Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 551798 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Тъй като навлязахме в тази тема ще спомена моето виждане по въпроса. Много от това което се прави днес е по пример на старите. Говоря за цялата ни обредна практика с хубавите и лошите и черти. Някой от лошите привички на места съм оспял да ги премахна, но някъде там където по-рятко съм ходил все още се практикува. Говоря за избръсването на чиниите с хляб и хвърлянето му по земята. Това няма как да се скрие от външните, тъй като всеки може да ни посети и да му направи това впечатление. Един път се олучих между един стар и един младеж. Не направих забележка на младежа а на възрастния пред всички хора, тъй като възрастните са хората които ни дават пример. Фици ти не си присъствала изглежда на мевлитите които чета. Там разяснявам ислямските норми на поведение на дълго и на широко. Всеки един човек си има похват на работа. Моя е малко по-особен, но целта ми с него е да събудя заспалото у човека. Не налагам, а само напомням. Ние ходжите не сме сектанти, които да налагаме и да лъжем хората с разни неща. Но въпреки това мен са ме наричали в Градежница и сектант. Аз не досаждам на хората, не ги лъжа, не им внушавам разни неща, не ги използвам и не им говоря небивалици за да съм сектант. Моята практика на работа може единствено да се сравни с часовника. От звъненето му едните се сабуждат и търват на работа, други се правят че не го чуват и продължават да си спят, а трети изобщо не го и чуват. Това е на никой не можеш да мо го налееш в главата. А пък и щом се чуства по-умен нека да си остане със това самочуствие все ще го доведе до някъде.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline ficinka

• Adviser
Наистина не съм присъствала на мевлид  откакто беше този на баща ми раметлията , лека му пръст, не ходя и на погребения , не че  ме е страх от мъртвите ,явно това е мой вид защитна реакция от мъката която съм изживяла с годините , ако това е подходът ти значи си на прав път , просто трябва малко повече търпение ,когато нещата стават бавно но сигорно  са с  по дълъг ефект според мен, но вероятно си забелязал че хората се страхуват  и са склонни да вярват на много неща , както вярват в поверието на сънищата , и куп други неща , така ще повярват някой ден и на твоите думи , а това че те наричат сектант , ислямист и кво ни не още , и това ще отмине според мен, то и аз май се привърнах в нещо като твой адвокат в последно време ,
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline Metka

• Forum fan
Аз виждам че хора от тетевенския край,напоследък почнаха много сериозно да гледат на
това което се е случвало и се случва с тях.
Радвам се тези хора преоткриват себе си като автори, които задават дневния си ред.
Не мога да подмина и факта че най после - pomak_BG и pomag , успяха да излязат от желязната хфатка на непримирими опоненти и днес те пред нас демонстрират какво е това прошка.
Разбира се не бих подминал да споделя и факта че това се случва и с помоща на Фичинка, чиято роля на посредник е успешна.
За всички нас това бе добър урок...
Споделям и факта че за нещастие , Аз, Ади и Амет не можахме да помиримр като посредници  двамата - Nazmi i Snake...
Изглежда трябва да наемеме Фичинка.. 

Offline ficinka

• Adviser
Не мисля че заслугата е моя, просто трябва да се опитаме по някакъв начин да приемем другият такъв какъвто е , и дасе опитаме донякъде да го разберем колкото и трудно да е това

Offline ficinka

• Adviser
Малък изглед на Градежница през зимата.

Offline ficinka

• Adviser
URL=http://img687.imageshack.us/i/046ai.jpg/][/URL]

Offline ficinka

• Adviser

Offline ficinka

• Adviser
Понеже незнам как да намаля размера на снимките , когато се кликне върху самата снимка излиза в по малък размер.

Offline ficinka

• Adviser

Offline ficinka

• Adviser
URL=http://img11.imageshack.us/i/038bq.jpg/][/URL]

Offline yusu

• Global moderator
ficinka ако приемаш един съвет от мене:

когато качваш снимките в жабчо използвай размер за 15 инча монитор и след това копирай от където пише ;direkt link'

Shumarov

• Guest
Прекрасни зимни пейзажи, Фицинка! Поздравления за изискания ти вкус!

Offline ficinka

• Adviser
ficinka ако приемаш един съвет от мене:

когато качваш снимките в жабчо използвай размер за 15 инча монитор и след това копирай от където пише ;direkt link'
Много благодаря за съвета. :)

neru

• Guest
Ti ima6 talant da pravi6 tova,koeto pravi6

Offline pomag

• Senior member
Помаци от село Галата

В този видео клип искам да покажа една помашка песен тя се казва МАХМУДОВА МАЙКА- ХИМНА НА ПОМАЦИТЕ ОТ ТЕТЕВЕНСКО.Така се изразяват повечето тук. Снимките от клипа сте ги виждали и не съм го направил добре, но целта ми е да чуете една много красива и тъжна песен. Има доста помашки песни но само под формата на видеоклип мога да ки покажа, а нямам толкова снимки и поне малко да вървят ръка за ръка с мелодията и текста. Това са песните издадени на диск с помоща на POMAK BG