Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265162 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Поматски език!
« Reply #45 on: February 09, 2011, 23:21 »
Думам каквото ищам а пеки ти оти ползваш турски думи ? Гльодам че фаф болгарския има над 5000 турски думи. Брей брей ...

В книжовният са доста по малко-5000 не знам дали ги има и в диалектите.

Не знам Тоска ама кой помашки е най чист:-от Рупските говори ли,от Неврокопските ли(мървашки),от балканджийските ли,от македонските ли?! ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #46 on: February 09, 2011, 23:31 »

Не знам Тоска ама кой помашки е най чист:-от Рупските говори ли,от Неврокопските ли(мървашки),от балканджийските ли,от македонските ли?! ;D
Балканджийските ;)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #47 on: February 10, 2011, 19:23 »

Аз съм за Неврокопските, щото съм забелязал че нашите говори се отдалечават много от стандартния български език  8) 

Па нам де, бельки и  башко йезике може да вазесоват на байе фаркли йезикь ут болгарския. Я сум  мислел чи в нашие помашки има байе думи дйету в касабота ниги са слушели. Ама я си имам ихтибарь на йезика дйеть сум чул за биринджи сафиер... И яце бендисвам да вазетисвам на нйега, ама езък че вруд помаци нйема да разберот вруд тва дйету сум писвал  :-\  Затва я мислем че бу кадарь да писваме за помашкийе йезикь я зиянь и яце файдо нйема да има. Сякаде помаците си приказват фарклйе. Биринджи нйема никаде. Ку бя сякаде бир йезик то тугав (колкуту и да е айна с болгаркийо) заман заман щявме да викаме чи има пумашки йезик, и я шя бяв порв там ама сякаде ние си вазетисваме различен болгарски говур с млогу турки и горски думи...  Ся на масъз ви писвав сяе сарийе на моя говур за да видите ние ка думаме... и да видте чи тяе дйет са извон неврукоп по зорле ше ма разберот ама ше ма разброт па де  ;)  Яце ищав да писвам фазло муабйет ама на клавието нйема таки буквинки чи да видте баш говура... и ша читате ''инффинитифф''  ;D

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #48 on: February 10, 2011, 20:00 »
Сякаде помаците си приказват фарклйе. Биринджи нйема никаде.

Амь смн, сетам се хемде % 100!  кикит да не ги дам фърсат. Бади рехать. Помашки йезикь има и то ша баде.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #49 on: February 10, 2011, 22:16 »
Амь смн, сетам се хемде % 100!  кикит да не ги дам фърсат. Бади рехать. Помашки йезикь има и то ша баде.

И да не ти се сака Тоска СМН е много много прав:
"Заман заман щявме да викаме чи има пумашки йезик, и я шя бяв порв там ама сякаде ние си вазетисваме различен болгарски говур с млогу турки и горски думи..."

Offline pepokak

• Candidate member
  • *
« Reply #50 on: March 24, 2011, 13:07 »
...Моля, моля, ако може и на шопски, торлашки и добружански. Нали?

Offline golyamiler

• Candidate member
  • *
« Reply #51 on: March 24, 2011, 22:20 »
На Тоска трябва да му подарим един речник на БАН с думите употребявани в българската литература през 19 и 20 век. А и съвременна българска литература, щото явно не знае добре български....

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #52 on: March 25, 2011, 10:35 »
Драга учителка,

Да така е. Английски и Tурски съм учил още от детската градина и моят Български не е перфектен и аз го използвам, когато мога и се стремя да го усъвършенствам, доколкото мога ама за съжаление мога да ви кажа има много разлика между двете езици. В турция или гърция ако искате да говорите с помаците, ще се нуждаете от преводач и най-простият причина е това, затова сме го наричам като друг език. 

Offline Rasate

• Forum fan
Ynt: Поматски език!
« Reply #53 on: March 25, 2011, 15:30 »
Драга учителка,

Да така е. Английски и Tурски съм учил още от детската градина и моят Български не е перфектен и аз го използвам, когато мога и се стремя да го усъвършенствам, доколкото мога ама за съжаление мога да ви кажа има много разлика между двете езици. В турция или грция ако искате да говорите с помаците, ще се нуждаете от преводач и най-простият причина е това, затова сме го наричам като друг език. 

