Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556154 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline dim56

• Forum fan
В основното училище където съм учил, в  родното ми село до скоро учителската администрация караше децата на коледа под строй да прават
сурвачки.
Тази тенденция се "възроди " по време на възродителните мисий от представители на българските научни институти от николайхайтовците
и техните  палета по места.
Тоест някаде даже още след 1964 година.
Разбира се някой почнаха да секът и елхи които ги украсяваха с коледни подараци и Червена Комунистическа звезда най одгоре.
Имаше  иницирана специално за тази цел разточителна процесия с Дадо Мраз, които обикновено беше местен учител от селото.
Докараха от някъде дядомразовски реквизити,накараха майките на децата от детските градини да дадат по десет кинта предварително за подараци и така се започна всичко.
Това беше началото на НОВИЯ БИТ И КУЛУРА.Аз ви обещавам че един ден ще седна да напиша специално есе за НОВИЯ БИТ И КУЛТУРА.
Това клише очевидно все още влияе на някой които си живеят все още в онова време.

Макар че комунистическата пропаганда тогава прокламираше Атеизъм, вътрешно тя по своята същност беше религиозна.Бих казал
че съществуваше реално като , непрекъснато се насърчаваха организирани и масово посещения на манастири и църкви от децата в училището.
В Брезница учителите наложиха почти задължителното ходене в Рислкия манастрир на деца до четвърти клас.

Идиотщината и и опитите за поглъщане на собствените ни традиций стигаше до там, че някой самозванци "етнографи и фолклористи",
започнаха да пробутват налудничави идей за българохристиянския призход на традиционни мислюмански празници.Тука накратко ще ви разкажа един мой спомен .

Един път един инспектор от Окръжния Инспекторат по образование в Благоевград, присъствайки случайно в Брезница - попадна на празника "Арифе".

Общо взето си пролича че той за първи път се сблъска с истинката ни същност.
За първи път може би видя какво е тва "Арифе" и каква е тази масовост и движение на пременени млади момичета и жени които носят тепсий
с шарени и пъстри покривала.
Спомнам си как той помоли няколко момичета да се спрат за да ги пита какво правят.
Те се усмихнаха и му казаха че раздават "арифе".
Той не разбра какво е това , и вика:
 - Ами мога ли да ви помоля да ми го покажете "арифето"?
Пременените момичета дръпнаха пъстрите покривала на тепсийте и в тях се показаха блюдата със  сварен ориз и сакрални мекици.
Ние думаме на мекиците - "лакуми".
Те му дадоха една и тои  лапна топлата мекица на няколко залъка.
Просто момичетата проявиха милосърдие към него поради това че той се държеше дружелюбно.
Последва много интересна дискусия с местнита даскали които го придружаваха.
Поради атиестично - кумунистическото им възпитание те почнаха да пелтечат.
Знайно е че българската администрация по време на комунизма беше от съветски колониален тип.
Просто набития по макаренковски атеизъм в главите на даскалите не им помагаше в случая.
И така в тази разнородна група от един инспектор и няколко учитела ,  които се колебаеха дали са атеисти или българи християни-
на практика се получи една каша , нещо като "манджа с грозде"
Накрая инспекторът обобщи за празникът "Арифе", че то е един "чист" и запазен български празник.

Обаче  и до днес в средите на българохристиянската общност няма и не съществува обичай които би могъл да бъда пример за религиозен синкретизаъм.
Говоря за думите на Фичинка която казва от къде идва обичая при тях да боядисват яйца децата, тоест от даскалиците в училище които не са помакини.
Но на практика българите не правят "арифе" нито пък сакрални мекици на които ние им викаме "Лакуми".
И доста от тях са лицимерничили като гладния инспектор по горе.

Въпросът ми е защо представители от нашата общност боядисват яйца, някой се правят на Дядо Коледа дори , а от нашите традиций никой не взима нищо?

Защо ?
А?

Метка, толкова сладко разказваш, та чак омайваш  :)
Интересно ми е ти дали не си бил дълго време учител в твоето село?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Аз тук искам пак да отправя едно предизвикателство към Боян относно обичаите на помаците в Тетевенско и Призренско. Тъй като стана ясно че там най-вече се споменават християнски наименования. Бих искал тук да се включат и торбешите и да ни разяснят дали в Македония те подобно на горните две групи имат такива християнски наименования на обичаи . Тъй като торбешите били една от трите богомилски ордена в Македония, съществуващи с това наименование още в богомилския период. На базата на това ще се останови до каква степен горните две помашки групи били богомилски.

