Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265423 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Помак.еу не е достатъчно задълбочен извор, за да вярвам на подобни твърдения. ; ;)

Ако не вярваш на Помак.еу виж това.  ;)

На днешната дата ГОСПОД Е БЪЛГАРИН! видео

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
 ;D Сивек, не изгледах филмчето, защото си спомням още възклицанията на спортния коментатор. При тази победа над Германия бях в Турция и си спомням, че гледахме мача в едно крайпътно заведение, а след победата я отпразнувахме ДОСТОЙНО и започнахме да черпим цялото заведение.  ;) Собственикът много се зарадва. После разбрах, че "Господ е българин"! Голям майтап. Сега пък си мисля дали коментаторът на възкликна възторжено на мача с Франция???? ???

Ами да, на мача с Франция е било, преди победата над Германия. Спомням си, че французинът крещеше, докато мъжът ми гледаше:"Ах, този гол-убиец! О-ла-ла-ла!", но "Господ е българин" го чух по-късно и ми беше смешно, че мъжете толкова се вълнуват от футбола и сбирките по стадионите.
Та Господ все пак е "наднационален", всевишен над всички нации, етноси, всякакви групи, отделни личности...

Offline Kaplan

• Adviser
Pomakiska Institutet / Pomak Enstitüsü / Помашки институт - Стокхолм:

Готови брошури на тема: "Защо трябва да развиваме помашкият език" 

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Киньа има са умуване, че то истинският болгарски език се говори само в Република Татарстан, където панславистките теории на русите са унищожили основната държава България, а в днешна ЕвроБска България се говори Помашки език, който вече е бая модернизиран и наричан още днес като съвременен български, а истинският и чист Помашки език вече е останал да се говори тук-таме по разни места в Родопите, Северна Гърция, Македония, част от Албания и некои села по Турция, сичко друго си е една голема кражба и на език и на история и на територии от коренното население на Тракия (помаците) живеещи и живяли основно в тези 4-ри държави и в които такива, никой до сега още не е спирал да граби от тяхното културно и историческо наследство и с това си правят собствени националистически истории.  ::)
Но, Помаците не са много завистливи за това, халал да им е на националститеските крадци, че така да разпространяват поне малко от Помашката култура по цялата Европа, нали все някой трябва да интегрира останалите хитри и големи народи за да живеят в мир, труд и спокойствие  и с много богата култура и то като цивилизовани европейски селяни !?!  ;D :) ;)

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Киньа има са умуване, че то истинският болгарски език се говори само в Република Татарстан, където панславистките теории на русите са унищожили основната държава България, а в днешна ЕвроБска България се говори Помашки език, който вече е бая модернизиран и наричан още днес като съвременен български, а истинският и чист Помашки език вече е останал да се говори тук-таме по разни места в Родопите, Северна Гърция, Македония, част от Албания и некои села по Турция, сичко друго си е една голема кражба и на език и на история и на територии от коренното население на Тракия (помаците) живеещи и живяли основно в тези 4-ри държави и в които такива, никой до сега още не е спирал да граби от тяхното културно и историческо наследство и с това си правят собствени националистически истории.  ::)
Но, Помаците не са много завистливи за това, халал да им е на националститеските крадци, че така да разпространяват поне малко от Помашката култура по цялата Европа, нали все някой трябва да интегрира останалите хитри и големи народи за да живеят в мир, труд и спокойствие  и с много богата култура и то като цивилизовани европейски селяни !?!  ;D :) ;)
Ам аркадашлъ,белким незнаеш че ша им тросим ПРЕВОДАЧ ако почнем да гълчим на помашки ;DШа питат как са зувеш и кена гълчиш та копелето не можи  да вденеш ;D

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ам аркадашлъ,белким незнаеш че ша им тросим ПРЕВОДАЧ ако почнем да гълчим на помашки ;DШа питат как са зувеш и кена гълчиш та копелето не можи  да вденеш ;D

Е па на чии помашки-тоя дето се говори в Балкана,Рупчоса,Скеча или Чеча ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Оти я на сите моа да врекам,а и отбирам.
Моа да тража,моа да троса,моа и да окам,и да врекам или да викам.Па одма и нашто да думате се ще одбера.

