Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 565433 times)

0 Members and 31 Guests are viewing this topic.

Offline ficinka

• Adviser
На тази жена само долната част от носията не е помашка.
 Ще си пизволя сега пък аз да ти направя една забележка съвсем добронамерено, тази на вид поличка а ко се вгледаш е импровизирана, направена е от учкур но неошит  с трантулките както ги наричаме ние а само изтъканата част и,зашити са няколко такива и се е получил този резултат много цветна поличка , тай че не мисля че долната част не е помашка след като е изработена дори и импровизирано от изтъкан помашки учкур, и аз не го забелязах веднага но като се вгледах по добре си личи че е било учкур но без бялата част която се навива на кръста

Offline ficinka

• Adviser
Понеже нямаме спонсори за певческата група жените са доста изобретателни не мислиш ли ,дори прекалено,е справят се някак то се вижда  ;)

Offline svilen.

• Member
  • **
FICINKA.. blagodarq ti za snimkite i istoriqta na tvoq rod prekrasni sa 6te e hubavo da ka4i6 i ot sabora vi i nqkoq tamo6ni pesni ako moje nqkoe klip4e da ni zaradva6 s ne6to razli4no vsi4ki pomaci tuk .. BLAGODARQ TI ZA VSI4KO KOETO PRAVI6 I POKAZVA6 ZA VA6IQ TAKA NEPOZNAT KRAI.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Така е. Но по добре щеше ако всичко си е автентично. Кофти е да гледаш нашите хора как се повлияват по шепа българи и им играят на свирката. Ние също имаме какво да покажем и ние също може да направим вечеринки свързани с нашето ежедневие. Имаме и учени хора, които могат да съчинят някой разкази за нас и по тях да се съставят вечеринките, които накрая да са с подочителен характер. И тогава ще е уникално и дори за тази шепа българи, тъй като те тук ще гледат оригинални неща, а не изкуствено създадени.

Offline daczo

• Forum fan
Do Pomak.bg.Teteven e v severna Bylgaria.V tazi chast na stranata ne sa shepa BYLGARI.Kakvo losho ima kogato se sybirat pevcheski grupi. Ot Dunava do Rodopite[vkluchitelno]e BYLGARIA, dali na niakogo se haresva ili ne.Zhenite sa s drehi na rajona i stranata v koiato zhiveiat.

Offline ficinka

• Adviser
Не мога да разбера кое е кофти в случая, нали не искате да си скълъпвам исдториийки които да са изгодни  , това е истината това се случва тук в  нашето село това и ви показвам не искам да си изграждате погрешно мнение за нас , ние се гордеем със всичко  което е постигнала певческата ни група няма значение в каква носия е облечена,въпреки че точно тази е характерна за региона, аз не съм казала че е помашката ни носия ,дори предупредих че нее ,защо подминаваш някой  мои думи, умишлено ли е незнам но се чудя, те са помакини и всички тук сме помаци това няма как да се промени , първо се хващате за името а сега пък и за носията , не мога да ви разбера бре хора , както и не мога да разбера тук какво искате да се показва, мислех си чо трябва да се показва истината за това как живеем в момента не само за миналото ни , прощавайте но аз си мисля че този сайт е международен и не мисля че трябва някой да се съобразява с това дали на един или двама или повече хора това не им допада,незнам  какво е  разбирането ти за изкуствено и кое за оригинално на теб  Pomak bg ,като имаш такива добри идеи какво правиш по въпроса, в Галата правят ли такива оригинални неща та смееш да твърдиш че всичко това е изкуствено, аз лично поне не съм чувала, а ти си там и можеш да измислиш нещо оригинално, не ме разбирай погрешно нямам лоши намериния спрямо теб , дори те уважавам и затуй си позволявам да казвам какво мисля директно, това си е твое мнение и  аз го приемам , различни хора различни идеали , това е ако всички тръгнем да се водим по мнението на един човек това означава че сме всичко това за което ни смятат по принцип,невежи,тъпи и без свое мнение и безхарактерни хора, няма перфектни хора на земята, пък и като ти сам каза в началото тук В Градежница не всички са вярващи има и такива които не са, аз лично мисля че това е нещо красиво и всеки който мисли като мен има право да му се порадва .А за вечеринките аз лично много се радвам че още се правят, понеже от доста дълго време не съм присъствала на такава вечеринка дори и не с наша история която да се играе, ако не се правят ще се забравят което е още по лошо мисля аз.

