Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 557934 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline ibriiana

• Avarage member
predi niakoi da pi6e kakvoto i da e za6to niakoi ne ni popita tyk kak e.pi6ete za hora koito ni6to neznaete.

Offline ficinka

• Adviser
Съвсем се обърках, дойдох тук да разбера какви сме всъщност но до сега не съм получила отговор, а да си призная съвсем се обърках, кои сме ние и какви всъщност сме , едва ли ще се намери някой да даде точен отговор на този въпрос ?

Offline daczo

• Forum fan
Ficinka,hora kakto v ciala Bylgaria.Razlikata e che viarata vi e Islam.Vyv vsiako selo v Bylgaria ima rusi,tymni,visoki i niski,no nikoj ne gi deli na rasi.Ezika e s dialekti,v zavisimost ot koj kraj na Bylgaria.Dneshtnia ezi e Tyrnovskia dialekt.Drugite izmislini teorii niamat znachenie.Tuk niama da dojdesh do istina.Po dobre pogledni na komshiite i na sebe si,sama shte razberesh kakva e razlikata.Niama edin dobyr spec ot rasite[Mengeme]da napravi izmervaniia.Dali pomacite ot Tetevensko prilichat na Arabi,Turci,Kosmiti,ili na giaurite bylgari.

pomag

• Guest
Никой не позна! Не разбрахте ли, че нашия език е китайски, така или иначе на следващото преброяване на населението в България, ако няма графа ПОМАЦИ  аз ще се пиша КИТАЕЦ

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Никой не позна! Не разбрахте ли, че нашия език е китайски, така или иначе на следващото преброяване на населението в България, ако няма графа ПОМАЦИ  аз ще се пиша КИТАЕЦ

Е ти искаш всичко на готово :) Най-вероятно отделна графа няма да има, но не ти пречи сам да се запишеш като "помак", в противен случай китайците в БГ ще се увеличат с още един... ;)

Shumarov

• Guest
Е ти искаш всичко на готово :) Най-вероятно отделна графа няма да има, но не ти пречи сам да се запишеш като "помак", в противен случай китайците в БГ ще се увеличат с още един... ;)

Ами тя заплахата от китайско нашествие, ако ни помогне за да ни преброят, или признаят!Дано да ни оценят за "по-малкото зло"!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ибрияна и Фицинка говорът ни е по-близък до македонския от колкото до говорът в Еленския балкан. За това мога да ви оверя. Иначе какви сме, аз си знам, но немога да ви наливам теза която вие може и да не искате да възприемете и за да я възприемете трябва малко от малко да познавате историята на България, дори на места в детайли. За това какви сме мойта теза я пише в мойта книга. Не вия налагам, но от обща култура може да я прочетете и да видите аз какво мисля за произхода ни. Незабравяйте това е виждане на един помак, а не на един шувенист, който цели да запълни демогравския сриф на българите, с нас и ви налива всякакви пропагандни измислици от рода на Време разделно и неразделно. Неказвам че в България няма и друга литература за помаците от която може да се черпят знания за помашката история. Аз например ако нямаше такава, нямаше да мога да напиша и книгата си, но е нужно да пресявате и да разграничавата истинското от лъжливото, за да може да достигнете до някаква истина.

Примери за това че езика ни е по-близак до македонския от говора в Еленския балкан. Ние не казваме първо, а прво или испускаме буквата "ъ", както правят македонците. Не казваме празнува, а празва, както го изразяват помаците от обл. Гора в Шар планина и пр. има изключително много примери, но за да ги знаете, прво требва да джумолите и на македонски или горански. При тех помаците от Гора се използват думите джуруляк, кукурус и пр. Освен това приликата ни е била и в бита. цедилото, чержетата и пр. които ги имаме много наподобяват на помашките от Пиринска Македония. Да не говорим за писаните булки, които единствено се срещали сред помаците от Пиринска и Вардарска Македония и при гораните от Шар планина. Колкото до обичаите може да се намери сходство със някой от обичаите в Еленския балкан, но по голямо е сходството с тези в Родопите. Това съм го забелязъл от нана си, която е от Доспатско, тя ги празваше, но не ги обозначаваше с миши, вълчи, вранин и змийски ден, но правише това което се прави и сред нас в Тетевенско. Също така характерното за нас помаците е че ние във фолклора си използваме байлама. Това може да се обозначи и като традиционния ни музикален инструмент. използват се и други музикални инстроменти, но байламата с тарамбука е характерна за нас. Тя единственно се използва сред Смолянските помаци, докато тези от Пиринска и Вардарска Македония използват тамбурата, която не е кой знае клко различна от байламата.   

