Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552282 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Изтритo от Модератор!

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
За фолклор, говорим, ходжа, и за музикална етно-антропология.
„Не иска демагогията учени,
ни хора със морално поведение,
а долни и невежи."
Аристофан

Offline sultan selim

• Forum fan
Преброй си грешките,ако можеш, неграмотен магистре. Да ти пикая на дипломата!
a бе  модовете  това    Изтрито от модератор  докога  щего   тьрпите  да   се  подиграва  с  хората  
Помак дасе наричам  първа радост е за мен

Offline Беглик

• Advanced member
Защо обичам моето родно село Глогово?

Нашето родно село Глогово, Тетевенска община, се намира в подножието на Средна стара планина в Тетевенския Балкан, за който Иван Вазов казва: "Ако не бях дошъл в Тетевенския Балкан, и аз щях да остана чужденец на майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан. Ходил съм в Швейцария и по други места из Европа, пребродил съм и България, но не съм видял по-вълшебен край". Като селище Глогово е известно от най-дълбока древност. При археологически и други изкопни работи са намерени предмети и оръдия на труда от първобитния човек (Рушовата пещера), няколко тракийски могили и построеното през 2-и и 3-и век римско кале.

Глогово до 1960 г. е било махала към село Градежница. След тази година то е вече самостоятелно село. Най-малките деца днес се радват на прекрасен детски дом - ЦДГ "Изгрев", където се обучават три групи с около 70 малчугани. ОУ "Христо Ботев" миналата година отпразнува своя 85-годишен юбилей. В него се обучават от първи до осми клас около 140 ученици. Народно читалище "Ариф Дженин" тази година ще чества своя 50-годишен юбилей. През половинвековния си период читалището има богата културна дейност. Една от най-силните му страни е съхранението на фолклора в автентичния му вид. За тази дейност читалището има много награди: орден "Св. св. Кирил и Методий" - II степен, "Златна палма" за най-добра читалищна дейност, "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, десетки златни медали от националните събори в Копривщица и много други отличия и грамоти. Една част от тези успехи допринесохме аз и моята сестра Ивелина.

В нашето село имаме много хубава здравна служба - с личен лекар, медицинска сестра и акушерка. Всички те се грижат за нашето здраве. Също така имаме и модерен зъболекарски кабинет, където редовно минаваме на преглед и лечение. Кметството на село Глогово се намира в центъра на селото в нова административна сграда.

Тази година всички глоговчани ще честваме 50-годишния юбилей като самостоятелно село. Нашият традиционен празник се провежда в края на юни в чест на патрона на нашето читалище Ариф Дженин, чийто паметник е извисил снага в двора на училището. За тази славна история на моето родно село Глогово аз се чувствам горда, че съм родена тук, и затова ще го обичам със сърце и душа през целия си живот!

Тоника Росенова Андреева, 4 клас, с. Глогово

Offline ivetko

• Senior member
Слава тебе, Беглик, че се появи и спря кьотека! Тези момиченца са невероятни. Гледах ги по телевизята.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Беглик

• Advanced member
Аз още не съм, но се каня да ходя на празника в края на юни и се надявам да пеят на него.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Преброй си грешките,ако можеш, неграмотен магистре. Да ти пикая на дипломата!

Знам, че искаш да ме предизвикаш и да изхвърчим и двамата, ама май ти ще си сам в излитането. Плюс това аз не съм учил български и литература а теология и история. И ако обичаш не лъжи хората че си помак, защото наистина заприличваш все повече на бай Ганьо. Другия път се представи за ;;изтрито по ще ти отива. Така ще изглеждаш ..изтрито ... Ти като българин такъв ли пример си дошъл тук да ни даваш на нас неграмотните помаци, дето не знаем правилно да пишем на български. И ако ти си примера за българщина, да ти .изтрито ..на примера аз се отказвам от българската нация и ставам негруиден.

За фолклор, говорим, ходжа, и за музикална етно-антропология.

Разбрах за какво говориш, а аз ти говоря за теология и за история.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Изтритo от Модератор!

