Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265428 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Терсиде, учудвам се, че не знаеш този факт - в Босна е пълно с гробове на богомили и този факт е отбелязан във всички туристически сайтове, книжки и прочие от памти века.
А това, че има българи с османско самосъзнание също е факт, както и българи с гръцко или румънско такова .

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
И  бошнаците ли са българи? а ,аз си мислех ,че само Госпот,турците и помаците имакедонците, могат да се ползват с такива привилегии ???Струва ми се ,че като удостояваме с тази чест и други народи , ще се получи обезценяване на придобивката.Расате мож ли метна една карта на България по времето на Царь Барил ,да видим ажеба одде ги е екстрадирал богумилите от Източните Радопи  ,от ми са гледа ,чи Царь Барил ваабще не е имал хал хабер каде е това.Много ще е хубаво ,ако на картата  ти  ще са написани и граничните  пирамиди,зарад да е сичко точ.

То след убийството на Калоян и узопатирането на престола от Борил България почти се разпада-Във Видин и Влшко се вдигат въстания,които Борил потушава чрез унгарците за сметка на Белград-браничевската област,в Македония брат му Стрез и в Западните Родопи поддръжникът на  Асеневци Алексии Слав се обособяват като самостоятелни владетели.
Борил практически е владял областта Загоре-на всичко останало е имал частична или никаква власт.
Под натиска на Католическата църква в лицето на латинците и унгарците, и на гърците през 1211 г. свиква църковен събор насочен изцяло срещу богомилите.С решенията на този събор Борил изселва от България огромен брой богомили(според различни автори от 100 до 500 000 души),които се заселват основно по границата между православна Сърбия и Католическото Унгарско-Хърватско кралство.Малка част от тях се пръсват по изградените богомилски общини в Западна Европа,където са жестокото избивани в продължение на 35 години от католическата църква на папа Инокентий III,свикал и кръстоносен поход срещу тях.
Останалите в обезлюдената граница богомили  по късно добиват и независимост под името Босна-т.е. страната на босите(едно от народностните им имена-другото е торбеши или торбоносци).

http://www.youtube.com/watch?v=iaGnqPW6Hmw&feature=player_embedded#at=41

За изселването на богомилите от България и заселването им в Босна,Далмация и западна Европа освен не пълните гърко-латински източници има редица други:
-Арменски пътеписи говорещ красноречиво за самосъзнание на босненците:
http://armenianhouse.org/lekhatsi/chronicle-ru/notes/chapter1_6.html#5
-Народните песни в Босна и Далмация известни като "bugarshtica" и "bugar-kabanica",както и редица босненски легенди.
Дори Римо-католическата пропаганда говори за български произход:
He was known as Robert le Bougre: Robert the Bugger. Voltaire may be being a little disingenuous here as Robert had been a Cathar believer before his re-conversion to Roman Catholic belief. As Cathars were thought to practice sodomy they were known to the more credulous Roman Catholic authors as buggers. (In fact the word had originally meant “bulgar”. The sequence of events is: Cathars in Europe are called “Bulgars” because they are thought to come from the Balkans and particularly from Bulgaria. Roman Catholic propaganda associates with Cathars with Sodomy so the word “bougre” comes to mean sodomite. Hence our modern words bougre (French) and bugger (English)

http://www.languedoc-france.info/articles/t_voltairecathars.htm

Редица френски автори повлияни от официалната френска политика се опитват да отрекат връзката на катарите с България,пренебрегвайки факта ,че в най силните години катарите,албигойците и пр. богомислки общности са се наричали Бугри или Булги,като след избиването на западното рицарство от цар Калоян при Одрин,французите ги наричат и Калояни-Името Катари е доста късно име употребявано след тяхното избиване.
Поздрави. ;)

Offline ibrahim65

• Moderator
RASATE имам една много хубава новина за теб може би знаеш всъшност ти всичко знаеш ама все пак това от мен да го знаеш    ГОСПОТ  е БЪЛГАРИН.

