Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196541 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #270 on: June 21, 2009, 21:40 »
PNK2003, дали допускаме и приемаме хората, обозначени с екзотичното название "помаци-християни" е едно, а дали е възможно от логическа (или етническа, културна, религиозна и др.) гледна точка самото съществуване на този термин - съвсем друго.

Спомням си дискусията, в която ти попита дали е възможно християнин да се ожени за мюсюлманка от ислямска гледна точка. Тогава аз ти отговорих - да. Но ти възрази. Спомняш ли си защо?

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #271 on: June 21, 2009, 21:42 »
)
Духът на мненията тука е крайно обиден за немалочислената общност на помаците които са християни..В Неврокопско няма..това го разбрахме..Но в градовете (предимно там) в Родопите християните които са помаци са реален народ, искрено повярвал и приел за своя религия Християнството..Какво има да се обсъжда вече..Потребителя златоградчанин Eron, вече ви посочи..Такива процеси текат навсякъде в Родопите..Имам приятели от Неделино, които са даже 2-ро поколение християни. Прекрасно съзнават , от къде са и какви са - че са помаци..Те не афишират своят произход, а оше повече думата "помак", където навсякъде в Родопите се приема за обидна..Така, че и да искате трудно ще разберете за помаците християни..Това не означава, че съществуват...

С този тон на поведение, ние съзнателно отхвърляме тези наши братя и сестри от помашката идея...Нямам повече думи

Точно това ти викам, не им казвайте помаци-християни,ще вземат хората да се обидят!  8)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #272 on: June 21, 2009, 21:42 »
Selcha,изразявайки постинга по горе,че думата"Помак" е обидна е твое собствено мнение.Не можеш да говориш от името на един народ,твое право е да се самоопределиш,ама да не се налагаш,ясно ли ти е!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #273 on: June 21, 2009, 21:45 »
Изстрих ти две обидни теми за помаците и сайта,гледам не си взел поука от това,не се сърди после,този път е за последно!

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #274 on: June 21, 2009, 21:45 »
Въпроса беше имали термин:помак християнин? Никой не оспорва правото човек сам да си избира религията!  8) религията не се сменя току така, днес ми скимне съм християнин, утре ми скимне ставам мюсюлманин или евреин! Тавя трябва да е от сърце ,а не средство за постигане на някакви цели! Май не си ме прочел,както трябва! ;)

Моят коментар изобщо не беше във връзка с твоето изказване...

Права си, Гелина.  Изборът на религия трябва да става от сърце.  Тук в сайта имаше тема за известни личности, които са приели исляма.  Всичко е 6, когато някой приеме исляма, но заговорим ли за християнство и вече едва ли не се извършва престъпление.  Дразня се от това, че не се зачита правото на човек за избор на религия и лошото отношение към християнството, което се наблюдава при определени членове на форума.   

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #275 on: June 21, 2009, 21:55 »
PNK2003, дали допускаме и приемаме хората, обозначени с екзотичното название "помаци-християни" е едно, а дали е възможно от логическа (или етническа, културна, религиозна и др.) гледна точка самото съществуване на този термин - съвсем друго.

Спомням си дискусията, в която ти попита дали е възможно християнин да се ожени за мюсюлманка от ислямска гледна точка. Тогава аз ти отговорих - да. Но ти възрази. Спомняш ли си защо?

Мустафа,  съгласен съм с теб.  В случая изобщо не обсъждам дали е правилен от различна гледна точка израза "помак-християнин".  Обърнах внимание на факта, че няма нищо неестествено в това помак да смени религиозната си принадлежност. 

Не мога да си спомня какво точно сме дискутирали.  Би ли ми припомнил?   

Isyankar

• Guest
« Reply #276 on: June 21, 2009, 21:59 »
Ами щом от нас самите никой не пазнава помак-християнин, значи такова чудо няма!
Незнам само как ги наричат помаците,дето отец Боян ги "връща към корените"? ;)

Че как да не познаваме. Аз в Хасково само помаци-християни познавам, още не съм срещнал помак-мюсюлманин в Хасково. Сигурно има де, ама аз все попадам на християни - въпроса е, че познавам и термина "никой не познава" е прибързано обобщаващ.  :)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #277 on: June 21, 2009, 22:01 »
Ами щом от нас самите никой не пазнава помак-християнин, значи такова чудо няма!
Незнам само как ги наричат помаците,дето отец Боян ги "връща към корените"? ;)

Християни.

И за да не правя копи-пестит и отговор само да уточня едно мое колебание. Значи с гордост се пляскат цитати от медии на този или онзи достоен човек приел исляма и се заклеймява обратната посока - когато някой достоен човек е приел християнството. Не е ли пречупен аршина и по тази причина крив?

Май да!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #278 on: June 21, 2009, 22:05 »
abc, ми то остава в клуба на ЦСКА да започнем да ликуваме за победите на Левски...

Isyankar

• Guest
« Reply #279 on: June 21, 2009, 22:09 »
abc, ми то остава в клуба на ЦСКА да започнем да ликуваме за победите на Левски...

Тука клуб на мюсюлманите, които се радват на загубите на християните ли е ? Замисли се какви ги говориш. Аз се радвам когато някой човек преоткрие за себе си коя е религията най-близка до него, а не когато някой приеме определена религия.

Ти си религиозен расист с това си мнение. Религиите не са футболни отбори.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #280 on: June 21, 2009, 22:09 »
abc, ми то остава в клуба на ЦСКА да ликуваме за победите на Левски...

Сравнението не е удачно.  Ами да следваме примера на дрогираните и алкохолизирани агитки и на двата отбора тогава, когато се изправят една срещу друга...  Всички знаем какво следва...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #281 on: June 21, 2009, 22:09 »
Зависи с кого играе Мустафа.

А тук нещата са на доста по-високо ниво.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #282 on: June 21, 2009, 22:12 »
Всеки клуб се бори за привърженици.
Тука клуб на мюсюлманите, които се радват на загубите на християните ли е ? Замисли се какви ги говориш. Аз се радвам когато някой човек преоткрие за себе си коя е религията най-близка до него, а не когато някой приеме определена религия.

Ти си религиозен расист с това си мнение. Религиите не са футболни отбори.

Къде го чукаш, къде се пука.

Isyankar

• Guest
« Reply #283 on: June 21, 2009, 22:15 »
Разбрахме, че Мустафа принизи религиите до футболни отбори. Сега очакваме да ни каже пророка Мохамед с кой номер фланелка е и дали е вратар, защитник и най-важното КОЙ Е СЪДИЯТА НА МАЧА ?

Ужас. И това ми било мюсюлманин.

Кога е следващия мач впрочем между християните и мюсюлманите ? Къде се продават билети ?

Selcha

• Guest
« Reply #284 on: June 21, 2009, 22:17 »
Isyankar , изчакай като го направим администратор..