Author Topic: Неврокопски песни/ Гоцеделчевско/  (Read 17062 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
http://www.youtube.com/watch?v=rS_P9-w1NBA&feature=related                                     http://www.youtube.com/watch?v=2uWMq36zHyE&feature=related                                                                                                                                                    http://www.youtube.com/watch?v=1fjs28moN94&feature=related                                                                            

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
  Назми, песента Драгива чешма е от Сливенско. Драгиева чешма е в близост до Сливен. Ето я и самата чешма:

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Благодаря  Балканджия,не знаех. Знам,че тази песен е нещо като негласен химн сред народа,никога не съм се замислял за това къде се намира '' Драгиева чешма''- песента е супер наистина. ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Благодаря  Балканджия,не знаех. Знам,че тази песен е нещо като негласен химн сред народа,никога не съм се замислял за това къде се намира '' Драгиева чешма''- песента е супер наистина. ;D
Песента е супер наистина, навремето на село имахме текста окачен на стената в къщи :) Наистина е като химн!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Не знам,сигурно така е Балканджия! Тук например когато и да има купон или празник на помаклъка по повод винаги тази песен за Драгиева чешма е супер хит,нещо като нашия помашки химн' Рофинка е болна легнала"  :)

Offline Rahmie

• Charter member
 Назми, песента Драгива чешма е от Сливенско. Драгиева чешма е в близост до Сливен. Ето я и самата чешма:

Imahme edna dobra tema za cheshmite pusnata ot Boyan...
Balkandjiya shto ne slojish taya snimka i tam...  :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Не знам,сигурно така е Балканджия! Тук например когато и да има купон или празник на помаклъка по повод винаги тази песен за Драгиева чешма е супер хит,нещо като нашия помашки химн' Рофинка е болна легнала"  :)
Назми тая песен е винаги се пее и на такива поводи и в Еленско :) Почти като нашия химн- Заблеяло ми агънце. Доста прилики имаме родопчаните и балканджиите. Рахмие, ще потарся темата за чешмите и ще я сложа там.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Оркестъра на Панчо Иванов!   Мори Атиджейко !оркестъра на Панчо Иванов - ново                                                      оркестъра на Панчо Иванов - ново     " Джуне мори "                                                   

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Re: Неврокопски песни/ Гоцеделчевско/
« Reply #10 on: October 04, 2009, 04:24 »
  И една много хубава народна песен от Сатовча! :)  Сатовчанско хоро

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #11 on: October 04, 2009, 12:43 »
И една много хубава народна песен от Сатовча! :)

Това е хоро и че се казва "Сатовчанско", не го превръща в народна песен от Сатовча  ;)
Панорамата в клипа наистина е от Сатовча. Интересно ми е дали изпълнителят Ибро Лолов има някакви родствени връзки в това село?

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #12 on: October 04, 2009, 13:20 »

Това е хоро и че се казва "Сатовчанско", не го превръща в народна песен от Сатовча  ;)

Това пък е свадба.
Ама на ужким.
Николина Чакърдъкова и нейния изкривен "етнически модел" във възродителен стил.
Македонска песен която е звучала преди 1989 само по радио "Скопие".

Зурните са духови инструменти използвани по военно време от Османски военен оркестър.
Океана от лицемерие ни дави във "Възродителния сос" и се правим на зорлен слепи че всъщност това са мотиви от Османската култура чийто наследници са всички балкански държави . И България.
Ако турчин или помак пусне такава музика с такива инструменти , ще дойде багер или фадрома да му бутне паметника.
И дори да сложи кръст до полумесеца, спасение нема - ще бъде дамгосан като "Талибан"
Но Николина Чакардъкова си е Николина а не Ибрям Лолов примерно.
Ибро Лолов дори и да се снима в Сатовча, а хорото което свири, разбира се че е "крадено", плагиатсвано.

Инак Николинка си е Николинка. Сега ако е възможно президента да се кандидатира за трети мандат, ако трябва тя ще облече рибновски шалвари но ще му "измъкне" изборите.
Инак тва тука че е било помашки сайт на кой ли пък му пука.

Вижте добре този клип.
Вижте байрака на които има внушителен кръст.
Вижте и носийте на танцьорките .Тези носий са иззети от читалищата в помашките села , дори и от Брезнишкото читалище.
Сега в нашето читалище нема ни носий, ни певици, ни трамбури нито музей на помашкото ръкоделие.
Нашите певици са в ъгъла, притиснати унижени и употребени.
Но и те като Николина Чакардъкова помагат на президенстките избори ама като гласуват и
гледат по ТВ песните и носийте на Чакардъкова, ама възродени, променени.
Остава ни да гледаме ТВ и клиповете на Николина с нашенските носий и алени комитски байраци с кръст. Не че сам против кръста.Аз не съм този които бутна паметника с багер.
 И когато качим наша песен тук, хем е интерсна, хем пък е пропагадна. Хем пък и се бърка Багдат със Батак.
Егати и лицемерието.

Група "Гайтани" са добър пример за съхраняване на творчеството ни.
Издадоха два аудио албума и един видеолабум . Вторият албум е готов, но не е излязъл на пазара поради липса на финансови средства .
Даже са на червено, макар че албума е най доброто което съм виждал.И сега се карат между тях заради липса на пари.
Да не са луди българските държавни институций да инвестират в група "Гайтани", случайно?
Разбира се Никлинка Чакардъкова, къде , къде е по истинска, талантлива, родолюбка!

И когато ти @dim56 намекваш , че се сърдим за авторско право ние имаме точно това в предвид.
Най лесно е да им кача тука 12 клипа и да ми "ръкопляскате" , колко хубави песни съм качил.
Но после?
Кой ще плати разходите на момчетата и момичетата , които са дали труда си за да ни забавляват безплатно?
Знаеш ли че ръководитела на група "Гайтани" направи среща с Николина Чакардакова, милионерката, да я помоли да пуснат в нейната телевизия клипове на "Гайтани"?
И тя му потърси за пускането само на един клип сумата от 400 - 500 лева!
Но защо това се случва в България?

Ето сега ви поздравявам със несъстоялата се в реалноста Чакардъкова "българска свадба".
Ама до кръста на байрака нема полумесец:

Nikolina Chakardakova - Svatba e

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #13 on: October 04, 2009, 14:14 »
Но Николина Чакардъкова си е Николина а не Ибрям Лолов примерно.
Ибро Лолов дори и да се снима в Сатовча, а хорото което свири, разбира се че е "крадено", плагиатсвано.
......................
И когато ти @dim56 намекваш , че се сърдим за авторско право ние имаме точно това в предвид.

Metka, правиш ли разлика между хоро и песен? Забележката ми беше точно за това, че изпълнението е хоро, а не песен или неин инструментал!
Аз не се наемам да съдя дали това хоро е авторско на Ибро Лолов или не - питай си него.
Останалото, което си писал са си твои съждения, въпреки че обичаш да се изразяваш в 1л. мн.ч. ;)

Tralala

• Guest
« Reply #14 on: October 04, 2009, 19:27 »
Metka...
Останалото, което си писал са си твои съждения, въпреки че обичаш да се изразяваш в 1л. мн.ч. ;)

Е, иначе щеше да е гласа на Метка, а така се превръща в Гласа на помаците. Те това е авторитет :)

Като оставим това....каква е логиката  в тази тема - всички песни от неврокопско се оказаха "помашки" :)