Български > Eзик

Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !

<< < (11/102) > >>

pepokak:
...Моля, моля, ако може и на шопски, торлашки и добружански. Нали?

golyamiler:
На Тоска трябва да му подарим един речник на БАН с думите употребявани в българската литература през 19 и 20 век. А и съвременна българска литература, щото явно не знае добре български....

Тоска:
Драга учителка,

Да така е. Английски и Tурски съм учил още от детската градина и моят Български не е перфектен и аз го използвам, когато мога и се стремя да го усъвършенствам, доколкото мога ама за съжаление мога да ви кажа има много разлика между двете езици. В турция или гърция ако искате да говорите с помаците, ще се нуждаете от преводач и най-простият причина е това, затова сме го наричам като друг език. 

Rasate:

--- Quote from: Önder on March 25, 2011, 10:35 ---Драга учителка,

Да така е. Английски и Tурски съм учил още от детската градина и моят Български не е перфектен и аз го използвам, когато мога и се стремя да го усъвършенствам, доколкото мога ама за съжаление мога да ви кажа има много разлика между двете езици. В турция или грция ако искате да говорите с помаците, ще се нуждаете от преводач и най-простият причина е това, затова сме го наричам като друг език. 

--- End quote ---

Тоска не си прав-само младите у градовете няма да могат да разбират що си говорят у Гърция или у Турция,даже и у различните краища на нашенско-защото са сблъскват само с Книжовният и по ингилизени градски жаргони-щот и ние них не ги разбираме.
Иначе нямам ядове ни да думам со Помакя или "славяногласни елини",ни су Трънчани и Турлакя,ни с Павликяне от Бърдара или Гостиля -щот си думат по български дека и да се намират-със всички е лесно,ако си се сблъсквал с повече от един диалект нямаш ядове никъде.
Българският език макар понякога да е с различен лексикален състав-диалектни,гръцки и турски думи-граматически се подчинява на няколко правила-и се свата лесно.За да е различен трябват доста повече неща.  ;)

golyamiler:
Не знам дали не може да се разбира така наречения от вас "помашки" език.... Идете в Трънско и да видим дали ще можете да разберете повече от 30 % от думите, които ви изричат. В такъв случай, трънчани трябва да протестират, че има и "трънски" език?!?!  Ха сега, де....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version