Аз Бояне винаги съм се съобразявал с османските архиви, погледни книгата ми и ще се увериш в това. Освен това на мен много добре ми е ясно коя дата е по хиджра и коя е по миляди. Знам и как да ги изчислявам. Благодаря все пак за препоръките на едно друго място дето си ми ги дал. Поради това и аз препоръчвам и на другите т. нар. историци, когато пишат за Историята на помаците да не се увличат, че в случая линийката по която се измерват писанията са османските архиви и не щеш ли после ако са попрекалили ще бъдат опровергани именно чрез османските архиви. Това за дайчото за мен е ново. Тук проблема е друг, този район където живея през османския период се наричал помашка нахия, центъра или нахията на този помашки район бил Ловеч. Около него в голямата чат на Свищовска, Севлиевска, Тетевенска, Ботевградска, Луковитска, Белослатинска и Плевенска общини са били населявани от немалко помашки села. И ако това хоро е характерно, за този край, може и да идва от помашкото дайчо, което е вуйчо, а ако не е може хорото да си е от име на човек.