Author Topic: Николай Хайтов- певец на Родопа или крадец от Родопа?  (Read 71949 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Не съм запознат със традицията при погребване на мюсюлмани, но съм чувал от такива, че има и такава традиция. Разбира се, не съм сигурен.

abc, знам много добре мнението ти относно реакцийте ни за филма "Козия рог'.Това по принцип е безкрайна тема.
Един път ти писа за едни български журналистки че са "задници", само за това че в Холандия на едно представяне на българската култура , те в присъствието на писателят Антон Дончев се осмелиха да заявят че историята с Методи поп Драгинов е мит.Аз тогава ти изтрих думата"задници" и ти подкочи до тавана.А знеш ли че една от тези журналистки е тука във форума?

А за "мюсюлманското" погребение за което иде реч, сигурен съм че ти не си присъствал на такова погребение.И няма никога да присъстваш.
Одговорът е прост.
Защото в традиционната ислямска култура на балканите такова погребение не съществува.
Да хвърлиш трупа на близкия си от два метра височина и после да бягат сички близки като луди, извиняваи ама това нещо е съществувало само в болния мозък на Хайтата - социалнационалиста.
Ако обаче мислиш като него, то това не е наш проблем тогава.
Извиняваи ама дори и за мене е кошмар да си предстявя собственото ми погребение по този начин.
Ти така ли си го представяш?

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
С цялото ми уважение към сите помаци тук и по света, 12-та и последващите и сравненията им с Разделното време, колкото и недолюбвано да е и Батак е доста ... пресилено и надценено ми се струва.

Разбира се знам, че българите са молени учтиво на събори организирани в тяхна чест и за сметка на османлиите да си сменят вярата и всяко насилие е било недопустимо, но все пак хайде нека се уважаваме.

Виси един въпрос на Исанкяр. Къде са онези българи, колкото и да са нищожна част спрямо другите, които насилствено са приели исляма?
  Няма как де се разбере, нито колко са тези българи, нито какво е било.Можем да съдим само по книги и преписи и др.А те не липсват.

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
abc, знам много добре мнението ти относно реакцийте ни за филма "Козия рог'.Това по принцип е безкрайна тема.
Един път ти писа за едни български журналистки че са "задници", само за това че в Холандия на едно представяне на българската култура , те в присъствието на писателят Антон Дончев се осмелиха да заявят че историята с Методи поп Драгинов е мит.Аз тогава ти изтрих думата"задници" и ти подкочи до тавана.А знеш ли че една от тези журналистки е тука във форума?

А за "мюсюлманското" погребение за което иде реч, сигурен съм че ти не си присъствал на такова погребение.И няма никога да присъстваш.
Одговорът е прост.
Защото в традиционната ислямска култура на балканите такова погребение не съществува.
Да хвърлиш трупа на близкия си от два метра височина и после да бягат сички близки като луди, извиняваи ама това нещо е съществувало само в болния мозък на Хайтата - социалнационалиста.
Ако обаче мислиш като него, то това не е наш проблем тогава.
Извиняваи ама дори и за мене е кошмар да си предстявя собственото ми погребение по този начин.
Ти така ли си го представяш?

Добре де разкажете най-накрая, каква е разликата между погребенията.Май никой, не знае.Дайте първо да се поровим и тогава да говорим.

Offline abc

• Forum fan
...
« Reply #63 on: June 12, 2009, 12:52 »
Казах, че не съм запознат.

Това е художествен филм и е допустимо, отделен въпрос е дали е морално, да бъдат подсилени елементи за постигане на по-добро възприятие на основната теза.

Антон Дончев е написал исторически роман. При романите, които са художествени творби, не е задължително да се ползват реални конкретни случки и събития. Достатъчно е те да бъдат порзвани като база, идея за да се пресъздаде духът и реалността в онова време.

Добре дошла на журналисктата в този форум. Вече знам.

Offline shaban

• Forum fan

Няма как де се разбере, нито колко са тези българи, нито какво е било.Можем да съдим само по книги и преписи и др.А те не липсват.
Преписите са голяма работа и наистина не липсват и преписи и преписвачи. С преписване много хора си вадят хляба .

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
Преписите са голяма работа и наистина не липсват и преписи и преписвачи. С преписване много хора си вадят хляба .
  Ставаше въпрос за доказателства за зверствата по време на турското робство.Това няма да може да се изтрие.Защото е залегнало и във фолклова и в съзнанието и в историята, която някои отричат.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...

Още от училище... ;)  А при студентите да не говорим, особено в днешно време :) 

Isyankar

• Guest
Виси един въпрос на Исанкяр. Къде са онези българи, колкото и да са нищожна част спрямо другите, които насилствено са приели исляма?

