Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 565508 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Pomak BG, имам предвид, че така наречените прабългари не са оказали почти никакво или минимално влияние на генофонда на населението. Може би в Шуменско и Разградско са оказали и то сред "Капанците", които твърде много наподобяват някои степни народи. Иначе останалите сме потомци на смесилите се траки и славяни, за това няма никакъв спор. Назоваваме се българи по народа създал и управлявал държавата ни в началото. Както французите са взели името на франките. В някой райони на северна България има определено кумански примес. А ти може би знаеш, че градовете Лясковец, Горна Оряховица и село Арбанаси са основани от албанци християни (арнабаси), и техните потомци си живеят все още там и макар културно претопени расовите им белези все още се забелязват. Тъй като си от Златаришко вероятно си ходил в Елена. Там може да си виждал местните балканджии, които имат както много различен расов тип, така и различен диалект( вече почти загубен) от района на Търново. Ти от кое село си? Рода ми е от село Бойковци, община Елена, но дълбоките корени са в близкото село Костел.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Къде ги четете тези бисери по отношение на славяните, българите, езиците и т.н. ??? :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Къде ги четете тези бисери по отношение на славяните, българите, езиците и т.н. ??? :)
Просто съм израсъл в този регион и отлично го познавам Знам и стария диалект който се говореше преди, и който сега е почти напълно изместен от търновския. Също така знам, че преди смесените бракове с небалканджии са били изключително редки, както и тези с балканджии и от Котел или Троян. Чел съм много и всичко което съм чел е доказало това което съм видял. А капанците наистина са уникални. Ходил съм в техни села. А така наречените прабългари определено са днешните капанци- като започнеш от диалекта им, минеш през къщите им и завършиш с шевиците им.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Това не са бисери, а реалност. Лошото днес е в това, че науката я гласим според политиката. До оня ден аз щях да съм в БАН заради мойто славянско обеждение, когато бяхме с руснаците братушки. Сега вече като не сме пак да сме индоевропейци ама от Авганистан.
 Ето на товеа викам аз бисери.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Това не са бисери, а реалност. Лошото днес е в това, че науката я гласим според политиката. До оня ден аз щях да съм в БАН заради мойто славянско обеждение, когато бяхме с руснаците братушки. Сега вече като не сме пак да сме индоевропейци ама от Авганистан.
 Ето на товеа викам аз бисери.
Определено афганистанската теория е съшита с бели конци. Езика ни, културата ми, народните ни вярвания, антропологичния ни тип и гените ни говорят, че сме смес между южни славяни и местните траки. Това че в езика ни има няколко ирански думи не значи нищо, тъй като славяните векове са живеели в близост до ираноезичните скити и доста общославянски думи имат ирански произход. Pomak BG, ти не ми каза от кое село си.

Offline PNK2003

• Forum fan
Просто съм израсъл в този регион и отлично го познавам Знам и стария диалект който се говореше преди, и който сега е почти напълно изместен от търновския. Също така знам, че преди смесените бракове с небалканджии са били изключително редки, както и тези с балканджии и от Котел или Троян. Чел съм много и всичко което съм чел е доказало това което съм видял. А капанците наистина са уникални. Ходил съм в техни села. А така наречените прабългари определено са днешните капанци- като започнеш от диалекта им, минеш през къщите им и завършиш с шевиците им.

Едва след като публикувах коментара си видях мнението ви...

Offline PNK2003

• Forum fan
Създаване и утвърждаване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел

