Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 197795 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Pomaci- Hristiani.
« Reply #45 on: June 12, 2009, 08:43 »
За мен е така помака- приел християнството става българин християнин а българина християнин приел исляма по нищо вече няма да се различава от помака освен по пресният спомен че е бил християнин.

Струва ми се, че пропускаш нещо много важно при тези метаморфози. Ключовата дума тук е "Култура".

Това е все едно да кажем, че британската журналистка Ивон Ридли, която прие исляма, след като бе в плен на талибаните, по нищо не се различава от самите талибани (освен по етнос). Не е така, културата на талибаните е съвсем различна от културата на мюсюлманите в други точки на света (да не говорим за шиите в Иран, които са антипод на талибаните). Т.е. общото между Ридли и талибаните е религията, различното - етноса и културата.

По същата логика (в случай, че говорим за един и същ етнос)- когато един българин християнин приеме Исляма, той не става помак. Колкото и да ни се иска да твърдим, че помаците са синоним на българите мюсюлмани, това не отговаря на истината. Българинът мюсюлманин (току-що приелият исляма) запазва своята културна идентичност, която не е еднаква с тази на помака (роденият и израснал в помашка среда).

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #46 on: June 12, 2009, 08:49 »
Всички българи на юг от Стара планина са бивши помаци. Понеже по стечения на обстоятелствата те доброзорно са приели християнството преди около 12 века , те са се припознали като българи без да има нищо българско в тях.
Та в този смисъл всички българи -християни на юг от Стара планина са помаци - християни ,но за съжаление се срамуват да си го признаят,но това е без значение защото няма смисъл да им се опреснява самосъзнанието. Нека статуквото се запази.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #47 on: June 12, 2009, 09:30 »
На вниманието на нашите членове-от вчера има писмена молба да Администраторите нас да дадем последен шанс на потребителя с ник Selcha  http://www.pomak.eu/board/index.php?action=profile;u=3879-.Известен ни е на всички.В името на демократичноста и обективноста на сайта помак.еu на  Selcha е даден последен  шанс с постингите си да увери тук хората че е полезен,ако не дотук !!! От Ръководството на сайта!

Isyankar

• Guest
« Reply #48 on: June 12, 2009, 09:36 »
Всички българи на юг от Стара планина са бивши помаци. Понеже по стечения на обстоятелствата те доброзорно са приели християнството преди около 12 века , те са се припознали като българи без да има нищо българско в тях.
Та в този смисъл всички българи -християни на юг от Стара планина са помаци - християни ,но за съжаление се срамуват да си го признаят,но това е без значение защото няма смисъл да им се опреснява самосъзнанието. Нека статуквото се запази.

Дали всички българи на юг от Балкана сме помаци, или всички помаци на юг от Балкана са българи - няма толкова голямо значение, колкото извода от твоите думи, че на юг от Балкана няма етническа разлика между помаци и българи ...

Прав ли съм или не съм те разбрал ?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #49 on: June 12, 2009, 09:40 »
Ха-ха, какво значи последен шанс?! Ако форумът е демократичен (в смисъла на "писмената молба") изобщо не трябва да има забрани. Всеки ще си пише каквото си поиска и ще си приглася с какъвто ник пожелае. Това, което е направил този участник е вън от всякаква критика.

Не искам да оставям впечатление, че едва ли не този юзер не е тук заради мен. Лицето имаше десетки забрани още преди да покаже истинските си рога тук. После му бе даден "последен шанс", който отново сам пропиля.

Правете каквото искате. Но не ни заигравяйте с тези клишета за "демократичност". В определени моменти тази дума ме плаши повече, отколкото "диктатура". Случая е подобен.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #50 on: June 12, 2009, 09:51 »
Mustafa_b,нима не е човешко да се дава шанс последен,и то искрено пред нашите членове тук.Можех и да не споделя,направих го пред всички тук в Сайта и Форума.Не разбирам защо така си се настроил срещу нас Админите,че пускаме" клишета".Какво е клише?.Означава ли дадена прошка като послание ,и в Корана е казано ,че дадена прошка може да има,нали !Това ,че е тук не значи че сме пренабрегнали другите,вас.Нека не сме тънкообидни,а да гледаме на това като шанс,на всеки може да се случи,пресни примери с Фотакиев,Исианкар,също и ПЕТЕР,това че беше баннат или временно отстранен от нас Админите не означава "клишета" ако утре позволим да се върне ПЕТЕР отново премислил,означава ли това предателство към нашите членове тук,отговора ми е НЕ! Моля те теб и другите наши съфорумници,бъдете позитивни и положително настроени за нещата тук.Имайте доверие на Ръководството на сайта!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #51 on: June 12, 2009, 09:55 »
Дали всички българи на юг от Балкана сме помаци, или всички помаци на юг от Балкана са българи - няма толкова голямо значение, колкото извода от твоите думи, че на юг от Балкана няма етническа разлика между помаци и българи ...

