Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265275 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan

Един и същи пример ви го натяквам защото не сте си написали домашното и още не сте го превели ;)
 Ако срещате неразбиране и някоя дума не ви е позната-насреща съм! ;) ;D

А ти какъв си, драги ми - турчин, грък, помак?

Мъж, жена, хермафродит?

За подобно пълно объркване на помаците ли се бориш?

Имаш ли представа какво значи строеж на език, структура на един език?
В тази структура може да влиза шопският диалект, примерно, който, ако много случайно го примесиш с гръцки думи и интонация, ще ти бъде по-трудно да разбереш за какво става дума, отколкото с този помашки диалект.

Имаш ли представа ти, че никога 100 или 200 да са, или повече отделни думи, не само, че не могат да представляват основната част от лексиката на един език, те нямат никакво отношение, повтарям, никакво, към неговия основен строеж, ако са чуждици, или ако се използват само в един или само друг негов диалект?

Едва ли ще разбереш с какво ти пиша с това.
Но невежеството винаги е било сила, както казва Оруел, един знаменателен писател на ХХ век.

Отделен въпрос е докъде води подобна сила.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
А ти какъв си, драги ми - турчин, грък, помак?

Мъж, жена, хермафродит?

За подобно пълно объркване на помаците ли се бориш?

Имаш ли представа какво значи строеж на език, структура на един език.
В тази структура може да влиза шопският диалект, примерно, който, ако много случайно го примесиш с гръцки думи и интонация, ще ти бъде по-трудно да разбереш за какво става дума, отколкото с този помашки диалект?

Имаш ли представа ти, че никога 100 или 200 да са, или повече отделни думи, не само, че не могат да представляват основаната част от лексиката на един език, те нямат никакво отношение, повтарям, никакво, към неговия основен строеж, ако са чуждици, или ако се използват само в един или само друг негов диалект?

Едва ли ще разбереш с какво ти пиша с това.
Но невежеството винаги е било сила, както казва Оруел, един знаменателен писател на ХХ век.

Отделен въпрос е докъде води подобна сила.

Вече се усеща че излизаш извън контрол и почваш да ме нападаш лично защото не можеш да ме обориш с факти ;D ;D
Боря се за бъдещето на децата ми >:(
Като сме са родили мюсюлмани да не би да сме несъвестни граждани на тая държава ,МА!Ясно ли ти е?!

Offline havaika

• Adviser
За клипчето , защо не можеш да го преведеш а ние макар да сме били изолирани едни от други половин век им разбираме до дума.Ако не вярваш дай пример за дума която не разбираш ще ти я преведа дословно ;)

Offline Mariana

• Forum fan
  Вече се усеща че излизаш извън контрол и почваш да ме нападаш лично защото не можеш да ме обориш с факти ;D ;D
Боря се за бъдещето на децата ми >:(
Като сме са родили мюсюлмани да не би да сме несъвестни граждани на тая държава ,МА!Ясно ли ти е?!

Ти не си добре.

Нещо да е ставало дума тука за децата ти

или за исляма?

Хайде стига с твоите глупави инсинуации наистина.

И "ма" да ме наричаш, и както и да ме наричаш,
не аз съм причината за твоето манипулативно поведение
или пък за някакви празноти в познанията ти
(които по бих извинила, щото не са проблем, стига човек да е способен на поне малко честност).
Но у тебе някак си не забелязвам такава.

Offline havaika

• Adviser
Ти не си добре.

Нещо да е ставало дума тука за децата ти

или за исляма?

Хайде стига с твоите глупави инсинуации наистина.

И "ма" да ме наричаш, и както и да ме наричаш,
не аз съм причината за твоето манипулативно поведение
или пък за някакви празноти в познанията ти
(които по бих извинила, щото не са проблем, стига човек да е способен на поне малко честност).
У тебе не забелязвам такава.

