Author Topic: Неврокопски песни/ Гоцеделчевско/  (Read 17059 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Re: Неврокопски песни/ Гоцеделчевско/
« Reply #15 on: October 04, 2009, 19:40 »
Е, иначе щеше да е гласа на Метка, а така се превръща в Гласа на помаците. Те това е авторитет :)

Като оставим това....каква е логиката  в тази тема - всички песни от неврокопско се оказаха "помашки" :)

Tralala, зорлен ме възвеличавате. Аз не съм такъв човек, не страдам от мания за величие наистина.

Лично тебе те  поздравявам с едно много хубаво Пиринско хоро за рамо...
От нашите братя македонците обаче.
По наша край тези хора се слушат от много одавна.Забележи и че тука има гайда но
няма нищо общо по звучене с родопската гайда, смесена с трамбури:

Pirinsko oro za ramo - Macedonian Folk Music

и още едно, ама "Димчево хоро" което обичах като малък от радио "Скопие":

Dimchevo oro - Macedonian Folk Music

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #16 on: October 04, 2009, 21:03 »
Ами, тя Николинка, не напразно наблегна на Помашкия фолклор и Помашките песни, които наистина са едни от най-търсените и слушани не само от Помаците, ами и от другите етноси в БГ!  :o
Една от последните нейни Помашки обработени песни е за "Аго Сюлеймане" и добре, че поне си я изпя с автентичното име и текст, иначе щеше да стане пак развалена боза, но явно Неврокопските процуценти и мениджъри са разбрали, че така ще бъде по-слушана и най-вече по-продавана, не само на БСП-арите!  ;D
Същата и подобна е историята с Помашките песни които се изпълняват от Неврокопския - Иван Дяков, тръгнал с Помашкия напев и музикални Кочански мотиви, една голяма част от които копирани от народния певец Помака - Мехмед от Якоруда, но само с преработка на сменение и "възродени" имена, но как и да е, това са си едни хубави Помашки песни, дано да радват и сърцата на най-върлите душмани на Помаклъка!  :D  ;)

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #17 on: October 04, 2009, 21:28 »
Не мога да разбера, сега и фолклора ли по квоти ще го делим?  ;D

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #18 on: October 04, 2009, 22:04 »
Не мога да разбера, сега и фолклора ли по квоти ще го делим?  ;D

Много е лесно за разбиране Петер.
Защото ако съмнението ти е реалистично , то ти щеше подобни неща да ги пишеш в сайта на Николина Чакардъкова.

Ако фолклора ни не беше оцелял нямаше да го има сайта ни .
И тъй като все още има заплаха от асимилирането му и от унищожението му , затова сайта се развива и става все по интересен.

Именно това е самата мисия на сайта да запазва,съхранява и популяризира уникален фолклор
които се е развивал независимо от официалните културни институций.
Оказва се че това не е било само в България а на целите балкани.
Аз виня за това идеята за национална държава.

Shumarov

• Guest
« Reply #19 on: October 04, 2009, 22:30 »
Аз намирам нещо общо между помашкия фолклор, и Българския Национален отбор по футбол от 1994 година! :) Онази паметна година отборът постигна успехи не благодарение на държавата, и треньора, а въпреки тях.
И помашкият фолклор, и култура се съхраниха през годините не благодарение на държавата, а въпреки нея! :D

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #20 on: October 04, 2009, 23:02 »
До колкото виждам сайта всъщност е предимно форум, а форума по принцип е място за разговори.

.....................................deleted.....................................................

@PETER , пиши по темата!