За мен отговора е ясен. Тези българи са част от помаците и етническите турци. Дали 1% или 91% от тях - това е въпроса....Ама да се твърди, че за 500 години няма българи-християни приели исляма - няма как просто ...

Offline muti6

• Adviser
Май, доста се отклонихте от темата!!!!!!!

НОВИ ЩРИХИ КЪМ ОБРАЗА НА ВЕЛИКИЯ ХАЙТОВ
Тези дни ми попадна една тънка книжка, която не може да се намери в нито една книжарница.
Заглавието е “Писма от Николай Хайтов до Славчо Дичев”.
85 годишният Тодор Дичев – син на споменатия в заглавието Славчо Дичев, изглежда е решил, че има неща, които не трябва да бъдат забравени, и ни припомня една история, започнала през 1961 година и завършила някъде към 1990.
Става дума за историята на село Манастир. Славчо Дичев е бил кмет на селото три пъти между 1920 и 1947, на преклонна възраст решава да събере всичко, което знае за родното си село.
Ръкописът е предаден на Хайтов, който го обработва, редактира и се бори за издаването му. След няколкогодишни перипетии историята излиза, подписана от Славчо Дичев и Николай Хайтов.
Именитият писател накрая пише на летописеца от Манастир:”Това е твоят паметник –вечен паметник, който сам си изгради и ще остане да се знае в бъдните поколения.”
След години излиза ново издание, на корицата обаче е само името на Хайтов.
Бъдните поколения очевидно нямат нужда от другото име.
Някои пловдивчани може би още си спомнят как през 1986 година в популярния тогава вестник “Комсомолска искра” се появи материал, уличаващ Николай Хайтов в присвояване на авторството на историята на село Манастир.
Издателството моментално пое вината за уж полиграфическата грешка, но историята на свърши дотук. Окръжният комитет на БКП, активизиран от самия Хайтов, започна разследване на “заговора” срещу живия класик и народен представител. Журналистката Велислава Дърева, нарочена за режисьор на заговора, бе уволнена.
Сега, когато името на Хайтов се митологизира, издигат му се паметници, на негово име се наричат улици и институции, обявен е за “баща на българския национализъм” и т.н., не би било лошо да си припомним и тази позабравена история.
В публикуваните писма можем да открием с каква всеотдайност писателят е работил над предоставения му ръкопис. И когато книгата вече е под печат, той си позволява да си вземе само половината от хонорара. Този момент е описан така:”Аз подписах договор за печатането на книгата от мое и твое име. Понеже при подписването на договора може да се получи и аванс от 50%...аз ще получа този аванс от 600 лева. Останалите 600 лева ще получиш ти след месец и половина…Позволих си да направят това, без да те питам, като си мисля, че ти ще се съгласиш на това.”
Бай Славчо естествено се съгласява. Важното е, че името му стои редом с голямото име. Поне засега.
Сигурно не бих седнал да преразказвам тази историйка, ако в едно по-ранно писмо не бях попаднал на следното разпореждане на Хайтов до бай Славчо:”Книгата излезе 260 страници и преписването й струва 35 лева. Аз платих на машинописката, значи ти следва да преведеш тези пари на мене…”
Бай Славчо плаща, какво да прави.
Чудя се дали тогава в душата на писателя –класик все пак е имало някакво двоумение – дали да не поеме сам разхода от 35 лева, дали да си го разделят – след като сигурно вече е бил убеден, че му се полага половината от хонорара. Но в крайна сметка е решил да не се мине – нека онзи селянин от Манастир да си плати за гяволука.
Кокошкарска история – ще каже някой, но лично аз при всеки досег оттук нататък с творчеството на Хайтов, при всяко чуване на името му, а то звучи все по-често и често, ще си спомням за онези 35 лева, измъкнати тарикатски от джоба на бай Славчо от Манастир.
Някой казват, че с името на Хайтов били свързани и други подобни истории. Но имаме ли право да се ровим в мръсното пране?.Или както казва един от безименните герои в тази книжка “Това е Николай Хайтов. Това е национален капитал! Даже и да е вярно, нямате право!”
Та какъвто е капиталът, такава е и нацията – бих добавил накрая.

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
Може ли да снимаш корицата на книгата или част от нея да я видим поне как изглежда......?

Offline shaban

• Forum fan
Може ли да снимаш корицата на книгата или част от нея да я видим поне как изглежда......?

Нели яде от съдържанието ,защо ти е опаковката, тя се не яде.........?

Забелязова се ,че  насока на  дискусията клони към отричане на човека -Хайтов , а не писача и преписвача Хайтов, тоест предмета на дискусия се е насочил към съдържанието , а не към опаковката. В случая съдържанието - човека , отговаря на опаковката - изплагиатствувано творчество.Изплагиатсвувано ,но стойностно .Стойностно ,но изплагиатсвувано. Иди му фани край ,че не може да се мери с една мярка .За написаното ,да  с две ръце и с малко резерви и забележки, но за писача немам думи.

