Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196822 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #165 on: June 16, 2009, 11:24 »
Ъха, май, че въ разбрах сичките, или поне една част от тукашния посетителски народ !  ???
Значи, "помаци-християни" , може и е възможно до има "такова животно", дори и по-късно да се появят и можем да ги приемаме като нещо нормално и ново явление, но пък само "Помаци" да има,  :o това е абсурд да има "такова животно" и върхъ на нахалството и на сепаратизма и въобще изобщо, някой да не си помисля, че може да има такова нещо!  ;D  :D
Хай, Помаци и с помаците, нещо много почнахте да искате,  :o не стига че вида даваме въздух да дишате тук в БГ, ами искате и да се наричате "Помаци"!  :o  ;D

Излез пред Народното събрание и протестирай с голям транспарант "Аз съм помак! Признайте ме!"... ;D ;D ;D

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #166 on: June 16, 2009, 11:34 »
Излез пред Народното събрание и протестирай с голям транспарант "Аз съм помак! Признайте ме!"... ;D ;D ;D
Добро предложение, но първом си мисля, да излезна пред НС с транспаранта "Аз съм помак-християнин - признайте ме!", за да не се уплашат много, твойте братя-ристиени, па по нататък, като се "демокрадизират" след 50 - 100 године, вече сигурно ще мога да излеза отново пред НС с транспаранта "Аз съм, само Помак, признайте ме!"  :o  8)

Щото, сега е малко като в оня виц за руснака и американеца, които спорили за демокрацията, и американеца казал: "Можеш ли да идеш пред Кремъл и да изпсуваш руското народно събрание, руснака каза да - аз наистина мога да отида пред Кремъл и да изпсувам американското народно събрание!"  :o  :D  ;D  ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #167 on: June 16, 2009, 11:38 »

Вече близо 9 месеца влизам в този сайт и постоянно има призиви за "признаване на помаците".  Но аз така и не разбрах кой твърди, че няма помаци... ???   

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #168 on: June 16, 2009, 11:41 »
Вече близо 9 месеца влизам в този сайт и постоянно има призиви за "признаване на помаците".  Но аз така и не разбрах кой твърди, че няма помаци... ???   
Евала, най-после един човек от другата вяра, публично да каже истината, че има Помаци, а не това да си го казва само у дома си в къщи и пред близките си!   ;D ::)
Бравос, бравос!  ::)  :)

Offline balkans

• Member
  • **
« Reply #169 on: June 16, 2009, 11:43 »
То и аз в същност не разбрах, кой точно тварди че няма помаци.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #170 on: June 16, 2009, 12:16 »
Вече близо 9 месеца влизам в този сайт и постоянно има призиви за "признаване на помаците".  
Е да ,общо взето ние сме полупризнати , остава и от отвън да ни признаят ,пък ако искат нека и да  ни припознават.Но не това е от Значение.
 Най интересното ,че вътре в  самото наше общество има различни разбирания  относно нашето самоопределение ,тоест  самопризнаване.
В случая в нашето общество има силни центробежни и насочени навън сили ,които вместо да се насочат към ядрото дори и с цената на компромис със себе си в името на запазване на относително стабилна хомогенност , те  се стремят да нарушат обвивката .Затова на тоя етап мисля ,че е най важно самите ние да узреем и да се самопризнаем  ,като намерим самите ние идеалния оптимум на вътреобщностното  ни състояние.,макар че това не става с магическа пръчка и автоматически ,времето работи засега в наша полза ,имайки предвид факта ,че вече поне си имаме форум в който да всеки да казва мнението си  и  да променя мнението си.
Да ,тука е нашето форумно общество ,общество от един и същи вид , съставено от различни индивидуалности и  различно разбиращи миналото ,настоящето и бъдещето на собствената си група.Никой не е идеален ,но за сега сахатя си  тик-так-а.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #171 on: June 16, 2009, 14:41 »
Ето едно интересно мнение:

Най-добрият ми приятел е "помак" [re: Coциoлor]

И какво?
Аз например съм българин, но не съм вярващ християнин. Семейството ми от поколения не е религиозно, аз също не съм.
Най-добрият ми приятел е от Западните Родопи, от мюсюлманско село. И той е българин, и той не е религиозен.
И двамата говорим български език.
Каква е разликата помежду ни?
Какво напрежение може да има помежду ни?
Въз основа на какво? Че аз празнувам на Великден, а той на Рамазан Байрям?
Ходил съм в помашки села. Хората са добри и отзивчиви, на драго сърце помагат. И не са толкова диви, за колкото ги смятат някои. Не виждам каква разлика прави дали в селото ще има църква или джамия.
Да, понякога, някъде има отчуждение, но това не е въпрос на религия, а на култура. Напрежение има сред простите хора, сред хората с елементарни разсъждения. Аз познавам много християни, които гледат на помаците с ненавист. Това е много голям проблем. Помаците живеят изолирано и повечето християни имат много далечни впечатления от тях, които впечатления са и много грешни.
И всичката изостаналост на помашките села е резултат от икономическото състояние на държавата ни. Дотам средства и култура не стигат. Мизерията опустошава хората, независимо от религията им. Децата не могат да ходят на училище, после нямат работа, нямат пари, не излизат от селото и така става затворен кръг.
А че помаците наричат християните "каури" (т.е. гяури) е вярно, но аз не виждам нищо притеснително в това. Това е обикновена заемка от турски език. Означава "друговерци". Мисля обаче, че е показателно, защото когато помак говори, той казва "ние - помаците, те - каурите"; значи той не прави етническа, а само религиозна разлика между българи мюсюлмани и християни. Докато ние казваме "ние - българите, те - помаците". Все едно помаците не са българи. Това е порочно. Ние сами отчуждаваме част от собствения ни народ.
Затова и много помаци се пишат турци с майчин език български, защото турците ги имат за свой народ, за събратя по вяра, а българите-християни ги ненавиждат и с това ги отблъскват.  

