Здравейте! Понеже попрехвърлих форума и видях, че религията и политиката са доста намесени тук, първо, като ви се представя искам да кажа, че не се ригистрирах тук с цел провокации и други простотии, уважавам разбиранията на всеки, стига ми само да не ми се натрапват агресивно някакви (особено религиозни) идеи. И така, обръщам се към вас със следния въпрос, ако може ще съм благодарна на всякакви мнения и коментари: аз се определям от рождението си като българка, но като повечето българи произходът ми е пъстър. Имам: македонска, гръцка и сигурно българска жилка, като най-много в момента ме интересува следния въпрос: имам ли и помашка? Майка ми е родена в Северна Гърция - в подножието на Родопите. Преселват се в България след Втората световна война, имат тук някакви роднини. Тя, както и баба ми са се определяли като тракийци, нейните роднини живеят в Гърция и говорят само гръцки, определят се като гърци. При едно от гостуванията ми там, моя баба, която сега е на 97 год., внезапно си спомни някакви славянски думи, които откровено казано ми звучат, като чисто родопски диалект. Понеже все си спорим с нея за нашия корен, попитах я аз, като не е българка от къде знае този език, и за мое смайване тя ми каза - това е помашки език. "Е значи нашия род помаци ли сме?", тя се смее и вика "Да!". Аз обаче знам, че помаците се наричат мюсюлманите в Родопите, които говорят славянски, а зная, че в нашия род никога не е имало мюсюлмани, т.е. не сме се покръствали и т.н., та да ви попитам, оределяща ли е религията за да се наречеш помак?