Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 197082 times)

0 Members and 23 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #495 on: July 01, 2009, 17:20 »
Историята трябва ли да се "харесва", за да се чете?
Ромеите, арабите и т.н. не са писали за прабългари. Защо ние сега пишем?

Zashto, vinagi gledash, ot "pogreshnia  agal"?
Tvoia bezinteres i neznanie ne znachi che e taka.

"Арабският автор Ибн-Русте пише по този повод: “Българите са народ земеделски и отглеждат всякакви видове зърно: пшеница, ечемик, просо и други”.
От своя страна Ибн-Фадлан добавя: “Храната им е просо и конско месо, но и пшеница и ечемик в големи количества, и кой каквото посее го взема за себе си.” Пшеницата заедно с меда били продукти, давани в качеството на данък на владетеля. Сведенията на Ибн-Фадлан се отнасят за началото на X век и показват, че още в ранния период от историята си населението на Волжка България се занимавало изключително със земеделие.
След X век според арабски източници волжките българи живеели в дървени къщи. Тези сведения се потвърждават от разкопките в Болгар и Биляр.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #496 on: July 01, 2009, 17:29 »
Zashto, vinagi gledash, ot "pogreshnia  agal"?
Tvoia bezinteres i neznanie ne znachi che e taka.

"Арабският автор Ибн-Русте пише по този повод: “Българите са народ земеделски и отглеждат всякакви видове зърно: пшеница, ечемик, просо и други”.
От своя страна Ибн-Фадлан добавя: “Храната им е просо и конско месо, но и пшеница и ечемик в големи количества, и кой каквото посее го взема за себе си.” Пшеницата заедно с меда били продукти, давани в качеството на данък на владетеля. Сведенията на Ибн-Фадлан се отнасят за началото на X век и показват, че още в ранния период от историята си населението на Волжка България се занимавало изключително със земеделие.
След X век според арабски източници волжките българи живеели в дървени къщи. Тези сведения се потвърждават от разкопките в Болгар и Биляр.
Да ти кажа само 2 неща:
1-во,статията беше да ти покаже колко "сме различни" от прабългарите днес..
2-ро,Волжките Българи са живяли в дървени къщи, но кои?Град Биляр и Болгар са били най-големите и модерни градове в света,наравно със Александрия и Константинопол(Истанбул) П.П.Плиска и Преслав са били целите от камък и са имали канализации...

Offline iskeceli

• iskeceli
  • Adviser
« Reply #497 on: July 01, 2009, 19:19 »
viye mlogu pisavate za pomaci te am ye kak no znom le si yo eynay
po nashono strana nema nekvi pomaci hristiani .am ima mlogu mochenye
od girskono ortodokskono strana faf sekvo nashono golemo selo ugradil po anno külsö
i cuka mi tucene ni mi pita ali mi so haresova dali ne ...jivoton yo ey say po   . skecö

Offline muti6

• Adviser
« Reply #498 on: July 01, 2009, 21:49 »
Историята трябва ли да се "харесва", за да се чете?
Ромеите, арабите и т.н. не са писали за прабългари. Защо ние сега пишем?

Za nashe vseobshto sajalaenie Petre,balgarskata istoria e pisana po tozi nachin(da se haresa na niakoi).

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #499 on: July 01, 2009, 21:56 »
Za nashe vseobshto sajalaenie Petre,balgarskata istoria e pisana po tozi nachin(da se haresa na niakoi).
....а историята с думата "прабългарин" се е пишела тогава ,за да се хареса на "братушките" ...

Offline muti6

• Adviser
« Reply #500 on: July 01, 2009, 22:05 »
Да ти кажа само 2 неща:
1-во,статията беше да ти покаже колко "сме различни" от прабългарите днес..
2-ро,Волжките Българи са живяли в дървени къщи, но кои?Град Биляр и Болгар са били най-големите и модерни градове в света,наравно със Александрия и Константинопол(Истанбул) П.П.Плиска и Преслав са били целите от камък и са имали канализации...
Колкото до прабългарина Божидар,могат да се кажат много,ама много неща:

"В ГЕРБ агент на ДС бил само Божидар Димитров"
За псевдоними е използвал прабългарски имена!!!
Божидар Димитров снасял с три хански имена-Кардам, Тервел и Телериг.
Какво да говорим  повече за неговите ялови(поръчкови) творби -писаници!!!
Смешно е!!!

За Болгар и Биляр,ако искаш мога да ти дам и планове на разположение на града(крупни строежи)

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #501 on: July 01, 2009, 22:11 »
....а историята с думата "прабългарин" се е пишела тогава ,за да се хареса на "братушките" ...

И аз така мисля, не мога обаче да разбера това скудоумие тази лъжа да бъде повтаряна постоянно в учебниците. След като има толкова много исторически извори за българите в последните две хилядолетия. Ей това е педерска политика. След няколко години, живот и здраве ако вляза в парламента, независимо от коя лява партия, първото, за което ще настоявам е тотална ревизия на простотиите във всички учебници от първия до последния клас. А след това трябва да се започне една истинска образователна реформа. Без качествено образование няма силна държава.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #502 on: July 01, 2009, 22:16 »
Колкото до прабългарина Божидар,могат да се кажат много,ама много неща:

"В ГЕРБ агент на ДС бил само Божидар Димитров"
За псевдоними е използвал прабългарски имена!!!
Божидар Димитров снасял с три хански имена-Кардам, Тервел и Телериг.
Както винаги, като не се харесва написаното от някого се почва с компромати.Всичката ни работа е такава.Е днес се задават избори,виждахме го с все сила и там това...
Относно Божидар Димитров,никога не го е криел ,че е бил част от ДС.Деже го е казвал и преди да се разкрият досиетата.Думите му са, че се гордее с помощта кум родината си...
Докато е било Тошево време не е писал нищо различно от написаното сега,затова ако имаш нещо към него католичност е едно,а ако имаш нещо против написаното е коренно различно!