"манипулативно поведение"-тука имаш грешка.По-скоро прозрение.Лъжат се децата до 10г възраст после разбират че всичко е вятър .Празнотата на познанията ми се вижда от страничните, които четат диалога.Май на теб ти са промивали доста време главицата или те е охапъл някой созополски вампир ;D

Offline Mariana

• Forum fan

За клипчето , защо не можеш да го преведеш а ние макар да сме били изолирани едни от други половин век им разбираме до дума.Ако не вярваш дай пример за дума която не разбираш ще ти я преведа дословно ;)

Не мога да преведа тия поматски новини дума по дума заради това, че не разбирам гръцките думи, а и заради някои диалектни думи, които не знам.

Това обаче, което ти не разбираш е, че непризнаването на помашките диалекти като част от българския език обърква самите помаци, живеещи в различни балкански страни. Затова едни смятат, че турският е техен майчин език; други - че техният майчин език се нарича нашенски (няма си друго име, щото изглежда нарочно ги държат в невежество) и на него може да се пише само на латиница (щото никой не ги учи на кирилица - една азбука, пригодена включително и за техните диалекти, защото и те съдържат съгласни като "ш", "ч" или "ж" разбира се)м трети казват, че езикът им е помашки, не правейки разлика между диалект и език, нищо, че са учили български в училище (помаците в България примерно).

Разбира се на Балканите вече има един пример, при който на макендонците им направиха от диалекта отделен език и вече с десетилетия ги убеждават (и те вече в голямата си част са убедени), че нищо общо нямат с българите. И това отделяне стана без различие във вярата.

Но се иска все пак малко повече познания и поне малко непредубеденост, за да разбереш какво се опитвам да ти кажа.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

Разбира се на Балканите вече има един пример, при който на макендонците им направиха от диалекта отделен език и вече с десетилетия ги убеждават (и те вече в голямата си част са убедени), че нищо общо нямат с българите. И това отделяне стана без различие във вярата.

Дошло му е времето да проговорите Булгарски както го говорят Гагаузите. Тогава много добре ще се разбирате и с всички Тюрки включително и Турците. Оставете си този славянски език на славяните и не им се мешайте. Народа си е избрал Македонския, а на вас ви остава само да ги уважавате а не да се пените. Помаците в Гърция говорят на език който е 60% Турски,20% гръцки и 20% славянски. Именно поради това те предпочитат да изучават литературно Турския език, което от друга страна им помага да се изучават и работят в Турция където се чувстват добре приети от всички други граждани на страната. Вашето си е само завист, злоба и празна гордост

Offline Mariana

• Forum fan
Дошло му е времето да проговорите Булгарски както го говорят Гагаузите. Тогава много добре ще се разбирате и с всички Тюрки включително и Турците. Оставете си този славянски език на славяните и не им се мешайте. Народа си е избрал Македонския, а на вас ви остава само да ги уважавате а не да се пените. Помаците в Гърция говорят на език който е 60% Турски,20% гръцки и 20% славянски. Именно поради това те предпочитат да изучават литературно Турския език, което от друга страна им помага да се изучават и работят в Турция където се чувстват добре приети от всички други граждани на страната. Вашето си е само завист, злоба и празна гордост

Помаците в Гърция учат турски не защото езикът на който говорят, е 60 % турски.
И въобще, няма такива езици, дето се определят от проценти - толкова гръцки, толкова турски, толкова славянски??? Трябва човек нищо да не разбира от езикознание, за да напише подобна невероятна глупост.

Това не е миш-маш - толкова чушки, еди колко си процента домати, еди колко си сирене...

Също се иска голяма доза невежество, за да не знае човек, че няма славянски език, има славянски езици, езици от тази езикова група.

Не ми се спори повече с хора, които нищо не разбират от езикознание.

(Колкото до македонците, те са наследници на т.нар. прабългари точно толкова, колкото и българите от другата страна на р. Вардар. Когато Аспарух основава Дунавска България, брат му Кубер е от другата страна, в географската област Македония.)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Става на въпрос за Татарите сигурно. ( така ги наричат македонците и сърбите)
Хал-хабер си нямаш за езика на Булгарите но се стараеш да цъфтиш като тиквено цвете.

