Селям,
Моето мнение, относно постингите на Петер съм го изразявал на няколо пъти в някой теми.Това, че то е било, той да продължи да пише, не значи, че съм съгласен в повечето случаи с изложеното негово такова. Също така не значи, че не ме е боляло за възможността това да довежда до наслояване на негътивизъм върху исляма.
Също така далече съм от мисълта, че искам Петер да е тук, за да го направим едва ли не мюсюлманин.Дали той ще е при нас или не, ние няма да го спрем да пише, а и не виждам как това ще стане, защото той не е единствения който мисли по този начин.
Въпреки всичко аз съм убеден, че дълбоко в себе си Петер е много добра и еродирана личност, която може би трябва да погледне от по друг ъгъл на исляма, и може би, да си зададе въпроса, защо той има толкова много последователи избрали за напътствие ислямските ценности.
Всеизвестна за всички ни е очерталата се световна тенденция, едва ли не исляма да е виновен за всичко.По скоро бих искал ние мюсюлманите в по-дълбок смисъл да анализираме всичко това, което става, и да направим своите изводи,как бихме могли да се държим в подобни ситуаций.PNK2003 е прав, че нещата винаги придобиват двупосочен характер, който много лесно може да бъде изострен до крайност,крайност, която ни кара да си обърнем гръб, което пък неминуемо би довело до задълбочаване на кризата.Бих цитирал ает от свещения коран,за който не би трябвало да се мисли, че е извънконтекст, защото в сурата „Ал Имран”, е низпослана точно по повод на подобно възникващи конфликти /Аллах най добре знае/.
3:111 „Не ще ви навредят, освен с обида.А ако се сражават с вас, ще ви обърнат гръб.После няма да им се помогне.”
Пример,които важи двуяко и за двете страни,т.е. включително и обръщането на гръб към другите от страна на мюсюлманите.
В конкрентия случаи в сайта ни, намирайки границата на нормалния диалог,и анализирайки всяко мнение дори крайните такива,по скоро ние бихме могли да бъдем, не само образец за подражание, но и причина за разясняване пред форумното общество на много културни, социално-нравствени, икономически, юридически и др. аспектите на исляма.Нека да гледаме на двуполюсно появилите се постинги, като „изложение”, което също би могло да бъде храна за размисъл на всички нас, и оценка на истинската реалност пречупена през погледа на корана и сунната, с разяснителна и поучителна цел, абстрахирани от лични нападки и емоций.Нека това се превърне в един своебразен филм, в който хем да сме участници, хем зрители, което надявам се, би родило в нас безпристрастно мнение за „добрите и лошите”.Но мнение, което ако бъде капсулирано не би могло да окаже своя ефект върху обществото, което има крещяща нужда от него.
Да, трудно е.На всеки „изкопан” от нета провокативен материал, трябва търсене на друг оборващ го, или анализ на отрцателни мнения и противопоставянето им.В това отношение, без да умаловажавам труда на другите, мисля че Мустафа е с най-голям принос, което донякъде с право го изморява, но нека Аллах да го възнагради за това, а той да продължи в същия дух, защото всички ние заедно имаме нужда един от друг.