Reuters:Bulgaristan Müslümanlarının, aşırı milliyetçi grupların ırkçı ve ayrılıkçı tutumları nedeniyle zor günler geçirdiklerini yazdı.
Türkler ve Pomaklardan oluşan Bulgaristan'daki Müslümanların sorunlarına dikkat çeken özel bir haber yayınlayan Reuters, son 2-3 yılda camilere ve Müslümanların diğer yapılarına yönelik 100'ün üzerinde saldırı düzenlendiğini kaydetti. Haberde, Müslümanlar ve Hıristiyanların yüzyıllardır yan yana yaşama kültürünün, aşırı sağcı "ATAKA" partisinin popülerliğinin artması ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik kampanyalarda diğer sağ partilerin de Müslümanlara yönelik tutumlarının sertleşmesi sebebiyle çatırdamaya başladığı belirtildi. Müslümanların, 5 Temmuz'daki seçimlerin ardından milliyetçilerin koalisyon hükümetine katılması halinde, son 20 yılda elde ettikleri sivil hakları kaybetmekten ve 1980'lerdeki baskıların yeniden yaşanmasından endişe ettikleri dile getirildi. Bulgar hükümeti, 1980'li yılların başında, 'Bulgarlaştırma' adı altında ülkede yaşayan 1,5 milyon Türk, Pomak ve Çingene'ye karşı bir asimilasyon kampanyası başlatmıştı. 1989'da 400 bin Türk, asimilasyona direndikleri için zorla Türkiye'ye göçmüştü.
Reuters, komünist rejimin 20 yıl önceki baskı kampanyasına karşı başlattığı açlık greviyle direnişin öncülerinden olan 65 yaşındaki Mustafa Yumer'in "eski kâbus geri gelebilir" şeklindeki ifadelerine de yer verdi. Bazı siyasi çevrelerin Müslüman karşıtı üslubunun etnik nefreti kışkırttığına dikkati çeken ve "eski yaralar açılabilir" diyen felsefeci, emekli öğretmen Yumer, "Hepimiz çok tedirginiz. Halk, aşırı sağcı partilerin üslubundan, Bulgaristan'ı tek etnik grubun ülkesi olarak görme amaçlarından ürküyor." dedi. Haberde, ATAKA lideri Volen Siderov'un, bir seçim konuşmasında, Müslümanlar hakkında söylediği, "Eğer yerimizde oturursak, Bulgar vatanseverleri gibi çalışmazsak bir gün ülkenin bütün bölgelerini işgal edecekler." sözleri hatırlatıldı. Bu partinin seçimde, "Türkiye'ye AB'de yer yok" sloganını kullandığına dikkat çekildi. Reuters, Müslüman dinî liderlerin, baskıların, yabancı kökenli bazı dinsel eğilimlere sempatinin artmasına yol .......