Интересно ми е какво имаш за Биляр,но дай и на Александрия и  Константинопол..

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #503 on: July 01, 2009, 22:22 »
Както винаги, като не се харесва написаното от някого се почва с компромати.Всичката ни работа е такава.Е днес се задават избори,виждахме го с все сила и там това...
Относно Божидар Димитров,никога не го е криел ,че е бил част от ДС.Деже го е казвал и преди да се разкрият досиетата.Думите му са, че се гордее с помощта кум родината си...
Докато е било Тошево време не е писал нищо различно от написаното сега,затова ако имаш нещо към него католичност е едно,а ако имаш нещо против написаното е коренно различно!

Интересно ми е какво имаш за Биляр,но дай и на Александрия и  Константинопол..

Божидар Димитров е бивш мой съпартиец и човек, когото някога много уважавах, защото не цепеше басма никому. Оказа се, че съм бил твърде наивен, макар че споделям до голяма степен мотивите му да напусне партията ни. Трудно ми е в момента да кажа каквото и да било... Или добро, или нищо.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #504 on: July 01, 2009, 22:41 »
Всяка история се пише в нечия полза и цели да се хареса на някого.
Накратко историята е колективно въображаемо. Идеологическа дисциплина и в никакъв случай наука.
Няма така необходимото за науката повторение.
Единствената що-годе безпристрастна част от историята е т.н. хронология.
Даже някога история е нямало а е имало само хронология, като дял от математиката.

Затова не се хабете много в исторически спорове.
Или хабете се, ама не се вземайте много насериозно. ;)

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #505 on: July 01, 2009, 22:52 »
"Историята е написана от победителите" - Наполеон Бонапарт

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #506 on: July 02, 2009, 09:53 »
"Историята е написана от победителите" - Наполеон Бонапарт
Комуто свършат аргументите ,продължава с цитати изречени от провалили се личности .

В историята е пълно  с такива личности ,партии и  нации с мания за  победители и фалшиво самочувствие за притежание на свръхспособности  и болни амбиции за хегемония над други.

Но миналото си е изминало ,страшното е че благодарение на нарочното изкривяване на историята и днес сме свидетели на същите явления .

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #507 on: July 02, 2009, 12:00 »
Здравейте! Понеже попрехвърлих форума и видях, че религията и политиката са доста намесени тук, първо, като ви се представя искам да кажа, че не се ригистрирах тук с цел провокации и други простотии, уважавам разбиранията на всеки, стига ми само да не ми се натрапват агресивно някакви (особено религиозни) идеи. И така, обръщам се към вас със следния въпрос, ако може ще съм благодарна на всякакви мнения и коментари: аз се определям от рождението си като българка, но като повечето българи произходът ми е пъстър. Имам: македонска, гръцка и сигурно българска жилка, като най-много в момента ме интересува следния въпрос: имам ли и помашка?  Майка ми е родена в Северна Гърция - в подножието на Родопите. Преселват се в България след Втората световна война, имат тук някакви роднини. Тя, както и баба ми са се определяли като тракийци, нейните роднини живеят в Гърция и говорят само гръцки, определят се като гърци. При едно от гостуванията ми там, моя баба, която сега е на 97 год., внезапно си спомни някакви славянски думи, които откровено казано ми звучат, като чисто родопски диалект. Понеже все си спорим с нея за нашия корен, попитах я аз, като не е българка от къде знае този език, и за мое смайване тя ми каза - това е помашки език. "Е значи нашия род помаци ли сме?", тя се смее и вика "Да!". Аз обаче знам, че  помаците се наричат мюсюлманите в Родопите, които говорят славянски, а зная, че в нашия род никога не е имало мюсюлмани, т.е. не сме се покръствали и т.н., та да ви попитам, оределяща ли е религията за да се наречеш помак?

Selcha

• Guest
« Reply #508 on: July 02, 2009, 12:14 »
Поне някой от родителите или прародителите ти трябва да е бил помак мюсюлманин за да може с право да се каже, че имаш помашка жилка. Т.е. ако преди 2-3 поколения твоите прародители са били помаци, с пълно право можеш да се наречеш помакиня и ти, независимо каква религия изповядваш в момента. Подобни примери в Родопите колкото искаш

П.С. Разбира се, важно е тези мюсюлмани да имат себеусещането за помаци, културно, обредно и т.н. с говоренето на съответния "помашки" език

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #509 on: July 02, 2009, 12:40 »
... оределяща ли е религията за да се наречеш помак?

Религията (в случая Ислям) е определяща доколкото да се наречеш мюсюлманин. За да бъдеш "помак" трябва да споделяш културните ценности на това общество, които от друга страна пак са зависими от религията.

Но понеже ти говориш за произход, а не за самоопределение, тук вече опираме на въпроса - отделен етнос ли са помаците? Ако да - то значи си наследник на помакиня (във вените ти тече помашка кръв).