Offline Svetlina

• Forum fan
RASATE имам една много хубава новина за теб може би знаеш всъшност ти всичко знаеш ама все пак това от мен да го знаеш    ГОСПОТ  е БЪЛГАРИН.

Ей, за втори път чувам, че ГоспоТ е българин - явно двама Господи са българи.

Offline MUSALA

• Avarage member
В монотиестичните религий се смята за ерес съдружието с Бог. От тази гледна точка неговото разделяне на три - Светата Тройца е вид шизофреничен ерес, който е проблем за цялото християнство. Светлина, ти наистина си некомпетентна. Защото ако не беше така, ти щеше да знаеш че в исляма има 100 различни имена на Всевишния, имена с който не трябва да се подиграваш или богохулстваш. На помашки език думата "Господ" звучи като - "Госпот", защото дума , в единствено число, завършваща на "д" се изговаря като - "т". Затова мисля че си в грях. Редно е да се замислиш за наглите ти и дебелашки простотий. Всевишния има много имена, и не е грях да се споменават след като става въпрос за единния и неделим наш общ Бог - Аллах,Господ или Йехова / за мюсюлмани,християни и еврей/

Offline Svetlina

• Forum fan
Благодаря, че ми обясни всичко това, Мусала.
А сега се обърни към онзи, който е написал ГоспоТ преди мен и му обясни да не се подиграва с ГоспоТ (на български език), нито с Расате, ама по същия начин.
Може и да му обясниш нещо повече за богомилите, катарите и техните последователи по света, а също и за походите срещу тях и как са били избити в Пиренеите.
Въобще не си схванал за какво говоря. ;D
Но няма значение. Приказката да върви, нали така.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Ей, за втори път чувам, че ГоспоТ е българин - явно двама Господи са българи.
Едана лъжа изречена три пъти става истина .Бъди по внимателна да не вземеш наистина да повярваш че е така. ;)

Offline ibrahim65

• Moderator
Госпожице Svetlina името ви ми хареса смятам  че  в живота сте идеялиска слеткато не успянте да се хванете като удавник за сламка за моята допусната грешка но не забелязахте какво исках да намекна на RASATE на този човек години вече не му омръзна да казва и доказва че ПОМАЦИТЕ са българи.На мен не ми дреме защото имам изградена имуна система срещу  такива хора но в случия прекали ич олмаса малко съигия исках та тези хора до преди една седмица погребвана мъртвите от воината тоЙ ми плямпа че БОСНЯЦИТЕ са били бялгари не му стигнаха МАКЕДОНЦИТЕ ама какво да се прави има ги всякакви.За да е доволен нека Адам и Ева даже и ГоспоТТТТ да е БЯЛГАРИН дано се насити та да престане та той това което пише не си вярва ама здраве да е той много добре знае че богомилите са избити от БЪЛГАРИ ама и на това му кажи здраве или на здраве ти както искаш госпожице така да е а сега вземи една лупа и ми търси правописни грешки за което изобщо не ми дреми 25 години не бях писал и думичка български та и на това му кажи берекят.

Offline Svetlina

• Forum fan
Едана лъжа изречена три пъти става истина .Бъди по внимателна да не вземеш наистина да повярваш че е така. ;)
Помак.еу не е достатъчно задълбочен извор, за да вярвам на подобни твърдения. ; ;)

