Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196677 times)

0 Members and 16 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #315 on: June 21, 2009, 23:30 »
Няма нужда, Оруч. Темата е друга.

Isyankar

• Guest
« Reply #316 on: June 21, 2009, 23:32 »
Трябва човек де е  сляп за да не види, че това е явно заяждане с Мустафа.Ама по голяма смехория от теб Исиянкар не бях очаквал.Жалко за тебе , че от дългото ти присъствие тук не познаваш Мустафа.Цитирай къде обижда религиите.Кое по точно ти смяташ за обида.

Остави ми поне правото да се обиждам. Ти може да си мюсюлманин и да не се обиждаш, но аз съм християнин и дълбоко уважавам религията си и се обидих с тези "метафори" за футболни агитки ! Това, че е метафора не значи, че не е сравнение ??? Или, ако те напсувам с метафори сега, няма да изпищиш, че си обиден ? 

Isyankar

• Guest
« Reply #317 on: June 21, 2009, 23:33 »
Аре бегай да пепкаш.

ЕТО ТОВА Е ЯВНО ЗАЯЖДАНЕ

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #318 on: June 21, 2009, 23:33 »
Ако не бяха Адам и Ева - ти щеше да си шимпанзе.

Хохо - тази "метафора" ми хареса.
А ако не бяха шимпанзета -  щяхме да сме ... амеби. ;)

Isyankar

• Guest
« Reply #319 on: June 21, 2009, 23:35 »
Исиянкар ,Родопите са били в Турция около 500 год.  и езика си е останал. Така че благодарност аз нямам  нито към 1....я, нито към 2.....я народ. . Аре бегай да пепкаш.

Родопите са били в Османската империя и езика си е останал на помаците.

Половин милион помаци сега в Турция и езика за 10 пъти по-малко време от 500 год почти не е останал. Не ми се мисли след 500 години.

Но трябва да се учим от турците. Може би и в България трябва българите с турско самосъзнание да забравят турския, ама още не се стигнали демокрацията на нашата южна съседка и уви - знаят си го хората и новини си имат и т.н. Кога ли ще има новини на помашки в Турция ....

Offline oruch

• Senior member
« Reply #320 on: June 21, 2009, 23:36 »
Дори да приемем тази метафора за грешка, трябва ли да правим такива генерални изводи за дадена личност, толкова прибързано.Мисля, че нито християнството ,нито исляма учат на това.

Isyankar

• Guest
« Reply #321 on: June 21, 2009, 23:37 »
Хохо - тази "метафора" ми хареса.
А ако не бяха шимпанзета -  щяхме да сме ... амеби. ;)

А най-интересния въпрос е какво щяхме да сме, ако не беше Големия взрив :))

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #322 on: June 21, 2009, 23:39 »
Тук не е позволено да се пишат глупости,щото модераторите не са на заплата. Ето и едно предложение към модераторите- да се въведе потребителска такса за неразумни потребители.

Isyankar

• Guest
« Reply #323 on: June 21, 2009, 23:40 »
Дори да приемем тази метафора за грешка, трябва ли да правим такива генерални изводи за дадена личност, толкова прибързано.Мисля, че нито християнството ,нито исляма учат на това.

Мустафа е безгрешен. Хеле пък аз да му намеря грешка - сакън, опазил ме Господ. Кой съм, че да търся грешките на Мустафа. Та той е номер 1 в тоя форум. :))

Колкото повече сами я дъвчете тая тема, толкова повече всички ще се върнат да прочетат за тая "грешка" ли "негрешка" ли ... :)

Става като "Гузен негонен бяга" ... :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #324 on: June 21, 2009, 23:41 »
Да, има много за чистене в тази тема...

Offline oruch

• Senior member
« Reply #325 on: June 21, 2009, 23:41 »
А най-интересния въпрос е какво щяхме да сме, ако не беше Големия взрив :))
А, ясно, защо така те боли за християнството, защото в библията е пишело за "големия взрив".

Offline abc

• Forum fan
« Reply #326 on: June 21, 2009, 23:43 »
А ако не бяха шимпанзета -  щяхме да сме ... амеби. ;)

Прекрачвайки тънките граници смея да твърдя, че познавам доста амеби.
Мустафа, не ми е обидно от сравнението с футбола, не ми е обидно от нищо, но като зрели хора е хубаво когато се разграничим от субективизма. Това, което бих си позволил аз да кажа е, че е много пристрастно да е добро нещо единствено и само по причина принадлежност към нещо. Колкото е лошо мюсюлманин да избере християнството, толкова е лошо и обратното. Или добро. Кой може да каже, като всяка религия претендира за монопол? Римското право казва, че първия по време е първи по право, но за какво първенство иде реч изобщо и кой печели наградата от томболата? Тук става въпрос за зачитане на чуждото мнение и това лежи в основите на добрите човешки отношения.

Шабан, по кои критерий ще се определят неразумните? Определящия разумен ли ще бъде или неразумен и кой ще определи той какъв е? Интересен въпрос е и за какво ще се употребява тази такса и дали няма да е форма на благотворителност  ;)

oruch не пише. Има няколко версии. Едната е, че македонците са го запалили, другата е, че турците са го направили, а третата е, че е бил естествен процес в следствие на преждни. Във всеки случай живи свидетели няма.

Isyankar

• Guest
« Reply #327 on: June 21, 2009, 23:43 »
А, ясно, защо така те боли за християнството, защото в библията е пишело за "големия взрив".

В Библията (както и в Корана) пише доста неща, ама с метафори ... :) Трудно е да се обясни на хората преди 2000 години как така ще се раздели морето (тектонски процеси) или ще завали огън (изригване на вулкан)....Тези книги е трябвало да бъдат достъпни до всички хора и да ги разбират....А пък ние съвременните човеци искаме да ги четем 1:1 в почти оригинал...Но пък не пречи да се опитаме да си обясним някои религиозни процеси описани там с днешната наука...

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #328 on: June 21, 2009, 23:44 »
Дискусията се е изострила гледам, предлагам да се върнем към темата-има помаци християни и това е факт и аз не намирам нищо лошо в това-приемането на християнството или на исляма е акт личен и право на всеки е да избира вярата си, колкото за християнството при помаците- то  може да се каже че примери има много преди Саръев нека си спомним братята  Хакьови който като служещи в османската армия приемат християнството и си сменят имената абсолютно доброволно -по късно убити за това.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #329 on: June 21, 2009, 23:50 »

Шабан, по кои критерий ще се определят неразумните? Определящия разумен ли ще бъде или неразумен и кой ще определи той какъв е? Интересен въпрос е и за какво ще се употребява тази такса и дали няма да е форма на благотворителност  ;)

Абс ,те сами си се обаждат и идват ,ето например Исианкар и Петер.Определящите ще са администраторите и модераторите.Таксата няма да  е форма на благотворителност , а ще  е форма на санкция.