Author Topic: Малка история :)  (Read 53077 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline saleika

• Advanced member
Ynt: Малка история :)
« Reply #45 on: June 13, 2009, 00:16 »
Надявам се и други запознати с исляма да вземат отношение по въпроса.Би могло да се получи добра дискусия.
İ as taka mislq oruch no vijdam 4e vseki si ima vsi4ko niqmat nikakvo jelanie
Tova me radva no vse pak bih iskala vseki da spodeli svoite mneniq

Offline oruch

• Senior member
« Reply #46 on: June 13, 2009, 01:25 »
"Земния живот прилича на вода,която сме излели от небето и снея по земята изникват растенията за препитание на хората и добитъка.Когато земята получи своят окраса и се окичи, и обитателите и помислят, че имат власт над нея, идва и нашата повеля нощем или денем и я опустошаваме, сякаш до вчра не е била цветуща.Така разясняваме знаменията на хора мислещи./10:24/

"Разкрасена е за хората любовта към страстите-към жените и децата, и струпаните купища от злато и сребро, и към отбраните коне, ии добитъка и посевите.Това е насладата на земния живот, но най прекрасния пристан е заврщането при Аллах"/3:14/

Offline oruch

• Senior member
« Reply #47 on: June 13, 2009, 05:46 »
Пратеника с.а.с. изпрати Абу Убайда,Аллах да е доволен от него, в Бахрейн, за да събере поземления данък.Той донесе парите от Бахрейн.Мединските сподвижници, ансарите, когато чуха за това, надойдоха за сутрешната молитва с Пратеника с.а.с. Когато я отслужи, той си тръгна, но сподвижниците го посрещнах.Пратеника с.а.с. се усмихна като ги видя.После каза:"Май сте чули , че Абу Убайда е донесъл нещо от Бахрейн".Отговориха:"Да!"Каза:"Чакайте благовестие и се надявайте нещо да ви зарадва!Ала кълна се в Аллах, не се боя, че ще обеднеете, а по скоро се боя земния живот да не излее над вас обилие, както се случи с предшествениците ви, и да не се надпреварвате за него, както се надпреварваха, и да не ви погуби, както тях погуби."/всепризнат хадис/.

Умереността в ислямя следва навсякъде.Много е важна тя в земните богатства, които придобивайки ги много лесно могат да станат причина за самозабравяне.Всички ние трябва да бъдем много щедри, за да се предпазим от това.
  Иншаллах, желанието ми е, Той Всевишния, да ни събере всички заедно в дженнета.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #48 on: June 13, 2009, 06:57 »
Живял някога един крал, който управлявал богато кралство. Веднъж кралят заминал на обиколка из страната си. Когато се върнал в двореца краката му били наранени от неравностите и камъните по пътя. Кралят събрал придворните и им наредил да застелят всички пътища с животинска кожа. Тогава се обадил един от придворните:
-"Ваше величество, защо трябва да избиваме хиляди животни и да похарчим толкова много пари от хазната за да застелим пътищата? Вместо това ще ви изработим обувки от една единствена кожа и така краката ви ще бъдат винаги защитени!".
Кралят се зарадвал много на това мъдро предложение и възнаградил богато придворния.

Ако искаме да се чувстваме по-добре наоколо не е необходимо да променяме целия свят, а единствено нагласата в сърцата си.

Offline Amina

• Avarage member
Re: Малка история :)
« Reply #49 on: June 14, 2009, 08:47 »
Хубав въпрос, Салейка!
Какво бихме си пожелали?
Наскоро гледах един филм, в който един баща, за да докаже колко е преходен живота, на предсмъртното си легло пожела едно единствено нещо от сина си - да го погребе с чорапи. Както разбирате това се оказа абсолютно невъзможо и синът беше много нещастен , че не е могъл да изпълни това на пръв поглед елементарно желание.
Нищо от материално придобитото ние няма да можем да отнесем с нас в този момент. С нас ще дойдат единствено делата ни.
Аз бих си пожелала както за мен, така и за моите близки, животът ми и делата ми да бъдат достойни за една мюсюлманка, дела, които ще помогнат на съдния ден везните да натежат и да ни спасят от джехеннема! Аллах да даде да сме от напътените и да си отидем от този свят като такива!

