Български > Eзик
Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !
onegavon:
Защо реши , че като кажеш на някой вярващ - неверник той не се обижда?
KaraIbrahim:
Е,вярващият сигурно ще се обиди.
За съжаление вярващите са много малка част от обществото.Едно огромно мнозинство са си неверници.Някои даже натрапват своето неверие на околните.
Тях имах предвид в горния си коментар,не вярващите.
onegavon:
Не знам, в САЩ например , ако се обърнеш към някой с "черен" или "негър" въпреки , че той е точно такъв може да те осъди.Също така , ако кажеш на някоя колежка здравей , днеска изглеждаш прекрасно и имаш много хубави "очи" също може да отидеш в съда.
Така, че по-внимателно с термина гяур, ако не искаш да се обръщат към тебе с термина "резняк", което също е вярно и е част от религиозните обреди в две регистрирани у нас вероизповедания
KaraIbrahim:
--- Quote from: onegavon on February 27, 2012, 09:54 ---Не знам, в САЩ например , ако се обърнеш към някой с "черен" или "негър" въпреки , че той е точно такъв може да те осъди.Също така , ако кажеш на някоя колежка здравей , днеска изглеждаш прекрасно и имаш много хубави "очи" също може да отидеш в съда.
Така, че по-внимателно с термина гяур, ако не искаш да се обръщат към тебе с термина "резняк", което също е вярно и е част от религиозните обреди в две регистрирани у нас вероизповедания
--- End quote ---
Е,лично аз термина "гяур" не го употребявам.Макар че доста пъти са ми казвали "резан".На което не съм се обиждал,защото това си е факт ;D
А резняк е друго понятие,вижте тук: http://chitanka.info/text/14516-reznjak
Mariana:
--- Quote from: KaraIbrahim on February 27, 2012, 07:42 --- Е,вярващият сигурно ще се обиди.
За съжаление вярващите са много малка част от обществото.Едно огромно мнозинство са си неверници.Някои даже натрапват своето неверие на околните.
Тях имах предвид в горния си коментар,не вярващите.
--- End quote ---
Думата гяур има силна негативна конотация, защото с нея се свързва разбира се това, че пет века християните, които са били част от населението на Османската империя, са били наричани неверници. И не защото са били неверници, а защото са били християни. Гяур е презрително обръщение на хора от минали поколения, които са смятали, че щом са мюсюлмани, са по-висши от тези, низшите, завладените християни. (Били те българи или някакви други като етническа принадлежност.)
Ако не знаеш, че е така, Караибрахим, или не си го взел предвид, не е зле да го вземеш.
Защото е в някакъв смисъл опасно, а не невинно, когато предразсъдъците на минали поколения, живели при други обстоятелства, остават или не се разбират и днес.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version