Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552495 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Помаг не че искам нещо да те засегна в момента изобщо не ми е до това, но този процес не е характерен за всички в района ни. Аз може да не съм от тук и да съм дошъл в Галата преди някоко години, но и никога не съм предендирал и не съм желал да ме наричат галатенин, но това в околните села много често го правят, наричат ме галатския ходжа. Имам си свои планове за бъдещето ако Аллах е рекъл може би след време да не съм галатския ходжа, но както казва Ботев или левски, каквото сабя покаже.
Сега да преминем към това за което се дискутира тук. Вярно е че много от помаците в района са се надъхали в противоположна посока. За съжаление това се забелязва и в някой наши семейства в Галата и по Глогово, но повечето от тия живеят по Градежница и най-вече в махала Габъра и по центъра там в уличката над кметството. Тези доколкото разбрах са били облагодетелствани още през комунизма. на една част от тях им давали привилегии в, образованието, на други длъжности, а на трети и днес се възползват от привилегии. не зависимо че не съм от района, аз мога да кажа че повече съм бил сред хората за тези пет години, тъй като на мен работата ми е такава. особенно по време на погребенията. Там аз се научавам за всичко, за миналото, за настоящето. Питам по-старите хора. Срещам се със хора със всякакви разбирания. И от там аз знам много от историята в района. Освем това ако ме сравниш с някой от онези, ще видиш голяма разлика между нас. До колкото разбрах голяма част от тази интелигенция се образовала благодарение на това че претендирала, че имала български корени. По онова време на един партиен секретар сина по трудно ще влезе да учи висше от един помак тройкаджия. Докато при мен тройки нямаше, нямаше и партийни секретари които да ме уреждаха да уча висше, нито пък съм претендирал за какви ли не корени. И през комунизма да бях пак картинката нямаше да е по различна. Само че разликата щеше да е че тогава нямаше да мога да напиша книгата си за помаците, но както и да е.  
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Ама темата за езика много ме развълнува!Не се ли усещате на какъв език говорим всички-от Шар Планина,през Родопа та до Варненско?Дори и на латиница да пишем?Това е славянски език,който впоследствие е преименуван на "български" по незнайни причини и най-добре е запазен в Родопа поради затруднения достъп на "цивилизацията"-т.нар.капсулиране на езика.Не измисляйте и вие "македонски език",та чак и в Тетевенско!
Dedicated to all you

Offline ficinka

• Adviser
Обещавам в най-скоро време да прочета книгата ти помак бг и не защото нямам "обща култура "и искам да се сдобия с такава , а защото ми е интересно мнението ти ,а след като твърдиш че ни познаваш добре значи знаеш че думата "джумолиш" се използва когато искаш да кежеш на някой да млъкне , демек говори много и само глупости , това едвали ще се приеме добре ако го кажеш на някого, ще ти се обидят ,а казват ти галатският оджа защото са те приели за наше момче , след като живееш в Галата ,ако живееше в Глогово щеше да си глогарският оджа, но това няма значение ,по важно е какво се случва с нас , dazko казва да се огледам на около, но какво виждам, незнам каква е причината но хората знаят повече за християнството отколкото за исляма, но когато почине някой викаме ходжата нали не поп, вместо да казваш на погребенията ако не се чувстваме мюсюлмани да не те викаме , какво правиш по въпроса да въведеш хората в исляма, не може ли например вместо тази реч да разкажеш нещо за религията , да привлечеш вниманието на хората , живеем в християнска държава ,навсякъде около нас има неща свързани с християнството ,мисля че ролята на духовните ни водачи е такава , да ни напомнят кои сме , и пред кого ще отговаряме за грешките си ,но това е мое мнение и не искам с нищо да те засегна , както аз отчасти те опознах и съм склонна да вярвам на много неща казани от теб, така трябва да намериш начин да достигнеш до хората с които живееш ,май не остана нещо закоето да се спори и почнахме с говора , диалекти много и  все различни
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline ficinka

