Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196801 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #180 on: June 16, 2009, 16:11 »
При това положение ще си гледате телевизия СКАТ и ще четете форума на вестник "Атака". Те поне си ги казват и пишат нещата едно към гьотере.

Аз работя в една от най-авторитетните български медии и бих излязъл с такова послание публично само ако съм сигурен, че няма да последват злостни атаки към медията ми. Не бих си позволил да поставям на карта авторитета на списанието. Мене ме остави - през два-три месеца получавам заплахи за какво ли не. Свикнал съм, даже понякога много се забавлявам.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #181 on: June 16, 2009, 16:15 »
Да, и аз мисля, че помаците са потомци на българите-християни. Но ако изляза примерно в някоя телевизия и го заявя на висок глас и помоля християните да не се отнасят с омраза към вас, точно защото с вас сме една кръв, представи си колко хора във форума ще ме нападнат, че съм "неовъзродител" и "великобългарски шовинист".

Аз спокойно мога да те обвиня че споделяш тази доктрина която е храна за велокобългарския шовинизъм.
Но ти едва ли ще се обидиш.

Помаците ,нямат хомогенен прйзход както всички останали.А ти като че ли това го прескачаш.
В неврокопския край има останки на християнски храмове от предосманско време, но те са византийски.
Сред помашката общност има бракове , примерно от Османско време между българи християни които са приели исляма и помакини, но това си го знаем от устната традиция.Но тези бракове са малко.

Пак ли Българино да ти повтарям онези родове - Бошнакови, Маджарови,Юрукови, Турчинови...
Много са вервай ми.
Истинско нещастие за нас е факта че българската етнография игнорира тези факти.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #182 on: June 16, 2009, 16:16 »
Не случайно Ислямът забранява да се ровим в миналото.
Това не го знаех..и ти благодаря, че ми даде отговор на безброй много неща!

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #183 on: June 16, 2009, 16:21 »
Аз спокойно мога да те обвиня че споделяш тази доктрина която е храна за велокобългарския шовинизъм.
Но ти едва ли ще се обидиш.

Помаците ,нямат хомогенен прйзход както всички останали.А ти като че ли това го прескачаш.
В неврокопския край има останки на християнски храмове от предосманско време, но те са византийски.
Сред помашката общност има бракове , примерно от Османско време между българи християни които са приели исляма и помакини, но това си го знаем от устната традиция.Но тези бракове са малко.

Пак ли Българино да ти повтарям онези родове - Бошнакови, Маджарови,Юрукови, Турчинови...
Много са вервай ми.
Истинско нещастие за нас е факта че българската етнография игнорира тези факти.

Същите фамилии, Метка, ги има и при християните. Отвори телефонния указател на София или Варна и ги потърси. Да, убеден съм напълно, че помаците са потомци на българи-християни и не смятам, че това е някаква "доктрина", а самата истина. В крайна сметка - нещата трябва да се казват с истинските им имена. А християнинът, който цитира  Мутиш, ги е казал точно така. Между другото, по същия начин мислят и много от християните, не говоря за лумпенизираните агитки.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #184 on: June 16, 2009, 16:24 »
fotakiev, идеологиите базирани на етническия произход са фашистки и вече са отживелица. Бъдещето е на универсализма, който се крепи на убеждения и е отворен за всеки по всяко време.  

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #185 on: June 16, 2009, 16:25 »
Ако под универсализма разбираш Исляма, Мустафа, това е съвсем друга работа...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #186 on: June 16, 2009, 16:29 »
Не само Исляма, а и всяка друга религия и идеология, която не се занимава с произхода. Глобализмът също e вид универсализъм.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #187 on: June 16, 2009, 16:32 »
Много противоречиви ми идват мненията. Звучат ми като "Мразя расистите и негрите!"

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #188 on: June 16, 2009, 16:36 »
Същите фамилии, Метка, ги има и при християните. Отвори телефонния указател на София или Варна и ги потърси. Да, убеден съм напълно, че помаците са потомци на българи-християни и не смятам, че това е някаква "доктрина", а самата истина. В крайна сметка - нещата трябва да се казват с истинските им имена. А християнинът, който цитира  Мутиш, ги е казал точно така. Между другото, по същия начин мислят и много от християните, не говоря за лумпенизираните агитки.

