Искам да се извиня ако съм засегнала някого ,но доскоро ние тук дори не сме и чували че в Родопите има толкова големи помашки села ,нито пък че всичко се е запазило при вас,както и вие не бяхте чували нито знаехте нещо за нас, аз не съм етнограф и не искам да бъда забъркана в спорове за нашият произход,мислех че статията която побликувах с разрешение от собственика разбирасе е достатъчно ясна ,написана е от един страничен човек който е безпристрастен и не е възродител а един учен който си разбира от работата, а за празниците аз не съм историчка ,говоря отсвое име, не искам да засегна нито един помак или помакиня тук, не искам да налагам никакъв произход на никой.Бояне извини ме но има чувството че не си прочел добре материала на Моюру,а и останалото написано от мен,казах че някой неща просто се правят без да се влага никакъв смисъл в тях,на какво с едължат -например това с великден ,по точно боядисването на яйцата понеже само това се прави и то просто така без никакво значение, учителките в нашето училище болшинството от тях са християнки , и на велекден карат децата да си новят яйца от вкъщи да ги боядисват в училище ,това е не казвам че се чества като голям празник или нещо такова, нищо подбнотова е от има няма 4-5 години,просто на децата им е интересно нищо повече.Не искам да бъда разбрана погрешно или думите ми да бъдат изтълкувани погрешно.