• Adviser
П.П Не съм имала възможност да отида в Македония до сега , но ако ми се отдаде такава предполагам ще се разберем донякъде но едва ли ще говорим на един и същ език, диакелк е едно език е друго ,ако ние говорим на македонки то тогава шопите говорят на шопски език не диалект ,техният диалект е съвсем неразбираем за нас но това не означава че говорят надруг език нали

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Фици напълно съм съгласен със теб, но добре ще е и ти да се поставиш на моето място. Когато работиш с хората е трудно. има хора и хора. Ако ти придевяваш накаква заинтересованост за религият си то не всеки го интересува това. От както съм тук малко са били тези които са се интересували, а повечето не ги е греижа. Имало е такива които първоначално не вярват после им се случи нещо и започват да вярва. Знаеш ли колко време им било нужно на комунистите-националисти да внушат сред нас изразите, "аз съм никакъв", "живея в България", "говоря книжовен български" и "вярвам в природата''. Тези изрази съм ги чувал хиляди пъти и то от различни хора жители на селата ни в Тетевенско. Но ако вникнем в изразите ще видим, че някой от тях независимо от дългогодишната пропаганда, те не са възприети правилно. Много често вярата в материалното улицетворена с природата се замества с вярата в Аллах. Така чрез внушението за срам към наименованието Аллах, то се замества с израза природа, като от там следват изрази "природата не е права" чак до изрази като "няма природа". В това отношение е и израза аз съм никакъв. Той е породен от внушението за срам към турщината. А пък българщината по принцип си е отрицателно понятие в психическата нагласа на онези хора от 70-те с които се работело. Знаеш какви са термините които се използват за българите тук, "свиня", "траба" и пр. След като турците са такива и такива, а българите са такива и такива, какво остава тогава, да се самоопределят като никакви. След което това се предало на поколенията и днес младите също го споменават. Единствено изразите, че живее в България и че говори книжовен език остават по -правилно разгадани, но и при тях има доста куцащи неща, като това с книжовния език. Аз по-горе доказъх че тук не се говори на книжовен а на диалект. Този диалек е обособен като Галацки и към него влизат няколко села от района. Колкото до това че живеят в България, ако погледнем реално в България са живяли и жителите на Кирчево: Кадри Беро, Али Осман, Асан Ханев, хафъз Салих Фейзуло, жителя на Б. Извор Хюсеин Хюсеинов  и неговият баща Хюсеин Чаушев, жителите на Галата Али Абдурахманов Ходжов, Шакир Мустафов Алчов, Сюлейман Ибо Менов, Али Муков, Асан Галацки, Хусеин Гайдарски, Адем Гадинов, Рамадан Шакиров и пр, жителя на Торос: Дъбенлиев, жителите на Градежница и Глогово, Асан Гаваза, Мехмед Ибов Альов, Мустафа Муслев, Ибо Глогов, Али Ходжиски и Хюсеин Ходжовски. Всички тези хора са били жители на тази страна. плащали са си редоно данъците, отбивали си военната служба тук. голяма част от тях са били кметове, учители и свещенослужители, а общото между тях е че са били вярващи мюсюлмани. И с какво те са били по-различни от сегашните дето твърдят че живеят в България, а не в Турция. Дори мога да гарантирам, че тези хора като цяло са държали повече за морала от колкото сегашните хора които имат претенции че са какви ли не. Защото ако наистина взимаха пример от българите, те поне на джамията щеше да ходя по време на големите празници, щяха да се венчаят в джамията и пр. както правят дори и металите и скинарите в българското общество. Но като достигнахме до тази точку тук идва на мегдана друга общоприета фраза 'ние празваме всякакви празници". Ама и тук нещата не са в реалния им вид. Ако празват християнските празници те преди да седнат на хапването и сръбването трябва да извършат някакъв обред специфичен за дадения празник. Каде са колидарите, нестинарките, лазарките, каде са тези дето ще се хвърлят във Вита за кръста на Йорданов ден. Зам какво може да каже, че ако имаше църква може би щяха да ходят и да обикалят църквата на Велик ден и на Коледа щяха да извършват обреда преди да се заколи прасето, но няма. Но и това не се прави ето в Бабинци има параклис защо никой него обикаля. Да дадът заявка вярвам че попа от Тетевен няма да им откаже. За Извор съм чувал, че някой от нашите го правят, ама каде е кръщенето в църква на децата и това го няма. Така че като цяло християнските празници в района ни не се празнуват. А да вземем сега и мюсюлманските. Коле ли някой корбан по вереме на Корбан байрам? малко са тези дето го правят, а на Арефе т.е. печене разнасят ли се питки? не. На Ашуре разнася ли се ашуре? Не. Малко са и тези дето говеят. И като цяло и мюсюлманските празници вече не се спазват. То и езическите не се спазват като цяло. Малко са тези дето на вълчи, мишин, змийски и вранин ден спазват дадените забрани. И какво остава яденето и пиенето? И това празник ли е? Та аз такива празници мога да празнувам всеки ден. Ето за какво говорим в случея. Когато човек започне да вярва в  Аллах от самосебе си идва милосърдието, човеколюбието и пр. Когато човек изустави вярата си в Аллах изоставя го и човеколюбието и милосърдието. А ня тяхното място застава злобата, алчноста и зависта. Това допренесаха комонистите в селата ни.    
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

