Фици напълно съм съгласен със теб, но добре ще е и ти да се поставиш на моето място. Когато работиш с хората е трудно. има хора и хора. Ако ти придевяваш накаква заинтересованост за религият си то не всеки го интересува това. От както съм тук малко са били тези които са се интересували, а повечето не ги е греижа. Имало е такива които първоначално не вярват после им се случи нещо и започват да вярва. Знаеш ли колко време им било нужно на комунистите-националисти да внушат сред нас изразите, "аз съм никакъв", "живея в България", "говоря книжовен български" и "вярвам в природата''. Тези изрази съм ги чувал хиляди пъти и то от различни хора жители на селата ни в Тетевенско. Но ако вникнем в изразите ще видим, че някой от тях независимо от дългогодишната пропаганда, те не са възприети правилно. Много често вярата в материалното улицетворена с природата се замества с вярата в Аллах. Така чрез внушението за срам към наименованието Аллах, то се замества с израза природа, като от там следват изрази "природата не е права" чак до изрази като "няма природа". В това отношение е и израза аз съм никакъв. Той е породен от внушението за срам към турщината. А пък българщината по принцип си е отрицателно понятие в психическата нагласа на онези хора от 70-те с които се работело. Знаеш какви са термините които се използват за българите тук, "свиня", "траба" и пр. След като турците са такива и такива, а българите са такива и такива, какво остава тогава, да се самоопределят като никакви. След което това се предало на поколенията и днес младите също го споменават. Единствено изразите, че живее в България и че говори книжовен език остават по -правилно разгадани, но и при тях има доста куцащи неща, като това с книжовния език. Аз по-горе доказъх че тук не се говори на книжовен а на диалект. Този диалек е обособен като Галацки и към него влизат няколко села от района. Колкото до това че живеят в България, ако погледнем реално в България са живяли и жителите на Кирчево: Кадри Беро, Али Осман, Асан Ханев, хафъз Салих Фейзуло, жителя на Б. Извор Хюсеин Хюсеинов и неговият баща Хюсеин Чаушев, жителите на Галата Али Абдурахманов Ходжов, Шакир Мустафов Алчов, Сюлейман Ибо Менов, Али Муков, Асан Галацки, Хусеин Гайдарски, Адем Гадинов, Рамадан Шакиров и пр, жителя на Торос: Дъбенлиев, жителите на Градежница и Глогово, Асан Гаваза, Мехмед Ибов Альов, Мустафа Муслев, Ибо Глогов, Али Ходжиски и Хюсеин Ходжовски. Всички тези хора са били жители на тази страна. плащали са си редоно данъците, отбивали си военната служба тук. голяма част от тях са били кметове, учители и свещенослужители, а общото между тях е че са били вярващи мюсюлмани. И с какво те са били по-различни от сегашните дето твърдят че живеят в България, а не в Турция. Дори мога да гарантирам, че тези хора като цяло са държали повече за морала от колкото сегашните хора които имат претенции че са какви ли не. Защото ако наистина взимаха пример от българите, те поне на джамията щеше да ходя по време на големите празници, щяха да се венчаят в джамията и пр. както правят дори и металите и скинарите в българското общество. Но като достигнахме до тази точку тук идва на мегдана друга общоприета фраза 'ние празваме всякакви празници". Ама и тук нещата не са в реалния им вид. Ако празват християнските празници те преди да седнат на хапването и сръбването трябва да извършат някакъв обред специфичен за дадения празник. Каде са колидарите, нестинарките, лазарките, каде са тези дето ще се хвърлят във Вита за кръста на Йорданов ден. Зам какво може да каже, че ако имаше църква може би щяха да ходят и да обикалят църквата на Велик ден и на Коледа щяха да извършват обреда преди да се заколи прасето, но няма. Но и това не се прави ето в Бабинци има параклис защо никой него обикаля. Да дадът заявка вярвам че попа от Тетевен няма да им откаже. За Извор съм чувал, че някой от нашите го правят, ама каде е кръщенето в църква на децата и това го няма. Така че като цяло християнските празници в района ни не се празнуват. А да вземем сега и мюсюлманските. Коле ли някой корбан по вереме на Корбан байрам? малко са тези дето го правят, а на Арефе т.е. печене разнасят ли се питки? не. На Ашуре разнася ли се ашуре? Не. Малко са и тези дето говеят. И като цяло и мюсюлманските празници вече не се спазват. То и езическите не се спазват като цяло. Малко са тези дето на вълчи, мишин, змийски и вранин ден спазват дадените забрани. И какво остава яденето и пиенето? И това празник ли е? Та аз такива празници мога да празнувам всеки ден. Ето за какво говорим в случея. Когато човек започне да вярва в Аллах от самосебе си идва милосърдието, човеколюбието и пр. Когато човек изустави вярата си в Аллах изоставя го и човеколюбието и милосърдието. А ня тяхното място застава злобата, алчноста и зависта. Това допренесаха комонистите в селата ни.