Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265499 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

feggaria

• Guest
Ясно ми е че българите практикуват  с деформация не само на черепа и са различни от Турците. ;)
Научи се да използваш и думата Булгари. Булгарите особенно тези от Казан са едни от основоположниците на Пан-тюркизма с други думи ''Туранизмa''. http://tr.wikipedia.org/wiki/Yusuf_Ak%C3%A7ora  Целта е била обединението на тюрките от Урал-Алтайската група в която попадат и Булгарите от Урал и Приволжието.
Турция винаги е държала вратата си отворена за тези Турци според Турция, а според вас Тюрки.
http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=106

Не можеш ли да разбереш, че в домашните извори не се казва булгари, а само българи - в надписи, старобълг. книги. А българите по никакъв начин не принадлежат към тюрките - няма как след миш-маша, за който сам говориш и в Турция много добре знаят това. Не казваш защо не си се представил за помак?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Не можеш ли да разбереш, че в домашните извори не се казва булгари, а само българи - в надписи, старобълг. книги. А българите по никакъв начин не принадлежат към тюрките - няма как след миш-маша, за който сам говориш и в Турция много добре знаят това. Не казваш защо не си се представил за помак?

Не се представих за Помак защото Помаците са в ядрото на Турската нация и това се знае от всеки.
Не се знае обаче че българи е различно от булгари и че булгарите са туркофони и мнозинството от тях са мюсулмани и че живеят предимно в областта Волга-Урал. Иначе е ясно че българите от БГ са миш-маш.
Ако се постараеш да четеш повечко ще разбереш че Булгари са тези дето погрешно ги наричате пра-българи или прото българи. Българи е славянското име на Булгарите а тяхното управляващо ядро са от рода Дуло. От този род са Селджукските и Османлийските Турци или както вие предпочитате да ги наричате Тюрки. ;)

feggaria

• Guest
Ама нали всички тук обясняват, че помаците не са турци. И след като са част от тур. нация, защо си казал, че си българин? Ще ти кажа защо: защото там не харесват особено помаците, ето затова. И съм го чула в Турция, да не кажеш, че си измислям.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Veroqtno si sre6nala Turskogovorq6t balgarski komunist preselnik. :) ;) :D
V koe kö6e go sre6na ?
 Hayde Bre - Film - Fragman

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ама нали всички тук обясняват, че помаците не са турци. И след като са част от тур. нация, защо си казал, че си българин? Ще ти кажа защо: защото там не харесват особено помаците, ето затова. И съм го чула в Турция, да не кажеш, че си измислям.
Явно не знаеш че има раёни в Западните Родопи които се определят като Турци и не посещават този форум.
Ако познаваше поне малко Турция щеше да знаеш, че тук никой не се интересува от етническият произход на другите. Мен никой досега не ме е питал какъв се чувствам или какъв ми е произхода. Вие смятате че и другите народи са като вас, а това е далеч от реалността. Аз ти разправям за булгари а ти постоянно ми говориш за българи а тези наречия са коренно различни. Едните се определят като тюрки, а другите още се лутат и се чудят какво да изберат от миш - маша. Панятна???

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Не се представих за Помак защото Помаците са в ядрото на Турската нация и това се знае от всеки.
Не се знае обаче че българи е различно от булгари и че булгарите са туркофони и мнозинството от тях са мюсулмани и че живеят предимно в областта Волга-Урал. Иначе е ясно че българите от БГ са миш-маш.
Ако се постараеш да четеш повечко ще разбереш че Булгари са тези дето погрешно ги наричате пра-българи или прото българи. Българи е славянското име на Булгарите а тяхното управляващо ядро са от рода Дуло. От този род са Селджукските и Османлийските Турци или както вие предпочитате да ги наричате Тюрки. ;)

Второ житие на Наум Охридски:
"След извършването на литургия над всички книги, преведени от гръцки на български език, папата ги показа на всички" .