pomag

• Guest
Моето мнение, че в момента помаците от Тетевенско сасе отдалечили толкова от тяхната религия поради ред причини. През този тежък 20- годишен период на демокрация хората изнемогваха в живота и единствено се бореха за тяхното физическо оцеляване. Много от възрастните, които са спазвали обичаите и традициите ги правеха колкото можеха, и с годините то избледняваше и се стигна до това положение дори най- скъпите празници като Байрам да се празват само, че ще има хапване и пийване. Аз си спомням времето когато моята нана на този празник как ставаше много рано правеха хляба от нахут, печяхаго и самия аромат на хляба съсзаваше у нас децата за някаква празничност. За тези 20 години нещата почти се заличиха. Тези възрастни вече ги няма между живите и с тях умряха и традициите. Нрез този период младите започнаха да захвърлят традиционната ни носия, защото беше скъпо да си позволиш едно облекло, което изискваше да си купиш 4 метра плат и отделно останалото да изработиш на ръка. Много беше лесно да си купиш един спортен екип за 15 лв и си спокоен. Лесно се и обличаш ако трябва да ходиш до магазина. В този период се отхвърляше всичко от хората и не искаха да вярват, че има бог и затова започнаха да казваг, че има "природна сила" която раздава правосъдие . И с климатичните аномалии които зачестиха виждаха, че самата природа е съдника а не бог. Може би в този период от време трябваше  да има човек или ходжа да започне по някакъв начин да спечели сърцата на тези хора с добри думи и на разбираем  български да им се разясни на тези хора за мюсюлманската религия, какво испълнява тя на какво ни учи какви са нейните добродетели и да докаже на тези, които са тръгнали на църква, че е грешно за нас и да влезнат в правия път. Сега е много трудно, може да стане но бавно, с голямо търпение и упоритост, защото хората не вярват вече в нищо освен в собствените си ръце. И най-голямата грешка е вярващите да отхвърлят и да оплюват другата религия. Никой няма да дойде и при твоята, когато плюеш чуждата.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
И какво остава яденето и пиенето? И това празник ли е? Та аз такива празници мога да празнувам всеки ден. Ето за какво говорим в случея. Когато човек започне да вярва в  Аллах от самосебе си идва милосърдието, човеколюбието и пр. Когато човек изустави вярата си в Аллах изоставя го и човеколюбието и милосърдието. А ня тяхното място застава злобата, алчноста и зависта. Това допренесаха комонистите в селата ни.     

