Author Topic: Насилието над жените- Nasilieto nad jenite !  (Read 57335 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
Убийството с камъни на прелюбодейците го има и в ..............., както и в християнството.
100% ти гарантирам, че го няма в христианството!!!Защо винаги се хващате за думи от контекста?Изобщо чел ли си цялата случка?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ами брат, аз предложих в правилата да се замени изразът "религиозна пропаганда" с "антирелигиозна пропаганда", ама никой от ръководството не ме чу. Сега напрактика излиза, че ПЕТЕР е прав, а ние, пишещите за религията си, сме в нарушение.

Offline bella

• Member
  • **
Temata naistina shte e interesna ,poneje se sblyskvat interesi na lichnosta i religiqta na Islqma kak da se dyrji edna jena kym myja i povedenieto i v obshtestvoto okolo neq .Ochakvam vseki da spodeli,nali zatova sme tuk da si pomagame!

Поздравявам всички вас  /особено мъжете/, които казват, че жената е точно толкова важна и значима, колкото мъжа, че тя не е по - ниско от мъжа, защото това си е точно така.
Поздравявам Nazmi  за статията. Вие сте сигурно интелигентни мъже и затова споделяте такива мисли за жените, но признайте, че не всички мислят като вас за жените си. Дали всички мъже са съгласни жените им да докажат на какво са способни /например в работата, в професията/ или им е по -угодно и удобно жените им да стоят у дома?
   Това не е ли вид насилие - да ограничиш жената само в рамките на дома или двора и да не и позволиш тя да осъществи мечтите си - за пътувания, за реализация в професия, за разговори с хората....
   Защо толкова много девойки не продължават образованието си след 7-8 клас, запитали ли сте се... Защото трябва да отидат да учат в града, а са ограничени от родителите-това не е ли вид насилие?! Нали все пак жената е равна с мъжете???

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Поздравявам всички вас  /особено мъжете/, които казват, че жената е точно толкова важна и значима, колкото мъжа, че тя не е по - ниско от мъжа, защото това си е точно така.
Поздравявам Nazmi  за статията. Вие сте сигурно интелигентни мъже и затова споделяте такива мисли за жените, но признайте, че не всички мислят като вас за жените си. Дали всички мъже са съгласни жените им да докажат на какво са способни /например в работата, в професията/ или им е по -угодно и удобно жените им да стоят у дома?
   Това не е ли вид насилие - да ограничиш жената само в рамките на дома или двора и да не и позволиш тя да осъществи мечтите си - за пътувания, за реализация в професия, за разговори с хората....
   Защо толкова много девойки не продължават образованието си след 7-8 клас, запитали ли сте се... Защото трябва да отидат да учат в града, а са ограничени от родителите-това не е ли вид насилие?! Нали все пак жената е равна с мъжете???
Белла, въпрос на гледна точка е кой как ще възприеме това, жената да си е у дома и жена, която се доказва с профецията си. Имаше едно иляхе с парадокси, та едната от тях беше "Защо когато жената на запад се грижи за семейството си е модерна, а една мюсюлманка, която се грижи за домакинството трябва да бъде "освободена". Не помня точно как беше, нещо подобно беше. Ако намеря иляхето, ще ти дам линк.

Tralala

• Guest
Насилието във всичките му прояви от мюсюлманите, което се оправдава с написаното в Курана е единствено и само лична интерпретация на всеки отделен индивид.  Според мен, мотивацията на каквото и да било деяние против волята на друго лице или с цел отнемане на живота му с Исляма е чиста проба манипулация на инославните!

Трябва да се говори за религиите с голямо внимание и точност и само в случай, че сме добре запознати! 

Заиграването заради нечие невежество е най-малкото богохулство!

Религиите не възпитават в омраза, унищожение, насилие, надмощие!

Всичко е въпрос на лично разбиране и нека никой не се изказва като последна инстанция!

Offline muti6

• Adviser
Tralala,
Ti naiasnao li si s opredelenieto "nasilie v Isliama".Niama takova opredelenie, koeto da opravdava otdelnia individ.Zashto ne se porovish malko.Adile_bg,dade dostatachno mnogo linkove za isliammski saitove.Izviniavam se predvaritelno,no vlez procheti i togava pravi interpretacii.Inache kazanoto ot teb (bez argumentacia)zvuchi dosta smeshnichko.Kato dopalnenie smeia da tvardia, che jenata v isliama ima poveche prava ot maja.
Molia, ne pravete izvodi za "Isliamskata religia"s malkoto si poznania za neia.Blagodaria!!!!!!!
Da ne otvariame govor za hristianite,che ne uvajavat jenite si i gi bahtiat po niakolko pati na den(sledstvie ot"parvaka"-modernata bolest na savremennoto obshtestvo)

Tralala

• Guest
Tralala,
...

На "помашки език" ли да пиша, че да ме разбираш?