Offline pomak BG

• Historian
Българин интересното тук в Галата, че учителите помаци са травмирани, докато една учителка българка им даде и на тях пример, който аз никога няма да забравя. Тъй като джамията ни е от 1878 г. и е на основите на по-стара вероятно от началото 18 в., като единствен културен паметник в селото тя доведе курса си и я посетиха. Същата тази учителка написа като курсова работа бита и културата на помаците от село Галата. Курсовата и работа в момента е в компютарът ми. Трябва да ти кажа, че не само Дилмана или Деяна е жена която работи за нас има и други българи които го правят. Това за мен са интелигенцията на тази държава. Ще ти дам един скорошен пример. Когато отидох да запиша един помашка фолклорна група в София се запознах с човека който притежава това студио. След като си поприказвахме малко той каза: "Тези които ни ръчкат те са около 250 души неповече. Да вземеме да се съберем всички българи, помаци, турци и цигани и да отидем пред централата на Атака и да им докажем, че ние искаме да живеем в тази дъжава в мир и че не искаме да бъдем противопоставяни един срещу друг."
Друг пример ще ти дам той е от много по-рано. По време на покръстването през 1912 г. имало хора от интелигенцията които били против този позорен акт. Един от тях бил Атанас Страшимиров който пък подозирал, че покръстването е само претекст, и че властите са действали по позорен за страната и за човечеството начин. Единствената цел, която те преследвали, била личното им обогатяване. Ето на това викам аз българска интелигенция. С тези хора аз бих стоял и си пил кафето по сякое време. И ако бяха всичките българи като тях аз спокойно без никакъв проблем бих нарекъл себеси бъграски мюсюлманин, тъй като културата в тази страна щеше да е на ниво Запада.

Offline abc

• Forum fan
Много хора бяха против покръстванията pomak BG. Преди всичко сме хора.

За предните няколко страници - бях чел някъде из нетаразказа на един българин, който попитал негов приятел турчин яде ли свинско, на което турчина му задал контравъпроса - Ти пък откога стана толкова набожен?

Offline Serif mkd

• Adviser
Бояне не само помаците в тетевенско споменават такива празници, а и гораните в Косово. Техните празнични дни са: Два байряма, Арифе, Джурджовден при тях е Гергьовден, като в албанската част на Гора се празнува 4 дни, Кръстовден (6 септември), Богородица (28 август), Илинден (2 август), Митра (Димитровден), началото на зимата, Петковден, Коледа (Божик,7 януари), като по време на празника сгодените момичета правели торти на своите избраници и ергените дефилирали по корзото (стъргалото), за да се види коя е най-хубаво украсена.

Естествено с твоите твърдения ти искаш да поспечелиш малко точки и да се реваншираш за минали грешки, които си направил по времето когато си бил на служба, ама трябва да те уверя, че Балканите са един крастопът в който се приплитат различни култури и религии и това което е в действителност е нещо уникално не от историческа гледна точка а от културна. В същото време обаче ние тук забелязваме до каква степен имамите които са живеели по тези земи за познавали шериата. Те са допуснали съществуването на поради простата причина, че празниците с нищо не противоречат на ислямските канони. освен това и Фици ти каза че единствено което се гледало в тези празници е да не се работи, специфична черта на богомилството. празниците не са християнски, а езически. Ако се честват от християните, то те ще да са въведени по-късно и канонизирани чрез наименованията които им били дадени. Целта е това езическо населени да влезе в лоното на християнството по-някакъв начин.
           Vo princip se soglasuvam so pomak BG no so edna zabeleshka,koja ne se odnesuva na Nego tuku voopshto na temava kako i na drugi slichni  temi .Imeno ovde se meshaat rabotite...Skoro site praznici so isklucok na nekoi (Bozic,Veligden,Bajram,Ashure,Mevjlud i dr.)nemaat neshto sushtinsko so religijata ami so tendencijata da se izmisli prichina za odmor(nerabotenje)na narodot .No od aspekt na diskusiite vo temava (imenuvanje na praznicite i davanje nekakov religiski pechat(Hristijanski ili Islamski)osobeno koga se zboruva za pomacite ima edna ,bi rekol ,nepotrebna tenzija!!!Demek pomacite "Praznuvale" ili praznuvale nekakvi hristijanski praznici ...implicitno bile hristijani...i tn.Ne gospodo !!iako "praznuvale "ili praznuvale toa go pravele od pochit kon sosedite hristijani..Ako primam bojosani jajca od sosedot mi ne znachi deka praznuvam... sega vo Mk ima interesen sluchaj!!kako drzavni praznici se slavat i Bozic i Bajram (edniot BAjram e "Drzaven praznik" a frugiot e praznik samo za muslimanite!!!???Dali na prviot site vo MK se muslimani a na vtoriot ne???!!!) Vo mojot kraj  a i posiroko kade ziveat nasencite pa i na cel Balkan , pocetokot na letoto se "Praznuva" na 6.05-Gjurgjovden-togas se postavuva(lo) vodar,se pracale ovcite na "ruga"-kaj ovcharite, sepostavuval poljak -chuvar na poleto,se strizele ovcite...;a Mitrovden -krajot na letoto (8.11)koga isto taka imalo aktivnosti povrzani so zemjodelieto ,stocharstvoto i so sekojdnevnite aktivnosti ...najmalku so hristijanstvoto(mnogu od denesnite "hristijanski praznici"postoele pred doagjanjeto na hristijanstvoto na Balkanite ...da ne go zaboravime toj notoren fakt)