Offline ficinka

• Adviser
FICINKA.. blagodarq ti za snimkite i istoriqta na tvoq rod prekrasni sa 6te e hubavo da ka4i6 i ot sabora vi i nqkoq tamo6ni pesni ako moje nqkoe klip4e da ni zaradva6 s ne6to razli4no vsi4ki pomaci tuk .. BLAGODARQ TI ZA VSI4KO KOETO PRAVI6 I POKAZVA6 ZA VA6IQ TAKA NEPOZNAT KRAI.
Да има клипчета просто чакам Назми да ми обясни как се качват , там момичетата пеят с помашката ни носия и надявам се това да съвпадне с мнението на някой хора за оригиналност,песните са страхотни и разбирасе че ще ги кача тук да ги чуете всички или поне тези които искат разбирасе

Offline daczo

• Forum fan
Predi 3 godini biach na Beklimeto[okolo Troian]na pevcheski sybor.Imashe grupi ot ciala Bylgariia.Beshe mnogo hubavo.Systizavacha se s peene.Nemashe gi pomak.bg da im kazhi da ne peiat zaedno s bylgarite.Takiva deliat na nie i vie.Nie provoverni vie giauri,i taka bez kraj.Ficinka vsichko e mnogo hubavo.Kato biah mlad i v Bylgariia igraeh v samodejna systav.Dori se opitvah da peia ,no nishto ne izlizashe.Pozdravi.

Offline ficinka

• Adviser
Да имам и клипове на такова надпяване в Рибарица, народен фестивал на носията и там нашите помичета пеят с характерната за Тетевенският регион носия и с нашата  помашката си носия , не мисля че са направили нещо лошо напротив ,който е ходилна такива надпявания знае че са страхотни

Offline pomak BG

• Historian
Не се докачай Фици нищо лично. Моето мнение чисто историческо.
Под една шепа българи имах предвид онази групичка, която иска да ни побългари и да премахне от нас всичко автентично. Нямах предвид всички българи, комшулука между нас ще е много по добър, ако не е тази шепичка да ни ръчка един друг. Незнам как се развиват вечеринките в Градежница, но ще ми е интересно да ви посетя, тъй като скептичното в мен е останало от историчските книги, доклади и архивни документи. След всичко което съм чел не останах с добро впечетление от тях.
Ето например какво гласи един устав на дружба Родина, която през 1938-1944 г имала за цел да побългари помашкото население в Родопите:
Уставът на дружеството бил утвърден под № 8120 на 09.03.1939 г. Целите на дружеството били да работи за взаимното опознаване, сближаване и подпомагане на помаците и българите в Родопската област. Да събужда и развива националното самосъзнание у българите с мюсюлманско вероизповедание. Да подпомага всички инициативи, които целят културното, просветното и всестранното израстване на помаците от двата пола и да култивира у тях любов към род и държава. Да ги пази от всякаква външна пропаганда. Да съдейства за стопанското и икономическото издигане на Родопския край. За постигането на поставените цели дружбата щяла да си служи със следните средства: организиране на срещи, вечеринки, представления, беседи, сказки, четения, изложби и др.

На пръв поглед всичко е шест, но във всички тези точки целта е да се отдели помашкото население от общата мюсюлманска маса и да се приближи към българската с цел постепенното му асимилиране. Това в Градешница до някъде вече се случи. Често съм чувал там израза ние не сме турци за да правим това и това. Сякаш в мюсюлманската религия е само на турците. Като погледнем реално Корана е на арабски но никой не го споменава. За народните надпявания аз съм вен особенно когато става въпрос за международни и когато в тах участват самодейни групи от страната ни.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ!...

Стресни се, племе закъсняло!
Живееш ли, мреш ли, ти не знаеш!
След теб потомство иде цяло,
какво ще да му завещаеш?

Това са думи на поета Вазов, цитирани от Мустафа Шарков, активен деец на "Родина" и отправени към помаците. И наистина като гледам днес много са се стреснали. Даже един "осъзнал се" от това племе изръси сумати пари за ново IP за да може да ни "стряска" и нас - "заспалите":

