Author Topic: Мекка - Абраж Ал Байт Тауър  (Read 28250 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Мекка - Абраж Ал Байт Тауър
« Reply #30 on: January 28, 2010, 10:37 »
Според мен с тези небостъргачи и търговски центрове, първо че се осквернява светостта  на Кааба, и второ се разваля очарованието на Мекка. Не е ли по добре поклонниците да я видят такава каквато е била по времето на Мохаммед (САС) и да се пренесат в онези времена или да видят един втори Ню Йорк???

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #31 on: January 28, 2010, 10:58 »
Аз също не одобрявам Мегаломанията.
Правенето на "Вавилонски кули" е библейски персонаж, чийто крах е афиширан като пример
в писанията на трите монотиестични религий  Юдаизма, Християнството и Исляма.
Ситуацията в днешното Западно общество показва че Модернизма не е вълшебна Панацея за бъдещето на човечеството.
Няма духовен мир , когато се изолираш от бедните си съседи,зад дебели бетонни стени, блиндирани врати и защитени от куршуми стъкла на скъпи джипове.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #32 on: January 28, 2010, 11:12 »
Така е. Но единственият възможен начин да събереш повече хора на едно място с фиксирана площ е като разгърнеш застроената площ по вертикалата.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #33 on: January 28, 2010, 11:33 »
Така е. Но единственият възможен начин да събереш повече хора на едно място с фиксирана площ е като разгърнеш застроената площ по вертикалата.
Мустафа, жилищата за поклонници могат да се построят извън Мекка, а и пустинята там е доста широка, така че няма нужда да се строят огромни мегаломански сгради, за да се пести място. С тези си сгради владетелите на Саудитска Арабия казват- елате ни вижте какво можем да построим. Но земното богатство е до време... Петролът все някой ден ще свърши.
Един емир преди време беше казал "Някога баща ми яздеше камила, сега аз карам мерцедес, а синът ми пилотира самолет, но както вървят нещата не след дълго внукът ми отново ще яхне камилата"

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #34 on: January 28, 2010, 11:55 »
Извън Мекка?! А знаеш ли какъв трафик би предизвикало придвижването на 2 милиона поклонници от жилищата, където са настанени до Кааба за 5-кратната молитва? Петролът ще свърши, но мюсюлманите ще ги има и притокът на поклонници до Мекка ще се увеличава. А поклонниците носят и пари със себе си, нали?! Така че, няма за какво да се притесняват в Саудитска Арабия.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #35 on: January 28, 2010, 12:04 »
Мустафа мегаломанията тресяща света няма нищо общо нито с исляма нито с християнството. Представям си как бих се почуствал ако сринат стария Йерусалим и построят молове и небостъргачи до църквата на Божи гроб. Цялата магия на поклонението отива на кино, вместо да се потопим в атмосферата на отминалите времена се потапяме в света на комерсиализма.....

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #36 on: January 28, 2010, 12:29 »
Когато в Йерусалим се притекат 2-4 милиона поклоници по едно и също време в годината и затова ще се помисли.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #37 on: January 28, 2010, 12:37 »
Когато в Йерусалим се притекат 2-4 милиона поклоници по едно и също време във годината и затова ще се помисли.
В Йерусалим на Велик ден биха се струпали и много повече поклонници, ако не беше нестабилното положение в региона причинено от конфликта между евреи и палестинци. Но съм сигурен, че християните и палестинците няма да допуснат стария Йеруисалим да бъде разрушен за да се построят жилища за поклонниците. Свещения град си е свещен, а свещен град е и Мекка. Метка правилно оприличи този строеж на Вавилонската кула. Той засенчва Кааба, тя е оставена в неговата сянка. Какво иска да покаже саудитския крал с това? Че е по велик от Мохаммед (САС) ли? Аз съм християнин но считам това за недопустимо и обидно, тъй като за мен свещените земи на която и да е религия не бива да бъдат осквернявани, а тук става точно това.... Търговците идват в  храма..... За жалост така е и в християнските храмове в България. Когато ходих в Рилския манастир миналата година бях потресен че е обърнат на пазар- кощунство е!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #38 on: January 28, 2010, 12:55 »
Сравнението е неуместно според мен,защото сградите,които се правят не са с цел тьрговия а единствено и само за улеснение на милионите поклонници.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #39 on: January 28, 2010, 13:01 »

Абраж Ал Байт Тауър е небостъргач в строеж, намиращ се в Мека, Саудитска Арабия. Разположен в сърцето на най-святото място на исляма, на самия вход на джамията Масджид ал-Харам и постройката Кааба, където всички мюсюлмани се кланят в течението на молитвата.

Сградата ще има огромно зала за молитви, способна да събере 4 000 вярващи. Ще има 5 звезден хотел, който да помогне за подслона на почти 2 000 000 мюсюлмани, стичащи се ежегодно в Мека. Ще има два огромни търговски центъра и паркинг за 800 автомобила. Освен хотелската част ще има и часни апартаменти, конферентна зала и вертолетни площадки.

Очаква се височината на небостъргача да бъде 595 метра. Строителството върви с пълна сила и ще бъде завършено през 2009 година.

Ето то си пише, че ще има молове. Прав съм Хат!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #40 on: January 28, 2010, 13:19 »

Местността Мина, в околностите на Мекка. Милиони поклонници са устремени към мястото, където символично ще замерват с камъни Шейтана (Дявола)

Джамията Намира в местността Арафат, близо до Мекка

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #41 on: January 28, 2010, 13:42 »
 Цитат от: http://forgiveness.cult.bg/islaam/islaam01.html

"Признаците за наближаването на Съдния ден:
"Питат те за Часа:"Кога ще настъпи?" Кажи: "Знанието за това е само при моя Господ. Само Той ще изяви неговото време. Тегне то на небесета и на земята. Ще дойде при вас съвсем внезапно. Питат те, сякаш си осведомен за него. Кажи: "Знанието за това е само при моя Господ, ала повечето хора не проумяват."(Коран 7:187)
За идването на Съдния ден има малки и големи признаци. Малките признаци са свързани с покварата на хората, с появата на смут сред тях, с отклоняването им от правия път на Бога, когато робинята ражда своята господарка, а босите, голи и бедни пастири се състезават в построяването на високи сгради, и когато делата бъдат поверени на такива, които са неспособни за тях. Що се отнася до големите признаци, Мухаммед съобщава за десет от тях: дим; измамен месия; животно; изгряване на слънцето от запад; слизане на Иисус сина на Мария; Гог и Магог; три слънчеви затъмнения - затъмнението на исток, затъмнението на запад и затъмнението на Арабския полуостров; и огън, който ще излезе от Йемен и ще подкара хората към тяхното сборище. "
Нима краля на саудитците, които само до преди 40 години бяха голи и бедни пастири не знае това? И въпреки всичко строи мегаломанския си строеж, надпревайки се се с другите бивши пастири от Дубай и Абу Даби?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #42 on: January 28, 2010, 13:54 »
Делата на хората са според намеренията. Ако намеренията на краля на СА са да засенчи Месджид-ил Харам чрез високите сгради, имитирайки Лас Вегас, то тогава се ускорява наближаването на Сетния ден и Бог ще съди виновниците, начело с Краля. Ако обаче намаренията са да се осигурят по-добри условия за настаняване на поклониците, то тогава Бог ще го възнагради заради доброто дело.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #43 on: January 28, 2010, 13:54 »
Бъркаш вярата с бизнеса.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #44 on: January 28, 2010, 13:58 »
А ти спамиш темата ;)