Offline Mariana

• Forum fan

Хал-хабер си нямаш за езика на Булгарите но се стараеш да цъфтиш като тиквено цвете.

:)

Езикът, на който са говорили основателите на тази държава, не го говорим нито ти, нито аз.

Защото не той се е наложил и не на неговата основа е била развита книжовна норма.

Но затова също съм писала вече.

Но явно няма никакъв смисъл да се хабя.

Хайде, напиши нещо на езика на кана, основал тази държава?

Може би смяташ, че след като знаеш турски, знаеш и този език... :)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.

Наум Преславски ученик на св.Кирил Философ във второ житие за Св.Кирил пише:

"...След като преведоха от гръцки на български книгите папата ги благослови..."

Става въпрос за признаването на българският език за свещен и равен на гръцкият,еврейският и латинският още при Велико-моравската мисия.По същото време Папата ръкополага Методи за първи епископ на Морава .
Т.е. после всички автори споменавайки това житие пропускат факта,че там пише ясно български заменяйки го с "словенски" ;D  ;D

Значи булгарският е онзи същият език на който пишем и говорим днес.

Не само това,но епископ Роджър Бейкън пише,че народите на Голяма България на Волга и Малка България на Дунав е един и говорят на български език.Това сведение е от 13 век-от времето на ВБЦ и Търновската школа.
Т.е. до Завладяването на България на Волга и избиването на съпротивлявалото се 40 г. българско население -езикът говорим там е българският познат ни като Старобългарски и имащ толкова много писмени източници между,които и даденото по горе второто житие на св. Наум Преславско-охридски.

Затова престани да повтаряш като развалена плоча-булгарски,та булгарски- той си има име - старо-български и да повториш 100 една лъжа няма да стане истина.

Поздрави.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
:)

Езикът, на който са говорили основателите на тази държава, не го говорим нито ти, нито аз.

Защото не той се е наложил и не на неговата основа е била развита книжовна норма.

Но затова също съм писала вече.

Но явно няма никакъв смисъл да се хабя.

Хайде, напиши нещо на езика на кана, основал тази държава?

Може би смяташ, че след като знаеш турски, знаеш и този език... :)

Не е така-българският език е една от най старите писмени форми наредил се до латинският и гръцкият в ранното средновековие-има източници,които ясно казват на кой език са преведени книгите-а именно българският.Това пише и Наум Преславски в своето житие.Книгите не са преведени на словенски,моравски илипр. език,а именно на български и то Охридската му форма.

В ранният писмен български се различават две основни наречия-Охридско и Преславско-наречието използвано при Моравската мисия е Охридски,но имаме доста източници на Преславската школа.При сравняване на двете форми на българският език се наблюдават малки лексикални разлики в изписването и използването на определени думи.

Както и днес-наречието на Преславската школа запазена в Супрасълски сборник и пр. е меко,характерно и за съвременното източното българско наречие,докато в Охридските писмени източници-особена почит за източниците от св. Климент Охридски ни говорят ,че този език е по твърд-характерен за днешното Западно българско наречие.
Т.е. по българските земи още тогава има две български наречия характерни за наследниците на българите на Аспарух и Кубер.

Ако владенията на Салан -Седмоградието не бе завладяно от маджарите преди това сигурно щеше да има и трета българска школа-показваща ни може би и трето българско наречие.

Този наш език се налага и на Киевска рус -отгоре на долу с покръстването и,макар,че там населението да не е било изцяло славяно-езично:
 -ираните- роксолани,анти,язиги,сармати;
 -немско говорещите варяги и само българите на Боян останали в областта познаващи този език. ;D

Поздрави

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

Значи булгарският е онзи същият език на който пишем и говорим днес.

Поздрави.