Прабългарите били скотско племе. Те водели номадски начин на живот, но вече заселили се на Балканите, започнали полуседнал начин на живот. Прабългарите се препитавали предимно със земеделие, като лов и риболов.
Славяните били миролюбив народ, който чакал от засада, а после използвал отровни стрели. Най-голямото предимство на областта Загоре било, че тя имала изглед към морето. Според законодателството на Аспарух конете не трябвало да се ядат. Прабългарите разчитали основно на конницата. Те донесли в Европа стремената и сабята като оръжие. Това позволявало на ездача да се изправи и да сече отгоре-надолу или да стреля с лък по време на езда. Дотогава византийците и останалите народи можели само да промушват от седлото на конете поради нестабилността си. Славяните разчитали на здрава пехота. Смелостта им била пословична. Често се биели голи до кръста, за да не им пречи облеклото. Кубрат се установил между Балтийско и Мраморно море, а на юг достигал до Червено море. Тогава за пръв път се появил стремежът за България на три морета. Славянските племена били много добри в строителството – те сами си построявали домовете от камъни и кал, правели си и отбранителните крепости. След приемането на Юстиниан ІІ в Цариград той бил убит, за разлика от първото му гонение, когато му били отрязани само ушите. Славяните се обличали с бели ризи и долни гащи. Те били изключително гостолюбиви, затова били готови да защитят госта си и да отмъстят за него. През 681 г. е осъществен мирът, който гарантира появяването на една нова страна върху старата територия, наречена България.
681 г. е годината на старта на едно ново начало за славянското и прабългарското общества, които със съвместни усилия построили нейното начало. Сключил веднъж мирния договор, Юстиниан решава да го наруши и отново напада новосъздадената държава, при което загива Аспарух. Кубер е един неуспял Аспарух. Славяните се наблюдавали в три основни вида – славяни, словени и словини. Дотогава славяните водят спокоен начин на живот. Едната византийска флота минала по поречието на Дунава, а другата – през проходите на Стара планина.
Българите установили, че ромеите са за фураж на конете. През 681 г. Константин ІV Погонат сключва съюз със съюзниците, защото в този момент не е в състояние да воюва с тях.  Славяните са източноевропейско племе с тотемен произход, което водело заседнал начин на живот. Значението на заселването на славяните е от съществено значение както за тяхното развитие, така и за ползата от етническите преплитания. Северната граница на новата държава минавала по Дунава, а североизточната - по поречието на Днепър и Днестър. Славянският бог на слънцето е Нептун. Най-странното нещо е, че те дори нямат храмове. На България е определено да гради и променя историята на тогавашния свят. През 715 г. Балканският полуостров е залят от арабска експанзия.  Останалите държави в Европа изразяват своята благодарност на България и открито възхищение от военно-политическите й качества.  Българската държава е първата варварска държава.
Населението е представено от свободни селяни-общинари.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Брат, тука пишем  сериозни неща и не знам защо си постнал тези кандидат студенстки бисери?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Историята на траките в Источните Родопи я знам горе долу. Когато смоляните и другите славянски групи се заселили в Родопите, те навлязли в територията и от запад или северо-запад и отблъснали траките в Източните Родопи в обл. Ахридос. Там и от по-рано под дълговековното влияние на грърците се елинизирали. В тази райони по-късно се заселили и други народи, сред които имало и славяни, но се предполага, че траките били бълшенство. За тях свидетелстват и монество паметници в района останали и от езическият им период. Не след дълго когато придошли юруците, които се заселили в Источните Родопи от Югоизток ги разделили на две като по-голямата част се заселила по Беломорието и се смесила с гърците, а по-малката част слязла в тракия и била наречена с турското наименование каракачани, което в превод означава бягащи черни "хора". Въпроса е как се назовавали тези хора преди да бъдат обозначени като каракачани от османлиите? Ами траки. Другото което е поради тена им който е специфичен и за гърци, италианци, испанци и пр. тези хора далеч не са били като нас светли със сини очи и пр. Пък и все нещо трябваше да остане от тях в нас. Немислиш ли? Другата тракийска група латинизираната, т. нар. власи са също траки. Те са планинско скотовъдно население подобно на каракачаните, ама латинизирано по времето на Римската империя. Голямата тракийска част от Северна България свормирала румънската държава. Тези хора дълго време искаха попечителство над куцовласите на Балканите. Онези власи за дето ставаше въпрос по горе. Аръмъните и те може да са от тази група. Така че нищо не е изгубено. Имаме и траки както виждаш. 