И както е казал oruch "Иншаллах,Всевишния, да ни събере всички заедно в дженнета"

Offline saleika

• Advanced member
« Reply #50 on: June 14, 2009, 09:01 »
Da Amina hubav vapros
Mersi za otgovora
Tozi vapros e ot edno malko razkaz4e
Da po4akame da vidim na o6te nqkolko na6i 4lenove tehite mneniq 
İ 6te razkaja tova raskaz4e koeto mnogo mi haresa
Vqrvai 4e i as mnogo se pitah kakvo bih si pojelala

Offline @xmet

• Senior member
« Reply #51 on: June 14, 2009, 18:57 »
moje bi 1\3 ot jivota na 4oveka my minava v me4ti, obiknovenno vseki me4tae za tova koeto my lipsva  radva me fakta 4e pove4e t mneniata sa svarzani s me4ti  za rabota i spe4elvane zadovolstvoto na allax i in6anlax vsi4ki da badem nagradeni djinnet v otvadnoto zdrave 6tastie  dalgoletie za da imame pove4e vreme za pe4elene na sivap

halikan

• Guest
« Reply #52 on: June 14, 2009, 22:01 »
hubav vapros saleika ami az bih si pojelal ALLAH dani dari vsi4kini s Djenet inshalah

Offline saleika

• Advanced member
« Reply #53 on: June 14, 2009, 22:02 »
İNŞALLAH HALİKAN  ;)

Offline oruch

• Senior member
« Reply #54 on: June 15, 2009, 00:56 »
                                6  жълтици

Един човек стоял пред къщи, когато минал пътник и му поискал една жълтица, за да си купи хляб.Той извикал детето си и го изпратил да вземе една жълтица от майка си.След малко то се върнало и отговорило, че не може защото имат само 6 жълтици и те са заделени за хляб.
-Та нали и пътника за хляб ги търси.
Ядосал се той,отишъл и взел шестте жълтици и му ги дал.След малко минал втори   пътник, който карал със себе си камила, която предложил да продаде.
-Нямам пари да я купя, а и няма с какво да я храня, отговорил човекът.
-Вземи я, ще ми плащаш по малко, когато имаш възможност.
След малко минал трети пътник, харесал камилата и поискал да я купи.
-Не мога да я продам,не е моя.Този който я остави, поиска за нея 140 жълтици, а аз не знам как ще ги събера.
-Аз ще ти дам 200, казал пътника и така взел камилата.

Offline saleika

• Advanced member
« Reply #55 on: June 15, 2009, 07:13 »
Hubavo razkaz4e oruch dasi zdrav i jiv
Z na4i toq 4ovek dal ot sarce 6 jaltica
A posle 10 kata pove4e vzel,60 jaltici

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #56 on: June 15, 2009, 09:55 »
В един град двама човека излизали на чаршията. И двамата били млекопроизводители и продавали мляко от животните си. Единият човек успявал да продаде млякото още на момента, докато другият чакал по цял ден и никой не му купувал продукцията. Това продължавало седмици наред.
Един ден, човекът, чийто мляко оставало непродадено, попитал другия, който продавал веднага млякото.
-Извинявай, колега, но аз съм тук от толкова време и още не съм продал и грам мляко, докато ти веднага продаваш своето. Кажи ми, къде е проблема? Къде сгреших, та никой не ми купува млякото?
-Хм - казал другия - ти поставяш ли вода в млякото?
-Не - отговорил човекът.
-А изпражнения от животните слагаш ли?
-Опазил ме Аллах, как ще слагам такива неща!? Моето мляко е съвсем чисто.
-Ето затова не можеш да продадеш нищо. Приятелю, в този град всеки се занимава с харам (забранен) бизнес - кражби, проституция, алкохол и комар. Всичките им средства са харам. А харам пари се харчат само за харам стока. Поради тази причина, ти няма как да продадеш тук продукция, която е халал...

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #57 on: June 15, 2009, 10:06 »
Мустафа, пак ни радваш с тези прекрасни истории, в които има много, много истина и мъдрост. Благодаря ти!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #58 on: June 15, 2009, 15:53 »
Веднъж при Пророка дошъл един човек и го попитал:
- О Пратенико на Аллах, мога ли да целувам жена си по време на пости (през м. Рамазан)?
- Може - отговорил Пратеника.
След малко дошъл друг човек, който пак задал същия въпрос. Този път Пратеника на Аллах отговорил:
- Не може!

Как мислите, защо Протеника (САС) е дал два различни отговора по един и същ казус в рамките на един ден?

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #59 on: June 15, 2009, 15:59 »
Веднъж при Пророка дошъл един човек и го попитал:
- О Пратенико на Аллах, мога ли да целувам жена си по време на пости (през м. Рамазан)?
- Може - отговорил Пратеника.
След малко дошъл друг човек, който пак задал същия въпрос. Този път Пратеника на Аллах отговорил:
- Не може!

Как мислите, защо Протеника (САС) е дал два различни отговора по един и същ казус в рамките на един ден?
Отговорът би трябвало да бъде според човека..