Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556295 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Selcha

• Guest
Никога не съм провокирал...Казвам си такъв какъвто съм - за да ме приемете или айде ако не ме приемете поне да знаете що за човек съм..За какво да лъжа..

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
За да бъдеш добър мюсюлманин не трябва да лъжеш. А Цецко толкова много ни е мотал тук (веднъж цял ден говорехме с него на английски - тогава бе Константин помак от Гърция - с ник kavala), че вече едва ли ще му повярвам някога.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
За да бъдеш добър мюсюлманин не трябва да лъжеш. А Цецко толкова много ни е мотал тук (веднъж цял ден говорехме с него на английски - тогава бе Константин помак от гърция - kavala), че вече едва ли ще му повярвам някога.
Да, така е.

Offline oruch

• Senior member
Никога не съм провокирал...Казвам си такъв какъвто съм - за да ме приемете или айде ако не ме приемете поне да знаете що за човек съм..За какво да лъжа..
Ако си искрен, аз те приемам,въпреки нещата които се отричат от исляма.Нали имаш вяра в сърцето тя е най важна на първо време, и ако е искренна, другото идва от самосебеси.

Selcha

• Guest
Колеги, това е вярно което казва Мустафа..Аз най-много на него разчитах , че ще ме приеме такъв какъвто съм..Беше вече късно, бях изгонен от дома си,защото наистина сайта помак.еу е мой дом..През целият ден като съм на работа бързам да се прибера и да влезна.Да бъда сред свои..Да изгониш свой обаче от дома му, е много тежко..А на мен какво ми оставаше? Поставете се на мое място поне за малко

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Ако си искрен, аз те приемам,въпреки нещата които се отричат от исляма.Нали имаш вяра в сърцето тя е най важна на първо време, и ако е искренна, другото идва от самосебеси.
Да Оруч, ако е искрена вярата, всичко си идва от самосебе си. Но като слушам Селча какви ги върши малко ме съмнява искреността му. Това е моето лично мнение.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Няма проблеми - обичай си сайта, засега си тук сред нас. Но недей да даваш акъл за политиката на сайта упреквайки доказани членове, вземи си поука и бъди искрен.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Колеги, това е вярно което казва Мустафа..Аз най-много на него разчитах , че ще ме приеме такъв какъвто съм..Беше вече късно, бях изгонен от дома си,защото наистина сайта помак.еу е мой дом..През целият ден като съм на работа бързам да се прибера и да влезна.Да бъда сред свои..Да изгониш свой обаче от дома му, е много тежко..А на мен какво ми оставаше? Поставете се на мое място поне за малко
Селча, няма за какво да те гонят, освен ако ти самият не си го изпросиш. И аз те приемам такъв какъвто си. Не съм упълномощен да те съдя или каквото и да е. Само те наставлявам, а има кой да ти държи сметка.

Offline oruch

• Senior member
Мога да дам пример със пратеника с.а.с.Когато един човек влезнал в джамията и се изпикал, с извинение за израза, сахабетата скочили,"-оставете го , казал расулюллах, хвърлете една кофа вода".Примери има много.

Selcha

• Guest
Тъкмо сте ме захванали - питайте ме всичко..ще отговоря..после може да си изтриете въпросите , че не са по темата..Давайте смело и без цензура

Offline abc

• Forum fan
Какво е хипопотиброкарабадабър?

Offline Dobrev

• Forum fan
Друг голям празник за змии е Благовец, на 7 април.  Тогава се връзват люлки,  които се развързват на Димитровсен.
След Благовец старите хора празнуват Разпети петък, петъка преди Гергьовден. На Гергьовден, 6 май, се колят агнета, принася се жертва да плодородие.
След това е Иримъ, на 14 май. За гръм и трясък. Името идва от някакъв светец от Корана, за който нищо не зная.
После са Русалиите, Русалската седмица, някъде втората половина на юни. Тук някъде и е Вълтоломей, но не зная датата. Следват Петровден и Илинден, които се свързват с панаирите в Български извор и Кирчево.
Към края на септември е Кръстовден, той само се споменава и накрая Димитровден

Фисинка,
Ти ме застреля с тия празници. Сериозно ли се почитат от помаците по вашия край?
Димитровден, Мишинден, Разпети Петък, Гергьовден, Въртоломей, Петровден, Илинден, Кръстовден ...
Че те баш християните пропускат доста от тях.
От кога са почнали да се празнуват при вас?
Да не е било след 1878 година или е от преди това? Имаш ли идея?
Плевнепомак пък пеше писал за Герман.
Аз бях чувал за криптохристиянство и християнски остатъчни вярвания сред родопските помаци, ама при вас си е направо едно към едно, ако си ги почитате от преди Освобождението.

Offline ficinka

• Adviser
Да празват се още , незнам точно от кога са почнали  но се празват и до днес, аз лично не ги знаех точно по дата празниците освен Благовец,Гергьовден  останалите старите хора ги знаят , и когато по възрастните кажат че днес на тази дата е еди кой си празник и не се прави тово и това , ние го спазваме .Който не ги спазва наистина се смята за човек който не милее за доброто на останалите .Ще видя дали има някой който знае от кога точно са започнали и ще пиша за това тук.

Offline shaban

• Forum fan
Pri nam pomakite nema takiva Mishini ,Patkini   i drugu  prazdnici. Edinstvenite prazdnici za nam sa dvata Bayrama i po izklu4enie Hadreles i Od tama natatak si4ko e  volna interpetacia.

Offline ficinka

• Adviser
Искам да се извиня ако съм засегнала някого ,но доскоро ние тук дори не сме и чували че в Родопите има толкова големи  помашки села ,нито пък че всичко се е запазило при вас,както и вие не бяхте чували нито знаехте нещо за нас, аз не съм етнограф и не искам да бъда забъркана в спорове за нашият произход,мислех че статията която побликувах с разрешение от собственика разбирасе е достатъчно ясна ,написана е от един страничен човек който  е безпристрастен  и не е възродител а един учен който си разбира от работата, а за празниците аз не съм историчка ,говоря отсвое име, не искам да засегна нито един  помак или помакиня тук, не искам да налагам никакъв произход на никой.Бояне извини ме но има чувството че не си прочел добре материала на Моюру,а и останалото написано от мен,казах че някой неща просто се правят без да се влага никакъв смисъл в тях,на какво с едължат -например това с великден ,по точно боядисването на яйцата понеже само това се прави и то просто така без никакво значение, учителките в нашето училище болшинството от тях са християнки , и на велекден карат децата да си новят яйца от вкъщи да ги боядисват в училище ,това е не казвам че се  чества като голям празник или нещо такова, нищо подбнотова е от има няма 4-5 години,просто на децата им е интересно нищо повече.Не искам да бъда разбрана погрешно или думите ми да бъдат изтълкувани погрешно.