Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552383 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

neru

• Guest
Хич не си струва да миотговаряш!!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
И какво Неру? Можеш и да цитираш без да копираш по този леко грозничък начин.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Какво точно те интересува Балканджия?
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Здравей Хюсеин, чудех се дали в рода на Орлин Орлинов има хора от Еленско, щото мяза много на нашите. Между другото да си жив и здрав и да ти честитя днешния ти рожден ден!

Offline pomak BG

• Historian
Не няма. Баща му се казва Мустафа или както е по-известен Марин Галатски. А бабата на Орлин от бащина страна е от Глогово. Вероятно дядо му ще да е от Галата, но аз не го познавах, тъй като е починал преди да се заселя в галата. Колкото до майката на Орлин, както и родителите и са от Градежница. Единствения който е от Еленския балкан тук това съм аз. Казвам го независимо, че не съм кореняк, а потомък на интернирани помаци там от Девинско през 1948 г. Имам сведения че ток в с. Торос имало и още една жена туркиня от нашия балкан, женена за местен. Това сме само двамата други няма. по надолу към троян има едно село борима. Там има помаци от Девинско и мисля че имаше една две женини от нашия балкан там.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Благодаря за информацията приятелю, да си жив и здрав!

Offline dim56

• Forum fan
Като гледам какво развитие получава историята с Орлинов, нищо чудно много скоро да обявят че е добре запознат със селскостопанската техника - например с ТРАКТОР  ;)

Offline pomag

• Senior member
Тук в тази статия има 99% истина за семейството на нашия Орлин. 1% е това, че грешно е посочено селото къде се намираи, че са бедни, интересното, че баща му няма и един работен ден стаж както и майка му!!???! За съжаление това е самата истина. Крушата неможе да роди череши!
http://sportline.bg/news/59028/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0

Offline pomak BG

• Historian
Медо добре дошъл сред нас. Исключително ми е приятно. За информация Медо е преселник от Велинградско в Лудогорието и сега е на гурбет в Малта.

Offline Adrenalin

• Senior member
да,скрито покрито няма:)
"Аз съм помак. И какво от това?"

Offline pomak BG

• Historian
Можех и да излъжа ама нямаше да ми отива нали съм имамин хахаха.

Offline pomak BG

• Historian
Евро, може би не знаете и за съществуването на местни търновски помаци, които не са потомци на преселници. До към 19 век са живеели в околностите на Свищов и Търново, като голям брой от тях са извеждали родословието си от болярски родове, но още преди Руско-турската война повечето са асимилирани сред местното турско население, а след нея останалите се християнизират. Лично аз знам един човек от Джулюница които има такъв произход
Там е имало много павликяни и богомили. И сега тези помаци ги няма поради това че се изселили за Турция или са били избити, тъй като от Свищовско тръгва Руско-османската война. А преди това е имало още три такива войни. Да не забравяме че Свищов до едно време е бил под Руско управление, говорим за година преди 1877 г. Освен това както казваш някаква част може и да се асимилирала сред турската маса. В село Ореш Свищовско, помашката махала се нарича и днес турска, въпреки че днес помаци там няма, а там турци въобще не са живели. Колкото до Джулулница, аз не знам за такъв въпреки че селото беше на около 25 км. от нас. Там се ожениха две момичета и едно момче от нашето село. Те са братя и сестри, най-бедните в селото ни и най-популярните с пиенето и курвялъка.
До колкото знам помашки села с намаляващо население са тези е Еленския Балкан и то поради близостта на цигански поселения, които с кражби непрекъснато тормозят помаците, християните и турците от района и ги карат да напуснат родните села.  