Offline muti6

• Adviser
Айде,да запазим добрия тон ,а!!!Смешна работа!!!

Offline pomak BG

• Historian
Аз не съм като тебе подкупен да манипулирам хората, а колкото до източниците вашите май са си измислени. Помак идвал от помъчен, май помъчен ви е мозъка.  Галата от изгалатявам се, която дума въобще не се употребява в нашия район има изгалвам се и галета (биволи). Те специалистите по архивистка и османистика ясно ви го набутаха и показаха на хората че политическото ви вмешателство е добре отразено в измислиците ви. И вие за награда дадохте на проф. Инълджък доктор хонорариус каузис хахаха. И още такива измислици и премислили, че като ви ги чета ми се смее отколкото ми се плаче. И за неграмотността ти виж само какво си писал Юсеин, това е пак ваша глупост, никъде в света няма такова име Юсеин единствено в България, казва се Хюсеин и от арабски се превежда като красивичък. А пък вашите историци като Петър Петров и пр., ако всички са такива ще ме е срам да кажа че съм възпитаник по история в България. Слава на Аллах, че не е така.

Offline ivetko

• Senior member
Ами да се върнем на темата, викам. Тук ще изложа едно въведение към моята теория. Ще се опитам да бъда пределно ясна.

В България се очертават няколко фолклорни области, които се разграничават по специфичните белези на местния си традиционен фолклор. Такава обособена фолклорна област е Северозападна България или както Васил Стоин я определя териториално - "От Тимок до Вита".
Населението живеещо в тази част на страната е етнически обособено, което намира най-ярък израз в специфичните черти на фолклорните явления - обичаи, придружени с музика, народни хора и други. За хора, които живеят в една фолклорна песенна област, пеят едни и същи или близки по устройство песни, имат общи обичаи и обреди, говорят един и същ език, естествено е да се приеме, че имат и общ произход.
В Тетевенския край - селата Градежннца, Глогово и Галата са населени с помаци. Ще се опитам на основата на фолклора в тези села, да докажа че помаците от Тетевенския край са чисти българи. Най-неопровержим аргумент за това твърдение се крие в близостта на музикалния им фолклор по отношение на метрика, ритмика, интонационно-ладова основа, музикална форма и структура, тематика, стихосложение и маниер на изпълнение с фолклора на останалото население от тази област.
От първите записи на народни песни направени в помашките села от Васил Стоин и Райна Кацарова през 1926 - 28 г. (Вж. сб. "ТВ") до моите - направени през 1978/79г е изминал повече от половин век, достатъчно време да се променят и душевността и светоусещането на тези хора, живели до Освобождението в един затворен изолиран кръг. От друга страна, зафиксирането на музикално-песенен фолклор през 1960 г (от акад. Н. Кауфман - Вж. Архив на ИМ-БАН) и 1979 г. дава възможност да се проследи и изследва по-нататъшното развитие на народната музика в тези села. Промените са значителни. Много от песните записани от В. Стоин не се помнят и от най-възрастните певици. В обръщение са не повече от 30-40 песни за "сценична изява" по време на народните събори и прегледи на художествената самодейност. Фолклорът изчезва не само от "делниците", но и от "празниците" на народа. Причината за това явление трябва да се търси в икономическите изменения, в масовото навлизане на комуникативните средства в бита на хората, в миграцията и др.
Все пак, проучванията правени върху народната музика на малцинствата у нас, на наши преселници в чужбина, неоспоримо доказват колко бавен процес е изменението на мелодиката, на маниера на пеене, и на целия песенен фонд.
Наред с основната задача за произхода на ислямизираните българи, изпъкват редица второстепенни проблеми, с изясняването на които се разрешава и крайната цел на моята работа. Такъв е въпросът за развитието на отделните жанрове и отношението към тях, настъпили ли са промени във функционалността на песните. Вероятно е, след ислямизирането на населението, ходжите да са забранили много от песните, в които особено ярко се отразява националното самосъзнание на българина. Интересна е и съдбата на християнските обреди и обичаи. Българите- мюсюлмани и днес празнуват Гергьовден, Великден, Благовец, а другите празници - помнят. Тези обичаи и празници, езически по своето съдържание и произход, възприети и проникнали в християнския църковен календар, са успели да просъществуват и след ислямизацията.
Много интересен факт е и съществуването на култ към мъртвите при помаците. Създаването на "оплаквания" във връзка с погребалните обреди (върху които явен отпечатък оставя християнската църква) и възникналите от тях "оплаквателни песни", които в последствие заживяват самостоятелен поетичен живот, днес в много краища на България е изчезнало. Въпреки, че култът към мъртвите е изрично забранен от мохамеданската религия, той е разпространен сред населението на селата Градежница, Глогово, Галата.
Вековното развитие на населението от тези села (техният бит, култура), след ислямизирането им, е само относително самостоятелно, изолирано. Несъмнено обменът на фолклорни творби, съществувал отпреди ислямизацията между хората от целия район, е продължил и след разделението им на две верски групи. Затова е благоприятствувало и честото правене на панаири в Ловешкия край, на които е звучала българска, турска и циганска музика.
Сравнението на музикалния фолклор на Тетевенските помаци и този на родопските, доказва, че фолклорният музикален първоизточник не е един и същ, и потвърждава още веднъж убеждението, че българите приели исляма от Родопите и Тетевенско не произлизат от единна етническа група, факт изтъкван и от други научни източници.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline pomak BG

