Български > Eзик
Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !
skoti3:
--- Quote from: ibrahim65 on July 16, 2012, 13:41 ---Господинчо спокойно не се изхвърляй като ...........
Този език защо да е български преди да дойдат българите ние тук сме го ползвали нали.
А във него колко чужди думи има например на мен ми е известно че в ,,нашият,,
език има повече от деведстотин думи турски, сега да не кажите пък че и на турците сте дали език.
А що се отнася до кирилицата тук се установи че е крадена и от кого е писана питайте гърците македоонците и т.н.
--- End quote ---
Тези турски думи са част от днешния български език ( само да не се намери някой, който да ме обвини, че крадем от турския език, защото всякакви има). За добро или лошо ( аз лично се гордея, че езика е толкова богат днес). През годините езиците се променят под влиянието на различни чуждици и в българския език освен турски думи има и не малко английски думи и други.И в повече философий не ми се изпада, просто за добро или лошо е така.
botev:
--- Quote from: skoti3 on July 16, 2012, 14:46 ---Тези турски думи са част от днешния български език ( само да не се намери някой, който да ме обвини, че крадем от турския език, защото всякакви има). За добро или лошо ( аз лично се гордея, че езика е толкова богат днес). През годините езиците се променят под влиянието на различни чуждици и в българския език освен турски думи има и не малко английски думи и други.И в повече философий не ми се изпада, просто за добро или лошо е така.
--- End quote ---
:D :D :D :D
Subeyi Kurt:
Защо ли Помаците употребяват ''ага; аго'' а българите ''бай'', например Бай Ганйo и Ага Ахмет.
И двете наречия се използват в съвременния Турски език. Предполагам че ''бай'' е останало още от булгарите което иде да рече нещо на някои ''индоевропейци'' ;)
Mariana:
--- Quote from: subigi kurt on July 16, 2012, 20:13 ---Защо ли Помаците употребяват ''ага; аго'' а българите ''бай'', например Бай Ганйo и Ага Ахмет.
И двете наречия се използват в съвременния Турски език. Предполагам че ''бай'' е останало още от булгарите което иде да рече нещо на някои ''индоевропейци'' ;)
--- End quote ---
Езиците са нещо живо, най-вече в лексикално отношение - в лексиката с течение на времето навлизат разни нови думи, а други лека-полека се забравят или излизат от употреба. Съвсем нормално за османски период от пет века, което не е никак малък период, много турски думи да станат част от лексиката на българския език. И това не се отнася разбира се само до българския език. И в турския език има заемни от персийски, арабски, сигурно и от някои европейски езици, в по-ново време. И с повечето езици се случва това допълване и обновление на лексиката с някакви думи или забравянето на други. Но т.нар. чуждици така или иначе са някакъв мъничък процент от лексикалния фонд на един език. И те разбира се нямат никакво отношение към структурата на съответния език, от начина, по който в него се изграждат изречения, от начина, по който частите на речта и частите на изречението си взаимодействат в него.
feggaria:
--- Quote from: subigi kurt on July 16, 2012, 20:13 ---Защо ли Помаците употребяват ''ага; аго'' а българите ''бай'', например Бай Ганйo и Ага Ахмет.
--- End quote ---
Трябва да ти се напомни, изглежда, че тезата за тюрк. произход на българите се поддържа от много бълг. историци, които според вас са лъжци и роби на пропаганда. Или какво излиза - когато ви харесва какво казват им вярвате, когато не сте доволни: лъжат!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version