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Историята на траките в Источните Родопи я знам горе долу. Когато смоляните и другите славянски групи се заселили в Родопите, те навлязли в територията и от запад или северо-запад и отблъснали траките в Източните Родопи в обл. Ахридос. Там и от по-рано под дълговековното влияние на грърците се елинизирали. В тази райони по-късно се заселили и други народи, сред които имало и славяни, но се предполага, че траките били бълшенство. За тях свидетелстват и монество паметници в района останали и от езическият им период. Не след дълго когато придошли юруците, които се заселили в Источните Родопи от Югоизток ги разделили на две като по-голямата част се заселила по Беломорието и се смесила с гърците, а по-малката част слязла в тракия и била наречена с турското наименование каракачани, което в превод означава бягащи черни "хора". Въпроса е как се назовавали тези хора преди да бъдат обозначени като каракачани от османлиите? Ами траки. Другото което е поради тена им който е специфичен и за гърци, италианци, испанци и пр. тези хора далеч не са били като нас светли със сини очи и пр. Пък и все нещо трябваше да остане от тях в нас. Немислиш ли? Другата тракийска група латинизираната, т. нар. власи са също траки. Те са планинско скотовъдно население подобно на каракачаните, ама латинизирано по времето на Римската империя. Голямата тракийска част от Северна България свормирала румънската държава. Тези хора дълго време искаха попечителство над куцовласите на Балканите. Онези власи за дето ставаше въпрос по горе. Аръмъните и те може да са от тази група. Така че нищо не е изгубено. Имаме и траки както виждаш. 
Определено етносите които споменаваш имат тракийски произход, за това съм съгласен с теб. Но и ние имаме тракийски примес. Например по едрите глави характерни за нас са били характерни и за траките, но отсъстват при другите южни славяни. В езика имаме една голяма останка- определетиелния член. А за историята ан Еленския Балкан доста съм прочел и разучил и мисля, че що годе съм сглобил пъзела. Преди там е било доста оживено, има римски пътища, останки от градове, вили, и крепости, една от които и до ден днешен пази латинското си име "Вале" ("Валето"). Явно тракийското население по тези места се запазва до 10 век, когато прогоненото от унгарците племе славини търси убежище отсам Дунав. Имам данни, че именно те са се заселили тук, след като съм проучил техните потомци поели на север- Русините, и северозапад- поляците от Закопане, с които имаме толкова много прилики във всяко едно отношение. И в Балкана са заживели с траките като определено славините са имали превес. Има данни че преди по тези места или поне в техните околности са пребивавали и поляни, които са били заклети врагове със славините. Между другото, ние все още наричаме част от съседите си поленци, дори да не живеят в поле, кото говори за един пос стар именен пласт. И дори и сега същесвува неприкрито лошо отношение към поленците, което преди 70 години си е било явна омраза.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Забравих да спомена, че някъде бях чел византийски автор който споменава, че когато славяните нападат империята на места ги посрещат като освободители и се съюзяват с тях. А кой друг в Балканските владения на империята можеда ни посрещна като освободители освен поробените траки. Това показва, че явно сме били в приятелски отношения с тях. И после явно сме се слели.

EVROPOMAK

• Guest
Създаване и утвърждаване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел

........ тогавашния свят. През 715 г. Балканският полуостров е залят от арабска експанзия.......
Ами, така де, ей точно от тая 715 г., в Родопите местните езически Траки , които сега ги наричат Помаки са приели исляма доброволно, но кат го каже някоя Помак, айде пак юруш да го бориме!   :D ::)
Ама, добре, че е казано от разумещ друговерец, та няма кой да спори за това пак излишно!  ;D  ;)

Offline Metka

• Forum fan
Хора, трябва да приемем факта че има много достойни българи като ПНК и Балканжия, които не търсят провокаций относно произхода ни.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Хора, трябва да приемем факта че има много достойни българи като ПНК и Балканжия, които не търсят провокаций относно произхода ни.
Благодаря, Метка. Да те нарекат достоен човек е голяма чест!

Offline PNK2003

• Forum fan
Метка,

Напълно си прав, че не търся провокации.  И честно да ти кажа ми е все тая кой за какъв се самоопределя.  Това си е негово право.  Аз си имам своите разбирания за живота, вие - вашите.  Всеки човек има глава на раменете си за да мисли и разсъждава.  Единственото към което се придържам в сериозните дискусии (исторически, политически, социални, правни и др.) са фактите и доказателствата въз основа на които се стремя да достигам до правилни умозаключения.  В историята по принцип има толкова спорни моменти и е нормално да се водят дискусии.  Но ръсенето на бисери понякога ми идва в повече...