Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265678 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Здравейте пожелавам ви здраве живот и добро настроение на всички приятели и .....
Също така предлагам да бъде изгонена от нашият сайт госпожица Svetlina.
Тази която не харесва с нищо и постояно се  кълнеше че няма да влиза повече в нашият сайт.
Нека и помогнем с един любезен ритник да иде там кадето и е мястото Ат..........победа ат.....
Защо ли защото---
-1 Няма добро държание към упонентите и тук.
-2 Ползва изрази които накарняват достоинството на съфорумците.
-3 Не допринася с нищо за развитието на форума а точно обратното.
-4 И т.н. и т. н. и т. н.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Здравейте пожелавам ви здраве живот и добро настроение на всички приятели и .....
Също така предлагам да бъде изгонена от нашият сайт госпожица Svetlina.
Тази която не харесва с нищо и постояно се  кълнеше че няма да влиза повече в нашият сайт.
Нека и помогнем с един любезен ритник да иде там кадето и е мястото Ат..........победа ат.....
Защо ли защото---
-1 Няма добро държание към упонентите и тук.
-2 Ползва изрази които накарняват достоинството на съфорумците.
-3 Не допринася с нищо за развитието на форума а точно обратното.
-4 И т.н. и т. н. и т. н.

Ибрахимчо, оправи си правописните грешки, та да не се вижда отдалече, че си учил в България безплатно.

Ако искаш мога да повторя думите си или да ги преснимам в искрящо червено или тъмно синьо по твой вкус!!!

Радвам се, че изказванията на Субиги Куртов - Вълко, българин от турски произход висят в сайта и са достъпни за множество четящи. Те спомагат за развитието на сайта, защото показват действителните настроения на българите от турски произход и мюсюлманите в България или изселилите се в Турция.

Ибрахиме, ето и още един форум, където ромите, всъщност циганите, също обсъждат на подобен "език на любовта" родината си България:

http://roma-gipsy.eu/forum/viewforum.php?f=47&sid=90d6d0e34cbdf1b9fa7917f176a9ddf0

Приятно ти четене. ;D

Offline Адель

• Member
  • **
Когато някой каже за друг, че той е неграмотен, съотнасяйки го със себе си (а това често се среща във форума), мисля, че това е доста рискована постъпка. Притежанието на експертно знание по отношение на говоренето, обявено като книжовен език се пада на неколцина, най-често посветили се професионално на това. По-скоро  грамотността (в смисъла на владеене на специална кодова система) по отношение на т. нар. книжовен език се разполага в континиум, отколкото в черно-бялото мислене на грамотен/неграмотен.
Onegavon твърдеше в публикацията си от 14 февруари, че книжовният език се използва, за да се комуникира и да се разбират по-добре хората. Но с идеята за грамотността / владеенето на специалните кодове, обуславящи говоренето, наречено книжовен език/ се създава пространство за   разкази, имащи идеята да подтискат и маргинализират, а това блокира комуникацията.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  Хареса ми този сайт: http://roma-gipsy.eu/forum/viewforum.php?f=47&sid=90d6d0e34cbdf1b9fa7917f176a9ddf0 .Нито една лъжа не прочетох и е много грамотно списван.Навежда ме съмнение,че циганите не са това,което са :) Къде ли са се образовали?

Offline onegavon

• Forum fan
Когато някой каже за друг, че той е неграмотен, съотнасяйки го със себе си (а това често се среща във форума), мисля, че това е доста рискована постъпка. Притежанието на експертно знание по отношение на говоренето, обявено като книжовен език се пада на неколцина, най-често посветили се професионално на това. По-скоро  грамотността (в смисъла на владеене на специална кодова система) по отношение на т. нар. книжовен език се разполага в континиум, отколкото в черно-бялото мислене на грамотен/неграмотен.
Onegavon твърдеше в публикацията си от 14 февруари, че книжовният език се използва, за да се комуникира и да се разбират по-добре хората. Но с идеята за грамотността / владеенето на специалните кодове, обуславящи говоренето, наречено книжовен език/ се създава пространство за   разкази, имащи идеята да подтискат и маргинализират, а това блокира комуникацията.

Според мене повечето маргинали са  малограмотни, а не  обратното.Историята сочи ,че най- лесно се манипулират неграмотните и необразованите.Ти явно имаш друго виждане.

