Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552382 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline ficinka

• Adviser
Народно Пеене На Панаира В Градешница 2009 Ето едно клипче от събора в Градежница , миналата година, за съжаление записът не е много добър за което се извинявам.
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline bggrazdanin

• Member
  • **
 Хубава носия от този край и добре пее автентични помашки песни от Тетевенско

pomag

• Guest
Galata - Pirin - Galata!

Група младежи от Галата покоряват Пирин

Offline rcn

• Senior member
Galata - Pirin - Galata!

Група младежи от Галата покоряват Пирин

Много здрави момчета. Пожелавам им и върховете в живота да покоряват с лекотата, с която са се качили на Вихрен.
Türk övün çalış güven!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Гражданино на РБ това на което викаш хубава носия, не беше в цялостния и вид. Сред тетевенските помаци такивата полички са чужди. А колкото до песента, добре ще е Фицинка да ни вкара и други подобни клипчета, за да чуят съфорумците ни какви уникални фолклорни песни се пеят в този край.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline bggrazdanin

• Member
  • **
Е ти като си от там може би знаеш тези нешта по-добре от мен, но не ми се вярва тези деца в момента с мерак да носят шалвари, ако носят то ще да е от интерес и в определени дни да кажем празнични. И друго да ти кажа Тетевенските носии не са помашки или и ти като Метка ще казваш, че Чакърдъкова се конти с помашки носии.

Offline Metka

• Forum fan
И друго да те питам ти не си ли гражданин на Република България?
Той се обръща към тебе съобразявайки се по никът ти.
Сайта Ни се посещава и от китайци.
Посещава се дори и от  норвежци, финландци и какви ли не.
Но никой не парадира с това.
Аз мисля че всички сме европейски граждани.

Offline pomak BG

• Historian
Ами то и носиите на българите не са български. За първи път с такива носии хората били облечени през Османския период. До тогава не сме носели такашки дрехи. Дрехите ни са били от животински кожи. Такашки дрехи са носели само велможите.

Гражданино, ника ми говори много неща. Нужно е само да го погледнеш и да се отдадеш на дълбок размисъл. Нима мислиш че ще се изкарам за китайски гражданин или за някакъв друг хахаха. Естествено че и аз съм граджанин на РБ, ама за разлика от теб не съм го изтъкнал.

Offline pomak BG

• Historian
bggrazdanin ти добре си запознат със сегашната носия на помаците в Тетевенско. Действително сега така се носят. Но шарварите неще отшумят дълго време. Сега са закупуват все повече и повече и независимо, че се носят от младите предимно по тържествени и обредни случаи, те все пак ги има. А до колкото разбрах от теб ти твърдиш, че горната част на носията им била българска. И от твоя постинг се установява, че точно тази част се пренебрегва най-вече и от старите хора, които носели китайски тениски от пазара и други по плътни блузи и фанели. И на мен не ми хаесва това, ама всеки си има вкус все пак. Пък за твое успокоение, понеже повече ми се отдава възможноста да присъствам на обредните помени, забелязвам че и те не се пренегбрегат. По това време особенно старите си ги носят. На моменти съм забелязвал да носят и онези уникално афтентични фереджета, с ориенталските орнаменти на капаци от зад. Хубава е тази гледка с тези такашки дрехи. Добре ще е ако огънчето се подържа и за напред. Жалко че в самодейните състави това под влияние на българите се пренебрегва начесто. Говоря най-вече за шалварите с оня уникален тъкашки учкур, който е с пъстроцветни тарантулки, впечятляващи очите на европееца.

