Здравейте! .... попрехвърлих форума и видях, .., та да ви попитам, оределяща ли е религията за да се наречеш помак?
Здрасти, Тодорка!
Тука, всеки може да си има различно мнение, без да има големи бунтове, и това му е убавото на соя сайят!
И, ако аз, си разсъждавам, като некво просто Помаче, по твоите коментари, си мисля следното!
В над 99.9 % от случаите, всеки който се определя като Помак, би трябвало да се чувства и определя като мюсюлманин!
В повечето от другите случаи, има и едни други елементи произлизащи от Помаците, това са, аз за сега ги наричам "Най-Новите Помаци" , или по-точно "Българо-християни", които би трябвало да се приравняват към истинските "Българо-християни" и трябва да са вече едно тесто!
Отделно от това е, че може се нарекат и като "Български Помаци", "Гръцки Помаци", "Турски Помаци", тъй като те населяват териториите на съответната страна, или пък да се нарекат най-обикновено, "Помаци", но е добре, ако не знаят, то поне да са знаели "Поматски език", или модерен и съвременен "Тракийско-Славяно-Прабългаро-Турско-Помашко-Европейски" език!
Значи, ако си роден от майка Помакиня, от баща Помак, или от прародители Помаци, и се чувстваш като такава Помакиня и се чувстваш мюсюлманка, можеш спокойно да се наречеш Помакиня, но без никой да упражнява върху теб формиране на насилствено мнение за такова самоопредляне!
Ако, се чувстваш християнка, мисля, че правилното би било "Българо-християнин", Грък или "Гръко-християнин" !
Като, гледам родословието ти, се радвам, че твоите прародители са били Помаци и , ако можеш да запишеш някакво мнение и история от тях, както и да я разкажеш тук, добре дошло за този сайт, и да са живи и здрави още много , много години твоите прародители!
Отделно, от това пък и много Помаци, определящи се като "нехристияни", поради това, че смятат, че немогат да изпълняват 100% от каноните и правилата на исляма, но пък 100% се чувстват мюсюлмани и това също ги приравнява към (групата, общността,етноса) на Помаците!
И за живущите на Балканите, за преплитане на народностни и етносни гени няма да говорим, щото много е изговорено и ще се говори още много, но като идваща с корени от Северна Гърция, спокойно можеш да се чувстваш като Помакиня с още по-далечен наследнически Тракийски корен и ген, тъй като тези райони пък са били населявани от най-образованите, най-богатите, най-смелите, най-работните, най-красивите и най-разединените хора на Балкана - Траките, от които може би да имащ още останала неква жълтица, синджирчета или сребърни коланчета или "пафти"!
Ако, ли немаш, като ровниш в земята, покрай ваште стари двори, можеш да намериш нещо такова!
И така, като тръгне човек да разсъждава, става малко като "Помашка работа", т.е. не винаги, "неизвестна" и "неясна", може и "загадъчна" , "каматна", "бална", "лажовна", "тъжовна", или "много весела"!
Сложен Помашки свет и голема загадка са тува, Помаците! Зависи, кой как ги вижда и ги разбира!