Напълно съм съгласен! Това важи за всички религии... 

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
И най-голямата грешка е вярващите да отхвърлят и да оплюват другата религия. Никой няма да дойде и при твоята, когато плюеш чуждата.

Дано повече хора проумеят тази простичка истина. 

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Дано повече хора проумеят тази простичка истина. 

Звучи по-скоро като парадокс, отколкото като истина.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Беглик

• Advanced member
На 27.11.2009 г. с. Глогово отбеляза 85-годишнината от основаването на ОУ «Христо Ботев». Гости на празника бяха кметът на община Тетевен Николай Павлов, народният представител от ПП ГЕРБ доц. д-р Михаил Николовски, зам. областният управител на област Ловеч Пламен Огнянов, началникът на РИ на МОМН Райко Райков, кметът на Глогово Бисер Габровски и др.
Директорът на учебното заведение Донка Манева поздрави всички с празника и  припомни, че на 27.11.1924 г. в махала Глогово учителят Станьо Динов от с. Малка Желязна основава училище в къщата на Сюлейман Асов Главинов. Днес в училището учат 172 деца с персонал от 15 педагози и помощен персонал.
Чрез народния представител от ПП ГЕРБ доц. д-р Михаил Николовски  поздравителен адрес изпрати председателят на 41-то народно събрание Цецка Цачева. Пожелавам здраве и нови успехи в педагогическата и учебната дейност, а на възпитаниците - самочувствие и непрекъснат стремеж да развиват уменията си и да обогатяват познанията си. Поздравителни адреси получиха и сестрите Ивелина и Тоника Росенови, които спечелиха наградите «Червената монета» и «Телевизионната монета» та 52-рия международен фестивал «Златната монета» в Болоня. Чрез вашите гласове почитателите на музиката за пореден път се докосванаха до безценното фолклорно богатство на България. Не само жителите на с. Глогово - този прекрасен кът в родината ни, но и всеки наш сънародник днес е горд с този заслужен успех. Момичетата получиха книга с историята и работата на Народното събрание и покана да гостуват в НС на Ц. Цачева.
Кметът на община Тетевен Николай Павлов поздрави учителите, учениците и техните родители с празника. Той отбеляза, че от тази есен децата изучават английски език и че дългогодишните очаквания на ученици и родители са се реализирали. Той благодари на талантливите деца на Глогово за песенните изяви, с които възпяват родния край и утвърждават имиджа на училището и общината на Тетевен  по света така, както Ивелина и Тоника Росенови, които се завърнаха от Италия. Николай Павлов им връчи грамоти за заслуги към град Тетевен и плакет и сбъдна мечтата им, като им подари видеокамера.
Зам.областният управител на област Ловеч Пламен Огнянов поднесе поздравления към всички от името на областния управител Николай Нанков и от свое име и прочете поздравителен адрес. "Знанията, придобити във вашето училище, използвайте за успешното развитие на Европейска България. Нека даровитите деца на Глогово разнасят славата на Тетевенския край по целия свят", се казваше в него. Пл. Огнянов пожела на учениците да учат усърдно, защото образованият човек е свободен. Той сърдечно поздрави Ивелина и Тоника с големите награди от Болоня и им подари DVD-уредба.