Госпожице Svetlina името ви ми хареса смятам  че  в живота сте идеялиска слеткато не успянте да се хванете като удавник за сламка за моята допусната грешка но не забелязахте какво исках да намекна на RASATE на този човек години вече не му омръзна да казва и доказва че ПОМАЦИТЕ са българи.На мен не ми дреме защото имам изградена имуна система срещу  такива хора но в случия прекали ич олмаса малко съигия исках та тези хора до преди една седмица погребвана мъртвите от воината тоЙ ми плямпа че БОСНЯЦИТЕ са били бялгари не му стигнаха МАКЕДОНЦИТЕ ама какво да се прави има ги всякакви.За да е доволен нека Адам и Ева даже и ГоспоТТТТ да е БЯЛГАРИН дано се насити та да престане та той това което пише не си вярва ама здраве да е той много добре знае че богомилите са избити от БЪЛГАРИ ама и на това му кажи здраве или на здраве ти както искаш госпожице така да е а сега вземи една лупа и ми търси правописни грешки за което изобщо не ми дреми 25 години не бях писал и думичка български та и на това му кажи берекят.
Това означава ли, че отричате историческите извори за богомилството? Ако да - посочете други.
 За "националната принадлежност на Господ, Адам и Ева" също ще Ви трябват доказателства, защото Вие го твърдите, а не Расате, който говореше за съдбата на богомилите.
Грешките си потърсете сам, ако искате пък продължавайте да пишете с грешки - Ваша си работа.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ам, имам приятели бошняци с които се срещам всеки божи ден. Те освен това са ми и приятели. Казах им за лудоста на българските историци.. смяха се цял ден. Виж ко Свтлина, предпочитам да им вярвам. За сега при това положение смятам че е недостойно на техен гръб да взимам насериозно, некакви "доказателства" на доказани фалшификатори на ситория. При това чужда. На бошняците..
Който на мене не са ми чужди за разлика от теб

Offline Rasate

• Forum fan
В монотиестичните религий се смята за ерес съдружието с Бог. От тази гледна точка неговото разделяне на три - Светата Тройца е вид шизофреничен ерес, който е проблем за цялото християнство. Светлина, ти наистина си некомпетентна. Защото ако не беше така, ти щеше да знаеш че в исляма има 100 различни имена на Всевишния, имена с който не трябва да се подиграваш или богохулстваш. На помашки език думата "Господ" звучи като - "Госпот", защото дума , в единствено число, завършваща на "д" се изговаря като - "т". Затова мисля че си в грях. Редно е да се замислиш за наглите ти и дебелашки простотий. Всевишния има много имена, и не е грях да се споменават след като става въпрос за единния и неделим наш общ Бог - Аллах,Господ или Йехова / за мюсюлмани,християни и еврей/

Господ е само на български-после преминава във всички православни църкви-производни на нашата-руската,сръбската,украинската и пр.(както и при балканските католици и мюсюлмани-бошнаци,българи,хървати и словенци)- на латински-Dominus,полски,чешки,словашки-Пан(и),унг.-Урак,латв.-dievs,англ.-Лорд и т.н.

Offline Hat

• Moderator
Ех Расате,Расате за кой ли пьт ни доказваш,че си истински Бьлгарин,абсолютно сьм сигурен,че не остана човек,който да не е разбрал тази твоя лудост и особенно много ти приляга манията за величие.На мен лично ми втрьсна да чета прекроената най нова история,която бьлваш без спир......ама нейсе дано се роди нещо полезно от всичко изказано а и то се ражда,като гледам помаците стават още по твьрди в убежденията си и по брой растьт, докато бьлгарите стават все по малко и все по несигурни в разбираниятя си за околните и особенно за помаците, все още неистово искате да ни приобщите НО все не става .

Offline Rasate

• Forum fan
Ам, имам приятели бошняци с които се срещам всеки божи ден. Те освен това са ми и приятели. Казах им за лудоста на българските историци.. смяха се цял ден. Виж ко Свтлина, предпочитам да им вярвам. За сега при това положение смятам че е недостойно на техен гръб да взимам насериозно, некакви "доказателства" на доказани фалшификатори на история. При това чужда. На бошняците..
Който на мене не са ми чужди за разлика от теб

То и аз имам приятели "македонци" от вардарско, които като има казах ,че са българи почнаха да се смеят,а после се ядосаха-то нещо,което им е натяквано с години така хубаво ги е промило,че нямам думи-особено силно е промиването на последното поколение в Македония,което е откърмено с "антиквизацията" и "античкият" им произход от древните македони.Кажи на такива македончета,че името Александър е гръцко(гр-алекси-защитник,андр- мъж-демек защитник на мъжете) и той е грък.Кажи им,че древна Македония се е намирала на юг от Солун и ,че Вардарско лежи върху земите на Пеоните,Дарданците и Илирите и съм сигурен,че ще  ти скочат на бой.