Offline pomak BG

• Historian
Това е твое мнение, не мое. Ако погледнем реално на нещата всичкото това се дължи на икономическото напрежение в страната и на комунистическия атеизъм, от който днес жънем плодовете му. Преди комунизма сред тези хора е липсвало всичкото това, тъй като по това време те били религиозни. Независимо от всичкото това което твърдиш за тях, днес мога да кажа само, че нашите помаци са работливи и майсторяви хора, което не е никак малко. Имаме уникален фолклор, и не малко спортисти които са били гордоста не само в района, а и на цялата страна, а и сред всички помаци по света. Освен това тук има и много бизнесмени, благодарение на които от данъците им се крепи Тетевенска община. Много от тяхните средства влязаха и за благоустройството не само в помашките села, но и в цялата тетевенска община. Един от нашите бизнесмени, стегна и църквата в Български извор. Между другото това вече ни стана навик, тъй като и църквата в леседрен е изградена от нашенец, казвал се Ибрахим Гавазоглу жител на Кирчево и личен борец на султан Абдул Меджид ІІ (1926 – 1944). Докато за благодарност на това един от кметовете на Кирчево, който бил българин, сринъл джамията в селото и натрошил каманите за чакъл и ги насипал за изграждането на главния път, а в двора на джамията поставил кантар, за да теглят свинете в селото на него. Разбрах от местните, че същия този кмет после не видял хубаво, тъй като след това се случило голямо нещастие в семейството му, нещо станало на единствения му син, но и така не разбрах какво.  

Offline Metka

• Forum fan
И нека да кажа още нещо, което ще Ви изненада може би . И аз съм помак, но никога нищо не ме е правило друг освен Гражданин на Бългаия. Всичко останало свързано с дуги народи ми е чуждо.
Бъди какъвто си си. Аз също съм български гражданин по паспорт.Днес обаче съм свободен и мога да съм гражданин не само на България.
Мисля че това е заслуга на всички български граждани и партии през последните двайсетина години.
Гордея се с това че съм участвал в промените.
И вземи чети кво е писано в сайта .Не си само ти тука. То си нов и почна да делиш форумците на български граждани и на други които "бият кючеци", цигани помаци..
Има правила на форума , спазвай ги!

Offline pomak BG

• Historian
Сега малко реална история. Един историк македонец на име Сариса Параос писа, че по онова време на прабългарите им била нужна тази писменост на Кирил и Методи, за да не са под влияние на гърци и латинци. И поради същата причина въвели и езика в църковното богослужение, тъй като на този език вече е била преведена Библията. Целта с приемането на християнството и с налагането на славянския език в богослуженията е била хем вълкът да е сит, хем и агнето да е цяло. Като цяло обаче, според Сариса Параос, езика на прабългарите не бил заличен и на него се говорил и сред болярите в дворцовите среди. Прабългарския си останал като офицялен, а славянския се възприел като език за богослужение.    

Offline ibriiana

• Avarage member
Носиите в Тетевенския край.
« Reply #537 on: October 04, 2009, 14:19 »
do kolkoto razbiram nikude niama takava nosia at v glogovo,gradejnica,galata i babinci.tyk ne  samo po starite jeni a i mladite nosiat 6alvari s y4kyr na koito ima trantylki,po starite jeni nosiat i tukani ele4eta,no tova ve4e se gubi ri mladite,mnogo malko hora zniat kak a gi obv6ivat...no 6alvarite stavt vse po cvetni i 6areni,vse pove4e ot mladite gi nosiat po svatbi kru6teneta i takiva meropriatia

Shumarov

• Guest
Re: nosiite v tetevenskia krai
« Reply #538 on: October 04, 2009, 14:29 »
...no 6alvarite stavt vse po cvetni i 6areni,vse pove4e ot mladite gi nosiat po svatbi kru6teneta i takiva meropriatia

Кръщенета?
ibriiana, аз нямам религиозна култура, но кръщенета се правят при християни.Не ми казвай, че греша моля те! :)-би било жалко на мойта възраст да се окаже, че съм без никаква култура-не само без религиозна ! :(

Offline pomak BG

• Historian
Re: nosiite v tetevenskia krai
« Reply #539 on: October 04, 2009, 14:37 »
Кръщенето е пита, от скоро е навлязало като наименование. Преди се е наричало понуда, повойник, пита и т.н.т. Много са интересни наименованията на подобните празници. Те нямат нищо общо като наименование с християнското кръщене но се използва. Така е с кръчмата, това е мючде, когато се роди някое дете да осведомиш първи бащата или бабите и дядовците и те тогава те даравят, казва се взе им кръчмата или мючдето. Както виждаш и това няма нищо общо с кръчмата, но се опотребява.

Редно е темата да е към Помаците в Тетевенския край.