Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552363 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
Ако всички погледнехме първо своите дела нещата щяхада се доста различни , но уви по лесно е да гледаме другите , или по точно по лесно е да корим другите , всеки има право да се оприличи като какъвто си иска, това е право на личността, но ние не сме хората които трябва да съдят .Всеки сам ще отговаря за делата си . 8)
естественно че всеки сам ще отговаря за делата си,но не е нормално мюсюлмани да празнуват христиански празници,за това е този хадис

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
По скоро езически. В християнството всичко е езическо. Аз не виждам там какво е от Иисус, освен молитвата Отче наш. И тя би трявало да е Елоах наш, тъй като бога като Отец е тачен единствено при индоевропейските народи.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline pomag

• Senior member
Незнам каква е причината, но за втори път ми сеслучва да ми се истриват постингите. Мисля, че не съм убидил никй с тях, напротив опитах се да спокоя леко напрежение което се усещаше във връзка с опеделениет за езичници! Ако допускам грешки в това тношение желателно е да ми се посочват такива и след това да се истриват! Имам чувството, че отделни съфрумци се тлерират, а за други се посяга направо с бррадвата /метафорично казано/
 Лек ден на всички и с хубави пожелание за празника "ЦВЕТНИЦА" към всички християни във форума!

Offline pomag

• Senior member
Някой знаели защо на 27.03. при нас помаците от Тетевенско се празва празник наречен "ТУРСКО - 40" Знач, че на никъде в България не се празва от мюсюлманите? Празникът се изразява в това, че на този ден всички имащи роднини починали ходят на гробището преливат гробовете, раздават се сладки и бонбони, а преди това гробовете се почистват от сухите треви, храсти и други неща, укрепват се с бетон или да се приведе гробището в приветлив вид! това не е ли нещо като  ЗАДУШНИЦА при християните?  Разбира се това са го празвали и моите дядовци и неговите родители! Просто питам ак някой знае?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Pomag първо да ти благодаря за пожеланията за Цветница- празника на цветята. И наистина този празник който описваш твърде много прилича на задушницата при християните.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Най-представителен обаче е случаят с тетевенските помаци.[49] Разположени почти в центъра на българската етническа територия, те са изучавани от етнографи, историци и диалектолози още в края на XIX и началото на XX век.[50] Наскоро тяхният жизнен свят и процесите на модернизация бяха детайлно изследвани от Ива Кюркчиева[51], поради което тук ще бъдат представени само някои обобщения, отнасящи се до проблема с идентичността.