Offline onegavon

• Forum fan
  Хареса ми този сайт: http://roma-gipsy.eu/forum/viewforum.php?f=47&sid=90d6d0e34cbdf1b9fa7917f176a9ddf0 .Нито една лъжа не прочетох и е много грамотно списван.Навежда ме съмнение,че циганите не са това,което са :) Къде ли са се образовали?

Как къде по улиците са се образовали и съдейки ,че всичко е наречено гяурско и то с негативен отенък ми се струва , че и някое вероизповедание има пръст в тяхното ограмотяване и отношение към инакомислещите.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Виж какво,  ти си срам за сайта и се радвам, че глупостите, които си написал са в такова изобилно количество.
Те онагледяват много добре същността ти.

Мисленето ти е точно като на ромите, сиреч циганско, но понеже си залят от собствената ти помия и ромска лигоч, няма изгледи в този ти живот да изплуваш над тях.

С низки страсти не става, даже и на три коня да се качиш, та дори и да се кланяш профилактично по сто пъти на ден на Аллах, Ердоган и Доганов. Продължавай все така!!!

Виждам че все пак имаш малко напредък защото вече не употребяваш изрази като ''дрисъци'' и техните производни. Сега пък нещо с помия и ромска лигоч мърсиш пространството.  Предпоплагам че още като много малка ( първите ти 7) си се запознала с тези изрази за което не те виня, но би трабвало да знаеш че тук не му е мястото да ги употребяваш. Очаквах че пак ще те изтрият или предупредят но сигурно и нa модераторите вече им е писнало от твоите издънки, но мисля че не трябва да се толерират нападки и унижаване на цели етноси и народи което често го правиш. На всичко отгоре с цялото си нахалство и невежество си се постарала да ме определиш етнически за да можеш по-лесно да си сипеш натрупаните ти ''помии''.  Ти си ми като ветропоказател и колкото по-високо ми подскачаш показва само колко съм в права линия и ми прави кеф. Дерзай, докато още те търпят !!!  :D ;D :D

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Ти мърсиш пространството със словата ти, като братята ти мюсюлмани от ромски произход, сиреч цигани. В един и същи дух приказвате.
А това, че думи като "дрисък", "диария", "изпражнения" не ти харесват си е твой проблем - те съществуват. Както и думата "лига" (нар. лигоч).

Offline Mariana

• Forum fan

"Гяурската полиция са крадци ро рождение
от Devdas » Ноември 21st, 2011, 5:55 pm

Само за 6 месеца бяха разкрити три кражби в благоевградската полиция. Ченгета са посягали на служебно имущество или пари, за които се предполага, че би трябвало да са най-строго охранявани.

Последният инцидент е на 3 ноември. През нощта водачът на служебно куче Владимир Начин бе спипан с микробус да товари туби с бензин от служебната бензиностанция на областната дирекция, където зареждат патрулките. Според обвинението той е откраднал 2600 л за 6200 лв."

"Крадливите Кметове на Гяуристан
от Atila » Ноември 7th, 2011, 9:17 pm

Как общинска земя за детска градина бе препродадена двойно по-скъпо от спекулант
„Торнадо” разполага с документи, уличаващи кмета на Варна Кирил Йорданов в далавера със строежа на детска градина „Морски свят” в кв. Аспарухово. Става въпрос за сделки по линия на публично-частното партньорство. Тази форма за финансиране се котира в обществото като приемлива за осъществяването на уж обществено-полезни проекти, но вече не хваща вяра сред хората заради по-честото й използване за лично облагодетелстване от властимащите. Зад прикритието на т.нар. публично-частно партньорство чрез конкурс, вместо чрез продажба на търг, по-често се правят продажби, които на практика са си чиста форма на вече забранените „заменки”..."

"Гяурската крадла обира моловете по поръчка
от Devdas » Ноември 21st, 2011, 6:22 pm

Столични полицаи задържаха рецидивистка, извършила серия кражби от магазини в МОЛ-ове, съобщиха от МВР.

От таванско помещение, обитавано от 28-годишната Д.Т. от Горна Оряховица, са иззети 11 чувала, натъпкани със скъпи дрехи и маратонки.

В събота вечерта Д.Т. влязла в спортен магазин в столичен МОЛ. Взела да пробва три дамски якета. Две от тях върнала на продавачката, а третото сложила най-отдолу под нейни вещи в огромен плик.

