаци и , ако можеш да запишеш някакво мнение и история от тях, както и да я разкажеш тук, добре дошло за този сайт, и да са живи и здрави още много , много години твоите прародители!  ;)
Отделно, от това пък и много Помаци, определящи се като "нехристияни", поради това, че смятат, че немогат да изпълняват 100% от каноните и правилата на исляма, но пък 100% се чувстват мюсюлмани и това също ги приравнява към (групата, общността,етноса) на Помаците!  ::)
И за живущите на Балканите, за преплитане на народностни и етносни гени няма да говорим, щото много е изговорено и ще се говори още много, но като идваща с корени от Северна Гърция, спокойно можеш да се чувстваш като Помакиня с още по-далечен наследнически Тракийски корен и ген, тъй като тези райони пък са били населявани от най-образованите, най-богатите, най-смелите, най-работните, най-красивите и най-разединените хора на Балкана - Траките, от които може би да имащ още останала неква жълтица, синджирчета или сребърни коланчета или "пафти"!  :o
Ако, ли немаш, като ровниш в земята, покрай ваште стари двори, можеш да намериш нещо такова!  ;D
И така, като тръгне човек да разсъждава, става малко като "Помашка работа", т.е. не винаги, "неизвестна" и "неясна", може и "загадъчна" , "каматна", "бална", "лажовна", "тъжовна", или "много весела"!  8)
Сложен Помашки свет и голема загадка са тува, Помаците! Зависи, кой как ги вижда и ги разбира!  :o  ;)

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #513 on: July 02, 2009, 15:06 »
Тодора, поздрави. Само не можах да разбера какво според теб означава "тракиец" и какво "македонец". Изглежда, и аз почвам да бъркам понятията. А вероятно има и "мизиец"...

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #514 on: July 02, 2009, 15:10 »
Тодора, поздрави. Само не можах да разбера какво според теб означава "тракиец" и какво "македонец". Изглежда, и аз почвам да бъркам понятията. А вероятно има и "мизиец"...
Вероятно, трябва да е нещо близко, до "БайлкГанец"!  :o
Или, друго не може да се сети, човека!  :D   ???

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #515 on: July 02, 2009, 15:45 »
Българин, (ще пренебрегна иронията) всеки се определя, както си желае. Що пък да няма "мизиец"!Част от моите роднини са предпочели да са тракиици. Между другото крайните изказвания са типични за младостта, аз например сега съм на 36 год., преди 20 години можех да удуша някой, който би ми казал, че не съм българка, ма какво да правиш, едни еволюират, други даваме на заден ход. За да ме разбереш, ще разкажа тук, че за щастие или нещастие в моята голяма рода имам хора, които всякак се определят, ама накрая казват, че са "българи": бежанци от Източна Тракия (по бащина линия) от Одринско, ама още по-преди били живели по Македония, та в тяхното село Воден (до Болярово) говорят един език - ум да ти зайде, а ти ми кажи какви да ги нарека... те се смятат за българи, ама и за македонци. За другите по майчина ми линия вече разказах накратко, ако се напъна ще се сетя още някакви неща, лошото е, че старите си отиват, а ние много много не ги слушахме, когато имаха сили да разказват. На вуйна ми родът пък е от Козани (и тя е бежанка от Гърция и живее от малка в БГ), пак говорят славянаски, ама не са българи,  а се определят като македонци, и като пътуваш надолу към Игуменица, по цяла Западна Гърция има селища със славянски имена, е не мога да ги нарека български, щом хората не искат така да се определят. EVROPOMAK, имам от баба ми (бог да я прости) едни спомени записани, сигурно нещо интересно ще изкочи, иначе си спомням разказите и за това, как са брали и низали тютюн. Пък друг път ще Ви разкажа за съкровището, дето излязло, че иска човешка жертва за да го изкопаеш.
П.С Много ми хареса "БайлкГанец"

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #516 on: July 02, 2009, 16:47 »
Добре, няма да споря с теб. Само отбелязвам, че вече имаме нова народност - тракиец. Животът в Булгаристан явно може да ни поднесе всякакви изненади...

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #517 on: July 02, 2009, 16:58 »
Ся пък народност, къде говоря аз за народност? И на мен не ми се спори, аз, както казах се определям като "българка", обаче са мили всякакви хора - помаци, македонци, и т.н. всички сме у тюрлю-гювеча...А надали чуваш за първи път, че някакви хора се наричат тракиици.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #518 on: July 02, 2009, 17:36 »
Здравейте! Понеже попрехвърлих форума и видях, че религията и политиката са доста намесени тук, първо, като ви се представя искам да кажа, че не се ригистрирах тук с цел провокации и други простотии, уважавам разбиранията на всеки, стига ми само да не ми се натрапват агресивно някакви (особено религиозни) идеи. И така, обръщам се към вас със следния въпрос, ако може ще съм благодарна на всякакви мнения и коментари: аз се определям от рождението си като българка, но като повечето българи произходът ми е пъстър. Имам: македонска, гръцка и сигурно българска жилка, като най-много в момента ме интересува следния въпрос: имам ли и помашка?  Майка ми е родена в Северна Гърция - в подножието на Родопите. Преселват се в България след Втората световна война, имат тук някакви роднини. Тя, както и баба ми са се определяли като тракийци, нейните роднини живеят в Гърция и говорят само гръцки, определят се като гърци. При едно от гостуванията ми там, моя баба, която сега е на 97 год., внезапно си спомни някакви славянски думи, които откровено казано ми звучат, като чисто родопски диалект. Понеже все си спорим с нея за нашия корен, попитах я аз, като не е българка от къде знае този език, и за мое смайване тя ми каза - това е помашки език. "Е значи нашия род помаци ли сме?", тя се смее и вика "Да!". Аз обаче знам, че  помаците се наричат мюсюлманите в Родопите, които говорят славянски, а зная, че в нашия род никога не е имало мюсюлмани, т.е. не сме се покръствали и т.н., та да ви попитам, оределяща ли е религията за да се наречеш помак?

