Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196666 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #300 on: June 21, 2009, 23:18 »
Правото не се завоюва ,особено в наши дни.Завоюването на правото по насилствен начин и при неравностойно положение в наши дни в глобализирания свят с почти централизирано управление е равносилно на варварщина и самоубийство, а  аз не мога и за малко дори си помисля ,че ние можем да бъдем варварски народ.Бих ти казал някои неща за едни народи дето не можаха да си завоюват сами правото ,но знам че ще бъда обвинен във фобия.

Ти благодари на тоя народ, с когото кръвно са свързани помаците, защото, ако Родопите бяха в Турция - помаците отдавна да си говореха на турски и да бяха забравили родния си език - справка - помашкото малцинство в Турция сега !

Всички прилики с лица, народи и събития са случайни.  ;)

Selcha

• Guest
« Reply #301 on: June 21, 2009, 23:20 »
Isyankar, само да отбележа дебело, че Родопите са български благодарение на помаците..Много моля това да се отчита постоянно...

Isyankar

• Guest
« Reply #302 on: June 21, 2009, 23:20 »
Усеинкяр,пишеш за шопите ,но да си чул някога шопите да са ги Възродявали,да си чул или чел , че  шопи за  били прогонвани от родните им места.Да ми посочиш в кои други страни живеят шопи освен в Бг,като нас помаците дето живеят в Албания,БГ,Гърция,Македония и най маного в Турция.Защо не питаш от хубаво ли са напуснали родните си места и са заминали   по неизвестни и непознати места.

Ми точно ще ти отговоря. Шопи живеят в почти всяка европейска страна, в Северна Америка, в Австралия и може би в повече държави отколкото помаци има дори или поне толкова на брой. А иначе не са напуснали от хубаво - от много лошо - мизерия, глад, безпътица, отчаяние и т.н.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #303 on: June 21, 2009, 23:21 »
А, ако има шопи-мюсюлмани, може ли да се счита, че има шопски етнос ?
Аз и ти можем да считаме каквото си искаме , но тяхната колектвна съвест и самоопределение ,може да ги направи етнос ,защото етногенезисът не е спрял процес . И моля те не ме занимавай.

Isyankar

• Guest
« Reply #304 on: June 21, 2009, 23:23 »
Isyankar, само да отбележа дебело, че Родопите са български благодарение на помаците..Много моля това да се отчита постоянно...

Аз не споменах "кой народ". За мен народа в Девин и Чирпан е един ... Както искаш го кръсти - тюрки, помаци, българи...Все ми е тая...Важното е да знам кой ми е брата, а не историците от кой народ ме смятат... Аз си знам, че сме братя и точка :)

Но е факт, че ако бяха в Турция - днес нямаше да има тема "Език" в този форум, защото надали някой щеше да го разбира - справка - помаците в Турция днес ! :)

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #305 on: June 21, 2009, 23:24 »
Има ли някой на Балканите да нее свързан кръвно с турците -моля те посочи ми.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #306 on: June 21, 2009, 23:24 »
Хайде стига с персоналните оценки! Бъдете малко обективни! Вижте пак хубаво откъде започна всичко. Двама участници - християни изразиха възмущението си от факта, че тук във форума се радваме на известни световни личности, приели исляма, а не правим същото, когато някой от нашите приеме християнството. Направих въпросната аналогия за да покажа, че няма нищо неморално в това да се гордеем със собствения си "отбор". Ако някой тук не разбира от метафори, много жалко за него.

Тук изобщо не става дума за нетолериране на християнството от моя страна. Аз уважавам християнството- всички мюсюлмани го уважават, защото е Божия религия. Но предпочитаме Исляма.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #307 on: June 21, 2009, 23:25 »
Правото не се завоюва ,особено в наши дни...

Не знам за какви народи говориш, но примерите от нашите дни са налице.

Словения,Босна,република сръбска,Косово...
Кюрдистан, Северен Кипър, Шри ланка, Северна Осетия, Кашмир ... и т.н.

Покажи ми поне един пример от историята където правото за народ не се е извоювало.

Isyankar

• Guest
« Reply #308 on: June 21, 2009, 23:25 »
Аз и ти можем да считаме каквото си искаме , но тяхната колектвна съвест и самоопределение ,може да ги направи етнос ,защото етногенезисът не е спрял процес . И моля те не ме занимавай.

Абе всичко може. И на македонците позволихме да са етнос, ама никой не предположи, че те ще решат, че половината ни поети, исторически личности, фолклор и какво ли не е македонско...Т.е. те отнемат правото на българските македонци да пеят български македонски песни ... Т.е. самоопределянето не е чак толкова самостоятелен акт, защото на Балканите може да се окаже, че засяга много други хора, които също имат идентичните права върху този етнос. Нима македонските песни в Благоевград са по-малко македонски от македонските в Скопие ?

И моля те не ме занимавай.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #309 on: June 21, 2009, 23:27 »
Усеинкяр,ако не бяха турците сега щеше ти да говориш -елиника{гръцки}.

Isyankar

• Guest
« Reply #310 on: June 21, 2009, 23:27 »
Има ли някой на Балканите да нее свързан кръвно с турците -моля те посочи ми.

А има ли някой на Балканите, който не е свързан със славяните? А с траките ?

Isyankar

• Guest
« Reply #311 on: June 21, 2009, 23:28 »

Ако не бяха Адам и Ева - ти щеше да си шимпанзе.

Isyankar

• Guest
« Reply #312 on: June 21, 2009, 23:28 »

Макар, че ако не бяха турците - по-скоро гърците на север от Атина щяха да си говорят български ...

Offline oruch

• Senior member
« Reply #313 on: June 21, 2009, 23:29 »
Снаке, изобщо не познавам Боян Добрев камо ли да го бъркам с някого. Мустафа го познавам от форума и се опитвам да си изградя мнение за него. Не твърдя, че е възродител, но с някои изказвания определено не показва голямо уважение към своята, а и чуждите религии. За вторите ясно - там бързо ще му простят сърелигиозниците му, но за първото - не знам как имат очи да ги затворят все едно нищо не е станало, а той (и те) да отклоняват темата и да я обръщат дори за мен ... Не аз сравних религията с футбола...Както и да е ... Има един Бог и той всичко вижда и чува...Той си знае работата !
Трябва човек де е  сляп за да не види, че това е явно заяждане с Мустафа.Ама по голяма смехория от теб Исиянкар не бях очаквал.Жалко за тебе , че от дългото ти присъствие тук не познаваш Мустафа.Цитирай къде обижда религиите.Кое по точно ти смяташ за обида.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #314 on: June 21, 2009, 23:30 »
Ти благодари на тоя народ, с когото кръвно са свързани помаците, защото, ако Родопите бяха в Турция - помаците отдавна да си говореха на турски и да бяха забравили родния си език - справка - помашкото малцинство в Турция сега !

Всички прилики с лица, народи и събития са случайни.  ;)
Исиянкар ,Родопите са били в Турция около 500 год.  и езика си е останал. Така че благодарност аз нямам  нито към 1....я, нито към 2.....я народ. . Аре бегай да пепкаш- Това е приятелски съвет.