Служителите в магазина обаче я забелязали и подали сигнал в полицията. "

-----------------------------------

Не знам какво толкова ти е харесал този сайт (форум).
Може там да не са скарали с правописа, но са скарани с нещо по-важно от него, което се нарича начин на мислене.

Самото название на теми от форума "Гяурска крадла...", "Гяурска полиция...", "Крадливи кметове на Гяуристан" е в прав текст обида по верски, а и не само по такъв признак. 

Предразсъдиците в този форум са както изглежда, пред скоба, така да се каже, те са по условие.

Интересно е, впрочем, че точно в един сайт за роми (при условие, че сред това население не само джебчийството примерно или краденето на кабели, шахти и пр., но и дори нападения над полицаи и над медицински екипи се случва доста често, се отварят теми с подобни заглавия.)

Въпреки, че е така, аз, а и не само аз, никога не съм слагала всички роми в един кюп. Това би било обида за всички онези от тях, които не живеят и не оцеляват по подобен начин.

Но са се намерили роми (а може би и не точно роми, не знам), които да напрявт форум, в който априори, пред скоба и общо, да се обиждат "гяурите", т.е. българите или българите християни.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
   Защо,когато ти кажат,че си неверник не се обиждаш,а когато ти кажат,че си гяур се обиждаш?Двете думи означават едно и също,просто са на различни езици.
Ако  те нарекат unbeliever,ще го приемеш ли толкова тежко?
 Защо на различните езици обидата е с различна тежест?
 Аз например  циганите си ги наричам цигани и им обяснявам,че на моя език така ги наричаме,а на техния те как се наричат си е тяхна работа.Проявяват разбиране.
А съдейки по грамотното писане,едва ли там пишат цигани.На мен ми намирисва на нарочно направен сайт за провокации.Пък който се върже-върже.

Offline onegavon

• Forum fan
Защо реши , че като кажеш на някой вярващ - неверник той не се обижда?

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  Е,вярващият сигурно ще се обиди.
За съжаление вярващите са много малка част от обществото.Едно огромно мнозинство са си неверници.Някои даже натрапват своето неверие на околните.
Тях имах предвид в горния си коментар,не вярващите.

Offline onegavon

• Forum fan
Не знам, в САЩ например , ако се обърнеш към някой с "черен" или "негър" въпреки , че той е точно такъв може да те осъди.Също така , ако кажеш на някоя колежка здравей , днеска изглеждаш прекрасно и имаш много хубави "очи" също може да отидеш в съда.

Така, че по-внимателно с термина гяур, ако не искаш да се обръщат към тебе с термина "резняк", което също е вярно и е част от религиозните обреди в две регистрирани у нас вероизповедания

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Не знам, в САЩ например , ако се обърнеш към някой с "черен" или "негър" въпреки , че той е точно такъв може да те осъди.Също така , ако кажеш на някоя колежка здравей , днеска изглеждаш прекрасно и имаш много хубави "очи" също може да отидеш в съда.

Така, че по-внимателно с термина гяур, ако не искаш да се обръщат към тебе с термина "резняк", което също е вярно и е част от религиозните обреди в две регистрирани у нас вероизповедания

Е,лично аз термина "гяур" не го употребявам.Макар че доста пъти са ми казвали "резан".На което не съм се обиждал,защото това си е факт  ;D

А резняк е друго понятие,вижте тук: http://chitanka.info/text/14516-reznjak

Offline Mariana

• Forum fan
  Е,вярващият сигурно ще се обиди.
За съжаление вярващите са много малка част от обществото.Едно огромно мнозинство са си неверници.Някои даже натрапват своето неверие на околните.
Тях имах предвид в горния си коментар,не вярващите.

Думата гяур има силна негативна конотация, защото с нея се свързва разбира се това, че пет века християните, които са били част от населението на Османската империя, са били наричани неверници. И не защото са били неверници, а защото са били християни. Гяур е презрително обръщение на хора от минали поколения, които са смятали, че щом са мюсюлмани, са по-висши от тези, низшите, завладените християни. (Били те българи или някакви други като етническа принадлежност.)

Ако не знаеш, че е така, Караибрахим, или не си го взел предвид, не е зле да го вземеш.

Защото е в някакъв смисъл опасно, а не невинно, когато предразсъдъците на минали поколения, живели при други обстоятелства, остават или не се разбират и днес.