Прав ли съм или не съм те разбрал ?
Не си ме разбрал .Написано е точно : Всички българи от Стара планина и на юг от Стара плани са бивши помаци ,тоест те са помаците християни за които става въпрос в заглавието на темата. Не е написано никъде ,че помаците са бивши българи,щото няма да е вярно.
А за етническата разлика ще кажа ,че щом има  определение "бивши" значи разликата я има малко или много.

Isyankar

• Guest
« Reply #52 on: June 12, 2009, 09:58 »
Не си ме разбрал .Написано е точно : Всички българи от Стара планина и на юг от Стара плани са бивши помаци ,тоест те са помаците християни за които става въпрос в заглавието на темата. Не е написано никъде ,че помаците са бивши българи.
А за етническата разлика ще кажа ,че щом има  определение "бивши" значи разликата я има малко или много.

Пак те питам. Смяташ ли, че българите и помаците на юг от Стара Планина са един етнос ? Не казвам дали са бивши българи или бивши помаци - по-важния извод, че са "ЕДИН СОЙ" :) Или пак не мога  да изтълкувам думите ти ?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #53 on: June 12, 2009, 10:03 »
Тепърва помаците-християни ще стават много.

Tova e provokativen stil, çovırkaşt ranite ni. Mislya çe tozi sayt e protiv brutalni neovızroditeli koito ne iskat da razberat naşite minali duşevni i materialni tragedii. Ako ima nakazanie neka da si go iztırpi dokray.
S kakvo e pokazal çe se e promenil, s krokodilskite si sılzi li? Neka vseki se sıobrazyava kogato pişe v tozi forum i da znae çe pomak eu si ima svoite specifiçni osobennosti.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #54 on: June 12, 2009, 10:03 »
Смяташ ли, че българите и помаците на юг от Стара Планина са един етнос ?
Не са един етнос , някога в миналото може би ,но сега не,защото българите се  срамувате да се наречете помаци - християни .Времената и нравите се променят.  

Isyankar

• Guest
« Reply #55 on: June 12, 2009, 10:06 »
Не са един етнос , някога в миналото може би ,но сега не.Времената и нравите се променят. 

Е, нали българите на юг от Стара Планина са бивши помаци.

Остави времената и нравите. Те времената и нравите днес са различни за всички ни. Говорим за етногенетична принадлежност. Ти каза, че българите са бивши помаци на юг от Балкана, което с други думи значи, че на юг от Балкана помаци=българи (като етногенезис)... Или пак грешно тълкувам ?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #56 on: June 12, 2009, 10:09 »
Пак те питам. Смяташ ли, че българите и помаците на юг от Стара Планина са един етнос ? Не казвам дали са бивши българи или бивши помаци - по-важния извод, че са "ЕДИН СОЙ" :) Или пак не мога  да изтълкувам думите ти ?
Interesnoto e çe nikoy ne spomenava onogurite, bulgarite, kumanite, uzite, madjarite, peçenegite.
Car Boris krıstitelya, İvan Şişman nali byaha kumani, a Car Chaka tataro-peçenek. Kıde sa tehnite rodove, izpariha li se a...

crusader

• Guest
« Reply #57 on: June 12, 2009, 16:10 »
Защо се трият коментарите ми? Има ли някой от Администраторите достатъчно честност за да каже?

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #58 on: June 12, 2009, 16:29 »
Защо се трият коментарите ми? Има ли някой от Администраторите достатъчно честност за да каже?

вече отговорих този въпрос !!!

Offline sosipator

• Avarage member
« Reply #59 on: June 12, 2009, 16:31 »
Помаци християни нема.

Така както нема българи мюсюлмани. Един помак смени ли си вярата на християнска, веднага по автоматизъм става българин. Българин също не може да бъде мюсюлманин. Приеме ли исляма, веднага е турчин, или помак или какъвто ще да се нарича.
Най-основното нещо определящо етноса тук е вярата. След това е езика, родова памет, и така нататък.
Българска нация е едно, и в нея влизат и помаци, и български турци и всякакви.
Етноса обаче е нещо друго, и е пряко свързан с вярата (поне тука на Балканите).