Грешиш-на Волга живеят татари-потомци на башкирите- дори волго-татарският е диалект на башкирският тюрски- това означава,че са по нова народност.Според мен татарите са наследници на тези башкири попаднали под българско влияние-затова има разлика в обичайте им,но за разлика от обичайте езикът им е еднакъв-близостта е толкова голяма все едно да разделяме шопският от македонският, спадащи към западното езиково наречие.

Българите никога не са били тюрки- има достатъчно доказателства опровергаващи нескопосаната тюрската теория-и част от тях са ранните български източници намиращи се навсякъде в Русия,а и няколко на запад.

От друга страна няма как българите оставили името на държавата да приемат един чужд език наместо своя-от друга страна Кирилицата и езикът ни се наименува от всички средновековни хронисти-българи,гърци,латини като българица и български език.

Ако не ти е известно в България още по времето на  Борис-Михаил има две български наречия-западно(Охридско) и източно(Преславско) на който пишат българските средновековни творци.Т.е. в България се е говорило два доказани основни диалекта-източен и западен,които се характеризирали с фонетични и лексикални разлики.Което говори за едно остаряване и раздалечаване на българските общности.С формирането на кирилицата и признаването на българският като богослужебен език -този процес до някъде се спира.Като след крахът на българската държава и прекъсването на влиянието на Търновската школа-се формират старобългарските производни -новобългарският, руският,украинският и сръбският език.

http://csup.ilit.bas.bg/galleries

http://theo.inrne.bas.bg/~dtrif/abv/BG_ABV.htm

Поздрави

П-с.

А до Белите турци те са потомци на приели исляма балканци загубили своята същност благодарение на религията,докато нашите помаци благодарение на Планината са по средата в своята трансформация -нито са станали турци,нито са престанали да бъдат българи-по вероизповедание са мюсюлмани,имат мюсюлмански обичай и ритуали,по език и фолклор са българи и повечето отделни общности имат остатъци от българските езически ритуали и обичай.

Запитали ли сте кои са Младотурците(основно бели турци,помаци и българи от Балканите) и защо Кемал Ататюрк създава държава по техният модел.

Offline Rasate

• Forum fan
Явно не знаеш че има раёни в Западните Родопи които се определят като Турци и не посещават този форум.
Ако познаваше поне малко Турция щеше да знаеш, че тук никой не се интересува от етническият произход на другите. Мен никой досега не ме е питал какъв се чувствам или какъв ми е произхода. Вие смятате че и другите народи са като вас, а това е далеч от реалността. Аз ти разправям за булгари а ти постоянно ми говориш за българи а тези наречия са коренно различни. Едните се определят като тюрки, а другите още се лутат и се чудят какво да изберат от миш - маша. Панятна???

Това е защото няма турски етнос ,а има създадената от българина Кемал Ататюрк през 1917 г. турска нация съставена от различни етноси.
Същото важи и за гърците-гръцката нация се състои от различни етнически и езикови групи с български(славяногласни елини),влашки,албански и анатолийски произход(маджери)-т.е. съгласно гръцката конституция Елини са всички православни,така след подписването на спогодба с Турция се опитаха да превърнат всички мюсюлмани в Турция през 60 г. и успяха с част от Помаците в Скеча и Източните родопи.

Поздрави.

П-с.

Ще ме запитате защо казвам ,че Мустафа Кемал е българин-по данни от османските архиви се разбира,че населението на село Себище доста късно е приело исляма.А както се вижда от моите разходки до там-всеки българин приел исляма в областта се нарича от местните-българи или арнаути-турчин.Т.е. християните българофони са българи,мюсюлманите българофони са турци независимо ,че са с еднакъв произход и в редица случай са с преки роднински връзки.Това ме навежда на мисълта за произходът и на съвременните бели турци сред ,които и аз имам роднински връзки в областта на Текирда,Бурса и Измир.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
subigi kurt kazva batko a ne kaka .

kakto ste se izrazili

На български същ. "страна "е от женски род, тъй че май Вълко Субигиев е объркал нещо с езика.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Това е защото няма турски етнос ,а има създадената от българина Кемал Ататюрк през 1917 г. турска нация съставена от различни етноси.
Същото важи и за гърците-гръцката нация се състои от различни етнически и езикови групи с български(славяногласни елини),влашки,албански и анатолийски произход(маджери)-т.е. съгласно гръцката конституция Елини са всички православни,така след подписването на спогодба с Турция се опитаха да превърнат всички мюсюлмани в Турция през 60 г. и успяха с част от Помаците в Скеча и Източните родопи.

