Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556241 times)

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Тук по-важното е че молитвата се прави като се вдигнат ръцете на горе ти Фици това си го виждала по мевлидите. Тази молитва започва така Ярабби Аллах и нататъка текста е свободен. Искаш от Аллах това от което се нуждаеш. Аллах изпълнява молитвите на всеки. Ето например на евреите, те са хората които са убивали пратеници, но когато отидат на стената на плача и поискат от Аллах-Елоах то е едно и също, както и Йахова -ел Хайю Живия бог-Вечноживия някакви материални блага и той им ги дава. За това са и най-богатите хора. независимо от това обаче в Корана Аллах призира хората които искат само материалното и той съветва вярващите, когато се молят на Аллах да изричат молитви като Ярабби дай ни добро на Земята и дай ни добро в Отвъдния свят и ни предпази от оганя на ада.

Offline ficinka

• Adviser
Абдес е ритоално измиване на крайниците на човешкото тяло. Абдеста може да го разделим на 4 части. Едната е свързана с лицето, там се мие устата, нуса и лицето. Втората част е свързваме с ръцете, те се мият до лактите като се почва първо от дясната. Третата част пак е свързана с главата, но без лицето. Там с мокра рака минаваш един път над главата и след което си измиваш ушите и вратъ. Четвъртата част е свързана с краката мият се до кокалчетата.

Преди да се започне всичко това е редно да си измиеш ръцете че не се знае какво си барала с тях и е редно да подържаш чисти срамните си места.
Да томно това имаях впредвид,същото е .а това за подържане на чистотата е нормално мисля  да не кажа задължително

Offline ficinka

• Adviser
Тук по-важното е че молитвата се прави като се вдигнат ръцете на горе ти Фици това си го виждала по мевлидите. Тази молитва започва така Ярабби Аллах и нататъка текста е свободен. Искаш от Аллах това от което се нуждаеш. Аллах изпълнява молитвите на всеки. Ето например на евреите, те са хората които са убивали пратеници, но когато отидат на стената на плача и поискат от Аллах-Елоах то е едно и също, както и Йахова -ел Хайю Живия бог-Вечноживия някакви материални блага и той им ги дава. За това са и най-богатите хора. независимо от това обаче в Корана Аллах призира хората които искат само материалното и той съветва вярващите, когато се молят на Аллах да изричат молитви като Ярабби дай ни добро на Земята и дай ни добро в Отвъдния свят и ни предпази от оганя на ада.
Да доста мъдро,аз мисля че това  по важно от материалното

Offline muti6

• Adviser
Дядо Коледа,подаръците и елхите с украси е радост за всички.Не е християнски празник. Конкретно Дядо Коледа даже е продукт на Кока-Кола.Нова година е пък повод за веселие,друг е въпроса кой какво разбира под веселие...
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/12/31/miusiulmanskata-nova-godina.271840

Аз виждам обаче отхвърляне на всичко непокриващо се с исляма..
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1261471

Какво е Коледа в плуралистичното общество.

Весела – ъъъ: как всъщност днес трябва да звучи коректното поздравление за Коледа? Весела Коледа? Тогава нехристияните с право биха се чувствали дискриминирани. Атеистите вероятно по-малко ще се смутят от познатата формула. Все пак празникът Рождество Христово принадлежи към нашето културно наследство.
Но мога ли да поздравя мюсюлманските си и еврейски приятели с “Весела Коледа”?
Можем ли да пожелаем на всеки в тези определени от държавата неработни дни, независимо от неговата религиозна ориентация?
Във Великобритания през 2006 гизследване показва, че 75% от предприятията са се отказали от коледна украса, за да не накърнят чувствата на хората от други религии.