А останете сос здраве.

Offline Hat

• Moderator
Е па на чии помашки-тоя дето се говори в Балкана,Рупчоса,Скеча или Чеча ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Оти я на сите моа да врекам,а и отбирам.
Моа да тража,моа да троса,моа и да окам,и да врекам или да викам.Па одма и нашто да думате се ще одбера.

А останете сос здраве.
Ти си полиглот бе нашенец.

Offline Rasate

• Forum fan
Ти си полиглот бе нашенец.

Нема начин-колкото и да са разни, сите са нашенски български език

Offline Marlboro

• Forum fan
Нема начин-колкото и да са разни, сите са нашенски български език

rasate,sigurno turko- bulgarite ot Vol6ka Bulgariq na va6enskiq "abAlgarski-bizantijski" ezik  govorqt,nali ?

be ti edin den 6te si priznae6 ,4e mlqska6  smeseniq" heleniziran" ezik na iliriri,daki i trakijski plemena jivqli v oblasta Trakiq ,neka da e veselo. ;D

Offline Kaplan

• Adviser
мерьаба, я па ше ви кажем дека ьозель помашкьи йезик нема заоти:

В Чеча вазетисват лидьете адин говур ама на балкана има помаци още и в Македония, Албания, Косово, Гърция, Турция и ше видите дека на секой место дето има помаци вазетсиват фаркли говур.

Е разбира се при една масирана акция може и да се изкара един помашки език, но той няма да е по-различен от македонският и банатският.

Ако погледнем по-сериозно на този въпрос, би следвало всеки да си помисли - на истина има ли в момента помашки език? Аз бих отговорил така: Помашки диалект има в родопите. Извън родопите аз не съм чул помаците да говорят по-специфичен диалект различаващ се от българският.

Нека погледнем нещата обективно - помаците в Казанлъжко, Тетевенско, Якоруда и т.н. говорят ли родопски "помашки" - не говорят нали.

Второ - говорил съм с много помаци от Турция. И аз като почна да им говоря на уж помашки, те пак не ме разбират защото аз им говоря на родопски а не примерно на тетевенски. Това ми се случва ежедневно. И бързо бързо осъзнаваш че с тея братя помаки или на турцкий или по болгарский ше са разбереш, башка олай нема.  ;)

В моят говор изключително много има думи от турски произход. Просто такъв е диалектът в селото, но дали същите думи се използват от всички помаци? - разбира се че не, от собствен опит ви казвам. Дори и в районът от който съм аз само старите хора говорят на диалекта на който от време на време ви пускам по едно изречение  ;), младите изобщо не го говорят, защо ли? - защото вече има вестници, телевизия, училище... и диалектът до някаде се модернизира и изгубва много от старите думи.

Помаците в Турция и Гърция са способни целят български език да го причислят като "помашки", защото какъвто и да е няма нищо общо с официалните езици за техните държави респ. Гърция и Турция. И когато двама помака си говорят на "помашки" турците (или гърците) седнали до тях не ги разбират. Представете си обаче, същите двама помака от Якоруда примерно са седнали на енда пейка и си говорят и до тях седне един българин. Е българинът няма ли да разбере за какво си говорят двамата помаки  ;)

Друго е сега двама родопчани да седнат в кафене в София и да заприказват на помашки (родопски). Ще има да се чудят келнерите и келнерките кво си бъбрят тея чужденци  ;D ама най-първо ще ги сметнат за македонци (т.е. че пак говорят на някакъв по-особен български диалект).

В заключение бих добавил: Попитайте един помак на какъв език говори. Аз до сега колкото съм питал все съм чувал - болгарски.
Помаците в Турция и Гърция обаче казват - помашки, здраве да е така го чувстват, така го наричат.

По отношение на етнос и език искам да сме обективни и да не си фантазираме различни глупости. За това не знам за кой ли път го казвам, като етнос нас помаците ни има! Отделни от всички останали, но като език за съжаление не можем да минем теста  ;) .