Расате, много добре знаеш че само се опитваш да заблуждаваш. Наум Преславски ( Охридски ) може да си е говорил на езика дето му викаш старобългарски и да си мисли че и Вıлжските Булгари са си говорили на този ези, защото така му е отървало.
Обаче мнението на Махмут от Кашгар е съвсем друго и е класирал Булгарският език към Тюркската група, така както и Куманите, и Печенегите, Узите, Огузите, Огурите и пр. Не напразно Гагаузите които говорят на Тюркски казват че това е старобулгарски език и че те са част от Булгарите. Значи българи е едно Булгари е бамбашка. Ако се поинтересуваш ще намериш антични останки от надписи по гробове и камъни на този староБулгарски език. Ако ти отърва разбира се. Сериозните историци и лингвисти отдавна вече не оспорят Булгарският Турски ези. Анладън мъ ???

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Rasate, спри да заблуждаваш хората и остави езиците на специалисти по лингвистика. Вие може само да си управите вашия си правопис и нищо повече. Няма смисъл отново да се открива Америка. Булгарският език е езикът на който са говорели вашите деди та може би и нашите.
Опомнете се!!! Когато фактите говорят балканджиите трябва да си мълчат. ;)

http://books.google.com.tr/books?id=F2SRqDzB50wC&pg=PA30&lpg=PA30&dq=Ramstedt+ve+Poppe&source=bl&ots=SPmxx8yGWb&sig=wqmdZRjgiKPpcv8J-2FYXqe00IM&hl=tr&sa=X&ei=T6QRUIeeJPSM4gTolYCgAg&ved=0CE0Q6AEwAw#v=onepage&q=bulgar&f=false
http://books.google.com.tr/books?id=F2SRqDzB50wC&pg=PA30&lpg=PA30&dq=Ramstedt+ve+Poppe&source=bl&ots=SPmxx8yGWb&sig=wqmdZRjgiKPpcv8J-2FYXqe00IM&hl=tr&sa=X&ei=T6QRUIeeJPSM4gTolYCgAg&ved=0CE0Q6AEwAw#v=onepage&q=bulgar&f=false

Offline Адель

• Member
  • **
http://hramove.pravoslavie.bg/ Гледай що землянки има и аршина"турчин на кон" ;D ;)
http://hramove.pravoslavie.bg/?cat=4 що чудо са строили за "една нощ" през турско.Ако бяха живи ония дюльгери щяхме да имаме небостъргачи построени за една седмица ;D ::)Какви герой какви дюлгери само за една вечер строили ;D ;D
 И турците им пречели и контрабаден строителен материал доставяли със....самолети ;D

Каква радост само, че в говора на Помаците в Гърция са влезли и гръцки думи.

За тия новини на "поматски" също писах вече.

Защо въртите едни и същи примери?

Сега пак ли да пиша, че неслучайно в гръцкия език и гръцката азбука няма звукове и букви като "ш". Затова пишат "поматско" и изговарят "поматцко".
И в латиницата понеже също няма, се правят разни комбинации, за да се означат съгласните "ш", "ч" или "ж".

Голяма радост обаче към опити да се погърчи, ако може, помашкият диалект, нищо, че е от съвсем друга езикова група гръцкият език и това няма да е толкова лесно.

И така, докато помаците в Гърция учат турски като свой майчин език, и им се правят новини на "помацки" с гръцка интонация, и никой не ги учи на кирилица (понеже никой не ги учи в училище на действителният им майчин език) съхраняването на тяхната идентичност в езиково отношение е силно подпомагано и гарантирано. Няма как да не е...

Марияна, Вие оспорихте моето преживяване за Вас, че Ви усещам като  да сте сърдита на помаците в Гърция, тъй като не ползват кирилица. Предложението ми да се работи в посока за пригодяване на кирицата за помацкия в Гърция и популяризирането й, бе подминато. Нима имате очакване, че някакъв научен колектив от БАН ще се заеме с такова дело или пък самите помаци в Гърция ще се "осъзнаят" като ги нахокаме. Защо това Форум-пространство да не се използва за творение и работни отношения, на вместо това продължаваме да го ползваме за място, където нашите "тъмни"части да вземат връх.
Поздрави