Pozdrav Todora! mozes li da posochis primeri na "slavjanskite dumu" na Tvojata baba -koi ti zvuchat kako pomashki dijalekt? Toa ,spored mene,moze da se staroslavjanski (koi denes vo Bg gi narekuvaat sterob'lgarski; vo Mk-staromakedonski;vo Srbija -starosrpski i tn) eventualno nekakvi ostatoci od pelazgiski-koine jazik !?
   Vo sekoj sluchaj interesno ! Ako mozes napishi povece zborovi i ,zosto ne, da se otvori nova tema "arhaicni govori i dijalekti " ? Blagodaram .

Offline r_valentina2000

• Member
  • **
« Reply #519 on: July 02, 2009, 17:53 »
Добре, няма да споря с теб. Само отбелязвам, че вече имаме нова народност - тракиец. Животът в Булгаристан явно може да ни поднесе всякакви изненади...
Булгаристан-где я е таз  държава и кои и е саибията.Рових-рових,ама немьа нищо за ниьея..........

Offline r_valentina2000

• Member
  • **
« Reply #520 on: July 02, 2009, 17:55 »
Ся пък народност, къде говоря аз за народност? И на мен не ми се спори, аз, както казах се определям като "българка", обаче са мили всякакви хора - помаци, македонци, и т.н. всички сме у тюрлю-гювеча...А надали чуваш за първи път, че някакви хора се наричат тракиици.
Има има и ощтье има.И прабльгьире има -следовници на тангра-не христиени.........амо и помаци не са.........

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #521 on: July 02, 2009, 18:35 »
Комуто свършат аргументите ,продължава с цитати изречени от провалили се личности .

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #522 on: July 02, 2009, 22:00 »
serif mkd, за съжаление в момента не мога да се сетя за точните думи, които тя за употреби за първи път, бях доста шокирана от това, че зане някакъв славянски диалект. Обаче, тя общува доста с майка ми и аз я помолих да си спомни, какви думи и е казвала, та ще напиша допълнително, сега само ще напиша думите на тази песен (не знам,дали е цяла), която с майка  са пяли, като предварително се извинявам, ако има грешки в изписването, защото не познавам този говор:
"Докърше иде мор' майо, пък немам дружки да пея,
ша пода, майо, ша пода, с хаджиевите моми да пея,
Ми поди, Марио, дъщчеро,
тия не са моми, тия са бесни кахпии,
ланина Докърше, дъщчеро, плакенда име зимаха
илингерите им фърляха" 

Offline muti6

• Adviser
« Reply #523 on: July 02, 2009, 22:12 »
Както винаги, като не се харесва написаното от някого се почва с компромати.Всичката ни работа е такава.Е днес се задават избори,виждахме го с все сила и там това...
Относно Божидар Димитров,никога не го е криел ,че е бил част от ДС.Деже го е казвал и преди да се разкрият досиетата.Думите му са, че се гордее с помощта кум родината си...
Докато е било Тошево време не е писал нищо различно от написаното сега,затова ако имаш нещо към него католичност е едно,а ако имаш нещо против написаното е коренно различно!

Интересно ми е какво имаш за Биляр,но дай и на Александрия и  Константинопол..

Fotakiev,
Sajaliavam,no razvodnihme temata i shte ni triat,a i sekretnata informacia se zaplashta ;D

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #524 on: July 03, 2009, 09:29 »
............... защото не познавам този говор:
"Докърше иде мор' майо, пък немам дружки да пея,
ша пода, майо, ша пода, с хаджиевите моми да пея,
Ми поди, Марио, дъщчеро,
тия не са моми, тия са бесни кахпии,
ланина Докърше, дъщчеро, плакенда име зимаха
илингерите им фърляха" 
Тодорке, виж там, ако имаш възможност да намериш малко време да запишеш тези песни , щото може наистина да се окажат, много ценни, пък и сигурно, все още не са изпяти и не са "възродени" от автентичният им вид, както са ги пеели твоите роднини!  :o  8)
Преданията и песните, както и възрастните хора, са едни големи ценности и богатства, и това би трябвало да бъде така, не само за "Помаклъка", щото при Помаците, това е едно от водещи и неписани правила!  ::)
Ако, се озорваш със записа, ще трябва да ти намерим некво касетофонче, за улеснение!  8)  ;)