Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556297 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Аз лично съм ходил през 1992 г. като ученик с организирано посещение до джамиите във Видин и в Самоков, които са паметници на културата от османските времена. Вярно е, че не са действащи джамии, а музеи, но и това не е малко. Във Видин дори един от екскурзоводите, който явно бе мюсюлманин, ни разказа за историята на храма.

Не виждам обаче защо вашите деца, които всъщност са и наши, да не отидат до Рилсикя манастир, или пък до църквата в Добърско. Посещавал ли си църквата в Добърско? Ако да - това асимилира ли те?!

Offline Metka

• Forum fan
Че какво лошо има децата да отидат до Рилския манастир, бе приятелю? Какво лошо? Това ще ги асимилира ли?
Какво лошо има да правят сурвачки или да боядисват яйца? Турчетата в моя край също ги правят в училище? Не съм чул един от родителите им нещо да е възроптал, но ти - образован и сериозен човек, скачаш като дялов от тамян: "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".

Децата трябва да се запознават с обичаите на мнозинството от хората в държавата, за да бъдат подготвени за реалния живот в нея, а не да се самоизолират в някакво гето и само да слушат пеенето на ходжата. Това в никакъв случай не е асимилация, а правилна образователна политика. Нали сте поклонници на глобализма, универсализма и тем подобни -изми. Ето го глобализма!

Да Българино, няма нищо лошо да идат и да видят и се запознаят с културните и религиозни паметници и артефакти.
Но не по начина които това е ствало досега.
Лицемерния начин чрез който се асимилираха нашите традиций.
Начина по който се сатанизираха и после с това назидателно ни виктимизираха.
Асимилацията е едно , а космополитизма и мултикултурноста е друго.
Иначе много професори тогава лапаха сакрални мекици приготвени от нашите сестри и майки по време на мюсюлманснките празници, но го правиха скришом.
Правиха го по начин, както онзи надменен  кмет дето е ял тиквата в разказа на Елин Пелин - "Тиква".
Глобализъм, ама в България има все още инерция .Тази инерция за жалост все още пречи на някой да ни приемат такива каквито сме.
Таман покажем нещо интересно , и хоп - това има българохристиянски призход!
Тази тенденция има и обратен ефект - тя ни затваря.Иначе мекиците наистина си ги бива, ама са най вкусни когато са топли и най важното - когато са Халлал.

Offline Българин

• Advanced member
Добре, Метка, помисли тогава за начина, по който може да стане това. Напиши едно предложение до образователния министър и аз лично ще се ангажирам да му го занеса в кабинета. Става ли?

Половината от ученическите ми години минаха в тоталитаризма, но след идването на демокрацията в моя клас, в който мюсюлманите и християните бяха 50 на 50 (а близо една четвърт бяха от вашия сой), се уважаваха традициите на всички. По Великден аз раздавах боядисани яйца на приятелите ми, а на Шекер Байрям те ме даряваха с лакомства. Доколкото знам - и сега е така, майка ми е начална учителка в Лозница.

Offline Ади

• Senior member

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Добре, Метка, помисли тогава за начина, по който може да стане това. Напиши едно предложение до образователния министър и аз лично ще се ангажирам да му го занеса в кабинета. Става ли?

Половината от ученическите ми години минаха в тоталитаризма, но след идването на демокрацията в моя клас, в който мюсюлманите и християните бяха 50 на 50 (а близо една четвърт бяха от вашия сой), се уважаваха традициите на всички. По Великден аз раздавах боядисани яйца на приятелите ми, а на Шекер Байрям те ме даряваха с лакомства. Доколкото знам - и сега е така, майка ми е начална учителка в Лозница.

Българин, аз тъкмо се канех да пиша на Министъра на отбраната, то пък взеха, че премахнаха казармата. Ето и моето "преживяване":

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1179.msg13948.html#msg13948

Offline Българин

• Advanced member
Тази несправедливост със свинското вече е поправена. Доколкото знам навсякъде в казармите войниците вече се хранят чрез кетъринг (мразя такива думи), а не от общия казан.

А за поръсването със светената вода - това е ритуал още от времето на Цар Симеон Велики, който си длъжен да спазваш, ако служиш в Българската армия. Тук няма пет-шест. И никой не е длъжен да те пита какъв си. Рота равнис! Рота мирно!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Че какво лошо има децата да отидат до Рилския манастир, бе приятелю? Какво лошо? Това ще ги асимилира ли?
Какво лошо има да правят сурвачки или да боядисват яйца? Турчетата в моя край също ги правят в училище? Не съм чул един от родителите им нещо да е възроптал, но ти - образован и сериозен човек, скачаш като дялов от тамян: "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".