pomag

• Guest
Незнам за разговорен език ли се говори тук или само за говор в отделен регион на помаците.Изглежда тук наистина се започна хората да се объркват. Според мен ако е имало някакъв Помашки език в България той вече не е толкова масово използван и след време ще се използват отделни фрази от него само за да не се забрави, а може и да стане мъртав език както е Латинския

pomag

• Guest
П.П. Това, че тук при нас в Тетевен само се сещаме за отделни думички и фрази е смешно да се говори за Помашки език най-малкото пък, че си приличаме с измисления Македонски език. Тук п ри нас в Тетевенско се говори Български книжовен език и почти както се говори чисто във Великотоърновско.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
П.П. Това, че тук при нас в Тетевен само се сещаме за отделни думички и фрази е смешно да се говори за Помашки език най-малкото пък, че си приличаме с измисления Македонски език. Тук п ри нас в Тетевенско се говори Български книжовен език и почти както се говори чисто във Великотоърновско.
Тук си доста прав, а диалектните думи и изрази са много подобни на източния еленски диалект, на който му викат още бебровски и прилича по много черти на родопските диалекти. Също в Еленско имаме и много общи традиции, вярвания и обичаи с Родопите.

pomag

• Guest
Знам много неща за които си приличаме, но вече не мога да издържам на начина на интерпретирането от хора в този форум за нашите традиции тук в Тетевенския район. Тук се опитват хора насила да насаждат някои неща, които мене ме озадачават, защото се казват от човек който живее в нашия район от няколко години, аз съм роден тук и съм доста одавна и направо ме стряска. Ако желае някой да разбере за живота на Тетевенските помаци и истината за живота и това което е останало като традиции нека да ми дойде на гости и ще го разходя из селата на моя сметка колкото време иска, да коментира с хора и да си направи едно изследване по неговия си начин за да може веднъж за винаги да се престане с тези спекулации.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Незнам за какво говорите, ти например Балканджия знаеш в кой район в Еленския Балкан живея. Там помаците са от 1955 г., преди това са били интернирани дядовците ни от Родопите по селата на Полски Трамбеш. Като бивш жител на село във Великотърновско, аз добре познавам книжовния език, който се говори там. Между него и помашкия на тетевенско ина разлика. И те не е една уловима. Някой думи като дойдох тук не ги разбирах въобще. А колкото до фразите "туке", "тами" или изрази като "алего туке", "алима туке" първоначално ми изглеждаха странни и ми наподобяваха като някакви развалени български думи грубоказано. Сега вече не ми изглеждат странни защото ми са запечатани в езика, но за онова време си беше така. Мога да дам и много други подобни примери с което да докажа, че тук се говори на диалект, а не на книжовен български език, но не мисля да го правя, тъй като смятам, че примерите са достатъчни.  

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Когато имам възможност бих дошъл с радост и то не да правя проучвания, а за да се видя с някои хора с които се запознах на този форум и станахме приятели. Те си знаят кои са. :)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Незнам за какво говорите, ти например Балканджия знаеш в кой район в Еленския Балкан живея. Там помаците са от 1955 г., преди това са били интернирани дядовците ни от Родопите по селата на Полски Трамбеш. Като бивш жител на село във Великотърновско, аз добре познавам книжовния език, който се говори там. Между него и помашкия на тетевенско ина разлика. И те не е една уловима. Някой думи като дойдох тук не ги разбирах въобще. А колкото до фразите "туке", "тами" или изрази като "алего туке", "алима туке" първоначално ми изглеждаха странни и ми наподобяваха като някакви развалени български думи грубоказано. Сега вече не ми изглеждат странни защото ми са запечатани в езика, но за онова време си беше така. Мога да дам и много други подобни примери с което да докажа, че тук се говори на диалект, а не на книжовен български език, но не мисля да го правя, тъй като смятам, че примерите са достатъчни.   
Да знам Хюсеин от кой район си. Вие там говорите по различно от нас. Тия дни ще ти наравя карта на двата еленски диалекта и ще ти я пратя. Западния към който спада и град Елена и твоето село е близък с Търновския и носителите са му главно потомци на преселници от Търновско, докато източния който се говори в моето село е стария местен диалект и има много думи, които хората от западния диалект не разбират.

pomag

• Guest
П.П Може би във времето на Възродителния процес, когато насила сменяха имената и облеклото на жените, хората от инат се дърпаха и на пук на всичко правеха обратното на това което искаха комунистите, тогава хората наистина бяха единни и всичко което се прави на сила не ги одовлетворяваше. Е защо през тези 20 години на условно казано демокрация нещата не се запазиха както беше тогава. През тези 20 години преход облеклото и традициите, които е имало без усилия от страна на властта просто изчезнаха, останаха само възрастните хора да ги носят. И само някой да посмее да накара детето си да носи насила шалвари става страшно в семейството.