Author Topic: Turgutalp Pomak köyünün atlı muhtarı  (Read 7388 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bogutevolu

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 999
  • Gender: Male
Turgutalp Pomak köyünün atlı muhtarı
« on: June 11, 2009, 14:56 »
 Atlı Muhtar

"Manisa Dağı'nın ve köyümün bana ihtiyacı var" diyerek Turgutalp Köyü muhtarlığına adaylığını koydu.  Köydeki insanlar ona inandı, o da çok sevdiği dağlara döndü. Köye ulaştığımız zaman, Yeni Muhtar Murat Kurtoğlu, at sırtında dolaşıyor, tepelerden ovalara doğru bakıyordu. Altında yılkı atı vardı. Günlerce onun peşinden gitmiş. Yılkı at kaçmış, o kovalamış. Sonunda dağların yaban atı, onun ellerinde uysal ve söz dinleyen bir arkadaş olmuş.  

Dağların bu isimsiz ve sevecen Tarzanı ile konuşuyoruz. Doğayı ve hayvanları çok sevdiğini söylüyor. 1979 yılında Manisa'da doğdu. Annesinin ve babasının biricik kuzusu oldu. İçindeki doğa aşkı onu avcılığa ve dağ sporlarına yönlendirdi. Murat, heyecanlı, dost canlısı ve atak bir insan. Köye gelen insanlar mutlaka ona uğruyor, evinin kapısı tüm doğaseverlere açık. Manisa Organize Sanayinde bir fabrikada CNC operatörü olarak çalışıyor. İş yerindeki çalışması bittiği an, soluğu köyünde alıyor.

Turgutalp Köyü, Manisa'dan 15, Keçili Köy'den 8 km uzaklıkta. Köyde 20 hanede yaşam devam ediyor. Bir zamanlar şehzade saraylarının bulunduğu Sultan Yaylası ve Tugutalp Dağ Kooperatifi köyün mahallesi olarak geçiyor. Sultan Yaylası Köye 4, Dağ Kooperatifinin bulunduğu yerleşim alanı ise 2,5 km uzaklıktadır.Muhtar, köyün kuruluşu ile bilgi verirken, hizmete talip olmanın heyecanını yaşıyor:

"Pomak kökenli göçmen vatandaşlara ilk defa Karaağaçlı Bölgesi'nde yerleşim yeri tahsis edilmiş. Pomaklar, bölgenin bataklık ve hastalıklı olması nedeniyle Manisa Dağı'nda yer istemişler. Talepler uygun görülerek, Hüseyintaş mevkii, Mehmet Oğlu Çeşmesi civarı yerleşim yeri olarak gösterilmiş. Göçmenler, bu yeri de uygun görmeyerek Kirazalan yöresini, kendilerine yaşam alanı olarak seçmişler, buraya yerleşerek, konar gezer durumdan, yerleşik düzene geçmişler. Dağda dolaşan ve yöreyi çok iyi bilen İbrahim ismindeki bir çobanın sözleri üzerine, yoğun kış şartları göz önünde bulundurularak, köydeki eski ve tarihi bir çeşmenin (Çoban Çeşmesi) yanına yerleşim alanlarını kurmuşlar. 1880'den sonra köydeki hane sayısı 35'e kadar yükselmiş.

1900'lü yılların başında eşkıyalar, Turgutalp Köyü'ne zarar vermeye başlamış. Sığır Çobanlığı yapan Sarı Mustafa lakaplı bir köylü, yaşadığı köyün korumasını üstlenerek, eşkıyaya karşı amansız bir mücadeleye girmiş, onları dağdan kovarak, köylülerin huzur bulmasını sağlamış. Köydeki insanlar, geçimlerini keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanlardan elde ettikleri ürünler ve dağda yetişen kirazlardan temin etmektedir.

" Köyde okul yokluğu, zorunlu göçü başlatmış. Köylüler, çocuklarını okutmak için Manisa Kenti'ne inmeye başlamışlardır. 1988 yılından sonra kurulan Turgutalp Dağ Kooperatifi ile yöredeki yapılaşma hızlanmıştır.  Dağları, tepeleri, ormanı ve köyün etrafını muhtarla dolaştık. Sorunları ele aldık. Su sorununun olmadığını gördük. Ulaşım kötü bir asfalt yoldan sağlanıyor. Çevrenin, köy arazisinin ağaçlandırılması ve çevre düzeninin öncelikli olarak ele alınması gerekiyor. Alt yapı da önem taşıyor.  Köyde bir tek muhtarlık binası ve su deposu var. Köyde inşaatlar devam ediyor. Kış aylarında elektrik alt yapısında sorunlar yaşanıyor. Hazine arazilerinden rant sağlamayı düşünen insanlar, muhtarı görmeye geliyor.

Çevreci muhtar, farklı bir insan, doğayı ve hayvanları çok seviyor. At üzerinde dolaşarak yöreyi kontrol altında tutmaya çalışıyor. Doğaya zarar verilmesine müsaade etmiyor. En büyük arzusu Manisa Spil Dağı'nı dünyaya tanıtmak. Turgutalp Köyü'nü turizme açmak için planlar hazırlıyor. Köyde Dağ konutları yapılmış. Muhtar, bunların turizme hizmet vermesini istiyor.  

Muhtarla, Turgutalp Dağ kooperatifine doğru uzanıyoruz. Manisalılar, en güzel yerlere tatil evlerini kurmuşlar. Bahçeler ve konutlar yaz sezonuna hazırlanıyor. Dünyayı dolaşan ve ayak basmadığı yer kalmayan Halit Angıner: "Böyle güzel bir dağ, dünyanın hiçbir yöresinde yok." diyor. Uzaktan yılkı atlarını seyrediyorum. Onlar da doğayı çok seviyor. İnsanlardan kaçıyor, doğayla baş başa kalmak istiyorlar.

Sultan Yaylasını tepelerden izliyoruz. Bir zamanlar şehzade saraylarının bulunduğu yaylayı Manisalılar mesken edinmiş. Kentin sıcaklarından kaçan insanlar yaşamlarını Sultan Yaylası'nda devam ettiriyor. Muhtarlığın sınırları içinde, mahalle olarak gösterilen Sultan Yaylası ve Turgutalp Dağ Kooperatifi, köyden büyük. Muhtar bekâr, dağda tek başına yaşıyor. Yaşam tarzım bu diyor. O da Tarzan gibi düşünüyor. Sevgiyi ve mutluluğu doğada bulmuş.




http://www.manisahabergazetesi.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=1086:atli-muhtar&catid=38:koee



 

Offline bello

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 588
  • Gender: Male
  • Göçler, göçler, göçler...
Ynt: Turgutalp Pomak köyünün atlı muhtarı
« Reply #1 on: June 11, 2009, 16:30 »
Muhtar arkadaş çok şanslı, ve şanslı olduğunun o da farkındaki köyünü de doğayı da seviyor kolluyor.


Nefes alabileceğim bir köyüm bile yok.. :-[

Offline yabanci17

  • ferdi
  • Member
  • **
  • Posts: 29
  • Gender: Male
Ynt: Turgutalp Pomak köyünün atlı muhtarı
« Reply #2 on: June 11, 2009, 23:25 »
iste pomak olmanın temel özellikleri arasına yeşilden vazgeçemeyen ibaresinide eklemek gerekli çanakkale yöresindede sulak ova yerleri vermisler onlar yine yeşil dağları seçmişler