Offline Serif mkd

• Adviser
Eve dva primeri koi mozat da dadat povod za razmisluvanje koga stanuva zbor za religiskite obichai
   1.Porano Bogomilite go praznuvale 2.08 kako "Sred-leto"-Ilinden.I denes vo Bosna se slavi kako Aligjun-ostatok od bogomilstvoto.Isto i kaj nas se slavel Aligjun...no ...po Ilindenskoto vostanie vo MK toj den e nacionalen praznik na makedoncite no 1.  sto se slichilo ovde ? torbeshite vece na go slavat kako porano Aligjun ,dodeka vo Bosna seuste se slavi..
   2. Mnogu nasenci vo momentov ziveat i rabotat vi Italija.90% od niv tamu se so semajstvata i decata vece odat po detskite gradinki i uchilishtata.Tamu imalo kolektivna ishrana.Talijanite imale razbiranje za (apstinencijata na muslimanite od) svinjskoto meso no...!! koga se pocnuvalo so ruchekot moralo da se "zalepat detskite rachinja"za da se izvrshi obrenata katolichka molitva..na sto imalo dosta zabeleshki od roditelite.

Offline ficinka

• Adviser
Като чета всичко това започвам да си мисля че не знаем какви сме от религиозна гледна точка, да и тук постоянно има екскурзии в училище до Рилският,Троянският манастир ,но и аз не миля чи ма нещо толкова лошо в това ,да учителите ги организират също така и сурвачки се правят пак по тяхна идея,но как да обясниш на едно 7 годишно дете че не трябва да има елха вкъщи на коледа,и че ходенето да разгледа манастира не отговаря на неговата религиозност,тук нямаме учебен продмет релития ,може би затова е така,пък и аз лично се чувствам страшно неловко да влезна в църква     или манастир понеже не знам какво се прави там, но също така незнам и какво се прави ако влезнеш и в джамията, не искам да обидя никой отново казвам просто това сме ние нали се интересувате как живеем тук, вероятно има доста неща които не отговорят на някой правила,да си призная не разбирам нито едно от определенията които давате тук  затова ще се въздържа от коментар,а това с боят зарад сурвачката което ни описа subigi kurt  не мисля че бих го направила с моите деца , насилието поражда насилие,проблемите според мен се разрешават с дискусий,но товава когато човек е способен да те разбере правилно

Offline fotakiev

• Forum fan
Между другото тук му е мястото да цитирам изказването на Цветан Теофанов на една конференция в Шумен. Там той заяви, че искренно вярва, че Корана е Боже слово.
Ако е мюсюлманин е нормално да вярва в това.
П.П.Теофанов не е първият превел Корана на български език..

Наистина в Корана се говори за Тората, за Псалмите и за Благата вест ама който са били под формата на откровения. А не това което ни се предлага от евреите. 
Не ми стана много ясно това твой думи ли са или на Теофанов,но няма значение,изказването противоречи на казаното в Корана.В Корана много ясно се казва,че се приемат и Тората и Псалмите и Евангелието и т.н.Ако излезе,че не е така ,исляма сериозно ще се пропука и няма да се възприема от мюсюлманите като тяхно продължение.

