Фотакиев смешно е да се твърди, че Дамаскин е познавал археологията. Тази наука възникнала скоро. И аз съм богослов ама не ширя с лопатка в ръка за да копая старени нали. Ние не сме в синхрон. Аз като историк исползвам архелогията за съпостъавка с кораничните ио библейски разкази за минали народи. Това е друго и е различно от това което пишеш.
Ами тези дето са писали за триядата която имала дълга история са го вписали в Кембричката университетска история, том 1, с 505. Може и да не са били християни, може да са били атеизти, ама малка е вероятноста да са били мюсюлмани нали? Пък и влиянието си е влияние ясно се вижда. Не я само една статуетката там от неолита примерите са доста. А ние знаем че цивилизацията в Европа се развивала по-бавно от тази в Близкия исток нали. В Европа докато се стопят ледниците е минавало време през този период в Азия хората опитомявали животни, занимавали се с земеделие, дори си измислили и азбука. Така че богородица или богинята майка си е от Близкия исток и през Мала Азия навлязал в Еверопа. Нали си чувал за Чатал Хуюк и Мерсин. Едната култура е неолитна, а другата от ранния енеолит. За богините майки в европа първо да ги проследим при траките на Балканите, при гърци имало богини ама дали са били майки немога да ти кажа, за етруските незнам, ама знам за една в Малта, която е от неолита и за архиолозите било загатка, как изведнъж тази цивилизация спряла да съществува. Той Аллах си знае работата.
Ние мюсюлманите може да се вдъхновяваме и без картини, на нас Корана ни е достатъчен. отври го и чети и ще видиш, как тези картини ще изкочат пред теб за апокалипсиса, съдния ден, рая и ада. Пък и вие трябва да взимате пример от протестантите. Виж те също не се вдъхновяват чрез икони.
Ако отидем по на далеч в времето ще видим че Константин велики си е бил езичник по времето на пъвия вселенски. Точно тогава било взето решение кое евангели да влезе в новия завет и кое да не влезе. Според мен най-правелно евангелие е било Евангелието на ебионитите (евионитите), създадено е вероятно през ІІ век и е използвано от християните-евреи. Тези християни евреи ще да са били трето коляно последователи на Иисус. Знае се че апостолите и тяхните ученици не са оставили нищо освен решението от апостолския събор, поради простата причина, че те са очаквали апокалипсиса да настъпи твърде скоро. Но ебионитите са оставили, после Аллах знае, какво са направили Константин и компанийка с този вид евангелия. Да не говорим за царица Елена, майка на Константин Велики, която посетила светите места в Палестина и пожелала да открие кръста на който бил разпнат Иисус. След 4 века след като го открила, това се приело радушно и нито един християнин по късно не възразил на това.