Поздрави.

П-с.

Ще ме запитате защо казвам ,че Мустафа Кемал е българин-по данни от османските архиви се разбира,че населението на село Себище доста късно е приело исляма.А както се вижда от моите разходки до там-всеки българин приел исляма в областта се нарича от местните-българи или арнаути-турчин.Т.е. християните българофони са българи,мюсюлманите българофони са турци независимо ,че са с еднакъв произход и в редица случай са с преки роднински връзки.Това ме навежда на мисълта за произходът и на съвременните бели турци сред ,които и аз имам роднински връзки в областта на Текирда,Бурса и Измир.

Прав си че в Турция няма Турски етнос а има Турски народ и Турска нация. Турски етноси има в БГ, Гърция, Македония, Румъния, Сирия, Ирак, Русия и много други страни по света. Измислил си израза ''Бели Турци'' може би от погрешното ти разбиране на израза ''Кара Булгарлар'' Никаде в ТР не съм виждал ''Черни Турци''.  Това е само фантазия на ксенофобската ти особа. Ататюрк бил българин; де да беше посочил от кои по-точно. От тези дето са си запазили булгарския език т.е. говорят Турски език както Турците в Добруджа, Кърджали и Анадола, както са и Гагаузите в БГ които говорят същия език със същия диалект и се определят като '' Ески Булгар'' ( старите Булгари), или пък тези Турци които произлизат от рода Ашина. А може би от рода Дуло както са и Османлиите. Знаем че си алергичен към всичко Турско, което те кара само да злобстваш и да се пениш, но това не помага да промениш реалната история. Може би злобата ти е поради факта че Турската нация прогресира със всеки изминат ден и става важен фактор в световния баланс. Че то какво друго ви остава да правите освен да злобeeте и да завиждате. Съвземете се докато име време и се възползвайте от миролюбивата политика на ТР, която в момента държи за добри отношения със съседката си БГ. ;)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
На български същ. "страна "е от женски род, тъй че май Вълко Субигиев е объркал нещо с езика.

Турция е в ролята на ''батко'', защото каките имат един недостатък т.е. батковците имат нещо в повече. А езика го остави на езиковедите, защото виждам че и на тебе ти куца граматиката. ;)

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Оф, пак се раздърдори без да си наясно. Говорим за език, а не за прото-осман(ц)и...

Но ти си дрънкай и преписвай.

Offline Rasate

• Forum fan
Турция е в ролята на ''батко'', защото каките имат един недостатък т.е. батковците имат нещо в повече. А езика го остави на езиковедите, защото виждам че и на тебе ти куца граматиката. ;)

Сюбиги-етнос и народ са пълни синоними- народ е българският аналог на гръцкият етнос.Докато нация е друго нещо-това е съвкупност от народи живеещи в едно държавно формирование.Т.е. турската нация е съставена от Лази,Кюрди,Чеченци,Татари,Карачаевци,Балкарци,Черкези,Босненци,Албанци,Българи-мюсюлмани(помаци),български турци(турци с български произход),Сръбски турци(Санджаклии),Караманци,азери и т.н.-различни тюрски(Кипчати и Огузи) и нетюрски племена и народи.От този конгломерат Кемал прави единна нация повлиян от Младотурските идеи.Езикът който създава няма нищо общо с този говорен в Анадола,а е на базата основно на Огузкият азерски, с малки кипчатски заемки плюс туктам някой иранизъм,арабизъм или латизъм.При създаването си Р. Турция е с около 4-6 милионна смесено население,като половината са с балкански или кавказки произход.
През 1960 година Турция е с 28 мил. души население с постепенно намаляващ приръст от 6.12.За сравнение България през 1960 г. е с 8 мил. население и драстично намаляващ приръст от 0.44.