Учениците и учителите поздрави и началника на РИ на МОМН в Ловеч Райко Райков. Той връчи на директора на учебното заведение националното знаме и плакет с герба на Република България.
Празникът на ОУ «Христо Ботев» продължи с презантация на учебното заведение и пъстра художествена програма от рецитал, скечове, песни и танци, в която участваха децата на Глогово и оркестърът към фолклорния състав при читалище «Ариф Дженин».  С ръководител Румяна Манева. Песенната програма откриха Ивелина и Тоника Росенови, които изпяха китка от песните «Руфинка болна легнала», «Ай да идем, Яно» и «Сeднало е Джоре». След това бяха раздадени награди на отличените в конкурсите за рисунка «Моето училище», за илюстрации по Ботеви произведения, за любимо саксийно цвете, за мис и мистър «Юбилей» и победителите в кроса и турнира по футбол. Програмата завърши с кръшно хоро.

pomag

• Guest
Починали хора от тетевенското село Градежница масово се погребват в ниви, частни парцели или направо на метри от къщите, съобщава DeltaNews.
Последният фрапиращ случай на погребани в двор е само отпреди 2 седмици, когато в катастрофа загинаха двама младежи на 17 години. Учениците Стефка и Атанас умират на място при тежка катастрофа, причинена от техен приятел на 2 май. (Виж линка) Тленните останки и на двамата са заровени в частни имоти.
„Съобразявам се с желанието на близките, макар че тази практика стана системна", обясни кметът на селото Свилен Русинов.
Тялото на Стефка е погребано точно зад къщата й. Родителите на момичето сами пожелали това, въпреки че болката им по загубата се увеличава допълнително от ежедневната гледка на гроба.
Друга причина за страховитата практика при погребенията е, че гробищният парк е препълнен. За това Общинският съвет в Тетевен отпуска още един терен. Парцелът обаче се намира на 7 км от Градежница.
„Не искаме да возим толкова километри мъртвите. Не се страхуваме да ги копаем в имотите си. Кой където има място - там", разказва съседка на загиналата ученичка, сочейки зад къщата, където се намира гробът на Стефка.
Кметът обясни, че помашките села в околията са трудни за управление, тъй като хората не се подчиняват на властите, а традициите и мисленето на жителите са закостенели.
„Трябва да минат много години, за да се променят нещата. Опитвам се да им внуша, че това е грешно, но обезумелите от мъка близки не дават и дума да се каже", обяснява той.
Освен това, когато се издава смъртен акт, в него не се посочва къде ще бъде погребан мъртвецът.
„Не бива да ги виним. Имат си и фамилни гробища, където предпочитат да бъдат погребвани. И община Тетевен, и аз трябва да подходим с уважение към тези хора, тъй като те са затворено общество, живеещо с навиците си отпреди десетки години", допълва кметът Русинов