Все пак не изключвам възможността - някога помаците може да са говорили друг език, кой знае какъв, може да не е бил близък на българският на в момента - 21 век 2011 година помаците в България говорят различни диалекти на южно-славянският Български език.

Ако търсите класификация на "помашкият" език, тя би изглеждала така:

Индо-европейско езиково с-тво, Славянска група, Южно-славянска (подгрупа), Български език (принадлежност) - Помашки език.
 * Като приемем че, към българският език се добавят и още 2 книжовни форми - македонска (Вардарска Македения) и Банатска (в Румъния)  :)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Аднь интернатьска сиджьимка - За Помаци секакьви, може и за Ахмаци, ама без задимьени патлаци !  ;D :) ;)

Скъпи Помaци и мои пoмашки приятели.
Страните, в които живеем ние и нашите лидери, от векове се игнорират, в резултат на което,помашката идентичност, език и култура са обрече...ни на изчезване, а на някои места вече са изчезнали.
Ние,като помци, които искаме да опазим своя език, култура и идентичност, която е съществувала в продължение на векове като не се е чул от нас дори тих писък,като съпротива в държавите в които живеем,сеобръщаме към съответните органи за подкрепа пред международните комисии, което ще докаже,че ни е грижа за стабилността на нашия език и култура,и се обръщаме към всички помаци да се присъединят и да участват в международнaта кампания-подпис,която ще стартира.
В тази кампания бихме желали с нетърпение да чуем един нов помашки глас и очакваме да поемем една нова глътка въздух.
Показваме уважение към обществото, в което живеем,искаме да ни бъде показано същото към нашата идентичност, език и култура.
Нека всички помаци, които искат да живее нашият език, културата и идентичност, да се погрижат да поканим повече хора да се присъединят към тази наша кампания-Подпис.
Не забравяйте-ако вас ви няма,ще бъдем един по-малко,а увеличавайки се бройката на липсващите ще изчезнем

Помак демократичното движение.
Demokratik Pomak Hareketi.
Πομακικής Δημοκρατικό Κίνημα.

Contact Petition Sponsor

Links
www.pomaknews.com

http://pomak.gooforum.com

http://www.ipetitions.com/petition/pomak/blog

Offline Kaplan

• Adviser
evroPomak, братлетата от DPH (Demokratik Pomak Hareketi) са нещо, като помашката академия на науките и аз ги поздравявам за това. Повечето форумници си нямат на представа за какво става дума. То не са митинги, не са събрания, празници... учредиха помашки институт (седалище в Стокхолм), борят се за запазването на "помашкият" език в Турция и Гърция. Именно за това заслужават адмирации и повечко известност сред българските помаци.

Поздравявам ви с няколко снимки:

Offline Keta8

• Member
  • **
Има неща извон сомнение,катрито не подлежат на коментар.Помацки език,етнос .....Коментарите трева да бодат насочени как да бодат запазени и развити.Врит Помаците да знает Помацки и Англииски езици.Да бодат отворени банкови сметки за набиране на дарителски средства,да боде избран европеиски парламент,да има групи от езиковеди,историци ,издатели, интернет групи,представителство в Бруксел,да има групи за развитие и модернизиране ,за насоки в обучение ,трудоустроиство,бизнес,правни услуги,........за контакти,самочуствие и по красив живот

Offline Keta8

• Member
  • **
  Да се разбира Поматцки европеиски парламент,с представители от всички даржеви в катрито живеет Помаци.

Offline Rasate

• Forum fan
rasate,sigurno turko- bulgarite ot Vol6ka Bulgariq na va6enskiq "abAlgarski-bizantijski" ezik  govorqt,nali ?

be ti edin den 6te si priznae6 ,4e mlqska6  smeseniq" heleniziran" ezik na iliriri,daki i trakijski plemena jivqli v oblasta Trakiq ,neka da e veselo. ;D

Они са татари,братучеди са на башкирите и думат на башкирски диалект ;)

Какъв хеленизиран език бре-колко са хеленските думи има у българският език, знаеш ли.Та у сегашният гръцки език българизмите са повече. ;D

А що са са наричали самите траки,може ли да кажеш-оти траки е урумско име