При българите и турците може да е така, но в нашия балкан циганите не са ни притеснявали. Опитаха се един път една група от шест души. Беше събота, тогава в съседното ни село Калайджи от където са и футболистите, братята Гавазови, имаше дискотека. И тези в село искаха да ограбят най-малкия от горепосоченото бедно семейство. Той имаше тогава две телета. Но едни мои братовчеди ги надушили и по пътя за работа съобщили на дискотекаджиите, които пък завардили пътя с два камиона. И тъй като на север пътя в Средно село е без изход, пък и по това време имаше голям сняг, бяха заловени на сутринта и отнесоха бой като за сто човека. Единия от тях после умря. За полицаите остана да ги вкарат в панделата. Имаше и още една такава случка на една българка от село Росно. Това българско село ни е в съседство. Нашите помаци от Шивачево, като разбрали понеже половината от тях са ловджии, а другата половина бракониери и с пушките по колите са гонили циганите, докато на единия му са потрошиха ребрата на волана. В дискотеката ни можеше да идва всеки един, ама да не се правеше на играч иначе нямаше проблем. Виждал съм и един циганин там. Никой нищо не му направи, а пък и човека излезе разумен не ни закачаше момичетата. Ако са се обезлюдили селата ни то е от икономическата криза и безработица. Нашите помаци в Еленския балкан или по-точно в Златарешкия балкан, освен със скотовъдство и малко земеделие с друго не са се занимавали. Имаше една мандра собственика и ми е първи братовчед, но на два пъти беше отвличан за подкуп от наглите и след това фалира. голяма част от младежта емигрира по чужбина, а малка част отиде да живее в Търново и Горна Оряховица. Тези които са на около се прибират от време на време, но гурбетчиите много по-рядко. Единствено през лятото във всяко едно от селата ни, а те са 3 чистопомашки, едно преобладават турци и две смесени, се правят дуви за дъжд или както е на българско молебен за дъжд. На тях напоследък започнах да водя и помаци от Тетевенско, които останаха много приятно възхитени от густуприемствеността и организацията. Помаци от Тетевенско или по точно от Български извор работят и при едни наши момчета като кюмюрджии. правят дървени въглища. В нашия балкан е развит и дърводобива. Наоколо градовете почти бяха снабдявани с дърва от нашия район, по законния път разбира се с разрешение и пр. Излизаха една дузина газки и виетнамки и продаваха дърва в Горна, Лясковец, Елена, Златарица и Търново.

Offline pomak BG

• Historian
Помаг бг не съм много съгласна със забележката ти, всеки има право да публикува от нашите песни, малго гадничко се получава че трябва първо дасе продаде албума, може записът да не е от албума, и това е едно от нещата за които са възмутени хората тук в Градежница, да се печели за сметка на трудът на хората от ансамбъла, има и доста въпроси свързани с печалбата от дисковете, за какво ще се използва, ще се спонсорира ли с нея ансаблълът, нищо лично просто да отбележа.

Извинявам се ако съм засегнал някой и Фици знам че не е лично. Въпросите ти са уместни. След записа бяха издадени 500 диска. 50 получи Исмет Драмски, който плати за дисковете и за видът им. Също така той се зае и с лицензирането му. Краси получи 150 диска, като художествен ръководител. Голяма част от неговата си част ги подари на ансамбъла. Като дори им давал по два диска. Една част ще да е за реклама и другата може би пак да е влязла в района. Аз като организатор, който трябваше да открие студио за записите и който трябваше да плати пътните получих 300 диска. Оговорката ни беше те да се продават на ниски цени, колкото да се избие разхода за пътя и записа. Основната цел обаче е да се запази културното наследство на района в афтентичният му вид. Виждаш че много от ансамблите ни участват в разни канали и ни предствят пред страната и света. Много от песните обаче имената на героите се преиначават, като че ли хората незнаят какви сме и кои сме. Някой от песните ни се крадът и се изпълняват като Черновидски и пр., като примера с Махмудова майка, химна на тетевенските помаци, за които и до днес аго Ибчо говори за Марин Иванов жител на с. Черни Вит, Тетевенско, който ги научил от нашите и ги изпълнява преиначени като Черновидски. За това се възмущават и накой самодейци от Галата, говорят че черновидчени имали няколко тяхни песнии останалото го взимали от нашите помаци. Вторите ходели постоянно по Галата за да искат наши песни, че иначе не можели да се преставят пред публика. Имаше дори един от Градешница дето искаше да съди Марин Иванов, тъй като преиначил дори и Махмудова майка и пр.
С албума имахме намерение да съхраним както и по горе казах културното наследство, в същото време мислехме от печалбата да изкараме и друг с други афтентични песни. За съжаление това наше желание трудно може да се осъществи при това закопуване на диска. освен онези които раздаде краси, аз съм продал половината от мойте, като една малка част съм подарявал на помаци от селата Борима, Кирчево, Румянцево поради слабия им интерес. Целта е поне една две но да ги има в тези села. В селата Български извор, Торос и Златрешкия балкан продадох много малко. А по-голямата част отидъха, в Галата, Глогово, Градежница и Бабинци. Някой искаха да си го купят ама нямало каде да го слушат диска, а за други песните били старовремски и пр. поне до сега оспях горе долу да си избия масрафа и това е. Друго неможах да направя.
Колкото до ансамбъла на Градежница, като колектив добриса, но ако работя с тях трябва да е извън читалищната им дейност. Защото там в селото ви има няколко хора които се броят на пръсти, но са до толкова поткупни, че за пари ще продадът и майченото си млако. След това извършват такива подли действия, на които човек освен да се отврати няма какво друго да направи. И като цяло ми се загубва интереса да правя каквото и да е, дори подобни културни мероприятия, които са извън рамките на моите задължения като религиозен водач. Доколкото знам и по време на записа направиха тези лица някакви изпълнения. Викали са икономическа полиция и са се разправяли в градския защо били превозвани деца под 18 години без декларации от родителите и пр.  