Днес вместо приказката за раждането на Христос децата слушат тази за полярния експрес. Компютърната анимация “Полярен експрес” с Том Ханкс, заснета през 2004 г., се занимава не с Христос, а с въпроса дали има Дядо Коледа. Когато малкото момче, герой на филма, най-накрая се среща с Дядо Коледа, виква: “Аз вярвам!” Това всъщност е историята за Тома Неверни. Филмът е силно религиозно натоварен, но посланието му звучи така: блажени са вярващите, но не в Христос, а в Дядо Коледа, който обикаля света в одеждите на кока-кола и проповядва праамериканските ценности на семейството и добродетели като честност, почтеност, добронамереност, смелост.
На критика заедно с враждебността към различното и религиозната нетолерантност бяха подложени и тенденции като тази за омаловажаване на християнството за сметка на други култури и религии. Ако Коледа се превърне празник без Христос, това би означавало, че и християнството е религия без Христос.
Коледа поставя пред християни и нехристияни един и същи въпрос: как днес за нас би изглеждал светът без Исус от Назарет?
Тогава защо трябва да се премълчава истинската причина за коледния празник?

Offline pomak BG

• Historian
Фици искам да ми проясниш следното, ти поне си доста добре запозната с народната психологична мисъл на нашите хора. Какво да разбирам под термина те там се турчеят. Ето аз съм имамин на района и знам да говоря турски и аз ли се турчея като ги знам тези неща?

Offline ficinka

• Adviser
В какъв смисъл "те тамсе турчеят",ако под думата турчеят се има впредвид турският език  вероятно за това става на въпрос, но аз лично не познавам някой поне отнашето село да знае турски ,мисля че това се отнася до религията, ти сам каза че тук не са запознати че ислямът е религия която се изповядва от различни по народност хора,не само от турци, а при нас незнам защо исляма се свързва с турците ,и всеки който го следава хората незнам защо казват "този се мисли за турчин",многао сме зле ,"не яде свинско защото се мисили за турчин",това съм го чувала доста и да си призная преди да посетя този сайт  и аз незнаех много за исляма ,не че сега знам но поне разбрах къде грешат хората в тези изрази,в джамията ходят хората да се молят а не зарад това че са турци,разбираш ли сега къде ни е проблема,пиша ти това  с риск сега да обидя доста хора тук ,искам предварително да се извиня ,но ти разбираш за какво говоря понеже си тук сред  нас и не ти е лесно с нас признавам,

Offline pomak BG

• Historian
Вчера чух и друг слух понеже бащата на Алекесей Петров е добър мюсюлманин. Идва по байрамите да се кланя и често посещава мевлидите по Глогово и Градежница, и понеже е член в мюсюлманското настоятелство на Глогово и Градежница го изкараха, че е от ДПС. Аз им викам хора да си член в мюсюлманско настоятелство не означава да си привъжаник на ДПС. Те мюсюлманските настоятелства са неправителствени. В мюсюлманското настоятелство на Глогово и Градежница от седемте души има само двама привържаници на тази партия и той Кулина мисля че се отказа от ДПС заради Беро на Радиото. Аз в райна имам председател на мюсюлманско настоятелство, който е от Атака ама как да им го обясня това.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Хюсеин, колегите на Алексей Петров в ДАНС много ще ти се зарадват за този постинг :) Ще има сега да го разнасят по ония дълги коридори, мани, мани...

EVROPOMAK

• Guest
...... смисъл "те там се турчеят",ако под думата турчеят се има впредвид .............,мисля че това се отнася до религията, ти сам каза че тук не са запознати че ислямът е религия която се изповядва от различни по народност хора,не само от турци, а при нас незнам защо исляма се свързва с турците ,и всеки който го следава хората незнам защо казват "този се мисли за турчин", многао сме зле ......... преди да посетя този сайт  и аз незнаех много за исляма ,не че сега знам но поне разбрах къде грешат хората в тези изрази,в джамията ходят хората да се молят а не зарад това че са турци,разбираш ли сега къде ни е проблема,пиша ти това  с риск сега да обидя доста хора тук ,искам предварително да се извиня ,но ти разбираш за какво говоря понеже си тук сред  нас и не ти е лесно с нас признавам,
"Фисинка", никой не може да обидиш с тези коментари, още повече, че и сега питаш и научаваш някои нови неща!  ;)
То тук, почти всички за различни неща се се учим в движение, така че смело напред с въпросите и коментарите!  ;D
На, който не му уйдисва, много му здраве!  :o
А, между другото, сигурно няма да е далеч времето, когато и в този сайт и в БГ-то ще се разбере, че основната и по-голямата част от Помаците са станали мюсюлмани, много, много време преди тука в БГ-то да дойдат османците или там некви други, но да сме здрави и живи всички и да почакаме!  8)  :o
Също така и това, че мсеки има право да мисли, дори да греши, че нито един народ, на нито една общност, етнос или нация, още повече пък, най-малко една или друга партия на която неин водач да е с мюсюлманско име, би трябвало да се изявява, представлява или присвовява "притежанието" върху мюсюлманството или да се величаят като главни представители на мюсюлманите в България или на Балканите!  :o  ;D  :D
За сега поне, това нещо, не се прави от Помаците, даже нито пък и от арабите, колкото и далеч да са от българските и балканските мюсюлмани, които може пък, дори с право да претендират, че са "по" големи мюсюлмани за да имат претенции за подобно нещо!  :o
Но, хайде да спрем до тук, защото ще стигнем до полит-празноговорене, което е едно, а съвсем друго са реалните действия скрити от погледа на "бюлетинките", но не и от погледа на всемогъщия Аллах!  :D  ;D  >:(  ;)