Offline ficinka

• Adviser
Фици напълно съм съгласен със теб, но добре ще е и ти да се поставиш на моето място. Когато работиш с хората е трудно. има хора и хора. Ако ти придевяваш накаква заинтересованост за религият си то не всеки го интересува това. От както съм тук малко са били тези които са се интересували, а повечето не ги е греижа. Имало е такива които първоначално не вярват после им се случи нещо и започват да вярва. Знаеш ли колко време им било нужно на комунистите-националисти да внушат сред нас изразите, "аз съм никакъв", "живея в България", "говоря книжовен български" и "вярвам в природата''. Тези изрази съм ги чувал хиляди пъти и то от различни хора жители на селата ни в Тетевенско. Но ако вникнем в изразите ще видим, че някой от тях независимо от дългогодишната пропаганда, те не са възприети правилно. Много често вярата в материалното улицетворена с природата се замества с вярата в Аллах. Така чрез внушението за срам към наименованието Аллах, то се замества с израза природа, като от там следват изрази "природата не е права" чак до изрази като "няма природа". В това отношение е и израза аз съм никакъв. Той е породен от внушението за срам към турщината. А пък българщината по принцип си е отрицателно понятие в психическата нагласа на онези хора от 70-те с които се работело. Знаеш какви са термините които се използват за българите тук, "свиня", "траба" и пр. След като турците са такива и такива, а българите са такива и такива, какво остава тогава, да се самоопределят като никакви. След което това се предало на поколенията и днес младите също го споменават. Единствено изразите, че живее в България и че говори книжовен език остават по -правилно разгадани, но и при тях има доста куцащи неща, като това с книжовния език. Аз по-горе доказъх че тук не се говори на книжовен а на диалект. Този диалек е обособен като Галацки и към него влизат няколко села от района. Колкото до това че живеят в България, ако погледнем реално в България са живяли и жителите на Кирчево: Кадри Беро, Али Осман, Асан Ханев, хафъз Салих Фейзуло, жителя на Б. Извор Хюсеин Хюсеинов  и неговият баща Хюсеин Чаушев, жителите на Галата Али Абдурахманов Ходжов, Шакир Мустафов Алчов, Сюлейман Ибо Менов, Али Муков, Асан Галацки, Хусеин Гайдарски, Адем Гадинов, Рамадан Шакиров и пр, жителя на Торос: Дъбенлиев, жителите на Градежница и Глогово, Асан Гаваза, Мехмед Ибов Альов, Мустафа Муслев, Ибо Глогов, Али Ходжиски и Хюсеин Ходжовски. Всички тези хора са били жители на тази страна. плащали са си редоно данъците, отбивали си военната служба тук. голяма част от тях са били кметове, учители и свещенослужители, а общото между тях е че са били вярващи мюсюлмани. И с какво те са били по-различни от сегашните дето твърдят че живеят в България, а не в Турция. Дори мога да гарантирам, че тези хора като цяло са държали повече за морала от колкото сегашните хора които имат претенции че са какви ли не. Защото ако наистина взимаха пример от българите, те поне на джамията щеше да ходя по време на големите празници, щяха да се венчаят в джамията и пр. както правят дори и металите и скинарите в българското общество. Но като достигнахме до тази точку тук идва на мегдана друга общоприета фраза 'ние празваме всякакви празници". Ама и тук нещата не са в реалния им вид. Ако празват християнските празници те преди да седнат на хапването и сръбването трябва да извършат някакъв обред специфичен за дадения празник. Каде са колидарите, нестинарките, лазарките, каде са тези дето ще се хвърлят във Вита за кръста на Йорданов ден. Зам какво може да каже, че ако имаше църква може би щяха да ходят и да обикалят църквата на Велик ден и на Коледа щяха да извършват обреда преди да се заколи прасето, но няма. Но и това не се прави ето в Бабинци има параклис защо никой него обикаля. Да дадът заявка вярвам че попа от Тетевен няма да им откаже. За Извор съм чувал, че някой от нашите го правят, ама каде е кръщенето в църква на децата и това го няма. Така че като цяло християнските празници в района ни не се празнуват. А да вземем сега и мюсюлманските. Коле ли някой корбан по вереме на Корбан байрам? малко са тези дето го правят, а на Арефе т.е. печене разнасят ли се питки? не. На Ашуре разнася ли се ашуре? Не. Малко са и тези дето говеят. И като цяло и мюсюлманските празници вече не се спазват. То и езическите не се спазват като цяло. Малко са тези дето на вълчи, мишин, змийски и вранин ден спазват дадените забрани. И какво остава яденето и пиенето? И това празник ли е? Та аз такива празници мога да празнувам всеки ден. Ето за какво говорим в случея. Когато човек започне да вярва в  Аллах от самосебе си идва милосърдието, човеколюбието и пр. Когато човек изустави вярата си в Аллах изоставя го и човеколюбието и милосърдието. А ня тяхното място застава злобата, алчноста и зависта. Това допренесаха комонистите в селата ни.     
Сега напълно съм съгласна с теб , ако можеше по някакъв начин това нещо да го кажеш на хората , положението може  и да тръгне в друга посока,  но всеки сам избира за себеси , ако не го иска не може да му се наложи  насила, аз също често чувам израза ние не сме никакви , дори и аз го казвам ,но не защото незнам каква съм всъщтност , а защото осъзнавам всичко това което си тнаписал по горе,  понеже не сме нито праведни мюсюлмани , нито сме християни , както ти сам каза не празваме нищо както му е редът, и не само за празването да вярваме в поверието ,извини ме ако с нещо съм те заселгнала преди това , не съм имала това за цел, просто исках да кажа че трябва повече търпение и деликатни действия с хората тук ако искаш нещата да се променят