Нещо друго искате ли да знаете? Темата си струва да се обсъжда, но не само по клубовете и форумите, а в национален мащаб.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #172 on: June 16, 2009, 15:23 »
Да, темата наистина си струва да се обсъжда в национален мащаб. Аз лично подкрепям почти на 100% мнението на автора, но ми се струва, че някои тук ще скочат като ужилени от такова мнение. И ще последват обвинения от сорта на "неовъзродители", "възрожденци" и т.н. Затова е по-добре засега да не се обсъжда в национален мащаб, защото много помия ще се излее върху хора, които не заслужават това. В България не можеш да угодиш на всекиго...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #173 on: June 16, 2009, 15:30 »
Хехе, Българино, не си разбрал нещо ;) Ставаше дума за говоренето за помаците изобщо, а не за тази тема "помаци-християни", която си личи от космоса, че е провокативна.

Ето едно интересно мнение:

Най-добрият ми приятел е "помак" [re: Coциoлor]

И какво?
Аз например съм българин, но не съм вярващ християнин. Семейството ми от поколения не е религиозно, аз също не съм.
Най-добрият ми приятел е от Западните Родопи, от мюсюлманско село. И той е българин, и той не е религиозен.
И двамата говорим български език.
Каква е разликата помежду ни?
Какво напрежение може да има помежду ни?
Въз основа на какво? Че аз празнувам на Великден, а той на Рамазан Байрям?
Ходил съм в помашки села. Хората са добри и отзивчиви, на драго сърце помагат. И не са толкова диви, за колкото ги смятат някои. Не виждам каква разлика прави дали в селото ще има църква или джамия.
Да, понякога, някъде има отчуждение, но това не е въпрос на религия, а на култура. Напрежение има сред простите хора, сред хората с елементарни разсъждения. Аз познавам много християни, които гледат на помаците с ненавист. Това е много голям проблем. Помаците живеят изолирано и повечето християни имат много далечни впечатления от тях, които впечатления са и много грешни.
И всичката изостаналост на помашките села е резултат от икономическото състояние на държавата ни. Дотам средства и култура не стигат. Мизерията опустошава хората, независимо от религията им. Децата не могат да ходят на училище, после нямат работа, нямат пари, не излизат от селото и така става затворен кръг.
А че помаците наричат християните "каури" (т.е. гяури) е вярно, но аз не виждам нищо притеснително в това. Това е обикновена заемка от турски език. Означава "друговерци". Мисля обаче, че е показателно, защото когато помак говори, той казва "ние - помаците, те - каурите"; значи той не прави етническа, а само религиозна разлика между българи мюсюлмани и християни. Докато ние казваме "ние - българите, те - помаците". Все едно помаците не са българи. Това е порочно. Ние сами отчуждаваме част от собствения ни народ.
Затова и много помаци се пишат турци с майчин език български, защото турците ги имат за свой народ, за събратя по вяра, а българите-християни ги ненавиждат и с това ги отблъскват.  

Нещо друго искате ли да знаете? Темата си струва да се обсъжда, но не само по клубовете и форумите, а в национален мащаб.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #174 on: June 16, 2009, 15:30 »
Напротив, разбрах го. И точно за това говоря.

П.П. - а квалификации като "неовъзродители" тук се употребяват често, включително и от теб, Мустафа.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #175 on: June 16, 2009, 15:34 »
Не разбрах мнението на кой автор подкрепяш? Защото muti6 цитира друг автор - християнин, който говори за помаците по принцип. Съмнявам се muti6 да желае темата за "помаци-християни" да добие публичност в национален мащаб.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #176 on: June 16, 2009, 15:35 »
Говоря за мнението на християнина.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #177 on: June 16, 2009, 15:56 »
Имаш предвид тезата на автора, че помаците са потомци на българи-християни приели Исляма? No problem :) Всеки има право на мнение. Дори в известен смисъл според мен е по-добре прародителите ми да са били християни, отколкото езичници. Най-близките по убеждение хора до мюсюлманите са праведните християни. Лошото е, че някои хора често злоупотребяват с подобни твърдения, а когато добият власт дори ги използват като оправдание за асимилационната си политика.

Не случайно Ислямът забранява да се ровим в миналото.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #178 on: June 16, 2009, 16:01 »
Да, и аз мисля, че помаците са потомци на българите-християни. Но ако изляза примерно в някоя телевизия и го заявя на висок глас и помоля християните да не се отнасят с омраза към вас, точно защото с вас сме една кръв, представи си колко хора във форума ще ме нападнат, че съм "неовъзродител" и "великобългарски шовинист".

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #179 on: June 16, 2009, 16:05 »
Разбирам те, но разбирам и тези, които ще реагират. И точно затова казвам, че за всичко е виновна глупавата асимилационна политика през последния век.