В миналото тази група е обхващала повече от 40 села, но след Руско-турската война голямата част от така наречените ловчански помаци се изселват в Османската империя. Към началото на ХХ в. остават единствено тези, намиращи се в южната част на обширния някога остров, поради което придобиват по-голяма популярност като тетевенски помаци. Днес те живеят самостоятелно в селата Галата, Градешница, Глогово и Бабинци и смесено с българи християни в Български извор (бивш Турски извор), Кирчево (по-рано Помашка Лешница), Торос и махала Асен (към Гложене). Така те формират компактна, но същевременно малка и изолирана група, разположена сред многобройно християнско население и затворена в полупланинския район на Тетевенския Предбалкан. Това засилва ролята на ендогамията като задължително условие за съхранението на общността. В предмодерната епоха те са се асоциирали с политически доминиращата турска общност, доколкото мюсюлманската религия е била достатъчен белег за това. От съседите си християни, както и от турците, те са наричани помаци. За разлика от родопските българи мюсюлмани обаче, това название е не само широко разпространен екзоним, но и ендоним. Тази особеност се оказва важна за запазването на идентичността на групата именно като помашка. На пръв поглед, противно на очакванията, религията в този случай не играе такава важна и мобилизираща роля, което впрочем се отнася и за други малки общности. Както в близкото минало, така и днес, джамия има само в с. Галата. Може да се каже, че тя е формално действаща, тъй като се посещава от малцина възрастни хора, главно по Байрямите. Сред местните няма желаещи да учат за имам, поради което се налага „командироването“ на такъв от Западните Родопи.[52] Независимо от това тетевенските помаци имат устойчива идентичност, основана на отграничаването от християнските им съседи и същевременно от турците. Както навсякъде, културата на българите мюсюлмани от Тетевенско е абсорбирала много елементи на традиционната обредност и практики, характерни за съседите им християни, но тук те са особено доловими. Тази амалгама или колаж, ако следваме Джеймз Клифърд, през последните десетилетия се обогатява от все по-засилващите се процеси на модернизация. Това обаче не им пречи да запазват „въобразените“ в смисъла на Андерсън граници на своята различност, чрез която се самоидентифицират. Сред тях съществува устойчива представа, че са своеобразна гранична общност между българите и турците, което би могло да се проследи дори в календарно-празничната система. Важен елемент от нея е уникалното празнуване на Българско четирийсет и Турско четирийсет, свързани с деня на Св. Четиридесет мъченици. Както установява И. Кюркчиева, първият празник, отбелязван на 22 март, е особено важен, тъй като на този ден жителите на трите централни българо-мюсюлмански села излизат в местността, където се събират землищата им, „за да посрещнат пролетта“.[53] С други думи, той изпълнява функциите на вътрешно общностен празник, утвърждаващ нейната цялост и уникалност. Още по-интересен е вторият ден, отбелязван на 27 март, когато жените ходят на гробищата. Макар и определян от местните хора като турски или нашенски празник, в него могат да се проследят обредните действия като ходене на гробища, раздаване, оплакване и др., които го характеризират като разновидност на православната задушница. Нежеланието обаче той да се свързва с християнската обредност води до назоваването и възприемането му от общността като неин специфичен, мюсюлмански празник.[54] Затова и гоненията на официалната власт са насочени преди всичко срещу тази практика.[55]

http://www.librev.com/index.php/bg/component/content/article/article/23-discussion-bulgaria/614-2009-06-28-09-43-56

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Помаг не ти е истрит постинга само е преместен в тема езичество. Колкото до Турско-40 в исляма числото също е символично. Има много признаци, които ще са или са били след четиресет дена и пр. Колкото до другото има някаква връзка с задушница, но мюсюлманските водачи, още от преди са сметнали че празника не противоречи с нищо на исляма и по такъв начин се запазил в селата ни. На този празник ние имамите правим обща молитва за всички починали фронтоваци, беследно изчезнали, имами и пр. мюсюлмани които са умрели и са закопани в селлското гробище. С този празник може да се проследи и политиката на мюсюлманската власт по време на осмаското владичество. Аз като дипломиран историк съм чел много за разпространението на християнството по Европа. То не е минало по начина по който било проповядвано от апостолте. Не на малко места се гонели местни езичници, а и християни обвинени в еретизъм. Били свиквани църковни събори, на които след като били обвинявани били изгаряни живи на клади и пр. По такъв начин се заличила религията Митра и много други, които са съществували в Римсаката империя до 5 в. Освен кладите е имало и обредно осакатяване, на което се изрявали езици, усни, ослепявали са учи чрез нажижено желязо и пр. Докато през Османската власт всеки свободни си изпънявал религията, на много места са съществували манастири, правени им са били чешми за балгодарност на които натписа бил изписван с арабски букви, последством и заличавани от някой националисти. Строяли се и църкви, но това ставало с султански ферман. Една от построените църкви в района по онова време е тази в Леседрен. Специално за празника Тиурско-40, както и някой езически срещу змии, вълции пр., които се падат на църковни празници мога да заявя следното, че преди независимо че сме се водели еретици, сред миряните ни имало и православни, които не били задължени да извършват строгостта на павликянското и богомилско учение. Поради което те спазвали и някой православни празници. С Османската власт на тези православни празници им останали единствено наименованията. Културата ни е специфична за Балканите. Държавата ни е на крастопът, а района в който живее е пълен с християнски поселения, така че няма как да не се почуства и такова влияние, въпреки че то не е християнски религиозно отразено.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline pomag

• Senior member
Благодаря на всички за изчерпателния отговор!