Offline ficinka

• Adviser
Моето мнение, че в момента помаците от Тетевенско сасе отдалечили толкова от тяхната религия поради ред причини. През този тежък 20- годишен период на демокрация хората изнемогваха в живота и единствено се бореха за тяхното физическо оцеляване. Много от възрастните, които са спазвали обичаите и традициите ги правеха колкото можеха, и с годините то избледняваше и се стигна до това положение дори най- скъпите празници като Байрам да се празват само, че ще има хапване и пийване. Аз си спомням времето когато моята нана на този празник как ставаше много рано правеха хляба от нахут, печяхаго и самия аромат на хляба съсзаваше у нас децата за някаква празничност. За тези 20 години нещата почти се заличиха. Тези възрастни вече ги няма между живите и с тях умряха и традициите. Нрез този период младите започнаха да захвърлят традиционната ни носия, защото беше скъпо да си позволиш едно облекло, което изискваше да си купиш 4 метра плат и отделно останалото да изработиш на ръка. Много беше лесно да си купиш един спортен екип за 15 лв и си спокоен. Лесно се и обличаш ако трябва да ходиш до магазина. В този период се отхвърляше всичко от хората и не искаха да вярват, че има бог и затова започнаха да казваг, че има "природна сила" която раздава правосъдие . И с климатичните аномалии които зачестиха виждаха, че самата природа е съдника а не бог. Може би в този период от време трябваше  да има човек или ходжа да започне по някакъв начин да спечели сърцата на тези хора с добри думи и на разбираем  български да им се разясни на тези хора за мюсюлманската религия, какво испълнява тя на какво ни учи какви са нейните добродетели и да докаже на тези, които са тръгнали на църква, че е грешно за нас и да влезнат в правия път. Сега е много трудно, може да стане но бавно, с голямо търпение и упоритост, защото хората не вярват вече в нищо освен в собствените си ръце. И най-голямата грешка е вярващите да отхвърлят и да оплюват другата религия. Никой няма да дойде и при твоята, когато плюеш чуждата.
Помаг имаш  право , такъв е животът ни  тук ,много ясно и точно го описа , помак бг също има право , но какво правим по въпроса да се промени всичко това , едните сме от едната страна другите от другата но всички сме само наблюдатели , трудно ще се променят нещата напълно съм съгласна с теб, много трудно , но не е неосъществимо ,но за да се осъществи трябва и ние да го искаме истински ,в противен случай няма никакъв начин да стане, преди малко бях на седмините на едно момче, лека му пръст, та слушам така старите баби как говорят, младите обслужват хората а те критикуват тихичко това не било правилно ,но те са млади викат незнаят нищо , тогова им казах та  вие сте тези които трябва да ни научите , затова изчезват всичките ни традиция , няма кой да ги предаде , вместо да стоите и тихично да одумвате един вид , по добре кажете ей хора това не се прави така , така трябва да е е така е било навремето така сме го правили така ще се прави и сега , това ще остане и за напред , но по  изгодно ни е да сме наблюдетели това е

pomag

• Guest
Фици, съгласен съм с теб. Старите наистина само коментират от ухо на ухо и не поучават младите. Всичко правят с половин уста. Понякога си задавам въпроса дали и те знаят всичко както трябва да е, всичко казано тихо или с половин уста за мен говори за съмнение или неувереност.

Offline ficinka

• Adviser
Въпросът ти е доста уместен , и аз мисля че едва ли са сигорни в това което знаят , веднъж им е изгодно така да е , друг път не им утърва както се казва тук