Тоска не си прав-само младите у градовете няма да могат да разбират що си говорят у Гърция или у Турция,даже и у различните краища на нашенско-защото са сблъскват само с Книжовният и по ингилизени градски жаргони-щот и ние них не ги разбираме.
Иначе нямам ядове ни да думам со Помакя или "славяногласни елини",ни су Трънчани и Турлакя,ни с Павликяне от Бърдара или Гостиля -щот си думат по български дека и да се намират-със всички е лесно,ако си се сблъсквал с повече от един диалект нямаш ядове никъде.
Българският език макар понякога да е с различен лексикален състав-диалектни,гръцки и турски думи-граматически се подчинява на няколко правила-и се свата лесно.За да е различен трябват доста повече неща.  ;)

Offline golyamiler

• Candidate member
  • *
« Reply #54 on: March 27, 2011, 18:11 »
Не знам дали не може да се разбира така наречения от вас "помашки" език.... Идете в Трънско и да видим дали ще можете да разберете повече от 30 % от думите, които ви изричат. В такъв случай, трънчани трябва да протестират, че има и "трънски" език?!?!  Ха сега, де....

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #55 on: March 27, 2011, 21:10 »
Не знам дали не може да се разбира така наречения от вас "помашки" език.... Идете в Трънско и да видим дали ще можете да разберете повече от 30 % от думите, които ви изричат. В такъв случай, трънчани трябва да протестират, че има и "трънски" език?!?!  Ха сега, де....

Ами щом само 30 % се разбират от диалектите им то със сигурност това е отделен език! ;D 
За да се смятат два диалекта част от един език, разбираемостта между тях трябва да е над 80%  ;)

Offline Rasate

• Forum fan
Ynt: Поматски език!
« Reply #56 on: March 28, 2011, 15:38 »
Ами щом само 30 % се разбират от диалектите им то със сигурност това е отделен език! ;D 
За да се смятат два диалекта част от един език, разбираемостта между тях трябва да е над 80%  ;)

Разбират се-бил съм там-ама произношението им е едно трябва да постоиш за да сваташ лесно.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #57 on: March 28, 2011, 18:09 »
Разбират се-бил съм там-ама произношението им е едно трябва да постоиш за да сваташ лесно.

Предполагам, това е така защото са на граниата межу българският и сръбският език. Та така в произношението има преливане...

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #58 on: March 29, 2011, 15:31 »
Предполагам, това е така защото са на граниата межу българският и сръбският език. Та така в произношението има преливане...

Трънският пък няма нищо общо със сръбският-той си е характерен за там и няколко села наоколо.
Нещо е като жаргон на турлашкият,но различен.
Ето пример:

Български книжовен:
Огледай се на двете страни и ако не идва влак, премини

Трънски:
Одцвери се,опули се и ако не иде дцверкалото, присмуцай. ;D

Сръбски:
Поглед на обе стране и не долази воз, пролази.

Още думи на трънски:
джал'ав, прил. - лош човек;
жл'ебине, мн.ч. - зъбни венци;
зачастък, нареч. - завчас, за кратко;
зачепуем се, гл. - докарвам се в облеклото и говоря, за да се представя за нещо повече, отколкото съм;
лудзнем, гл. - ударя се по главата;
н'екн'а, нареч. - онзи ден;
пуам, гл. - 1/ дишам, 2/ удрям, бия;
смандърсуем, гл. - скъсвам;
узорън, прил. - претоварен от работа;
чъчкам, гл. - работя, правя нещо;
шоботи, гл. - тече силно.

Диана Миликиевик - Трънски диалект * Шоуто на Слави * 13.05.2010

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #59 on: March 29, 2011, 16:38 »
   Лично аз разбирам повече от 30 % когато ми говорят сърбите.В такъв случай според теб няма сръбски език да не би всички славянски говори да са диелекти на българския.Ха кажи де...