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Здравейте! Вчера открих този сайт и прекарах целия ден в четене. Накрая се регистрирах. Мисля, че е редно да се представя. Смятам се за средностатистична православна християнка от Плевен. Имам наследствена къща в Гложене, където прекарвам през лятото. Детските ми спомени от тетевенско са свързани с ярки цветни картини, в които неизменно присъстваха странно облечени жени, напомнящи красиви екзотични цветя. Хората в Гложене ги наричаха “були”.
Когато си избирах тема за дипломна работа, без колебание се насочих към изследване на музикалния фолклор на помаците от Тетевенския край. (Завършила съм етномузикология в Музикалната академия в София през 1980 г.) През 1978-9 година редовно пътувах до Галата, Градежница и Глогово, за да записвам песни от различни певици. Целта на изследването ми беше на базата на сравнение с музикалния фолклор на съседните села с християнско население, както и с този, на етнически турци, да докажа произхода на тетевенските помаци. Няма по-устойчив традиционен признак от народното музикално наследство. Религията може да се промени, бита също, текстовете на песните се пеят с различни мелодии, но ритъмът, както и ладовият строеж се запазват с хилядолетия. За мен няма никакво съмнение, че населението на Галата, Глогово и Градежница не се различава етнически от коренното население на целия регион, т.е. те са не по-малко българи от останалите, които се наричат така. Разполагам с 40-ина автентични помашкш песни, записани през 1926 г. от Васил Стоин, от 60-те години (записани от акад. Николай Кауфман, който ми беше научен ръководител) и останалите - записани от мен.
През годините често ми се е искало да продължа работата си по тази тема и все не се получаваше. Сега отново съм завладяна от тази мисъл. Няма да крия, че съм провокирана от присъствието в сайта на човек като ficinka. Впечатлена съм от нея и от това което пише - искрена, чистосърдечна, умна и чувствителна… С голямо удоволствие бих се запознала с нея лично!
„Не иска демагогията учени,
ни хора със морално поведение,
а долни и невежи."
Аристофан

Offline isa71

• Forum fan
здравеи и добре дошла ivetko
ще споделиш ли с нас някоя от песните които знаеш,ще бъде много интересно за всички в саита :)

Offline ivetko

• Senior member
Ами то и носиите на българите не са български. За първи път с такива носии хората били облечени през Османския период. До тогава не сме носели такашки дрехи. Дрехите ни са били от животински кожи. Такашки дрехи са носели само велможите.

Наистина ли го вярвате това? В църкви и манастири отпреди робството са "изписани" ктиторите и те са облечени по-различно. И от османлиите ли са взели облеклото си българите?  ???
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ficinka

• Adviser
Здравейте! Вчера открих този сайт и прекарах целия ден в четене. Накрая се регистрирах. Мисля, че е редно да се представя. Смятам се за средностатистична православна християнка от Плевен. Имам наследствена къща в Гложене, където прекарвам през лятото. Детските ми спомени от тетевенско са свързани с ярки цветни картини, в които неизменно присъстваха странно облечени жени, напомнящи красиви екзотични цветя. Хората в Гложене ги наричаха “були”.
Когато си избирах тема за дипломна работа, без колебание се насочих към изследване на музикалния фолклор на помаците от Тетевенския край. (Завършила съм етномузикология в Музикалната академия в София през 1980 г.) През 1978-9 година редовно пътувах до Галата, Градежница и Глогово, за да записвам песни от различни певици. Целта на изследването ми беше на базата на сравнение с музикалния фолклор на съседните села с християнско население, както и с този, на етнически турци, да докажа произхода на тетевенските помаци. Няма по-устойчив традиционен признак от народното музикално наследство. Религията може да се промени, бита също, текстовете на песните се пеят с различни мелодии, но ритъмът, както и ладовият строеж се запазват с хилядолетия. За мен няма никакво съмнение, че населението на Галата, Глогово и Градежница не се различава етнически от коренното население на целия регион, т.е. те са не по-малко българи от останалите, които се наричат така. Разполагам с 40-ина автентични помашкш песни, записани през 1926 г. от Васил Стоин, от 60-те години (записани от акад. Николай Кауфман, който ми беше научен ръководител) и останалите - записани от мен.
През годините често ми се е искало да продължа работата си по тази тема и все не се получаваше. Сега отново съм завладяна от тази мисъл. Няма да крия, че съм провокирана от присъствието в сайта на човек като ficinka. Впечатлена съм от нея и от това което пише - искрена, чистосърдечна, умна и чувствителна… С голямо удоволствие бих се запознала с нея лично!