Offline kroraina

• Historian

СЕЛО МАНАСТИР, СМОЛЯНСКО
( Първо издание — 1965 г.  Автори: Николай Хайтов и Славчо Дичев )
Цялата книга, второто й издание, може да се види на:
http://www.kroraina.com/knigi/nh/

Корицата (пак 2. изд.) е на http://www.kroraina.com/knigi/nh/nh_korica.htm

Обработвайки наскоро едни материали от организацията "Родина"-Смолян от 1939 г., забелязах 1-2 момента, които се повтарят после у Хайтов. Но причината е, може би, че са ползвали общ източник - статии/разкази на В. Дечев, които обаче не съм ги виждал и не мога да коментирам по-нататък.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Искам да поздравя и автора на темата и сайта ви за хубавия разговор и исключително ценните за мен информации за дейноста на Хайтов.Преди да се огледам много много и да познавам в детайли личноста на Хайтов.....въпреки че съм чел много неща от него....аз буквално ставах и лягах със неговите книги.Особено "Дивите разкази",който всяка вечер преди сън прочитах една страница и .....се понасях и се успокоявах.Но,когато излиза на света плагиатството  ,копира и лекото "присвояване" за  мен личноста на Хайтов се снижи буквално до шумки и габър.Въпреки че, дори и шумките и габъра са много ценни неща в природата.
Метка,
поздравявам те ...защото ти си един от главните стълби тук в сайта.Всичко което разказваш е бандърдисано" (натопено) в мед и масло по селски комат хляб.А може би в теб се крие новият сладкодумен разказвач на Помашката култура?Ако вземеш решение да пишеш ......аз съм първия който ще поръчам няколко от първо издадените ти книги.Защото такива писатели сладкодумци няма в България и те са дарба на природата.

Аз наистина не съм съгласен със някои разкази на Хайтов където осмиват наши мюслюмански погребения и буквално и със цел ги изопачават.Това че е бил "националист" може да го прави такъв за едната част на нацията ни но, в тази нация живеят и други етноси.Ако Хайтов е бил съзнателна маша в ръцете на комунистическите идеи...то нашата болка  от неговите подлостни действия никога, няма да се забравят.Тепърва ние настоятелните и търсещите истинската демокрация  в България  ще напишем новата история която, ще се отърси от коварните лъжи на комунизма.Ние не искаме много ....единствено уважение и достойно съжителство на равни и респектиращи един друг начала.

Мога да ви кажа със такива смели теми Помак.еу,е  един от най ценните форуми и със много голяма стойност.

Offline Metka

• Forum fan
Iskami se da blagodarq za publikuvanite komentari tuka otnosno  kazusa svarzan s Nikolaj Hajtov.
Za filma "Koziq rog", reshenieto e prosto - da se zabrani izly4vaneto mu po nacionalnite medii.
Bih dal primer s pistaelqt Mark Tven koito e zabranen ve4e v USA.

Изхвърлят Марк Твен от американските библиотеки

Писателят обвинен в расизъм

".......Марк Твен е обвинен – ни повече, ни по-малко – в расизъм и в използване на политически некоректни думи, доколкото по времето на писателя други наименования на негрите в Америка не е имало.......

........"Заради една-единствена дума хората смятат книгата за неуважителна спрямо афроамериканците”, казва директорът на музея на Марк Твен Реджина Фаден. В “Приключенията на Хъкълбери Фин” Марк Твен нарича чернокожите роби “негри”. Самата Фаден не желае да назове думата, както това не би направил нито един съвременен американец, за да не си навлече неприятности....."

http://www.vsekiden.com/?p=32784

Offline muti6

• Adviser
Celestialwish, права си!Но за мен , най-важното е истината! Никак няма да е честно, ако след години хлапетата изучават в училище литературна история пълна с лъжи, няма и да е честно спрямо всички прецакани хора в нашата даржавица.Само, че как да я открием?
Най-добре е всеки да открие Хайтов за себе си.(Децата ми в моммента изучават ".Дервишовото семе".Значи те му гледат снимката на този човек в учебника си, даскалицата ги кара да пишат всевъзможни неадекватности по темата, в съзнанието на хлапетата остава класикът Хайтов.Какво да им кажа, че са изучавали? Кражби ли? Тоест, че всичките хайтови апотеози за човешката чистота са всъщност кражби!
Вярвам напълно. Хайтов е продукт на времето си, на хипертрофиралото си его и на глупостта, че няма възмездие.Рано или касно истината излиза наяве!!!!!!!