• Historian
Вероятно е, след ислямизирането на населението, ходжите да са забранили много от песните, в които особено ярко се отразява националното самосъзнание на българина. Интересна е и съдбата на християнските обреди и обичаи. Българите- мюсюлмани и днес празнуват Гергьовден, Великден, Благовец, а другите празници - помнят. Тези обичаи и празници, езически по своето съдържание и произход, възприети и проникнали в християнския църковен календар, са успели да просъществуват и след ислямизацията.
Много интересен факт е и съществуването на култ към мъртвите при помаците. Създаването на "оплаквания" във връзка с погребалните обреди (върху които явен отпечатък оставя християнската църква) и възникналите от тях "оплаквателни песни", които в последствие заживяват самостоятелен поетичен живот, днес в много краища на България е изчезнало. Въпреки, че култът към мъртвите е изрично забранен от мохамеданската религия, той е разпространен сред населението на селата Градежница, Глогово, Галата.

За културата тя се предава, аз дадох пример с черновидчани. Какво ще кажеш тогава за дайчовото хоро. Дафйчо на помашки (и в Тетевенско и в Родопите и в Македония е вуйчо). Ами писаните булки, тътканите черги, дрехите при жените, които ги има и в Родопите виж носията в Жълтуша Ардинско например, същата кройка на шалварите, които носят и помаците в Тетевенско. Музикалния инструмент байламата, на който се свирило единствено сред помаците в Смоленско, там българите опотребявали гайдата, много диалектни думи  и пр.

Виж само колко си противоречиш, значи ходжите са забранили много от песните, в които особено ярко се отразява националното самосъзнание на българина, а не са забранили споменаването на християнските  празнични дни, като изброените от теб. Вярно е, че култът към мъртвите е изрично забранен от мюсюлманската религия (за мохамеданската (алианската) не знам при тях може и да не е), поради това той НЕ Е разпространен сред населението на селата Градежница, Глогово, Галата, тъй като ако говорим за т. нар. Турско четиридесет, то въобще не е култ към мъртвите, а всеобщо посещение по гробовете на близките, на което ходжата прочита всеобща молитва и за падналите по фронтовете, безследно изчезналите и останалите мюсюлмани.

Освен това оплакването тук няма нищо общо с фолклорните песни. Стиловете на произношения са съвсем различни. Оплакването по-скоро изглежда като някаква странджанска песен. 

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Прочетох през изминалите 2 дена "историята" на този платен...........

Offline Dobrev

• Forum fan
Цец, скоро май пак ще ти спрат достъпа :)
Недей рита срещу ходжата!

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Не само ще го ритам, ами...