Здравей ivetko ,като част от екипа на сайта те приветствам с добре дошла , доста ми е интересно това твое проучване , въобще това с което се занимаваш , с удоволствие бих се запознала лично с теб, ако имаш път насам винаги си добре дошла  :)а що се отнася до постингите ми в този сайт -мисля че всички трябва да сме искренни в противен случай какъв е смисълът ,  регистрирах се в този сай с доста интерес и любопитсвто , да резбера какви хора сме ние помаците въобще , от къде сме дошли ,да се запозная с помаци от други населени места , да напрява сравнение с традицийте ни и т.н , останах доста очарована ,намерих доста приятели тук , също така исках да разкажа за животът на помаците от Тетевенско , такъв какъвто  е в действителност без да спестя нищо .Надявам се  да ти е приятно тук с нас и да помогнем с каквото можем  за твоето проучване , тук ще намериш доста информация за различни региони населявани от помаци , има голяма база за сръвнение на музикалният ни фолклор , носий и т.н надявам се в най -скоро време да успея да кача песни от нашият край  ;)
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline ivetko

• Senior member

ще споделиш ли с нас някоя от песните които знаеш,ще бъде много интересно за всички в саита :)
С най-голямо удоволствие ще кача текстовете. Някъде ми се е забутал автентичния запис (на магнетофонна лента) и ще трябва да търся начин да си го презапиша от Института по музикознание на БАН. Там имат копие.
Искам да попитам знае ли се нещо за тези жени, от които съм правила записите преди 30-ина години: Зюмбюла (Златка) Ибрахимова от Градежница, Златка Чаушева от Глогово, Авиша Сюлемезова (Атина) от Глогово, Рабиша Пехливанова от Галата, Ана Ъсенлиева и Хата Асанова Анадолска от Галата (бяха много възрастни), Авиша Асанова Рамаданова от Градежница (сега трябва да е на 104 години!)... 
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ficinka

• Adviser
За хората от Градежница мога да попитам , но  ще ми трябва още малко информация , също така повечето хора тук не са си връщали "старите" имена както казваме тук, вероятно повечето вече не са сред живите ,раметлийте, но мога да те  свържа с техните роднини . :)
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline ivetko

• Senior member
Ficinka, благодаря за хубавите думи. С голямо удоволствие ще дойда, но ще бъде през лятото. Работя в Плевенския театър и имам голяма отпуска, която прекарвам в Гложене. Видях, че доста се вълнувате от това, че някой краде вашите автентични песни. По принцип авторското право не действа по отношение на фолклора. Народната песен е жив организъм: тя се създава от един, друг я запява, променя нешо в нея, развива я (или я разваля), трети й променя текста... Съществуват хиляди варианти на една и съща песен и всичко зависи от таланта и душата на изпълнителя. Аз съм зарисвала една и съща песен по едно и също време от различни певици - от Глогово и от Галата - и вариантите се различават не само по мелодията, но и в текста. Например песента за Рабиша кадъна.
Спомням си, когато идвах по вашия край да записвам, жени ми се оплакаха, че преди време пели пред хора от Северняшкия ансамбъл в Плевен. Те очаквали да се чуят по радиото, а чули песните си изпълнени от ансамбъла. Днес тези песни са в Златния фонд на Радио София, има ги издадени на плочи, изпълнявани са на концерти по целия свят. Мисля,  че си е струвало.
а долни и невежи."
Аристофан