ООО варвам ти наистина има ги тези фамилий и сред българите.например фамилията Турчев във филма "Капитан Петко воевода"

Но истина е че при нас концентрацията на тези фамилий е доста по голяма.
И нещо много важно - устната традиция.Ела и ще накарам възрастните представители на тези фамилий да ти разкажат от къде са дошли.
Имат си родствена история хората, която няма нищо общо със българите християни както казваш.
Бошнаците, Арнаутите и Маджарите специално съм сигурен че не са били българи християни, тва е фасулски лесно да го проумее човек.
А за турците и юруците , ако считаш че са българи, то тогава проблемът не е между помаци и българи. Проблемът е между турците и българите които в момента сте като кучето и котката относно пройзхода си.
Турците казват че сте братя, а българите казвате - сакън няма такова нещо ние сме индоевропеици, не сме азиатци.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #189 on: June 16, 2009, 16:45 »
Добре, Метка. С много неща, които казваш съм съгласен, само те моля - не ни изкарвай братя с турците, че байгън от такова братство. С турчина съм много добър комшия, но не и брат.

Що се отнася до вас - преди две седмици чух още една много интересна версия за произхода ви от един много образован човек, който е философ и социолог, а не историк. Но пък е като истинска историческа енциклопедия, чете всякакви руски и западни научни издания по тези въпроси. За съжаление нямах диктофон да го запиша, но тези дни ще се срещна с него, ще го запиша и едно към едно ще му пусна версията за произхода ви. Уверявам ви, че ще ви бъде много интересно.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #190 on: June 16, 2009, 16:51 »
Добре, Метка. С много неща, които казваш съм съгласен, само те моля - не ни изкарвай братя с турците, че байгън от такова братство. С турчина съм много добър комшия, но не и брат.

Що се отнася до вас - преди две седмици чух още една много интересна версия за произхода ви от един много образован човек, който е философ и социолог, а не историк. Но пък е като истинска историческа енциклопедия, чете всякакви руски и западни научни издания по тези въпроси. За съжаление нямах диктофон да го запиша, но тези дни ще се срещна с него, ще го запиша и едно към едно ще му пусна версията за произхода ви. Уверявам ви, че ще ви бъде много интересно.
Да не е социалният антрополог Харалан Александов?
Приятел ми е.Но ако е той знам кво ще ти каже.Можеш да го чуеш и тука.Така че си от всякаде облагодетелствуван.

Offline Zoro

• Member
  • **
« Reply #191 on: June 16, 2009, 16:55 »
zna4i taka  balgarin kazva6 ne me nari4ai brat s tur4ina no pak za poma6kiqt  proizhod si 4ul mnogo interesno taka li?zna4i kazva6 taka az 6te te mlatq po kaskata ama ti men nqma  taka li ?mai si obarkal ne6to  ;D

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #192 on: June 16, 2009, 16:56 »
Не, не е. Харалан Александров да си се занимава с либертарианството и с недоразумението Стефан Гамизов. Прати му много поздрави на Харалан от Йордан Мичев от списание "ТЕМА". Като кажеш списанието и той веднага ще се сети за какво пращам поздравите.

С друг човек си говорих. А най-интересна е тезата му за специфичното население в Чеча. Но имай търпение още няколко дни.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #193 on: June 16, 2009, 17:09 »
Верно бе Българино, Зоро е прав - що така мразите турците?
И защо нас ни намесвате в този спор и от двете страни?

Познавам и Стефан Гамизов.Но с Харалан ще се видя тези дни непременно.
Относно пройзхода ни , за нас е важно какво пишем ние самите.Засега има само една или две птички - например Хусейн Мехмед.
Дано това да стане тенденция.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #194 on: June 16, 2009, 17:20 »
Ама никой не ви замесва в нищо, бе пич. С турците няма какво да деля. Ето, признавам си - първият език, на който съм проговорил като малък е бил турският. Защото баща ми и майка ми са били студенти в София, баба ми и дядо ми са били на работа, и кой ме е отгледал - комшийката баба Сание, лека й пръст. След това езикът съм го забравил, но разбирам почти всичко когато някой говори на турски.

Турците въобще не ги мразя. Най-добрите ми и верни приятели са били турци. Но не сме братя. Ако ги питаш тях, и те ще ти кажат същото.