Ето какво споменава един критик на Библията Дж. Фрейзер. Битие съдържа в себе си две версии, обединени по един небрежен начин. Едната версия е извлечена от т. нар. Яхвиски кодекс, а другия в т. нар. Жречески кодекс. Смятало се че Яхвиският е писан в Иудея, в ранните години на еврейската монархия, нарича се Яхвийски тъй като от него се разбира, че бога е Яхве (Йахова). Жреческият кодекс датирал от периода след 586 г. пр. Хр. Двата документа се различавали съществено по характер и стил. Мислих да ти напиша и как той твърди, че двете версии са нескопосано съчитани, особенно там където става въпрос за Адам и рая и как той с свои думи пише как точно да бъдат написани, че да не се забелязат тази нередност.
Както и да е..Наистина има различни пред библейски книги,които  се говори за "Битие".Това няма значение,защото от тогава досега  в Библията е преценено кое да е и Тя е една до днес, християните приемат нея.Едва ли Мохаммед е има впредвид друга Библия...

Offline pomak BG

• Historian
Фотакиев проблема е че ти не можеш да ме разбереш. Но за по ясно ще ти дам пример с книгата на Енох. На Енох се считало, че му били низпослани две книги за Яхве, на неразбираем за хората език, на който говорил и Адам в Рая.  Най-ранната писмена легенда е от древните шумерски текстове, известни като Царски списъци, където се разказвала легенда за допотопения владетел Енох, когото боговете научили на всички знания. Неговото шумерско име-епитет било Ен-ме-дур-ан-ки. “Господар на знанията за основите на земята и небето”.  Има вероятност легенди за Енох да съществуват и във Вавилон. Началото им трябва да се търси още в края на V в. пр. Хр. Днес Книгата на Енох е позната в две основни версии: Етиопска и Славянска.
Ето това имам в предвит когато говоря и за Библията.
Ще ти дам пример и със Новия завет. По времето на Иисус в Иудея римляните позволили на евреите да си секът бронзови монети без изображения, а медните монети с изображение споменати в Евангелие от  Матея: 12: 15-16; Евангелие от  Лука: 20: 24; Евангелие от  Марка: 12: 15-16. в Иудея били въведени в един по-късен период.

Offline pomak BG

• Historian
Фици в джамията се правят молитви. Редно е жените когато посещават джамията да не са в цикъл. Също така е редно когато я посещават да са изкъпят и ако са ходели по нужда да си вземат абдест.

Offline ficinka

• Adviser
Това което ми разказваш е доста интересно но да си пизная не съм наясно с  някой определения , например това абдест е един вид измиване ли ,веднъж като бях малка на едно погребение или мевлид беше  гледах как ходжата се изми не си спомням много добре очите  ,ръцете ,краката и каза че това било да си вземеш абдест.Това лие или нещо друго, не ми се сърди ча така питам просто наистина се съм наясно с някой нещо да не кажа че с почти всичко ,но като дете ходеж честос баба ми на мевлити и ми беше много интересно какво се казва в това което ходжата чете, често питах и той разказваше еидн вид превеждаше ,и сега постоянно когато отида на погребение или на седмини  постоянно разпитвам ходжата за нещата които се правят ,защо се правят .

Offline saleika

• Advanced member
Ficinka eto kak se vzima abdest za sajelenie e na turski no 6tesi pripomni6 4e tova e abdes

http://www.youtube.com/watch?v=EFzJTz9ZPNg#lq-lq2-hq

Offline pomak BG

• Historian
Абдес е ритоално измиване на крайниците на човешкото тяло. Абдеста може да го разделим на 4 части. Едната е свързана с лицето, там се мие устата, нуса и лицето. Втората част е свързваме с ръцете, те се мият до лактите като се почва първо от дясната. Третата част пак е свързана с главата, но без лицето. Там с мокра рака минаваш един път над главата и след което си измиваш ушите и вратъ. Четвъртата част е свързана с краката мият се до кокалчетата.

Преди да се започне всичко това е редно да си измиеш ръцете че не се знае какво си барала с тях и е редно да подържаш чисти срамните си места.

EVROPOMAK

• Guest
Ficinka eto kak se vzima abdest za sajelenie e na turski no 6tesi pripomni6 4e tova e abdes
Аку, можиш да пуснеш и адно подробну видело за , молитвата и кланенету на намаз, ама на Поматски или на Болгарски, щи сам млогу благодарствень!  8)  ;)

Offline saleika

• Advanced member
Za sajelenie nemojah da namerq na balgarsi EVROPOMAK

http://www.youtube.com/watch?v=VC0HYAabWkQ#lq-lq2-hq