Offline Metka

• Forum fan
Хюсеин, колегите на Алексей Петров в ДАНС много ще ти се зарадват за този постинг :) Ще има сега да го разнасят по ония дълги коридори, мани, мани...

Прав си българино. :D Аз не съм чак толкова изненадан , ама  новината наистина ще зарадва мнозина.
Би било и радващо ако се окаже че и Хусейн е дансаджия :D ;Dхаха.
Нали  има една дума  - "С  каквито се хванеш такъв ставаш"
Ние в Неврокопско например, някъде през шеисетте години - главния мюфтия на целия Неврокопски район е бил християнин от град Гоце Делчев.
Забравил сам му името но ще се радвам много ако наша енцикопледист Мустафа има някаква информация за тои прецедент и да я качи тука.

Това е все едно днешния Неврокопски митрополит Натанаил да е правоверен мюсюлманин.

Offline muti6

• Adviser
Метка,
Политиката на комунистите беше такава.Изпращат свои хора в държавата на съветите
и учат ислям, а в последствие заемат места на имами и тем подобни длъжности.
Имам познат такъв человек,който беше някде по етажите на главно мювтийство.
Така, че не се учудвай!!!!

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Прав си българино. :D Аз не съм чак толкова изненадан , ама  новината наистина ще зарадва мнозина.
Нали  има една дума  - "С  каквито се хванеш такъв ставаш"

Абе, то и аз не съм изненадан, ама мнозина ще се радват. Особено тези на бул. "Александър Стамболийски" 45А, които никак не харесват Петров... Сега ще има приказки от сорта на "Виждате ли приятелят на Яне Янев какво семейство има..."

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Нали  има една дума  - "С  каквито се хванеш такъв ставаш"
Ние в Неврокопско например, някъде през шеисетте години - главния мюфтия на целия Неврокопски район е бил християнин от град Гоце Делчев.
Забравил сам му името но ще се радвам много ако наша енцикопледист Мустафа има някаква информация за тои прецедент и да я качи тука.

Това е все едно днешния Неврокопски митрополит Натанаил да е правоверен мюсюлманин.
Metka,takava gavra dali e imalo po vremeto na ''Turskoto Robstvo''. Az ne smyatam zaştoto malko ili mnogo te se strahuvaha da vırşat grehove

Offline Metka

• Forum fan
Metka,takava gavra dali e imalo po vremeto na ''Turskoto Robstvo''. Az ne smyatam zaştoto malko ili mnogo te se strahuvaha da vırşat grehove

И аз това се чюдя.

Приемам за нормално да има в самата администрация българи -християни , примерно като счетоводители, пазачи или пък юристи.
Но не приемам главен Районен Мюфтия на целите западни Родипи да е българохристиянин.
Токущо научих че въпросната личност се е казвал - Кочо.
Може би трябва да питаме бюрократите от офиса на Районото Мюфтийство в Гоце Делчев , надявам се да знаят, ама да си ти призная искрено се съмнявам , дори дали ги интересуват такива неща.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
po vremeto na poslednoto vızrajdane glavniya myuftiya ako ne se lıja se kazvaşe gendjev go razkarvaha po arabskite strani da im obyasnyava çe musulmanite v BG sa bili s zor islamizirani a sega ujkim te dobrovolno se vrıştali v starata si forma. Ujasni godini byaha