Offline djef

• Member
  • **

Темата наистина е много хубава и важна!Поздравления за автора!Само не мога да разбера защо немюсюлманите пишещи в този сайт хулят исляма и се опитват да отричат истината?!Ще дам пример със заравянето на бебетата от женски пол живи в земята.Това се е практикувало на Арабския полуостров преди възникването на Исляма, защото се е приемало за позор да ти се роди дъщеричка.Това означавало, че бащата трябва да изхранва едно безполезно същество,което само му носи негативи и повече труд. Аллах забранява категорично това в няколко аета, аз ще цитирам само един:Сура Исра (17), ает 31:"И не убивайте децата си поради страх от бедност!Ние храним и тях, и вас.Убиването им е голям грях."
 Това е само като начало, мога да цитирам още доста примери от Корана, които доказват, че жената има права и достойство.                                                                                                        

Offline djef

• Member
  • **
Сура Нахл(16), ает 58 :"И щом известят някого от тях за женска рожба, лицето му помрачнява и спотайва печал." и 59:"Скрива се от хората заради лошото, което му са съобщили - дали да я пощади за унижение, или /жива/ да я зарови в пръстта.Колко лошо отсъждат!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
   Благодаря  Djef, аз подигнах тази тема защото наистина е навреме,цитирах  статия от един много уважаван вестник по света-Zaman-на ТР и БГ,радвам се че че  има дискусии по Темата,нека всеки който прецени да се искаже по темата!!! 

Offline oruch

• Senior member
Сура Нахл(16), ает 58 :"И щом известят някого от тях за женска рожба, лицето му помрачнява и спотайва печал." и 59:"Скрива се от хората заради лошото, което му са съобщили - дали да я пощади за унижение, или /жива/ да я зарови в пръстта.Колко лошо отсъждат!

Сурата е низпозслана в период на голямо невежество във все още не утвърдилото се мюсюлманско общество в зората на зраждащия се ислям, когато женските рожби са били заравяни живи.Аллаху теаля подчертава "...Колко лошо отсъждат!"

В хадис от Расулюллах САС се казва:"Снай-пълноценна вяра са вярващите с прекрасен нрав.Най-добрите сред вас са най-добрите спрямо жените си"

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Във връзка с това халифът Омар /Аллах да е доволен от него/ казва "Винаги, когато си спомня за периода на невежеството, започвам да плача и да се смея. Плача, защото пред очите ми се явява дъщеричката, която погребах жива, а се смея, защото си спомням за идолите, които изработвахме от хранителни материали, молехме се на тях и накрая ги изяждахме."

PETER

• Guest
Ами брат, аз предложих в правилата да се замени изразът "религиозна пропаганда" с "антирелигиозна пропаганда", ама никой от ръководството не ме чу. Сега напрактика излиза, че ПЕТЕР е прав, а ние, пишещите за религията си, сме в нарушение.

"Dura lex, sed lex" - лош закон, но закон. :)

Всъщност на мен не ми пречи проповядването на религията Ви.
Пречи ми това че на Вас ви пречи проповядването на нерелигята ми.
Т.е. ако Вие пропагандирате вашето защо искате да забраните на другите да пропагандират своето?
Т.е. ако забранявате дали всъщност сте толерантни? ;)

Та проблемът с насилието над жените го има навсякъде.
И при християни, и при мюсюлмани, и при атеисти. При всички.
Просто винаги този който притежава по-голяма сила (физическа) е изкушен да я приложи.
Според статистиката всяка 4-та жена е жертва на домашно насилие. За БГ това прави 600 000 жени!

Тук обаче има една особеност, която искам да подчертая. Докато при неислямските държави този проблем вече е ясно дефиниран и като цяло общество се стреми да го преодолее, то при ислямските държави този проблем се игнорира.
Цитират се хадиси, аети, а не се цитира статистика.
Цитират се исторически примери от доислямската варварщина, но се забравя че вече сме 21 век и всъщност е важно какво става тук и сега.

Някога въвеждането на исляма за жената е бил прогрес, но днес прогрес е сексуалната революция и равенството на половете.
За да не ме обвините в пристрастност ще кажа че това е същото и за другите аврамиистични (промъжки) религии - християнството и юдеизма. Вероятно и за останалите. 

Разбира се насилието не е само физическо.
Ето една добра статия от Тема по темата. ;)
Домашното насилие
Катерина Запрянова
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=387&aid=9350

Ето и още една любопитна статия:
Шариатът и еманципирането на мюсюлманката      
http://www.dveri.bg/content/view/607/141/
Автор д-р Клара Стаматова
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/fakulteti/bogoslovski_fakultet2/struktura/katedri/sistematichesko_i_praktichesko_bogoslovie/prepodavateli/gl_as_d_r_klara_stamatova

Но най-важното!
Трябва да се осъзнае че дори и доброволно насилието пак е насилие.
За това нашия народ е измислил думичката доброзорно. ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
"Dura lex, sed lex" - лош закон, но закон. :)

Всъщност на мен не ми пречи проповядването на религията Ви.
Пречи ми това че на Вас ви пречи проповядването на нерелигята ми.
Т.е. ако Вие пропагандирате вашето защо искате да забраните на другите да пропагандират своето?
Т.е. ако забранявате дали всъщност сте толерантни? ;)

ПЕТЕР, ако сайтът се наричаше атеист.ком изобщо нямаше да ми прави впечатление твоето проповядване. Тогава сигурно ти щеше да пречиш на мен да пиша там. Ако сайтът се наричаше дебат.ком щяхме да си противопоставяме възгледите без никой да ни пречи. Проблемът е, че сайтът е помак.еу, а помаците са мюсюлмани, значителна част от пишещите тук дори са религиозни. Имайки предвид това обстоятелство твоите писания тук не могат да се нарекат по друг начин, освен като провокация.

Толерантност ли? Та ти още малко ще обвиниш дамите в нетолерантно отношение, задето не те пускат в дамската тоалетна  :D

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Защо се учудваш mustafa_b ot PETER,имаше някъде негов постинг,дето казваше,че религиите са в основата на всяко зло или проблем! За мен един вярващ човек независимо в каква религия е по мъдър от безверието....