...Една част от нашия народ, обаче, за голямо съжаление, остана още в непробудната нощ на мрака и невежеството, благодарение на пакостното си заблуждение под силата на новата вяра, наложена й от завоевателя. Това са така наречените българи мохамедани, наброяващи около сто хиляди души, заселени главно в Родопската област. От триста години те живеят в мрак и невежество, подари своята ограниченост и религиозно влияние, което не им позволява да разграничат народност от религия. По език и националност принадлежат към българския народ, обаче религиозната принадлежност изкуствено ги привързва към техните поробители, което обстоятелство и до днес ги прави да се чувстват отделни и от едните, и то другите. Обаче слънцето изгрява и истината настъпва и за тези наши братя.
От няколко години насам из полята и долините на китна Родопа - там, дето е звънтял навремето немилостивият меч, се чува пак същият зов: "Стресни се племе, племе изостанало!", и то из самите българи мохамедани. Явиха се смели и самоотвержени младежи - будители, българи мохамедани, пропити с национално съзнание и идеализъм. Те смело издигат своя глас за пробуждане на своите сънародници из непрогледната нощ на мрака и невежеството. Подвигът на тези младежи е не само смел, но и героичен, понеже се явяват между хора, които, поради силен религиозен фанатизъм, не могат да ги разберат. Но тези млади будители не се обезсърчават и с още по-голям идеализъм ще продължават подетото дело...

Стресни се и виж какво е твоето здравословно състояние. Живееш в нехигиенични жилища, храниш се с мизерна храна и се предразполагаш към заболяване и преждевременна смърт! Стресни се, племе, и виж, в какво си положение! Време е да се пробудиш и да тръгнеш в пътя на културата, наравно с твоите сънародници и братя българи, които са те далеч изпреварили. Твоят еднокръвен български народ те вика! Той те чака да те приюти под своите криле и в своите родни обятия, за да заживееш тъй, както той живее. Стресни се, осъзнай се и се гордей, че си българин.

Offline ficinka

• Adviser
Не се докачай Фици нищо лично. Моето мнение чисто историческо.
Под една шепа българи имах предвид онази групичка, която иска да ни побългари и да премахне от нас всичко автентично. Нямах предвид всички българи, комшулука между нас ще е много по добър, ако не е тази шепичка да ни ръчка един друг. Незнам как се развиват вечеринките в Градежница, но ще ми е интересно да ви посетя, тъй като скептичното в мен е останало от историчските книги, доклади и архивни документи. След всичко което съм чел не останах с добро впечетление от тях.
Ето например какво гласи един устав на дружба Родина, която през 1938-1944 г имала за цел да побългари помашкото население в Родопите:
Уставът на дружеството бил утвърден под № 8120 на 09.03.1939 г. Целите на дружеството били да работи за взаимното опознаване, сближаване и подпомагане на помаците и българите в Родопската област. Да събужда и развива националното самосъзнание у българите с мюсюлманско вероизповедание. Да подпомага всички инициативи, които целят културното, просветното и всестранното израстване на помаците от двата пола и да култивира у тях любов към род и държава. Да ги пази от всякаква външна пропаганда. Да съдейства за стопанското и икономическото издигане на Родопския край. За постигането на поставените цели дружбата щяла да си служи със следните средства: организиране на срещи, вечеринки, представления, беседи, сказки, четения, изложби и др.

На пръв поглед всичко е шест, но във всички тези точки целта е да се отдели помашкото население от общата мюсюлманска маса и да се приближи към българската с цел постепенното му асимилиране. Това в Градешница до някъде вече се случи. Често съм чувал там израза ние не сме турци за да правим това и това. Сякаш в мюсюлманската религия е само на турците. Като погледнем реално Корана е на арабски но никой не го споменава. За народните надпявания аз съм вен особенно когато става въпрос за международни и когато в тах участват самодейни групи от страната ни.
Ок това е дрруго нещо но все пак се доизказвай така може да останеш погрешно разбран както от мен в случая, аз няма какда знам какво с и имал в предвид нали така, виждам само това което си написал и така го разбрах, ок така съм съгласна с теб, а за вечеринките нали ти казах все по рядко се правят което е жалко, но ако се състои някоя вскоро време ще намеря начин да те известя ,а като каза че че си фен на народните надпявания ти си качил една снимка на две сестрички в темата за помаците от ловешко, тез две деца спечелиха първо място на балканския полуостров в някакво надпяване ,само че не си спомням с коя песен и къде по точна в коя държава на Европа беше но ще попитам и ще ти кажа , и от толкова групи и ансамбли точно тези две деца взеха първата награда с което съм горда те са помачета от село Глогово

Offline ficinka

• Adviser
C:\Documents and Settings\Rosen\Desktop\klip4eta ansambal\VIDEO_TS.BUP

Offline pomak BG

• Historian
В Италия са взели първото място. Чух го от Керимата (Кирцата), дядото на двете дечица, който беше на гости в Българко по-българско. 

Offline ficinka

• Adviser
Точно така ,да ,не бях сигорна за държавата и затуй се въздържах да кажа