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Там е имало много павликяни и богомили. И сега тези помаци ги няма поради това че се изселили за Турция или са били избити, тъй като от Свищовско тръгва Руско-османската война. А преди това е имало още три такива войни. Да не забравяме че Свищов до едно време е бил под Руско управление, говорим за година преди 1877 г. Освен това както казваш някаква част може и да се асимилирала сред турската маса. В село Ореш Свищовско, помашката махала се нарича и днес турска, въпреки че днес помаци там няма, а там турци въобще не са живели. Колкото до Джулулница, аз не знам за такъв въпреки че селото беше на около 25 км. от нас. Там се ожениха две момичета и едно момче от нашето село. Те са братя и сестри, най-бедните в селото ни и най-популярните с пиенето и курвялъка.
При българите и турците може да е така, но в нашия балкан циганите не са ни притеснявали. Опитаха се един път една група от шест души. Беше събота, тогава в съседното ни село Калайджи от където са и футболистите, братята Гавазови, имаше дискотека. И тези в село искаха да ограбят най-малкия от горепосоченото бедно семейство. Той имаше тогава две телета. Но едни мои братовчеди ги надушили и по пътя за работа съобщили на дискотекаджиите, които пък завардили пътя с два камиона. И тъй като на север пътя в Средно село е без изход, пък и по това време имаше голям сняг, бяха заловени на сутринта и отнесоха бой като за сто човека. Единия от тях после умря. За полицаите остана да ги вкарат в панделата. Имаше и още една такава случка на една българка от село Росно. Това българско село ни е в съседство. Нашите помаци от Шивачево, като разбрали понеже половината от тях са ловджии, а другата половина бракониери и с пушките по колите са гонили циганите, докато на единия му са потрошиха ребрата на волана. В дискотеката ни можеше да идва всеки един, ама да не се правеше на играч иначе нямаше проблем. Виждал съм и един циганин там. Никой нищо не му направи, а пък и човека излезе разумен не ни закачаше момичетата. Ако са се обезлюдили селата ни то е от икономическата криза и безработица. Нашите помаци в Еленския балкан или по-точно в Златарешкия балкан, освен със скотовъдство и малко земеделие с друго не са се занимавали. Имаше една мандра собственика и ми е първи братовчед, но на два пъти беше отвличан за подкуп от наглите и след това фалира. голяма част от младежта емигрира по чужбина, а малка част отиде да живее в Търново и Горна Оряховица. Тези които са на около се прибират от време на време, но гурбетчиите много по-рядко. Единствено през лятото във всяко едно от селата ни, а те са 3 чистопомашки, едно преобладават турци и две смесени, се правят дуви за дъжд или както е на българско молебен за дъжд. На тях напоследък започнах да водя и помаци от Тетевенско, които останаха много приятно възхитени от густуприемствеността и организацията. Помаци от Тетевенско или по точно от Български извор работят и при едни наши момчета като кюмюрджии. правят дървени въглища. В нашия балкан е развит и дърводобива. Наоколо градовете почти бяха снабдявани с дърва от нашия район, по законния път разбира се с разрешение и пр. Излизаха една дузина газки и виетнамки и продаваха дърва в Горна, Лясковец, Елена, Златарица и Търново.
Думите на Хюсеин са верни. Аз си спомням, че кражбите в Еленското горско спряха именно когато шеф му стана един помак. Човека си гледаше съвестно работата и благодарение на него огромните еленски гори бяха съхранени, човека премахна привнесените германски дървета, които сушаха изворите ни и сега водата пак е в изобилие. Докато в съседното сливенско горско бяха извършени такива безобразия, че ви е бедна фантазията. Бяха изсечени дори 200 годишните букаци на Агликина поляна.
Радвам се, че сте възпрели поне някой от набезите на крадците . При нас имаше случай когато цигани от Майско бяха се настанили да грабят в изоставената махала Гюлювци. Тогава няколко турчина и българина от махала Светославци ги видели, защото през нощта къщите в Гюлювци светели. Събрал се народ с тояги и брадви и затворили циганите в една къща и ги смлели от бой. После полицията им турила прангите и готово.

Offline pomak BG

• Historian
Как се казва шефа на горското и от каде е. Горските при нас бяха безкомпромистни. Имаше един Байрам от Шивачево пишеше актове и на свои близки.