Author Topic: Насилието над жените- Nasilieto nad jenite !  (Read 57385 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

crusader

• Guest
Явно самите мюсюлмани имат много идилийна представа за ролята на жената в Исляма... Странно, но когато Шериата навлезе и в Турция, по-добре ще се види това. Иначе - многоженство (до 4-ри жени) и убийствата на честта показват ли равноправие на жените. Хайде сега и бебетата знаят, че в истинския Ислям жената е обект, а не субект. (Сега очаквам да почнат нападките..)

Isyankar

• Guest
Явно самите мюсюлмани имат много идилийна представа за ролята на жената в Исляма... Странно, но когато Шериата навлезе и в Турция, по-добре ще се види това. Иначе - многоженство (до 4-ри жени) и убийствата на честта показват ли равноправие на жените. Хайде сега и бебетата знаят, че в истинския Ислям жената е обект, а не субект. (Сега очаквам да почнат нападките..)

Няма нападки - съгласен съм.

Но да не забравяме, че в християнството също властва строгия патриархат. Въпроса е, че не знам днес да съществува християнска религиозна държава, т.е. християнските държави са светски и правата на жените не са това, което са били преди векове в религиозните християнски държави.

Дано и братята мюсюлмани бързо да тръгнат по този път, тъй като една единствена Турция успя, но в последните години май е тръгнала назад по този път, както и ти обясняваш....

crusader

• Guest
Няма съгласен съм.

Но да не забравяме, че в християнството също властва строгия патриархат. Въпроса е, че не знам днес да съществува християнска религиозна държава, т.е. християнските държави са светски и правата на жените не са това, което са били преди векове в религиозните християнски държави.

Дано и братята мюсюлмани бързо да тръгнат по този път, тъй като една единствена Турция успя, но в последните години май е тръгнала назад по този път, както и ти обясняваш....
Най-после един човек с който да може да се говори. Действително е тревожно настъплението на Шериата в Турция, самите хора там значително се опасяват от това. Все пак преди повече от 80 години Турция показа че не желае да бъде "Болния човек на Европа".
Съвсем не твърдя, че само в Исляма жените са били подтискани - едва през 1919 г. им се разрешава да гласуват в Англия и последва т.нар. Еманципация. Но действително, сега не съществува християнски еквивалент на "Шериат", просто няма такова нещо ... Единствено съм чел за призиви за създаване на държава на християнски принцип и устои в Русия, от хора омерзени от проблеми като олигарсите и т.н.
Обаче, в по-древни общества е имало Матриархат! Основно базиран на концепцията за силата на жената да създава живот! И 2-те системи трябва да се уравновесят, което бележи значителен успех в глобален план. Иначе екстремни случаи има много за съжаление...

Offline Gelina

• Forum fan
Абе какво толкова сте се загрижили за мюсюлманските жени? :D Я погледнете за насилието около вас и за пияндетата,които всеки ден пребиват съпругите си!
Малииии :o,чеки да бегам че мажо ми иде! :D

crusader

• Guest
Гелина, не четеш внимателно - не става дума само за мюсюлманските жени

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Гелина, не четеш внимателно - не става дума само за мюсюлманските жени
А и за кои?

crusader

• Guest
Чети - все пак аз мога да си позволя малко по-широко скроено мислене

Offline Gelina

• Forum fan
Чети - все пак аз мога да си позволя малко по-широко скроено мислене

Мойто пък е "тясно мислене", и не ми се нравиш! :P

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница

Говориш с клишета. И бебетата знаят, че многоженството е опция (изключение), а не религиозна повеля (задължение). Убийствата на честта са културна (племенна) традиция и нямат нищо общо с наставленията на Ислямската религия.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Ще работим срещу насилието над жените и за техните права, каза депутатката от ПСР в Турция Фатма Шахин

Анкара. Ще продължаваме да работим срещу насилието, упражнявано над жените и да се борим за техните права, заяви председателката на женските клонове на Партията на справедливостта и развитието в Турция Фатма Шахин, пише турският вестник „Сабах”. Шахин посочи, че от 2003 година насам правителството и парламентът работят за защитата на женските права и следят за случаите на домашно насилие и за отстраняването на насилниците от домовете. В тази насока работят и членове в закона за защита на семейството, който беше приет от ПСР и според които няма да има нужда от съдебни доказателства при упражняване на насилие за отдалечаване на лицето, упражнило насилие от дома за минимум 6 месеца.

Агенция "Фокус"

Offline dim56

• Forum fan
Похвално!

Offline PETER

• Forum fan
Re: Насилието над жените- Nasilieto nad jenite !
« Reply #131 on: June 14, 2009, 12:37 »
Благодаря на Администраторите на сайта за възможността отново да изразявам своята гледна точка.
Благодаря на PNK, fotakiev, abc, Гелина и др. за подкрепата.
Извинявам се на всички почувствали се лично засегнати (най-вече Мустафа :)) и се надявам тезите които защитавам, и от които не се отказвам, да не се възприемат повече като лични обиди и противопоставяния, а като възможност за диалог и взаимно опознаване.

Да продължим по темата: ;)

Могат ли жените да променят мюсюлманския свят?

"За да участват в проекта “Мусауа”, което на арабски означава “равенство”, дойдоха застъпници от 47 страни. Гостите прекараха уикенда в дискусии като изучаваха най-добрите ислямски аргументи, които да отнесат в обществата си. Там те трябва да послужат като защита срещу духовниците, които смятат, че животът на жената е подчинен на стриктната мъжка интерпретация на исляма. "
...
"Предизвикателството пред нас е теологично”.
...
"Ограниченията не идват от Корана, твърдят жените, а от човешката интерпретация под формата на ислямски закон, която в течение на вековете закостенява, докато глобализираният свят напредва."
...

http://e-vestnik.bg/5670

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #132 on: June 14, 2009, 22:01 »
ПЕТЕР, и аз благорадаря за "Извинението". Надявам се да си отново тук по преценка на Админите с цел да поправиш досегашното си поведение. Тезата, която отстояваш, никой не е тръгнал да ти я отнема, но не вярвам да си тук за взаимно опознаване, по-скоро - за натрапване на своите антирелигиозни възгледи сред хора с религиозни убеждения.

Казах "надявам се", защото подозирам, че си тук като част от плана на един от Модераторите, изразяващ се в неистовото му желание да изгони двама редовни членове от форума. Много съжалявам ако това е така, но ще трябва да го разочароваш, защото аз нямам намерение да напускам, точно сега.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #133 on: June 15, 2009, 08:36 »
Не Мустафа. Нямам намерение да поправям нищо, защото според мен не съм направил нищо.
Извинявам се само за да покажа лично уважение, зачитане на различията и желание за диалог.

Както и да е. Предлагам да спрем нападките и да се опитаме да говорим по темата.

Та,
за мен, там където няма равноправие има насилие, както и там където има насилие няма равноправие.

Насилието е липса на равноправие.
Съответно насилието над жените е липса на равноправие за жените.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #134 on: June 15, 2009, 12:03 »

Насилието е липса на равноправие.
Съответно насилието над жените е липса на равноправие за жените.

Логическа заблуда ;)