PNK2003, разбирам, ти се поставяш на мястото на твоите "опоненти", но при Петър тази функция така и не преработи. Каква разлика търсиш между хулене и критикуване, след като и при двете случаи намерението е едно и също. Мен ме интересува каква е целта на даден човек, а не как ще го направи. Загравяш ли за какво става дума?
Корана е низпослан за всички епохи и народи, той не е низпослан само за арабите в онази епоха. Кое е различното днеска от преди 14 века. Разликата е в развитието на технологията. В тогавашната епоха е имало куп пороци и сега ги има. Кое е различното приятелю?Законите на България и ЕС са написани от хората, а те не виждат бъдещето и не знаят какво може да дойде. Докато Аллах знае и миналото и бъдещето и Той Всеславния знае кога, какво и как ще стане. Разбираш ли разликата?Хубаво казваш, че не трябва да има пошлапване. Съгласен съм с теб. Но има разлика в едното "пошляпване" и другото. Сега ще се зачудиш как така. Значи, ако един мюсюлманин трябва да удари жена си, заради непокорството й, то той няма да я удари, за да я нарани, а да я превъзпитава. Кажи ми кой мъж има здрави нерви, за да не удари жена си, когато тя системно минава всякакви граници? Проблемът знаеш ли къде е? Щом стане дума за Исляма се вдига шум до небесата и то за едно "пошляпване", което си има правила, а в същото време виждаме хиляди посинени от бой жени и никой не забелязва. Нали? Така е, защото тези "синини" не са свързани с Исляма. Ех тези медии, мощно оръжие са били. Наполеон казва: "Страхувам се от един вестник повече, отколкото от 100 хилядна армия."
МИРВАМ,
Благодаря за подробните коментари.
По отношение на ПЕТЕР вече се изчерпах и едва ли ще посоча нещо ново. Като цяло не споделям отстраняването му, защото с нищо не е нарушил правилата на форума. Това, че не споделям отстраняването му не значи, че споделям идеите му. Обърнах внимание предимно на правото му да изрази мнение и въпросът за неговото отстраняване. Но не съм аз този, който да определя кой има или няма право да влиза и пише тук, така че каквото и да кажа вече, то е без значение.
По принцип разликата между критиката и хуленето е огромна. Аз лично от постингите на ПЕТЕР не мога да стигна по категоричен начин до извода, че целта (намерението) му е целенасочено хулене и опетняване на исляма или достойнството на някой конкретен участник в този форум. В тази връзка не намирам и логика в решението за отстраняването му.
Мирвам, съгласен съм, че Корана е низпослан за всички народи и епохи. Но когато се тълкуват отделните текстове, трябва да се вниква в тяхното съдържание през призмата на настоящето, т.е. да се чете между редовете. Що се касае до различията между действителността днес и тази от преди 14 века, то няма да ми стигне енид цял ден да ги изброявам и анализирам, защото са толкова много и не са само свързани с технологиите. В случая дискутираме темата за насилието над жените и ще посоча само някои от многобройните примери. Нима преди 14 века жените са имали права? Нима жените са имали право на достъп до обществени длъжности? Нима са имали право да гласуват. А какво ще кажете за робството по принцип?
За законите в България и ЕС може да си говорим много. Обществото ни се състои именно от хора, а тези закони регламентират правата и задълженията им. Допускам, че Бог (Аллах) знае и вижда всичко. Но може би е пропуснал да види (или ние така си мислим), че в Европа през 21 век са налице едни съвременни разбирания и схващания, според които е неприемливо някой да удря друг с цел да го превъзпитава (в дискутирания случай за "пошляпването" с цел превъзпитаване), дори имащият нужда от превъзпитание да "минава всякакви граници". И може би нямаше да има толкова много негативни реакции, ако ислямските анализатори излязат със становище, че по принцип не е възможно мъжът да бие жена си без да остават следи, защото такива винаги ще има, т.е. да посочат, че Корана по принцип забранява (не допуска) каквото и да е насилие над жената. Вместо това ние сме свидетели как разни шейхове дават наставления по какъв точно начин да се извършвал боя за да отговаря на условията на Корана. Разбираш ли за какво става дума?
И пак повтарям, че насилието над жените го има навсякъде. И наш дълг е да се борим срещу него.
Поздрави!