Децата трябва да се запознават с обичаите на мнозинството от хората в държавата, за да бъдат подготвени за реалния живот в нея, а не да се самоизолират в някакво гето и само да слушат пеенето на ходжата. Това в никакъв случай не е асимилация, а правилна образователна политика. Нали сте поклонници на глобализма, универсализма и тем подобни -изми. Ето го глобализма!
Kazvate "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".
Pomislete koya e priçinata za tazi psihoza na pomaşkoto naselenie. Pomislete si za brutalnoto
natikvane po cırkvite i za mnogoto opiti za vızrajdane. İmenno pri tazi atmosfera se pridobiva alergia steştu vsiçko kaursko i vsyakakva bulgarştina. İnaçe ste napılno prav za manastira, survakata, yaycata i dr. Predi nyakolko meseca i v TR deputatite si çukaha şarenite yayca po televiziite bez nikoy da podozira çe ima neşto neredno v tova zaştoto atmosferata tuka e korenno razliçna. Hi-layfa si hodyat i po çerkvi na Koleda zaştoto znayat çe bog e edin za vsiçki i çe cırkvata sışto kakto i djamiyata sa boji dom. Kazval sım gu dosta pıti çe prez poslednite godini na imperiyata samo armenskite ministri sa poveçe ot 10 i mnogo poveçe generali i poslannici. Te tova e tolerantnost koyato ya nyama v BG. May çe tryabva da se zapoçne ot podsıznanieto na bılgarina

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
А за поръсването със светената вода - това е ритуал още от времето на Цар Симеон Велики, който си длъжен да спазваш, ако служиш в Българската армия. Тук няма пет-шест. И никой не е длъжен да те пита какъв си. Рота равнис! Рота мирно!

Хехе, веселяк, пропуснал си буквичката "к" (трета по ред в курсива) ;)

Offline muti6

• Adviser
Balgarino,
Do niakade imash pravo.Vsichko se gradi na dumachkata"vzaimouvajenie.
No vie smesvate uvajenieto s izpalnenieto na niakoi, tradiciii koito ne sa ot isliama.
Primer:"Idva koleda,kichat se elhi i se govori za dobria star chovek, koito donasia podaraci na decata".Vaprosa ne e v tova ,che uchenicite shte poluchat podaraci ,a v tova che koleda e chast ot hristianskata religia(ili hristianski praznik) i neka da bade praznuvan ot hristianite,bez da se nalaga izkustveno ot niakoi uchiteli.Nie si imame dva hubavi praznika,koito triabva da si uvajavame i praznuvame(Korban bairam i Ramazan bairam) .
Ot dumite ti laha uvajenie kam nashite praznici,taka i nie uvajavame vashite,no  ne vi karame da praznuvate "Bairam",nali...........

Offline fotakiev

• Forum fan
Balgarino,
Do niakade imash pravo.Vsichko se gradi na dumachkata"vzaimouvajenie.
No vie smesvate uvajenieto s izpalnenieto na niakoi, tradiciii koito ne sa ot isliama.
Primer:"Idva koleda,kichat se elhi i se govori za dobria star chovek, koito donasia podaraci na decata".Vaprosa ne e v tova ,che uchenicite shte poluchat podaraci ,a v tova che koleda e chast ot hristianskata religia(ili hristianski praznik) i neka da bade praznuvan ot hristianite,bez da se nalaga izkustveno ot niakoi uchiteli.Nie si imame dva hubavi praznika,koito triabva da si uvajavame i praznuvame(Korban bairam i Ramazan bairam) .
Ot dumite ti laha uvajenie kam nashite praznici,taka i nie uvajavame vashite,no  ne vi karame da praznuvate "Bairam",nali...........
Дядо Коледа,подаръците и елхите с украси е радост за всички.Не е християнски празник. Конкретно Дядо Коледа даже е продукт на Кока-Кола.Нова година е пък повод за веселие,друг е въпроса кой какво разбира под веселие...
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/12/31/miusiulmanskata-nova-godina.271840

Аз виждам обаче отхвърляне на всичко непокриващо се с исляма..
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1261471

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Коледа днес е чисто комерсиален празник.

Offline muti6

• Adviser
Vapros na vijdane i gledna tochka.A i vajno e namerenieto , a ne izpalnenieto.

EVROPOMAK

• Guest
Ami, togava za Pomakite ostava kato Novogodishen praznik sama Bubo Mraz!  :D  ;D  ;)

Offline fotakiev

• Forum fan
Vapros na vijdane i gledna tochka.A i vajno e namerenieto , a ne izpalnenieto.
Имам един познат,който дотакава краиност стигна, че си изхвърли телевизора и видеото през терасата.Било лошо нещо, а той искал да остане чист......