Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552505 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline ficinka

• Adviser
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline ficinka

• Adviser

Offline Adrenalin

• Senior member
Ходил съм по този край,много е красиво..даже когато бях студент в София имах съквартирант от село Бабинци,а мой много добър приятел от детските години учеше в Тетевен средното си образование и ми е разказвал доста за местните помаци...а параклиса фицинка..го има благодарение на господин Алексей Петров.който е от бабинци ако не се лъжа,те там не са никак религиозни,но пък някой ако им каже,че не са помаци,а някакви други може и до бой да се стигне,опасни са кефят ме яко... Снимките са превъзходни,ако можеш качи още!
"Аз съм помак. И какво от това?"

Offline ibriiana

• Avarage member
Ei,Fici..mnogo pozdravi,postarala si se.Mngogo gotini snimki!!Ako be6e sliazla iz Svini6te nadoly e moglo da vidi6 i na muja mi ku6ti4kata,to4no pod babinci e.

Offline pomag

• Senior member
Поздравления Фици, възрастният мъж ми е познат по прякор му викат - Мустака, радва се на три дъщери и един син да съаму живи и здрави. Наистина Бабинци се намира на много хубаво място в Старопланинския масив на Васильовска планина. Много съм обикалял по време на АПК-то. Доста овчарски кошари съм обслужвал за времето, за съжаление този поминък в нашия край замира! МНОГО СО КРАСИВИ СНИМКИТЕ! БРАВО!

Offline ficinka

• Adviser
Ходил съм по този край,много е красиво..даже когато бях студент в София имах съквартирант от село Бабинци,а мой много добър приятел от детските години учеше в Тетевен средното си образование и ми е разказвал доста за местните помаци...а параклиса фицинка..го има благодарение на господин Алексей Петров.който е от бабинци ако не се лъжа,те там не са никак религиозни,но пък някой ако им каже,че не са помаци,а някакви други може и до бой да се стигне,опасни са кефят ме яко... Снимките са превъзходни,ако можеш качи още!
С цел пропуснах да кажа чия е заслугата за параклиса , да не се започне пак с Алексей , доста му се насъбра на човека , не ми се иска и с това да го натоварват, току виж го нарекли помак възродител, той е добър човек и доста добрини е сторил за хората по нашият край , виждам че добре си се запознал с помаците там, да така е прав си , а що се отнася до снимките ще има още нека се стопли малко . ;)

Offline ficinka

• Adviser
Поздравления Фици, възрастният мъж ми е познат по прякор му викат - Мустака, радва се на три дъщери и един син да съаму живи и здрави. Наистина Бабинци се намира на много хубаво място в Старопланинския масив на Васильовска планина. Много съм обикалял по време на АПК-то. Доста овчарски кошари съм обслужвал за времето, за съжаление този поминък в нашия край замира! МНОГО СО КРАСИВИ СНИМКИТЕ! БРАВО!
Да това е Мустака , точно така добре го познаваш, навремето беше друго , сега уж животът ни по улеснен и има всичко но виж какво стана,промениха се и хората .

Offline isuf

• Advanced member
Ficinka snimkite sa mnogo hubavi.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Фици,труда ти е безценен...
Снимките са прекрассни,от живота на нашего брата помаци по Ловешко.
Много са истински да погледнем по света как има наш народ там,ставаме по съприастни и близки.
Благодарим,Фицинка! 
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Особено тази снимка е копие за живота на помака както и да го свързваме е с животните- част от нашето трудно ежедневие.Благодаря,Фици!
Ето и един от жителите с прякор Мустака , :)
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline ficinka

• Adviser
Рушовата пещера Ето още една атракция за нашият край, Рушовата пещера , намира се между селата Градежница и Глогово, в момента пещарата е заключена понеже е един от водоизточниците на селото .

Offline Hat

• Moderator
Наистина хубав край с хубави хора.Искам да попитам знае ли някой приблизителният брой на помаците от този регион,защото има много противоречива информация,като някаде техният брой е снижен до 300- 500 човека а знам,че в действителност са много повече.Има ли села,които да са обезлюдени напьлно.
pomak

Offline ibriiana

• Avarage member
Наистина хубав край с хубави хора.Искам да попитам знае ли някой приблизителният брой на помаците от този регион,защото има много противоречива информация,като някаде техният брой е снижен до 300- 500 човека а знам,че в действителност са много повече.Има ли села,които да са обезлюдени напьлно.
po danni na NSI Nancionalen Statisti4eski Institut, v selo glogovo jiveiat kum 2000 dy6i,v selo babinci okolo 400,v selo Galata 2700,v gardejnica jiveiat okolo 2100 dy6i.4isto pona6ki sela.I s vremeto vmesto da obezlydiavat te vse pove4e se razrastvat,kum dne6na data moje i da sa mnogo pove4e,mnogo bebeta senarodiha v posledno vreme.Ima mnogo mladi hora.Kakto Fici,taka i az sme omujeni za mom4eta pak ot na6ia krai i pove4eto taka praviat(stiga da niamat rodniska vruzka)i zatova ob6tnosta se e zapazila.

Offline Hat

• Moderator
Благодаря ти много за изчерпателната информация,която ме зарадва и то много.Между другото много са малко селата с изцяло помашко население в Бьлгария,които са намалели като население в повечето места помашките села цьфтят и на това трябва да обьрне внимание управата ни.Привьрзаноста кьм род и роден край при помаците е много силно изразена.
pomak

Offline ibriiana

• Avarage member
Postoianno se praviat novi stroeji,vili,ku6ti.Ako re6i6 da si kypi6 ku6ta,tova e nevuzmojnno v na6te sela,za6toto nikoi ne prodava.Znam ot li4en opit.Poneje tyrsih i nikoi neprodava.Sega i az v nai blizko vreme triabva da digam ku6ta.