Интересното за р. Турция е ,че изселниците от Балканите са с почти европейски приръст(1.5-2.0 и надолу) в сравнение с Анатолийците и кавказците и съотношението им спрямо останалите е в постоянен регрес.Това дава отражение и на изборите за парламент и правителство-Турция постепенно се превръща в Ислямска република.

Българските турци до 25 година говориха основно на Османо-турски и не разбираха новосъздаденият от Кемал ново-турски език,което наложи след подписването на спогодба за мир и приятелство между България и Турция с клаузата за обезщетяване на нашите бежанци от Одринско към джамиите да се отворят училища на турски език,което доведе до книжовното му усвояване.Подобна спогодба се сключи под настояване на САЩ и между Турция и Гърция през 60 години,което доведе до обучаването и на Помаците от Скеча и Източните Родопи на турски за сметка на българският.

Ако не си забелязал на българските турци езикът е по различен от този в р.Турция,където и без това местните ги наричат българи. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

За Ататюрк- посочих населеното място от където произлиза родът му-а именно с. Себище Дебърско.Родителите му по икономически причини се преселват в Солун.Мустафа Кемал е владеел перфектно български език без да го е учил,поради това,че му е майчин-това му качество го утвърждава като военен консул в България,където намира и голямата си любов.Дори смятам,че майка му до последно не е знаела турски-вътре в семейството му се говорило изключително на български.

В Дебърският край ислямизацията на българите е късен процес започнал през 18 век и продължаващ и до днес.Селата и градчетата Голо Бърдо,Себище,Требище,Търново,Чернец,Радовец,Требъц ,Вернице и т.н. са български -населението им е гласувало за присъединяване към българската екзархия и е в нейният диоцез до 1912 г.

Поздрави

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ако не си забелязал на българските турци езикът е по различен от този в р.Турция,където и без това местните ги наричат българи. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

За Ататюрк- посочих населеното място от където произлиза родът му-а именно с. Себище Дебърско.Родителите му по икономически причини се преселват в Солун.Мустафа Кемал е владеел перфектно български език без да го е учил,поради това,че му е майчин-това му качество го утвърждава като военен консул в България,където намира и голямата си любов.Дори смятам,че майка му до последно не е знаела турски-вътре в семейството му се говорило изключително на български.

Разликата в говора на Турците живэщи в БГ и на тези в Турция е много по-малка от тази между шопския и българския. Можеш да заблуждаваш само хора които не знаят Турски.

За Ататюрк също си в грешка, защото има документирани факти за произхода му. Дори и да е така както ти си описал, нищо няма да промени факта че той е Турски националист и че е отдал живота си за просперитета на ТР. За подобни неща първо трябва да погледнеш в Турските извори. Тук не е срамно да си с какъвто и да е произход. Важното е за какво се бориш. Малко трудно ще го разберете, но трябва да дойдете на място за да се уверите. Тук никой не си харчи енергията за да търси произхода на другите.

http://www.frmtr.com/ataturk/2923333-ataturkun-soy-agaci-genis-anlatim.html
http://www.isimsizsevda.net/ataturkun-soy-agaci-merak-edenlere

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!

Ако познаваше поне малко Турция
Със сигурност я познавам по-добре от теб! ;) А това което съм видял и знам, няма нищо общо с това което ти описваш! ;)

feggaria

• Guest
Veroqtno si sre6nala Turskogovorq6t balgarski komunist preselnik. :) ;) :D
V koe kö6e go sre6na ?
 Hayde Bre - Film - Fragman

Не, турци родени и израсли в Турция.