Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552332 times)

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Мисля, че може да се направи един документален филм за миналото и настоящето на вашите села. Малко повече организация и комбинативност и ще стане. Аз ще осигуря екипа, а от вас ще очаквам помощ в идеите. Като видях какви прекрасни тъкани неша има запазени, а и бита ви е интересен! Ще бъде много интересно. Всъщност, това го мисля от години, но не съм намирала съмишленици.
„Не иска демагогията учени,
ни хора със морално поведение,
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ficinka

• Adviser
Благодаря за разяснението , така поне ще избегнем излишни спорове за нещо които май и самите ние не разбираме добре, друго е човек да научи нещо от  специалист в тази сфера, присъствието ти тук ще е доста полезно за нас, а що се отнася до това да се направи документален филм , спомням си че навремето имаше доста голям интерес , идваха снимаха ,дори излъчваха по телевизийте кратки разкази и до там, сега също има интерес но се снима само за компроментация ,доста се преиначават нещата ,но както казват хората лоша реклама няма , :Dа и когато е безплатна още по добре , поне се разбра че има помаци тук , идеята е страхотна , но ако трябва да съм честна и идея  си нямам от това как  се прави документален филм , но мога да помогна поне с това да предуставим доста материали за снимане , останалото  трябва да оставим на хора които разбират от тази работа , но като цяло подкрепям тази идея ще е страхотно да се направи един такъв филм -животът преди и сега . ;)
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline pomag

• Senior member
С най-голямо удоволствие ще кача текстовете. Някъде ми се е забутал автентичния запис (на магнетофонна лента) и ще трябва да търся начин да си го презапиша от Института по музикознание на БАН. Там имат копие.
Искам да попитам знае ли се нещо за тези жени, от които съм правила записите преди 30-ина години: Зюмбюла (Златка) Ибрахимова от Градежница, Златка Чаушева от Глогово, Авиша Сюлемезова (Атина) от Глогово, Рабиша Пехливанова от Галата, Ана Ъсенлиева и Хата Асанова Анадолска от Галата (бяха много възрастни), Авиша Асанова Рамаданова от Градежница (сега трябва да е на 104 години!)... 

Наистина тези жени от Галата бяха голям извор на помашкия фолклор от  Тетевенско, но вече не са между живите.
Останаха само спомените за тях и дано някой да е запазил текствовете и мелодиите на песните, които те пазеха и знаеха!

Offline Hadj

• Adviser
Наистина ли го вярвате това? В църкви и манастири отпреди робството са "изписани" ктиторите и те са облечени по-различно. И от османлиите ли са взели облеклото си българите?  ???
   Дабе,то ктиторите били прОстите овчари и земеделци облечени в  коприни!Пък  как пет века тези турци само палеха и сменяха на хората християнската вяра и не ни научиха на нищо.

Offline ivetko

• Senior member
   Дабе,то ктиторите били прОстите овчари и земеделци облечени в  коприни!Пък  как пет века тези турци само палеха и сменяха на хората християнската вяра и не ни научиха на нищо.

]
Има три възможности:
1. Това е някаква шега.
2. Тъпа провокация, на която няма да отговоря.
3. (и най-малко вероятно) Твърдение от невежество.
Има книги с картинки по този въпрос. История на българския костюм от Венера Наследникова
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Hadj

• Adviser
Изтрито от модератор, съдържа лични обиди

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
  Тъпъта и невежата си ти защото отричаш че гайтанлиите дрехи са досени от турците.Сигурно турците като са дошли  по нашите земи са се научили да се къпят в хамам.
Хадж нашите дрехи преди идването на турците са били твърде подобни на народните костюми които си гледал по ансаблите. Само дето дрехите на простия народ са били от лен и вълна, а турците ни донасят по добрия памук и той навлиза и в много отношения измества лена. Като нововъведения в женския костюм привнесени от турците може да се смята антерията а в мъжкия широките гащи- потури. Останалите части на костюма са главно славянски със тракийски и византийски елементи.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline isa71

• Forum fan

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  Тъпъта и невежата си ти защото отричаш че гайтанлиите дрехи са досени от турците.Сигурно турците като са дошли  по нашите земи са се научили да се къпят в хамам.
Аферим,много добро посрещане!
После да се чудим защо мнението на останалите към помаците е негативно.Да не говорим,че е нарушено правило №21.
Dedicated to all you

Offline pomag

• Senior member
На края ще останем само 3-4 съфорумци!!!!!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Съгласен съм с тебе ivetko, но само до някъде. Ако говорим за онези животински кожи те може би като дрехи да са се носени някъде до края на Първото българско царство, тъй като една хроника ни го посочва. Тъй като е от византиец възможно той да е гледал надменно към славянското население и да ги е добавил с чувство на гордост, казвайки че на Север от Хемус, живеело население облечено в кожи и ако нямало с кого да се бия воювали помежду си. Но ние знаеме като цяло с какво са търгували народите на изток и с какво на запад. Говори се за платове, тъкани още през неолита и то сред градове държави на изток. И днес платовете с които се обличат нашите помаци също са от изток, така че в това отношение приноса на араби, селджуци и османлии е доста голям. Само ще ти направя забележка, че тук сме чувствителни и на тема българи, ако споменеш славяни никой няма да го забележи негативно, но при първото няма как да стане, ние не говорим нито на турски, нито на персийски, нито на бактрийски и пр. езика на който говорим е славянски и е близък до езика на всички славянски страни. За вас вие може да се самоопределяте както ви душа сака. Ние за вашето самоопределяне нямаме никакви претенции.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Hadj

• Adviser
]
Има три възможности:
1. Това е някаква шега.
2. Тъпа провокация, на която няма да отговоря.
3. (и най-малко вероятно) Твърдение от невежество.
Има книги с картинки по този въпрос. История на българския костюм от Венера Наследникова

Защо модератора счита че горното не е обида за мен като аз преди това с нищо не съм предизвикал въпросното лице.Пък осевн негативно на много хора отношението е и ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО,баста!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Защо модератора счита че горното не е обида за мен като аз преди това с нищо не съм предизвикал въпросното лице.Пък осевн негативно на много хора отношението е и ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО,баста!
Хадж ти принципно четеш ли какво пишат хората и какво пишеш ти или я караш ей така на аба просто лаф да става?
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline Gelina

• Forum fan
Изтрито от модератор

Offline ivetko

• Senior member
Разбира се, че Модераторът ще реши, но аз никого не съм обиждала тенденциозно. Определям възможността за провокация като тъпа, защото за мен всяка провокация, целяща изкривяване на смисъла и предизвикване на определени реакции, е тъпа.
Реагирах на поста за костюмите, защото смятам, че болярите (когато ги е имало) не са ходели облечени с познатите ни народни носии, а "прОстият" народ - овчари, говедари и т.н. - не са се обличали само с кожи. Най малкото са имали тъкани ризи - дали са от коноп или от вълна... Предполагам, че това го знам не само аз, но и останалите хора, които са ходили на училище. В противен случай е невежество.
За гайтани никъде не съм споменавала, както и не съм отричала, че много неща сме приели от турците - не само в бита, но и в манталитета.
Не смятате ли да преустановим с тази тема? Намирисва ми на хейтърство- 
а долни и невежи."
Аристофан