От друга страна не знам с колко компетентни представители на бошнаците си разговарял,но май не с техни историци,защото в историческите им кръгове се въртят две теории за произход -едната от които е свързана с българите.

От друга страна не бях прочел по голяма глупост-българите били избили богомилите-не знам какви документи четеш,но май исторически си доста бос.Ако българите бяха избили богомилите,исляма нямаше да навлезе толкова бързо на балканите и Османската империя нямаше да се задържи толкова.
Ако ПОЧЕТЕШ повече ще видиш,как на запад се отървават от богомилите и как са ги наричали-основната дума за богомил на запад е Бугр, Бугар или Булгар,в мн. число-бугри или булги.Другите наименования като албигойци,калояни,катари и пр. са прозвищни,като тук на Балканите прозвищни наименования са торбеши,торбоносци,босяци,а в Мала Азия-фунгиати и фунгитати.

Offline Rasate

• Forum fan
Ех Расате,Расате за кой ли път ни доказваш,че си истински Българин,абсолютно съм сигурен,че не остана човек,който да не е разбрал тази твоя лудост и особено много ти приляга манията за величие.На мен лично ми втръсна да чета прекроената най нова история,която бълваш без спир......ама нейсе дано се роди нещо полезно от всичко изказано а и то се ражда,като гледам помаците стават още по твърди в убежденията си и по брой ръстът, докато българите стават все по малко и все по несигурни в разбиранията си за околните и особено за помаците, все още неистово искате да ни приобщите НО все не става .

Хат-не бъркай историческата истина в мания за величие-няма такова нещо-всяко нещо,което е написано в моя публикация е  фактологически защитено,а не голи приказки на повечето драскачи в този форум.
Особено за наименованието на всевишният-няма спор-или за произходът на православните църкви-има си исторически хроники,където е ясно казано коя църква,от коя произлиза.
Руската и Сръбската православна църква са произлезли като автокефални от българската,макар,че руснаците по времето на СССР всячески се опитаха чрез машинации да изкарат църквата си производна византийската,което в последно време все повече се пропуква. ;)
Но има си и исторически документи и стари руски фалшификати.От друга страна езикът на който са говорили и писали тези църкви до 15 век се наименува,като български,а кирилицата като българската писменост.Никъде по света писменост не е носела името на човек-гръцката си е гръцка,латинската си е латинска,арабската си е арабска,а българската сътворена по заповед на Симеон Велики-кирилица-нещо не се връзва.

И така Името Кирилица или Кирилско писмо е въведено от руският императорски двор по времето на немкинята Екатерина Велика и е продължение на политиката на московско-българо-сърбинът Иван Грозни син на София Палеологина Драгаш и внук на последният византийски император с българо-сръбски произход Драгаш.Тази политика на Екатерина довежда до унищожаването на редица писмени документи показващи българският произход на руската църква,писменост и език.Колкото и да се правят реформи в езикът им ,да се сменя и вярата им-в руският и черковно славянският език остават доста лексикални доказателства обвързващи руската църква и език с българското му начало.

за Сърбия и сръбската църква фалшификациите са от по ново време и там нещата са ясни-Въздигане на печката архиепископия в патриаршия става с изричното съгласие на Търновската патриаршия и охридската архиепископия.По този начин печкият архиепископ Йоаникий II (българин по произход) с изричното съгласие и благоволение на българския патриарх Симеон и архиепископа на Охрид Никола става печки патриарх и коронясва дотогавашният крал Стефан Душан(племенник на цар Иван Александър) в Цар и самодържец.
За езикът на който се говори тогава в Сърбия има редица документи и душановият законник е един от тях.

Поздрави
П-С
Това е книга която разглежда и българското право през вековете-на което право принадлежи и душановата държава.
http://how2manage.com/component/booklibrary/?task=view&id=1219&catid=258